• No results found

Fråga 1.

Går du eller har du gått någon av följande utbildningar?

Val Alternativ Antal Procentsats

1 El- telelinjen 5 7,5

2 El- och energiprogrammet 52 77,6

3 Nej 10 14,9

n= 67

Det bör framkomma att de kvinnor som svarat nej, men sedan ändå genomfört enkäten, är sådana som utbildat sig på AMU6 eller Lernia. Detta har framkommit vid läsning av deras enkäter som helhet. Deras svar har därför inte raderats ut enkätsvaren.

6 Arbetsmarknadsutbildning

1 2 3

Fråga 2.

Du som har utbildat eller utbildar dig till elektriker, arbetar du som det eller planerar att göra det?

Val Alternativ Antal Procentsats

1 Ja 59 88,6

2 Nej, men skulle det om tillfälle ges. 5 7,46

3 Nej och jag är inte intresserad 3 4,48

n= 67

I punkt ett och tre ser vi att de flesta av de svarande arbetar eller vill arbeta som elektriker.

Även punkt två kan ses som positiv i detta fall. Man kan anta att de tre som inte vill jobba som elektriker hade elektrikerutbildningen som en del till vidareutbildning och liknande (se nedan). Däremot finns här en felaktighet i frågeställningen då svaret Ja, men planerar att sluta ej fanns med. Vi kan därför inte dra den önskade slutsatsen om de gillar sitt yrke eller ej på grund av denna fråga.

1 2 3

Fråga 3.

Du som inte vill arbeta som elektriker efter utbildningen, motivera varför du inte kan tänka dig det. Om du svarat ja, hoppa över frågan.

Alla eleverna hoppade över frågan.

Följande svar erhölls av Elqvinnorna, n=8

1) Tre svar var "ja", "nej" och ett helt irrelevant, varpå de inte ger något i studien 2) En bytte karriär och pluggade vidare eftersom det var svårt att få jobb som kvinna 3) Två tappade intresset (efter att ha jobbat enligt svaren)

4) En hade hoppats få jobb med säkerhet 5) En slutade på grund av kronisk värk

Fråga 4.

Varför sökte du till El- och Energiprogrammet eller motsvarande?

Val Alternativ Antal Procentsats

4 En eller flera elever på programmet övertalade mig

10 Annan orsak (motivering kommer) 40 59,7

n= 67

Vi kan här se att den viktigaste orsaken är den nedersta, det vill säga en annan orsak och inte någon av de förspecificerade. Av de förvalda är den största som vi kan på verka hur vi framstår vid studiebesök på programmet. Denna punkt är rent statistiskt orsaken till att var tionde valt vårt program. Frågan är då vilka gymnasieskolor som har gjort bra presentationer på öppet hus?

Fråga 5.

Vad var det någon sade, eller som du läste, som övertygade dig att läsa till elektriker, eller vilken annan orsak hade du till ditt val?

Val Alternativ Antal Procentsats

På denna punkt är det fyra stora områden som spelar in. Det absolut största är att de kvinnliga eleverna verkligen vill utbilda sig till yrket elektriker. En av de som fyllde i enkäten gav på denna fråga svaret.

"En bekant som är elektriker berättade hur det var att jobba som det och det tilltalade mig eftersom att jag ville ha ett praktiskt yrke där man får vara lite uppfinningsrik"

Detta svar är rätt typiskt för de tillfrågade. Många av dem relaterar till tekniklektionerna i högstadiet då de fick bygga sladdar och sådant och detta gjorde att de undersökte vad det innebär att vara elektriker.

Det är intressant med resultatet på alternativ 2: ungefär en fjärdedel av de tillfrågade väljer alltså utbildningen på grund av att de strategiskt planerat sin framtid.

1

Alternativ 3 är också typiskt för denna fråga. Många av de svarande har tyckt till om att de inte velat gå ett högskoleförberedande eller teoretiskt program, till exempel: "Ville utbilda mig till något jag kunde arbeta med på en gång då jag var skoltrött".

Det är också en hel del tjejer som väljer elteknikinriktningen som gör det beroende på ett starkt intresse för teknik.

Fråga 6.

Vilken var den viktigaste orsaken till ditt val?

Val Alternativ Antal Procentsats

1 Lönen och att man får jobb 19,5 29,5

2 Att det är ett praktiskt jobb 14 21,2

3 Att jobbet är roligt, utmanande och omväxlande

Återigen ser vi att många har valt yrket för att man får bra betalt för ett jobb där man i princip är garanterad anställning efter examen. Följande citat ur denna frågas svar "7-16 jobb och lön, en bredd arbetskarriär" är ett typiskt exempel på detta. Ungefär en tredjedel anser detta, så det är en faktor som inte får glömmas bort. Som i fråga fem så fick alternativet att det är ett praktiskt arbete en stor och viktig post. Nummer tre i ordningen, att jobbet är roligt, utmanande och omväxlande är ett bra exempel på något som är en användbar faktor vid rekrytering och det ligger nära det näst mest betydelsefulla orsaken. Ett typiskt citat från svaren i denna grupp skulle vara "Att jag får jobba med händerna och tänka själv, problemlösare. Och att man får skapa saker till människor som själva inte kan."

1

Viljan att bli elektriker var inte så stor här som i fråga fem. Vi kan fundera över varför, en teori är att de som svarat så här är de som har ett familjeföretag eller liknande att komma till.

De andra som tidigare valt att själva elektrikeryrket var det viktigaste kanske här tänkte på vad elektrikeryrket gav henne, till exempel bra lön med mera. Teknikintresset hade här klättrat ned och var inte längre det viktigast för mer än några procent.

Fråga 7.

Är du nöjd med ditt yrkesval?, n= 67

100% av Elqvinnorna svarade här ja.

100% av eleverna svarade här ja.

Fråga 8.

Om du svarade nej, varför är du inte nöjd med ditt yrkesval? Om du svarat ja, kan du hoppa över denna fråga. n= 2

Av Elqvinnorna valde två att besvara denna fråga. Den första är missnöjd över hur tjejer behandlas på byggen och anser detta som en orsak till att eventuellt inte rekommendera yrket till andra tjejer. Den andra anser att hon tröttnat på jobbet, men ångrar inte yrkesvalet.

Kunskap är bra att ha anser hon. Se anmärkningen om fråga 2 under punkt 5.4.

100 % av tjejerna på gymnasieskolan hoppade över frågan.

Fråga 9.

Skulle du tänka dig att rekommendera andra tjejer att utbilda sig till elektriker?, n= 67

100 % av Elqvinnorna och 100% av eleverna på el- och energiprogrammet svarade här ja.

Detta är en mycket positiv sak, både för individerna och ur rekryteringssynpunkt.

Fråga 10.

Oavsett om du svarade ja eller nej på förra frågan, motivera ditt svar är du snäll.

Val Alternativ Antal Procentsats

1 Det behövs mer kvinnor 26 40,6

2 Yrket är omväxlande 24 37,5

3 Kul jobb 9 15,6

4 Udda svar, ej sorterbara 4 6,25

n= 64

Denna fråga svarar direkt på en av de som vi är intresserade av att få reda på, det vill säga hur nöjde kvinnliga elektriker är med sitt yrkesval.

Här kommer alltså en mycket intressant frågeställning, varför vill kvinnliga elektriker att andra tjejer i framtiden ska välja att också bli elektriker. Vi kan se att den största är att de tycker att det borde finnas fler tjejer i branschen. Den näst största orsaken är att de anser att yrket inte är tråkigt utan tvärt om omväxlande. Den tredje största punkten kan även den ses tangera till punkt ett, så ungefär hälften av de svarande anser således att yrket är roligt att hålla på med. De udda svaren var sådana som inte hade med frågan att göra egentligen.

1 2 3 4

Related documents