• No results found

5. Resultat och analys

5.3 Svårt att göra elever delaktiga i kunskapsbedömning

Både Anna och Diana påpekade, att med den nya kategorin av elever som nu kommit och förmodligen fortsättningsvis kommer komma till nationella programmen, där är det ännu svårare att göra eleverna delaktiga i bedömningen. Med de eleverna kan man i regel inte diskutera på samma sätt. Cissi tyckte att det krävs mer tid. Tid till att kunna sitta ned en och en med varje elev. Antingen att övriga elever gör något annat eller att de var fler personal så en lärare kunde gå undan med en elev. Detta för att kunna synliggöra och förklara matriserna samt kunna ha tid att lyssna på eleverna också. Diana vill öka medvetenheten hos eleverna, att de blir medvetna vilken nivå de ligger på och hur de ska kliva vidare.

Diana: Så jobbar jag redan men det blir svårare med den elevkategorin som kommer då jag inte har så mycket erfarenhet av dem. Jag vet inte riktigt hur mycket eller lite jag ska hjälpa dem så det blir en utmaning.

Anna berättade att när eleverna kommer till dom har de kanske hållit på med ett område i nio år och det har inte skett så stora framsteg. Läraren har elever som använder högstadiets arbetsböcker i vissa ämnen. De eleverna är det lättare att göra delaktiga. Där blir det tydligt när eleverna gör tillhörande tester och arbetar framåt i böckerna. Sen finns de elever som är på en mycket tidigare nivå, där tänker läraren att det kanske stjälper istället för hjälper. Då anser Anna att det är upp till läraren att göra det så lustfyllt som möjligt utan att visa för eleven hur eventuellt långt efter klasskamraterna eleven är. Att lyfta vad eleverna kan istället för det de inte kan, är något som Anna menar är ett bra sätt att bedöma eleverna.

Cissi: När man ser en utveckling hos sig själv, att man behärskar något som man inte kunde tidigare, betyder mycket för självkänslan.

26

Bibbi berättade att för att göra eleverna delaktiga i bedömningen skulle hon summera i slutet av varje lektion, slutet av dagen och inför utvecklingssamtal vad eleven tycker och ställa frågor som: ”Vad har vi gjort? Tycker du att det här stämmer? Vad har du lärt dig? Vad kommer du ihåg? Kan vi göra på ett annat sätt?”. Det kanske var tråkigt och vi kanske behöver prova på ett annat sätt. Man kan gå igenom allt material eleven gjort och kanske se progressionen. Att det blir synliggjort och tydligt för eleverna. Bibbi gör lite utav detta men inte alls så mycket som hon skulle önska.

5.3.1 Hur gör lärare elever delaktiga i bedömningen idag?

Diana: Jag och mina elever diskuterar alltid resultatet varje gång. Det är tacksamt att ha ett praktiskt ämne med eleverna där man ser ett resultat direkt. I ett teoretiskt ämne får man inte svaren så lätt eller direkt.

Inför att varje kurs startas upp berättar både Erik och Frida att de går igenom kursplanen, vad som förväntas, med eleverna. Erik menade att de elever som förstår när lärarna pratar om progression och betygsstegen, där blir arbetet oftast inte utfört på grund utav allt privat som händer runtomkring eleverna. Sedan finns det de elever som alltid arbetar med det som läraren lägger fram där de samtidigt kan ha en bra dialog.

Erik: Sen har man som lärare så höga ambitioner, jag önskar varje elev så mycket. Jag tänker mig eleven tio steg framåt medan i självaverket klarar kanske eleven bara ett halvt steg på en termin. Vi brukar säga att en del av eleverna borde gå här i tio-femton år, då är de klara med alla kurserna.

Frida använder gärna bilder för att förtydliga vad som förväntas av eleverna. Att förklara olika begrepp för eleverna så att de förstår dem. Sen får eleverna välja vad de vill arbeta med inom det valda området, just för att de ska bli delaktiga i det de gör. Det är inte alla som kan välja ett arbetsområde. Vissa delar som är för abstrakta arbetar de med lite medan andra delar bearbetar de en längre period. Hon har tidigare arbetat med Portfolio där man sparar arbeten som eleven gjort, för att kunna visa progression hos eleven. Det skulle läraren vilja arbeta lite mer med. För det är svårt att komma ihåg hur det var i början, både för eleven och läraren själv.

5.3.2 Sammanfattande analys

Resultaten visar att lärarna anser, att när man ser utvecklingen hos sig själv, då stärks

självförtroende och självkänsla. Att få vara delaktig och ha inflytande över sin utbildning kan öka motivationen till att lära. När man förstår varför man går i skolan, att du lär dig för dig själv, då är livet i skolan rätt okej. Innan du kommer dit, när du tror att du går i skolan för att föräldrarna vill exempelvis, då kan det vara svårt. Några lärare uttryckte att de gemensamt med eleverna går igenom vad som står i kursplanerna. En lärare berättade att hon tydliggjorde ytterligare med bilder som stöd för vad de ska arbeta med. Flera lärare menade att de önskade mer tid med eleverna. Att kunna sitta ned individuellt med varje elev. Elever får arbeta med det de väljer själva inom det valda området. Här ser jag samband med Harts (1997) sjätte steg i hans delaktighetsstege, ”Initierade beslut av vuxna, delade beslut med barn.”. Portfolio är ett sätt en lärare tidigare arbetat med som kan visa elevens progression, som läraren vill återuppta i sitt arbete kring bedömning av elevers kunskaper.

27

Related documents