• No results found

Svar på fullmäktigemotion / Motionsspår

In document KARLEBY STAD PROTOKOLL 8/2021 1 (Page 36-41)

FGE § 125

Stadsfullmäktige 29.4.2019 § 35

Ledamot Pekka Nurmi lämnade in följande fullmäktigemotion un der-teck nad av 12 andra ledamöter:

"Jag föreslår att det byggs ett motionsspår vid havsstranden för up p-rätt hål lan de av hälsan. Spåret kunde starta exempelvis i Ohtakari och följa havsstranden där det är möjligt och sluta vid cam ping plat-sen. Det borde göras möjligt att ta sig fram både gående och cyk lan-de. Längs med spåret borde det byggas vindskydd samt motions-och lekparker.

Vistelse i naturen och utflykter kommer att öka väsentligt. Om mo-tionss på ret görs bra är det en attraktionsfaktor för turismen i vår re-gi on."

Bilaga A § 35 Ursprunglig fullmäktigemotion

Beslut Stadsfullmäktige beslutade anteckna motionen i sitt protokoll och ge den till stadsstyrelsen för behandling.

Stadsstyrelsen 25.1.2021 § 57

Beredning: idrottsdirektör Lotta Nyqvist, stadsträdgårdsmästare Sini San gi och generalplanearkitekt Päivi Cainberg

Idrottstjänster och stadsmiljös enhet parker och idrottsområden har på uppdrag av stadsstyrelsen berett en omfattande verk sam het sut-red ning för uteidrottsplatser i Karleby. Utsut-redningens syfte är att ge en övergripande uppfattning om de tjänster för motion och idrott utom hus som staden tillhandahåller och att ge utvecklingslinjer för fram ti den. Insatsområden är speciellt tjänsternas kvalitet och till-gäng lighet, verksamhetens planering, antalet personal samt att sva-ra på ekonomiprogsva-rammets mål.

Mångsidiga möjligheter till motion främjar kommuninvånarnas väl be-fin nan de och hälsa samt ökar stadens attraktions- och kvar håll-nings kraft. Uteidrottsplatsernas användning och betydelse har yt ter-li ga re ökat i och med CO VID-19 och trenden kan mycket väl vara bes tåen de. Karlebys styrka är särskilt det breda och mångsidiga nät ver ket av näridrottsplatser som har utvecklats i samarbete med an vän dar na ända sedan 2000. Näridrottsplatserna stöder bra prin ci-pen enligt vilken det ska finnas lättillgängliga möjligheter till motion för alla.

Också motion i naturen och utnyttjandet av utflyktstjänster ökar

stän-digt. Staden underhåller sammanlagt ca 130 kilometer markerade fri lufts le der och naturstigar, 27 vindskydd eller andra rastplatser, 13 lä ger plat ser, 16 utedass, 10 fågeltorn, 2 stugor och 3 bastun. En del av lederna lämpar sig också för rörelsehindrade. Dessutom för bätt-rar och upprätthåller många sällskap och föreningar spår på egen hand eller i samarbete med staden.

Uteidrottsplatsernas personal sköter utflyktstjänsterna vid sidan av an nat arbete. Sommartid deltar säsongarbetare i skötseln och re pa-ra tion sar be tet. På nuvapa-rande leder och pa-rastplatser finns det rikligt med eftersatt underhåll som förutsätter resurser. Särskilt vintertid är det utmanande att upprätthålla tjänsterna på grund av brist på per-sonal.

I närheten av det i motionen föreslagna havstrandsområdet finns bl.a. följande nya eller på senare år förnyade leder:

- Natur- och traditionsstigen i Ruotsalo

- Karhi-Lochteå kyrkbys naturstig/terrängcykelrutt

- Karipolku från norra delen av Lochteå kyrkby till Vat jaud dens spets

Stadsmiljös Planering bereder en strategisk generalplan för re gion-struk tu ren i Karleby. I avsnittet om grönområden och rek reation sob-jekt i planutkastet kommer man att anvisa ett spår och obsob-jekt längs havs stran den. Spåret slingrar sig mellan byområden från Kalajoki kom mung räns till Larsmo kommungräns på västra sidan om riksväg 8. Det utnyttjar det befintliga vägnätet och kopplar samman ett tju go-tal objekt vid havsstranden till en havsnära rekreationsled. Havs-strands le den passerar såväl by-, strand- som centrumområden och bil dar en mångsidig helhet. Den går via södra delen av na tional-s tadtional-s par ken. Leden kopplational-s till det i den tional-strategitional-ska generalplanen för regionstrukturen undersökta grönområdesnätverket som sträcker sig från hav till hav i tätortens inre delar.

Utvecklingsåtgärder år 2021 är exempelvis iståndsättningen av Trul l-ö utflyktsled och fl-örbindelseled i samband med na tionals tads par-kens utvecklingsprojekt. Ett av projektets mål är att föra havet när-ma re användarna och att undersöka olika innovativa lösningar att pre sen te ra havs- och skärgårdsnaturen på ett obehindrat och lät till-gäng ligt sätt.

Därtill har man ansökt om utvecklingsbidrag för utveckling och håll-bar användning av närrekreationsområdet i Sandskata. Ett nä r-i drottsp lats pro jekt 2021–2022 är att grundlr-igt förbättra och utveckla Ros ka ru ka.

Arbetet för att utveckla utflyktsleder och -tjänster samt annan motion utom hus fortsätter delområdesvis med utarbetandet av noggrannare pla ner. Utvecklingsplanerna omfattar bl.a. kartläggning av nuläget, be räk ning av det eftersatta underhållet, fastställande av sköt sel

klas-si fi ce rin gen och -ansvaret samt en investeringsplan med fi nan-siering sal ter na tiv.

Stadsdirektören Stadsstyrelsen beslutar föreslå fullmäktige att den

1 antecknar åtgärderna med anledning av motionen för kän ne dom

2 anser att motionen är slutbehandlad.

Behandling Efter diskussion föreslog första vice ordförande Jukkola att ärendet åter re mit te ras för ny beredning. Stadsstyrelsen beslutade enhälligt åter re mit te ra ärendet.

Beslut Stadsstyrelsen beslutade återremittera ärendet för ny beredning.

Stadsstyrelsen 27.9.2021 § 453

Beredning: Bildningsdirektör Terho Taarna, idrottsdirektör Lot ta Ny-qvist

Utöver det tidigare beredda svaret på motionen har man under ären-dets fortsatta beredning bekantat sig med terrängförhållandena i om rå det sommaren 2021.

I motionen föreslås att ett havsstrandsspår/spår för hälsomotion byggs exempelvis från Ohtakari till stadens cam ping plat s och att man kan både gå och cykla längs spåret.

Grundandet och byggandet av ett permanent motionsspår fö rut sät-ter tillstånd av ägarna till fastighesät-terna längs spåret, så med tanke på markägoförhållanden är det därför lättast att förverkliga det på mar kom rå den som ägs av staden. Det föreslagna spåret från Oh ta-ka ri till campingplatsen ligger i huvudsak på privatägda mar kom rå-den och starå-dens markinnehav begränsas närmast till centrala Kar le-by med näromgivning såsom Halkokari. Spåret skulle sannolikt in be-gri pa sammanlagt några hundra olika fastigheter beroende på hur det dras.

Om man vill förverkliga en sådan omfattande spårhelhet som avses i mo tio nen mellan campingplatsen och Ohtakari ska planeringen och byg gan det av det delas in i olika etapper och samtidigt beakta redan ti di ga re byggda spår. Eventuella etapper kunde exempelvis vara:

• Ohtakari– Lochteå kyrkby (på etappen Karipolku som lämpar sig för vandring till Ohtakari)

• Lochteå kyrkby – Karhi (förverkligad som privat terrängcykelrutt)

• Karhi – Maringais

• Maringais – Ruotsalo

• Ruotsalo – Rödsö

• Rödsö – Campingplatsen

På etapperna borde man delvis använda redan befintliga leder för gång- och cykeltrafik eller vägar. I terrängen förutsätter byggandet utö ver det egentliga spåret också bl.a. guidetavlor och skyltar samt byg gan de av övergångsplatser vid diken och våtmarker.

Vad gäller terrängen är det lättast att förverkliga spåret i Lochteås mo mar ker med sandbotten. I Lochteå har privata redan byggt en ter-räng cy kel rutt mellan Lochteå kyrkby och Kar hi. Rutten har tagits väl emot av användarna och Karleby stad har tilldelat förverkligandet av rut ten utmärkelsen årets idrottsgärning 2020. Den här rutten kunde va ra bra att utvidga med markägarnas samtycke också exempelvis mot Houraati skidcentrum via Rantijärventakusta och utnyttja lämp li-ga stili-gar och väli-gar i området.

Vad gäller jordgrunden är det mera utmanande att bygga spåret på ste nig moränjord eller sumpiga områden och med tanke på ter räng-cy kling är rutter som byggs i sådan terräng också körtekniskt mera krä van de. Avsnittet mellan Halkokari och Maringais är i det här av-seen det det mest utmanande att förverkliga. På Halkokaris område byggs i år en förbindelseled från Halkokari strandstråk till Trullö van-drings led för att utveckla nationalstadsparken i Karleby. Det skulle va ra naturligt att förena det i motionen föreslagna spåret till de här rut ter na.

Förverkligandet av spåret förutsätter reservering av planerings- och in ves te ring sans lag i stadens budget och senare år även anslag för un der håll av spåret med tanke på säkerhetsaspekterna. Åtminstone till vissa delar kan man försöka hitta exempelvis byföreningar, id-rotts säll skap eller andra aktörer inom tredje sektorn till sa mar bets-par ter för underhållet. Med dem kunde man dela underhållsansvaret och staden kunde också stöda deras verksamhet.

I utredningen som idrottstjänster och stadsmiljös enhet parker och id rott som rå den gjorde om stadens uteidrottsplatser hösten 2020 har man vad gäller stadens utflyktstjänster ansett det nödvändigt att gö-ra en sepagö-rat utredning om antalet utflyktsled som staden up prätt-hål ler och prioriteringen av dem samt överlag om utvecklingen av fri-lufts mo ti on och utflykter i Karleby. Man har för avsikt att i id rotts-t jäns rotts-ter inkommande år bereda en plan för urotts-tveckling av fri lufrotts-ts mo rotts- ti-on i samband med vilken man mera i detalj kan bedöma möj li ghe ter-na att förverkliga det i motionen föreslagter-na spåret och eventuella kost na der.

Stadsdirektören Stadsstyrelsen beslutar föreslå stadsfullmäktige att fullmäktige 1 antecknar åtgärderna med anledning av motionen för

kän ne dom

2 anser att motionen är slutbehandlad.

Beslut Stadsstyrelsen godkände beslutsförslaget.

Stadsfullmäktige 11.10.2021 § 125

Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige beslutar

1 anteckna åtgärderna med anledning av motionen för kän ne dom

2 anse att motionen är slutbehandlad.

Beslut Stadsfullmäktige godkände beslutsförslaget.

In document KARLEBY STAD PROTOKOLL 8/2021 1 (Page 36-41)

Related documents