• No results found

Svar på remiss Regional kulturplan Västernorrland 2019-2022

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar

Att anta förvaltningens förslag till remissvar som sitt eget med justering gällande Ung kultur möts (UKM)

”Det är därför obegripligt att Scenkonstbolaget avsäger sig ansvaret gällande UKM som är det enda forumet i länet där ungdomar får vara med i hela processen, både att uppträda och i arrangörskapet.”

Ärendebeskrivning/Sammanfattning

En ny Regional kulturplan för Västernorrland 2019-2022 är ute på remiss hos kommunerna.

Synpunkter på regionala kulturplanen

Det är mycket text generellt, svårt att se strukturen och förstå de olika målen och

prioriteringarna. Vi ifrågasätter om den inledande texten med både hänvisningar och citat behöver vara så lång. Strukturen behöver bli tydligare liknande den i gällande kulturplan.

Upplägget vid varje område och rubrik skulle kunna se ut så här:

- Utmaningar - Möjligheter - Faktaruta - Mål

Vår tolkning av de mål som har funnits, och finns, är att arrangörskap ska prioriteras samt riktat arbete med barn- och unga. Det är därför obegripligt att Scenkonstbolaget avsäger sig ansvaret gällande UKM som är det enda forumet i länet där ungdomar får vara med i hela processen, både att uppträda och i arrangörskapet. UKM jobbar med arrangörskap, med alla konstformer, naturlig integration och är ett väldigt bra redskap att nå ungdomar på lokal, regional och riksnivå.

Det bör framgå i Kulturplanen att köp och sälj förhållandet mellan lokala, kommunala arrangörer och de regionala institutionerna ska minskas.

Sollefteå Kommuns del i kulturplanen

Kommunen antog en Kulturplan i början av 2017 att gälla till och med 2019. Den

revideras då i början av varje mandatperiod. Där beslutades om 5 mål och under varje mål finns ett antal strategier. Målen är:

I Sollefteå kommun:

Justerarnas signatur Utdragsbestyrkande

 ska kulturen vara tillgänglig för alla och skapa förutsättningar för ett demokratiskt samhällsbygge

 är kulturen viktig för besöksnäringen och utvecklingen och ska därför beaktas i all planering och uppföljning

 ska kommunen ha en stödjande och samordnande roll mellan föreningsliv, näringsliv och kulturutövare

 ska barn och ungdomar erbjudas kulturellt skapande och estetiska upplevelser för ökad självkänsla och kreativitet

 ska kulturhistoriska värden och miljöer tillvaratas, utvecklas och göras till-gängliga för alla

Utmaningar

Att verka i ett inland med stora avstånd är kanske den största utmaningen utifrån att ge alla samma förutsättningar att utvecklas, skapa och uppleva kultur. Detta gäller särskilt barn- och unga där skolans resurser inte räcker till transporter från ytterområdena intill Sollefteå. Men det handlar också om att på plats i de olika kommundelarna få uppleva kulturella föreställningar av olika slag.

Att trygga återväxten för det ideella föreningslivet är en stor utmaning, där arrangörskapet är särskilt viktigt.

Det är många gånger svårt med en långsiktig planering av kulturverksamheten då mycket idag är finansierat med statliga projektmedel, samt svårigheten att rekrytera kompetens både till projekten och den ordinarie verksamheten. Detta gäller både för kulturskolan och biblioteken.

Möjligheter

Vi ser samverkan, på alla nivåer, som en nyckelfråga för att få ut så mycket som möjligt av de tillgängliga resurserna. Här är skolan en central del, där alla barn och ungdomar kan nås och få tillgång till och uppleva kultur. Samverkan med den regionala

kulturverksamheten kan alltid utvecklas och bli ännu bättre.

En stor del av kommunens kulturliv sköts och skapas av våra föreningar. Det rör sig om evenemang på t.ex. hembygdsgårdar, konstföreningen och teaterföreningen till större festivaler som Urkult, Rafnastämman och Nipyran. Öka tillgängligheten till olika typer av arrangemang genom att förbättra informationen av vår digitala evenemangskalender som också ger arrangörerna en bättre planering och framförhållning.

Vår numera avgiftsfria kulturskola har verkligen stor betydelse för våra barn och ungdomar. Det har öppnat upp till förändringar i Kulturskolans kursupplägg såväl geografiskt som tidsmässigt vilket gör att vi kan vara tillgängliga för fler i form av bland annat aktiviteter i grundskolan utöver vår ordinarie verksamhet. Avgiftsfri Kulturskola är

Justerarnas signatur Utdragsbestyrkande

verkligen ett steg till att ge alla samma möjlighet till att pröva och utveckla sin kulturella förmåga.

Utvecklingsområden

Biblioteksverksamheten är en betydelsefull resurs för läsfrämjande, främst för barn och unga, för vuxnas lärande samt tillgång till information och digital delaktighet för alla.

Biblioteken är också en mötesplats för alla, inte minst för nyanlända, med tillgång till information, datorer, att låna böcker och annan service.

Via Kulturrådets projekt ”Stärkta bibliotek i hela landet” kommer biblioteket att arbeta för och utveckla likvärdighet och tillgänglighet genom att speciellt stödja filialernas arbete med läsfrämjande och digital delaktighet.

Konst och kulturarvet i alla dess former ska ha en framträdande roll och plats i vårt samhälle. Dels i kulturlanskapet men också i olika rum och utställningslokaler. Yngve Sundqvists leksaker som skänktes till kommunen efter hans bortgång bör få en värdig plats att exponeras på.

Vid Nämforsen i Näsåker upptäcks ständigt nya hällristningar, idag 2 600 kända,

inhuggna på öar och stränder vid forsen. Detta är landets största hällristningsområde och dessutom Norrlands fyndrikaste boplats! Hällristningsmuseet utvecklar en digital

lärarhandledning för Västernorrlands forntid riktad till skolorna. Genom att ta del av den senaste forskningen, genom utställningar, guidningar och ny digital teknik, ska de som besöker Nämforsens Hällristningsmuseum få hjälp att tolka och förstå hällristningarna och den värld som var stenåldersmänniskans för 6 000 år sedan. Nämforsens

hällristningar är kanske det mest unika skapat av människan i Västernorrlands län och borde därför ha stor potential att locka

Beslutsunderlag

Remissförslag ny Regional kulturplan för Västernorrland 2019-2022, för synpunkter.

Förvaltningsyttrande Bengt Åkerlind KS 260/2018-3 Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningen föreslår att Sollefteå kommun antar förvaltningens förslag till remissvar som sitt eget.

Förslag till beslut på mötet

Mattias Ahlenhed (ViSKB) med stöd av Margareta Alton (MP) föreslår att skrivningen kring stödet till Ung kultur möts (UKM) bör förstärkas ” Det är därför obegripligt att Scenkonstbolaget avsäger sig ansvaret gällande UKM som är det enda forumet i länet där ungdomar får vara med i hela processen, både att uppträda och i arrangörskapet.”

Beslutsgång

Ordförande Åsa Sjödén (S) ställer frågan om kommunstyrelsen beslutar enligt Mattias Ahlenhed (ViSKB) m.fl. förslag. Finner så.

Skickas till

Region Västernorrland och Bengt Åkerlind, Verksamhetschef Kultur- och fritid

Justerarnas signatur Utdragsbestyrkande

§ 158 Dnr KS 188/2018

Svar på remiss av förslag till direktiv för fortsatt översyn av den