• No results found

Vattenmyndigheternas samråd 2018 gällande kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar Lämna följande synpunkter

 I samrådsförslaget för Ångermanälven har fokus varit på att öppna upp

fiskvandringsvägar från havet till Edsele kraftverk. Det vill säga en åtgärdsplan för Sollefteåforsen, Hjälta och Forsse kraftverk , i syfte att värna om Meåforsens naturreservat. Detta är något som Sollefteå kommun ser positivt på.

 Ångermanälven nedströms Forsmo Kraftverk är idag klassad som naturlig vatten.

En klassning som kan ifrågasättas då vattenföringen avsevärt förändrats från den ursprungliga innan älven byggdes ut. Denna klassning innebär att Sollefteå forsen med dagens regelverk, senast december 2027 ska uppfylla kraven för ”god

ekologisk status” med en väl fungerande faunapassage.

 Avslutningsvis anser Sollefteå kommun att vi ska få behålla vår rådighet över utvecklingen av vårt eget kraftverk.

Information

Hanna Vörman, Miljö- och bygg deltar och informerar om ärendet.

Kommunstyrelsen ges möjlighet att ställa frågor.

Ärendebeskrivning/Sammanfattning

Sollefteå kommun har genom samrådshandlingarna givits möjlighet att yttra sig över föreslagna miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattendrag (KMV). I och med vattendirektivet 2016 ska samtliga vattenförekomster klassificeras och uppnå god status senast december 2027. För de vattenförekomster som bedömts vara KMV har begreppet

”god ekologisk potential” använts som miljökvalitetsnorm för att dessa vattenförekomster inte ska sammanblandas med övriga mer naturliga vatten. Detta samrådsunderlag ligger till grund för vad ”god ekologisk potential” faktiskt innebär för KMV.

Förslagen utgår från att det finns möjlighet att besluta om mindre stränga krav om det bedöms vara tekniskt omöjligt eller ekonomiskt orimligt att genomföra åtgärder för att uppnå god ekologisk potential. Eftersom inga åtgärder egentligen kan bedömas vara tekniskt omöjliga att genomföra på sikt så bedömer vattenmyndigheterna att enda skälet t till mindre stränga krav är att de nödvändiga åtgärderna skulle medföra orimliga

kostnader, främst i form omfattande negativ påverkan på energiförsörjningen. Utifrån flertalet lagstiftningsärenden, statliga utredningar, strategidokument mm framgår det att den svenska vattenkraftproduktionen behöver miljöanpassas i enlighet med EU-rättens

Justerarnas signatur Utdragsbestyrkande

krav, men att detta ska ske på ett sådant sätt att vattenkraftens egenskaper av balans- och reglerkraft i princip inte påverkas negativt och att begränsningarna i produktionsförmåga blir så små som möjligt. Utifrån detta samrådsunderlag föreslår Vattenmyndigheterna att det finns skäl att föreslå mindre stränga krav på grund av orimliga kostnader vid flertalet KMV.

För att beräkna produktionsförlusterna har en beräkning genomförts för de åtgärder som bedömts nödvändiga för respektive kraftverk eller regleringsdamm att nå de föreslagna miljökvalitetsnormerna. Föreslagna åtgärder har tagits hänsyn till i beräkningen:

- Fungerande fiskväg

- Minimitappning till naturfåra vid sidan av turbin - Minimitappning genom turbin

Utifrån rapporten Vattenkraftens reglerbidrag och värde för energisystemet

(Energimyndigheten et. Al 2016) kategoriseras de olika vattenkraftsanläggningarna i tre olika klasser utifrån deras bidrag till reglerkraften. De anläggningar som bedömts tillhöra klass 1 har bedömts som viktigast för reglerkraften, och myndigheterna anger som utgångspunkt att det inte bör genomföras några åtgärder som reducerar dessa anläggningars reglerförmåga. Men det framgår samtidigt att det även för dessa

anläggningar kan behövas åtgärder som påverkar reglerförmågan om det till exempel är nödvändigt för att uppnå bevarandemålen för andra delar av systemet, t.ex Natura 2000 el naturreservat.

De åtgärder som vattenmyndigheterna fokuserat på i avvägningen av vilka åtgärder som ska ligga till grund för förslag av miljökvalitetsnormer är; fiskväg förbi kraftverk och dammar samt minimitappning i naturfåra. Dessa två åtgärder utgör en miniminivå för vad som krävs för att uppnå god ekologisk potential. För att utreda vilka miljöåtgärder som ska anses vara rimliga och ge störst nytta har i huvudsak två kriterier använts:

- Naturvärden som gynnas ska vara av högsta naturvärdesklass (ex vatten som pekats ut som särskilt värdefullt) som direkt gynnas av en åtgärd i KMV.

- Förekomst av havsvandrande och andra långväga vandrande fiskarter där det finns befintliga reproduktionsområden i huvudfåra eller biflöden (dvs områden där det inte krävs ytterligare flödes åtgärder).

Tabell.1 Uppsatta villkor för vilken miljökvalitetsnorm som föreslås i enskilda KMV.

Villkor Miljökvalitetsnorm

Vattenförekomsten berörs inte av mindre stränga krav

God ekologisk potential Vattenförekomsten berörs av mindre stränga krav

för minimitappning i naturfåra eller genom turbin

Måttlig ekologisk potential Vattenförekomsten berörs av mindre stränga krav

för upp- och/eller nedströmspassage

Otillfredsställande ekologisk potential Vattenförekomsten berörs av mindre stränga krav

för minimitappning i naturfåra eller genom turbin samt för upp- och/eller nedströmspassage.

Inga, eller endast få, icke produktionspåverkande åtgärder ger en väsentlig ekologisk förbättring i vattenförekomsten.

Dålig ekologisk potential

Justerarnas signatur Utdragsbestyrkande

Det är viktigt att påpeka att försämringsförbudet gäller såväl KMV som för andra ytvattenförekomster utifrån vattendirektivet.

För Sollefteå kommun som har flertalet KMV i och med Ångermanälven och dess biflödens storskaliga utbyggnad av vattenkraft innebär samrådet följande:

I Sollefteå kommun finns 19 vattenkraftverk och 15 reglerdammar enligt

Vattenregleringsföretagens schematiska bild av Ångermanälven, se bilaga. Av dessa kraftverk har samtliga bedömts tillhöra klass 1 enligt Energimyndighetens mfl rapport om Vattenkraftens reglerbidrag och värde för energisystemet. I samrådsförslaget för

Ångermanälven har fokus varit på att öppna upp fiskvandringsvägar från havet till Edsele kraftverk. Det vill säga en åtgärdsplan för Sollefteåforsen, Hjälta och Forsse kraftverk, i syfte att värna om Meåforsens naturreservat. För övriga vattenförekomster bli

miljökvalitetsnormen enligt detta förslag måttlig, otillfredsställande, eller dålig status, se www.viss.lansstyrelsen.se för varje enskild bedömning. Se bilaga med tabell 2 över åtgärdsförslag. I denna tabell finns inte Sollefteåforsen medtagen eftersom

Ångermanälven nedströms Forsmo kraftverk bedömts som naturligt vatten och inte KMV.

Denna del av älven ska därför uppfylla kravet god ekologisk status med fungerande fisk- och faunapassage.

Av kommande lagförslag Miljöförbättrande åtgärder inom vattenkraften framgår det att vattenmyndighetens bedömningar och beslut om statusklassificeringar, KMV och miljökvalitetsnormer kommer att ha stor betydelse vid kommande prövningar och omprövningar av vattenkraftsverksamheter. Men det kan även bli aktuellt att se över de KMV och förslag om miljökvalitetsnormer som nu presenteras i och med att den nya lagstiftningen samt vägledningar m.m träder i kraft.

Beslutsunderlag/Lagrum

Vattenmyndigheternas samråd 2018 gällande kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft

http://www.vattenmyndigheterna.se/Sv/introduktion-till- vattenforvaltning/samverkan/samrad-infor-viktiga-beslut/samrad-1-maj/Sidor/default.aspx

Eds fiskevårdsområdes skrivelse med bilagor.

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningen lämnar inget förslag till beslut.

Förslag till beslut på mötet

John Åberg (S) föreslår följande synpunkter;

 I samrådsförslaget för Ångermanälven har fokus varit på att öppna upp

fiskvandringsvägar från havet till Edsele kraftverk. Det vill säga en åtgärdsplan för Sollefteåforsen, Hjälta och Forsse kraftverk , i syfte att värna om Meåforsens naturreservat. Detta är något som Sollefteå kommun ser positivt på.

 Ångermanälven nedströms Forsmo Kraftverk är idag klassad som naturlig vatten.

En klassning som kan ifrågasättas då vattenföringen avsevärt förändrats från

Justerarnas signatur Utdragsbestyrkande

den ursprungliga innan älven byggdes ut. Denna klassning innebär att Sollefteå forsen med dagens regelverk, senast december 2027 ska uppfylla kraven för ”god ekologisk status” med en väl fungerande faunapassage.

 Avslutningsvis anser Sollefteå kommun att vi ska få behålla vår rådighet över utvecklingen av vårt eget kraftverk.

Beslutsgång

Ordförande Åsa Sjödén (S) ställer frågan om Kommunstyrelsen beslutar enligt John Åberg (S) förslag till synpunkter. Finner så.

Skickas till

Länsstyrelsen i Västernorrland vasternorrland@lansstyrelsen.se Maria Söderlund och Hanna Vörman

Anders Bergman, Sollefteåforsens AB

Justerarnas signatur Utdragsbestyrkande

§ 161 Dnr