• No results found

Swedbank Markets

FöreningsSparbankens utlandsfilialer i London och New York samt ett representationskontor i Tokyo.

Utlandsenheterna stödjer FöreningsSparbankens företagskunder och deltar i bankens globala kapitalmarknadsoperationer.

Swedbank Fondkommission ansvarar för handel i aktier och aktierelaterade derivatinstrument. Handel i svenska aktier med kunder i utlandet sker även från filialerna i London och New York. Inom enhetens organisation finns också FöreningsSparbankens aktiehandel via Internet, NetTrade. Swedbank Fondkommission arbetar vidare med utveckling av nya placeringsprodukter samt analyser av aktiemarknaden.

Inom analysverksamheten sker kontinuerlig bevakning av ett hundratal svenska bolag, motsvarande 95 procent av börsvärdet på Stockholms Fondbörs, samt en mer begränsad bevakning av nordiska bolag.

Swedbank FX & Fixed Income ansvarar för handel i räntor och valutor jämte räntebärande värdepapper och derivatinstrument inom ränte- och valutaområdet. Handel i räntor och valutor sker

också på filialerna i London och New York. Analys-funktionen inom enheten producerar, förutom ränte- och valutaprognoser, även bankens

konjunkturrapport för den svenska ekonomin samt makroekonomiska analyser både ur nordiskt och internationellt perspektiv.

Swedbank Corporate Finance svarar för råd-givning avseende ägarfrågor, riskkapitalanskaffning och aktiemarknadsfrågor. Häri innefattas bland annat börsintroduktioner, nyemissioner samt köp och försäljning av företag.

Swedbank Finansieringar ansvarar för framtag-andet av finansieringsupplägg för bankens kunder.

Enheten erbjuder finansieringslösningar som innefattar kapitalmarknadsprodukter, låneprodukter, projektfinansiering och exportfinansiering.

Swedbank Kapitalförvaltning ansvarar för disk-retionär aktie- och ränteförvaltning för i huvudsak svenska institutioner, företag, kommuner och landsting samt stiftelseadministration för stora offentliga institutioner. Den förvaltade

förmögenheten uppgick den 31 december 1997 till cirka 24 miljarder kronor. Under 1998 avser banken att etablera ett särskilt bolag för sin diskretionära kapitalförvaltning – FöreningsSparbanken Kapitalförvaltning AB.

Swedbank Internationella Banktjänster ansvarar för utveckling, handläggning och specialiststöd av-seende betalning och finansiering av export och import. Enheten sköter depåförvaltning för svenska och utländska institutioner.

Swedbank Finansiella Institutioner har det övergripande kundansvaret för finansiella institutioner och utländska marknader.

Swedbank Storföretag har det övergripande kundansvaret för svenska storföretag och institutioner.

Swedbank Markets

Affärsområde FöreningsSparbanken Kort ansvarar för den kortverksamhet som i huvudsak har kontoren som försäljningskanal.

FöreningsSparbanken Kort är utgivare av Sveriges mest använda bankkort. Genom verksamheten i Babs utvecklas och levereras dessutom de flesta av de betalsystem, som gör kortbetalning till den snabbaste vägen genom

butikskassan.

Ko r t p r o d u k t e r n a

FöreningsSparbanken Korts ledande ställning inom kortområdet symboliseras framför allt av

bankkorten. FöreningsSparbankens bankkort är störst i Sverige med över 1,7 miljoner kort varav knappt 500 000 innehas av kunder i fristående sparbanker. Bankkortets huvudfunktion är att erbjuda bankernas kunder ett betalningsmedel som fungerar lika bra i Sverige som utomlands. VISA-anslutningen gör bankkort till ett av världens mest användbara betalningsmedel.

Med koppling till Maestro erbjuds kunder från 16 års ålder ett kort som fungerar i de flesta

svenska bankers uttagsautomater och med gångbarhet i butiker och restauranger med elektroniska betalterminaler.

Visa Business Cards främsta funktion är att underlätta för företagsanställda vid resor,

representation och inköp.

Det aktiva kontantkortet CASH

pilotlanserades i Uppsala och Halmstad under 1996.

Under 1997 lanserades CASH i Kalmar, Västerås, Norrköping, Umeå och Sundsvall. Den 31 december 1997 fanns cirka 40 000 CASH-kort utgivna av FöreningsSparbanken och cirka 5 000 försäljningsställen anslutna till

kontantkort-systemet. I början av 1998 introducerades bankkort med inbyggd kontantköpsfunktion. FöreningsSpar-banken tillhandahåller också ett betalkort med MasterCard-anslutning.

Från och med 1997 tillverkas alla bankkort av PET-plast som är ett miljövänligare alternativ än PVC.

B a b s

Babs är marknadsledare i fråga om inlösen av kontokortstransaktioner från handeln och andra serviceställen. Under 1997 uppgick antalet inlösta transaktioner till 80 miljoner, en ökning med 30 procent jämfört med 1996. Genom verksamheten i Babs erbjuder

FöreningsSparbanken inlösen och garanterad betalning för fler kort än något annat

inlösenföretag.

Verksamheten bedrivs såväl för Förenings-Sparbankens egen kontokortsverksamhet som för externa kortutgivare. Den övervägande delen av korttransaktionerna insamlas via olika slags butiks-terminaler, vilka banken tillhandahåller försälj-ningsställena.

Babs bidrar till en förbättrad korthantering i handeln genom att erbjuda rationella och kon-kurrenskraftiga lösningar för kortbetalning och stödjer därigenom FöreningsSparbankens satsning på självbetjäning och kortanvändning. Genom att försäljning och kundservice utgår från de lokala bankerna sker arbetet ständigt nära kunderna.

Drygt 20 000 säljföretag är anslutna till Babs inlösensystem.

G i r o b e ta l n i n g

Girobetalning ingår i affärsområde Kort och är ett av Sveriges vanligaste betalsystem med cirka 1,8 miljoner anslutna kunder inklusive kunder i fristående sparbanker. Under 1997 förmedlades 103 miljarder kronor fördelat på 93 miljoner betalningar. FöreningsSparbanken via Internet lanserades under 1997, vari Internetbetalningar ingår.

Kort

I början av 1998 introduceras bankkort med inbyggd kontantköpsfunktion.

FöreningsSparbanken IT

Under 1997 har omfattande förändringar av IT-organisationen genomförts där ett tydligare ansvar för beställarorganisationen definierats samtidigt som leverantörsorganisationen genom det tidigare SPADAB har vidareutvecklats till två nya enheter i banken, FöreningsSparbanken IT Produktion &

Teknik samt Utveckling & Förvaltning.

Genom tydligare roller förstärks affärsansvaret för IT-investeringarna och leverantörsorganisa-tionen får en tydlig och professionell beställare att agera mot. FöreningsSparbanken IT, Utveckling &

Förvaltning har under året tecknat partnerskapsavtal med två externa

datatjänstföretag, Enator och WM-data, för att ombesörja leveranserna till banken fram till sekelskiftet främst vad gäller de ökade behoven inför sekelskiftet år 2000, EMU och integrationen mellan Föreningsbankens och Sparbanken Sveriges system. Vidare har under året cirka 100

medarbetare från Föreningsbankens dataavdelning FB-Data övergått till anställning hos IBM, som på entreprenad åtagit sig att driva produktionen av den tidigare Föreningsbankens system fram till

sekelskiftet då det nya gemensamma systemet för FöreningsSparbanken skall vara i full drift.

C e n t r a l a sy s t e m

Under 1997 har de centrala systemen med reskont-ror med mera försetts med ett gemensamt gräns-snitt för att underlätta åtkomst från olika för-säljningskanaler såsom kontorsrörelsens system, telefonbankens system, Internetbankens system med flera. Ett utvecklingsprojekt avseende ett helt nytt system för korthantering har under 1997 på-börjats för att svara för de kommande årens växande volymer av korttransaktioner. Till följd av samgåendet mellan Sparbanken Sverige och Före-ningsbanken skall ett gemensamt datasystem för den nya bankens kunder utvecklas. Ett omfattande integrationsarbete för att skapa ett gemensamt system fram till sekelskiftet har påbörjats under året där den tidigare Sparbankens Sveriges systemplattform har varit utgångspunkten.

N y t e k n i s k p l at t f o r m

FöreningsSparbanken har beslutat införa Gemen-sam Teknisk Plattform 2000 fram till sekelskiftet för att bära bankens informationshantering in i nästa sekel. Den nya tekniska plattformen bygger

på öppna standarder och på standardarbetsplatser baserade på Windows NT och kommunikations-protokollet TCP/IP. Under året har ett avtal tecknats med Telia om att leverera ett på den nya standarden baserat koncernnätverk som skall knyta ihop bankens olika kontor och mötesplatser med bankens produktionsanläggning på Stora Essingen i Stockholm.

Ko n t o r s sy s t e m

För att möjliggöra ett nytt effektivt arbetssätt i framför allt lokal bank har nya programvaror tagits fram och kommer att fram till sekelskiftet

installeras på den nya tekniska plattformen 2000.

Programvarorna omfattar säljstöd, kundstöd samt kredithantering som tillsammans med bankens intranät Kanal-1 bildar grunden för ett helt nytt arbetssätt där administration och backoffice i stor omfattning ersätts av ärendehanteringssystem. Det nya kontorssystemet är direkt anpassbart till de gränssnitt som byggts upp i de centrala systemen.

N ya b a n k a u t o m at e r

Under året har ett avtal tecknats med Siemens Nixdorf att leverera en ny generation

bankautomater som ersättning för Sparbanken Sveriges Minuten och Föreningsbankens Bankomater. De nya automaterna som förutom kontantuttag också kan förses med funktioner för olika betalningstjänster, kontoutdrag samt tillgång till Internetbanken med mera, är en förutsättning för en ökad självbetjäningsgrad i framtiden avseende enklare rutintransaktioner.

Å r 2 0 0 0

Förberedelser för att eliminera problem i samband med sekelskiftet 1999/2000 har pågått sedan 1996.

Samtliga projekt samordnas i en särskild projekt-organisation.

Före årsskiftet 1998/1999 skall alla program ha analyserats, anpassats och satts i drift samt testats i en speciell testmiljö.

Vid årsskiftet 1997/1998 var cirka 90 procent av bankens centrala system analyserade och

anpassade samt cirka 70 procent satta i produktion.

Vid halvårsskiftet 1998 kommer samtliga centrala system, som förvaltas av bankens IT-organisation, att vara analyserade, anpassade och driftsatta samt testade i den speciella 2000-miljön.

Spintab

AB Spintab är ett helägt dotterbolag till Förenings-Sparbanken och är bankens och de fristående sparbankernas institut för långfristig finansiering av boende, kommunala fastighetsbestånd samt jord-bruk och skogsjord-bruk. Spintab är ett av de största bostadsinstituten i Sverige med ungefär 28 procent av den totala marknaden. Spintab har två

dotterbolag, Föreningsbanken Kredit AB och FöreningsSparbanken Jordbrukskredit AB. På privatmarknaden är Spintabs marknadsposition ännu starkare och andelen härav uppgår till 37 procent. Nära 60 procent av Spintabs kreditportfölj består av krediter till hushållens ägda boende.

Spintab lämnar krediter endast mot säkerhet i fastigheter, bostadsrätter eller garanti av staten,

kommuner, banker, försäkringsbolag eller kreditmarknadsbolag. Krediter beviljas vanligen upp till högst 75 procent av marknadsvärdet på en fastighet. Försäljning och kundkontakter för

Spintabs räkning hanteras av FöreningsSparbanken, fristående sparbankers och andra samverkande bankers kontor. Under 1997 har Spintab genomfört fortsatta marknadsaktiviteter i syfte att öka antalet helkunder och attrahera nya kunder från andra bostadsinstitut. I syfte att bredda kundbasen och nå bättre kostnadseffektivitet har Föreningsbanken Kredit AB överförts till Spintab i december 1997.

Föreningsbanken Kredit AB avses fusioneras med Spintab under första halvåret 1998.

Spintab under fem år

Mkr 1997 1996 1995 1994 1993

Resultat

Räntenetto 3 375 3 806 3 530 3 066 2 883

Rörelseresultat före kreditförluster 2 801 3 301 3 031 2 600 2 712

Kreditförluster – 572 – 605 – 756 – 958 – 1 307

Rörelseresultat 2 229 2 696 2 275 1 642 1 405

Räntemarginal, % 0,8 1,0 1,0 0,9 0,8

Placeringsmarginal, % 1,3 1,5 1,4 1,2 1,1

Räntabilitet på eget kapital, % 11,4 16,9 17,1 14,1 12,8

Kapital

Utlåning, mdr kr 285,3 246,6 239,4 240,5 242,5

varav förvärvat dotterbolag 37,7

Eget kapital 15 929 13 419 10 419 8 782 8 130

Balansomslutning, mdr kr 298,4 255,4 252,9 250,2 256,7

Kapitaltäckningsgrad, % 17,9 18,7 17,5 15,2 14,3

Primärkapitalrelation, % 11,8 11,7 9,5 7,9 7,2

Övrigt

Antal anställda 249 221 296 311 341

Antal krediter, tusental 876 751 762 775 791

I samtliga värden för 1997 utom resultatet ingår Spintab och Föreningsbanken Kredit. I resultatet för 1997 ingår Föreningsbanken Kredit för december. Värden för 1993-1996 avser endast Spintab.

Egna hem 57,4%

Bostadsrätter 2,7%

Flerbostadshus 24,4%

Lantbruk 2,5%

Kommunlån och kommunal borgen

11,5%

Affärshus 1,5%

Spintabs kreditportfölj 31 december 1997

Stads-hypotek

26,0%

SBAB 12,9%

De svenska bostadsinstitutens marknadsandelar

30 juni 1997

Spintab 24,4%

HB Hypotek 10,5%

SEB Bolån 9,4%

FB-kredit 3,8%

NB-hypotek 11,0%

Venantius 2,0%

Robur Kapitalförvaltning AB är FöreningsSpar-bankens och fristående sparbankers företag för förvaltning av värdepappersfonder. Bolaget är ett helägt dotterbolag till FöreningsSparbanken AB.

Robur förvaltar ett brett sortiment av aktiefonder och räntebärande fonder som placerar på både den svenska och den internationella kapitalmarknaden.

Robur är det största fondförvaltningsbolaget i Sverige.

Försäljning och kundkontakter för Roburs räkning hanteras av FöreningsSparbanken och fristående sparbanker. De senaste åren och framförallt under 1997 har marknaden för värdepappersfonder utvecklats mycket positivt.

Roburs ställning på fondmarknaden har under året

stärkts ytterligare. Marknadsandelen ökade till nära 35 procent. Nettoflödet till Roburs fonder uppgick under året till 32 miljarder (inklusive

Föreningsbankens fonder). Provisionsintäkterna från fondverksamheten uppgick för koncernen som helhet till cirka 1,5 miljarder kronor brutto 1997.

Intäkterna fördelas mellan Robur Kapitalförvaltning och bankkontoren, som agerar som Roburs

återförsäljare.

I samband med samgåendet mellan Sparbank-en Sverige och FörSparbank-eningsbankSparbank-en förvärvade Robur fondverksamheten i Föreningsbanken. Förvärvet gjordes den 1 december 1997. Fusion mellan Robur och Föreningsbanken Fond och Kapitalförvaltning kommer att ske under 1998.

Robur under fem år

Mkr 1997 1996 1995 1994 1993

Resultat

Intäkter inklusive finansiellt netto 749 467 390 359 278

Kostnader och avskrivningar – 173 – 124 – 109 – 112 – 118

Rörelseresultat 576 343 281 247 160

Eget kapital 90,2 83,0 232,9 205,9 28,0

Förvaltat kapital, miljarder kronor 170,6 97,9 69,3 56,6 55,5

varav förvärvat dotterbolag 24,6

varav fondförvaltning 157,7 92,4 65,0 52,3 51,6

varav förvärvat dotterbolag 18,5

Övrigt

Antal anställda 97 68 59 57 48

Antal kunder tusental 2 000 1 380 1 230 1 130 975

I samtliga värden för 1997 utom resultatet ingår Roburs och Föreningsbankens fondverksamhet. I resultatet för 1997 ingår Föreningsbankens fondverksamhet för december. Värden för 1993-1996 avser endast Robur.

Svenska aktier

61%

Räntebärande värdepapper

24%

Utländska aktier

15%

Fördelning av fondförmögenhet 31 december 1997

Robur 34,6%

SEB 20,2%

NB 18,4%

HB 9,9%

Övriga 16,9%

Marknadsandelar av total fondförmögenhet

31 december 1997

Robur

FöreningsSparbanken Finans är ett helägt dotterbolag till FöreningsSparbanken och kompletterar bankens traditionella utbud med

Related documents