• No results found

2 Trafikbeteende i invandrarnas ursprungsländer

2.2.5 Sydamerika 1 Chile

Även i Chile är det få föräldrar som har tillgång till bilbarnstolar. En av de vikti- gaste anledningarna är kostnaden; det är dyrt att köpa en bilbarnstol. En annan anledning är bristen på information; Staten har inte satsat tillräckligt på att informera om vare sig bilbarnstolar eller bilbälte. De chilenska myndigheterna informerar via TV och dagspress. På detta sätt når man omkring 75% av befolkningen.

En undersökning som Trafiksäkerhetsverket i Chile (1997) genomfört visar att cirka 16% av befolkningen är motståndare till att använda bilbälte. Skälen som de tillfrågade bilisterna anförde var att det var obekvämt, att de var rädda att bli fastklämda vid en trafikolycka samt att de brukar glömma att spänna fast sig. Majoriteten av de tillfrågade bilisterna i undersökningen var dock medveten om att det är lag på att använda bilbälte.

Studien delade in deltagarna i två grupper: den grupp som använde bilbälte kallades ”den säkra”, medan den andra gruppen, som inte använder bilbälte, kallades ”den ansvarslösa”.

Personerna i den ”säkra” gruppen använde bilbälte på grund av att ansåg det vara en nödvändighet, men också för att det räddade liv, vilket fick dem att känna sig trygga. Att använda bilbältet hade blivit till en vana för denna grupp.

Den ”ansvarslösa” gruppen ansåg i motsats till den förra gruppen att det inte låg någon risk i att inte använda bilbälte. Bilbältet fick dem heller inte att känna sig lika trygga som den förra gruppen, då de menade att ”en bilolycka kan inträffa oavsett man är fastspänd eller inte”. Denna grupp ansåg vidare att bilbälte, liksom trafikregler i övrigt, utgjorde hinder för att köra fritt. De tyckte

att trafikregler var onödiga och anledningen till att de överhuvudtaget följde trafikreglerna var att slippa tvingas betala höga böter.

2.2.5.2 Peru

Det största trafikproblemet i Peru består i att många bilister kör onyktra. Inställ- ningen till bilbälte och bilbarnstolar är i högsta grad passiv, menar den peruan- ska pressekreteraren. Kommunikationsdepartementet har informerat befolk- ningen om både bilbälte och bilbarnstol, men bilisterna och medpassagerarna har inte riktigt tagit till sig denna kunskap. En viktig anledning till detta är att bilarna saknar bilbälte både i framsätet och i baksätet. En annan anledning kan vara att bilbarnstolar är väldigt dyra och svåra att få tag på; de finns endast i de största städerna och då mycket begränsad omfattning.

2.3 Sammanfattning

Bilbältesanvändningen bland bilister och medpassagerare är i många länder bristfällig och trafikdisciplinen är dålig. En orsak till detta är bristande information om vikten av att använda bilbälte. En annan orsak är att bilarna ofta är så pass gamla att de saknar standardutrustning, som till exempel bilbälte. Så är fallet i Vietnam och i Irak, där staten inte anser att det är någon idé att vare sig informera om fördelarna med bilbälte eller att lagstifta. I motsats till dessa båda länder, har myndigheterna i länder som Peru, Bulgarien, Bosnien och Makedonien satsat på att informera om fördelarna med bilbälte, trots att majoriteten äger bilar som saknar standardutrustning. Bristande information är en viktig orsak till bilisternas negativa inställning till bilbälte. Därför försöker man med hjälp av olika kampanjer ändra bilisternas attityd till bilbälte.

En annan anledning till att såväl förare som medpassagerare inte använder bilbälte är att det inte är olagligt. I t.ex. Thailand fanns kunskapen om bilbältets fördelar, men viljan att använda detsamma saknades. Detta var den viktigaste or- saken till att den thailändska staten till slut lagstiftade om obligatorisk användning av bilbälte både i framsätet och i baksätet. I Kenya, Indien, Eritrea och Sri Lanka är det också lag på att bilbälte ska användas både i framsätet och i baksätet. Liksom i Thailand är man även i dessa länder medveten om att bilbälte räddar liv, men viljan att spänna på sig ett saknas. Skälet till detta är att det inte finns några riktiga vägar; vägarna är leriga och speciellt vid regn kan bilköerna bli ganska långa. Bilisterna kan under dessa omständigheter inte köra mer än 30 km/tim – en hastighet som bilisterna anser vara alldeles för låg för att en allvarlig olycka ska kunna inträffa. På grund av detta använder majoriteten inte bilbälte, trots att detta förfarande är olagligt.

I Iran, Kroatien och Polen är bilbälte obligatoriskt sedan många år tillbaka, men bilisterna är ofta försumliga och har en likgiltig inställning till bilbälte. För att bekämpa detta har man infört höga böter. Detta ska, i kombination med omfattande poliskontroller, få de bilister som bryter mot reglerna att känna sig som brottslingar. Som motsatser till Iran, Polen och Kroatien får man väl betrakta Turkiet och Marocko, där det visserligen pågår ständiga kampanjer från statens sida, men som p.g.a. det bristfälliga samarbetet med polisen, tyvärr inte får önskad effekt. Polisen är helt enkelt inte tillräckligt intresserad.

Filippinerna är det land som skiljer sig mest från de övriga länderna i under- sökningen. Där informerar trafiklärarna barnen redan i småskolan om hur de ska bete sig i trafiken och hur viktigt det är att de spänner fast sig när de följer med

föräldrarna i bilen. Meningen är att barnen i sin tur ska påverka sina föräldrar. Denna metod har fungerat bra eftersom medvetenheten och därmed också användningen av bilbälte är större i Filippinerna än i de andra länderna.

När det gäller bilbarnstolar är det ekonomiska faktorer som är avgörande för beslutet att använda sig av sådana eller inte. I det här sammanhanget gäller inte samma omständigheter som för bilbältesanvändning. Bilbarnstolar går därför att definiera som något av en klassfråga, där endast de välbeställda bilförarna skaffar sig bilbarnstolar, vilka man f.ö. till stor del köper utomlands, eftersom de är svåra att få tag i på den inhemska marknaden. Så är fallet i Sri Lanka, Eritrea, Kenya, Peru, Bosnien, Polen, Makedonien och Irak.

Användning av bilbarnstolar i Filippinerna är också högre jämfört med de andra undersökta länderna. Anledningen är att trafiklärarna på uppdrag av staten och dem som tillverkar bilbarnstolar har lyckats att föra fram budskapet till både skolbarn och nyblivna bilförare om hur viktigt det är att ha barn fastspända i bil- barnstolar. Ett motsatt förhållande finner man i länder som Iran, Vietnam, Kroatien Bulgarien och Marocko, där varken myndigheter eller trafiklärare har lyckats föra fram budskapet om säkerhetsutrustning för barn i bil.

I Indien och Turkiet är skälet till varför man inte använder bilbarnstol av en annan karaktär. Det beror i huvudsak på att familjerna är ganska stora. Varje familj har i genomsnitt mer än tre barn och det finns inte tillräckligt med plats för en bilbarnstol i bilen.