• No results found

Respondent 1 uppger att syftet med hållbarhetsredovisningen är bland annat att se sin egen utveckling av verksamheten. De övergripande hållbarhetsmålen är viktiga, för att se till att företaget uppfyller de målen mäts olika parametrar för att veta vad företaget blev bättre på men även på vad som ska åtgärdas. Detta i sin tur kan leda till att företaget blir medvetet om

28

hur de ska följa upp, att rätta investeringar görs och förbättra materialen i produkterna. Enligt respondenten görs hållbarhetsredovisningen dels för företagets egna skull internt, dels för externa intressenter såsom kunder, investerare, miljö och legala institutioner, myndigheter. Just nu har företaget inlett ett väldigt stort samarbete tillsammans med deras leverantörer där de tillsammans går igenom båda deras data och företagets data och sedan sammanlänkar dem hållbarhetsredovisningarna för att nå ännu bättre resultat.

Respondent 1 uppger att när företaget upprättar en hållbarhetsredovisning utgår de dels från GRI ramverket. Respondenten berättar att det finns många olika inspirationskällor och normer till hur de bygger upp sin hållbarhetsredovisning, det som avgör vad som ska inkluderas i hållbarhetsredovisningen är normer. När en hållbarhetsrapport upprättas utgår företaget från det de vill åstadkomma inom hållbarhet. Det finns även olika miljö och sociala mål som de utgår ifrån för att mäta hur bra eller dåligt de har utvecklats. Sedan finns det legala mål som måste redovisas, de har även förbundit sig till UN global compact, science based target och Agenda 2030 och då måste företaget redovisa till dem, för att företaget har förbundit sig till att uppnå vissa mål.

Enligt respondent 2 är syftet med hållbarhetsredovisningar att det ska vara transparenta, det är en chans för företag att presentera arbetet för marknaden. Alla som har någon kontaktyta med företaget ska veta att hållbarhetsfrågor tas på allvar, syftet med hållbarhetsredovisningar är även att presentera företagets strategi. Hållbarhetsredovisningen görs egentligen för alla som har någon typ av kontakt med företaget. Arbetet med hållbarhetsredovisningen är något som pågår hela tiden. Företaget måste undersöka och plocka upp viktiga saker för att sedan kunna presentera det i rapporten, dessutom ska allt som är lagstadgat med i rapporten.

Respondent 2 säger att vad som ska inkluderas i redovisningen är en pågående dialog intern hela tiden, detta för att få en bra transparens och presentera det som är intressant och givande för intressenterna. Vid upprättandet av hållbarhetsredovisningen utgår företaget framför allt från vad som står idag inom givna områden och vart företaget vill vara i framtiden för att bli bättre inom hållbarhetsområden. Företaget arbetar därför med GRI och CSR.

Respondent 3 uppger att syftet med hållbarhetsredovisningar är olika beroende på typen av företag. Företaget är börsnoterade vilket gör att ägare, investerare och analytiker är väldigt involverade. Det finns ett stort intresse för att förstå företagets prestation inte bara inom finansiella området men även hållbarhetsområdet. Det finns en tydlig förväntan att företaget ska ha hållbarhetsinformation. Ett annat syfte med hållbarhetsredovisningen är att förstå hur

29

hållbarhetsfrågor påverkat bolagets utveckling affärsmässigt, det är ett viktigt verktyg för företaget för att få fram att de har koll på hållbarhetsfrågor och att det är ett tryggt bolag som människor kan lita på i dessa frågor.

Respondent 3 uppger även att företaget gör en väsentlighetsanalys där det som ska

rapporteras framgår, detta sätter riktningen på vad för nya mål som ska tas fram inom ett visst område. Det finns många standardvariabler som i princip alla rapporterar. Det är ganska självklart att rapportera om energi, klimatavtryck, könsfördelning bland medarbetare och sjukfrånvaro. Det finns ett standardupplägg, sen vill företaget också hitta dem indikatorer som är specifikt relevanta för dem och för deras målgrupper. Vad som ska rapporteras i hållbarhetsredovisningen är därmed en kombination av standardvariabler och vad som anses vara relevant för verksamheten. Företaget har tidigare arbetat med GRI, där fanns det

indikationer på vad som ska och inte ska rapporteras. Idag tittar företaget i stället på vad intressenternas önskemål och förväntningar är. Det är därför företaget har valt bort GRI, detta för att intressenterna anser att de fortfarande lyfter det som är väsentligt och materiellt för verksamheten.

Respondent 4 uppger att det finns två syften med hållbarhetsredovisningen, det ena är att uppfylla lagkrav och det är också anledningen till att de flesta idag hållbarhets rapporterar. Det andra syftet är att det är en affärs viktig del som skapar ett affärs rykte. Företaget var börsnoterat och då var deras hållbarhetsrapport väldigt inriktad mot investerare. Efter att företaget blev avnoterat från börsen har företaget riktat in sig på kunderna som har blivit alltmer intresserade av att läsa rapporten.

Respondent 4 klargör att processen att skapa en hållbarhetsredovisning börjar med att identifiera sina intressenter, sedan görs en materialitetsanalys och utifrån det skapas en strategi för hur företaget ska minska miljöpåverkan och förbättra sig inom de viktiga

områdena för företaget. Vad som ska inkluderas i hållbarhetsredovisningen bör utgå från en bra strategi. En strategi som utgår från en materialitetsanalys, det vill säga identifieringen av intressenter och vad de tycker är viktigt, samt vart företaget har sin största påverkan på hållbarhetsfrågor. Därigenom får företaget fram vart mest fokus bör ligga och utarbetar en strategi utifrån det, företaget sätter mål för att mäta detta kontinuerligt och sedan presenteras framstegen varje år i hållbarhetsrapporten. Företaget arbetar kontinuerligt med GRI och väljer relevanta GRI indikationer som är inom det fokusområden som de har. Företaget utgår även från CSR för att ta ett ansvar för deras påverkan på samhället. Respondenten påstår att CSR

30

är en del av dialogen med intressenterna som oftast förväntas att tillämpas av företagets omgivning vilket i sin tur kan öka lönsamheten.

Enligt respondent 5 är syftet med hållbarhetsredovisning bland annat det formella kravet som företaget har ställt sig själva. Det handlar om att företaget ska som en del av integrerad årsredovisning berätta vad de gör inom hållbarhet och vara affärskritiska, för att ständigt kunna förbättra företaget inför nästa år. Hållbarhetsredovisningen hjälper företagen att titta tillbaka på vad som har gjorts de tidigare åren för att kunna utveckla och hålla en hållbar verksamhet. Respondenten får frågan om de uppfyller syftet och respondenten anser att företaget uppfyller syftet med hållbarhetsredovisning.

Respondent 5 berättar hur de går tillväga i upprättandet av hållbarhetsredovisningen och uppger att det som ska inkluderas i hållbarhetsredovisningen handlar om vad företaget vill och vad de måste. I upprättandet av hållbarhetsredovisningen tittar företaget först på tidigare år och kollar på de formella kraven, dels de lagliga, dels de frivilliga åtaganden som de har gjort “science based target”. Först gör företaget en analys om vad som är mest affärskritisk inom hållbarhet i företaget och då utgår de ifrån de 17 målen, sedan bestämmer de olika teman som de vill speciellt lyfta fram, till exempel klimatfrågan. Det som företaget utgår ifrån vid upprättandet av hållbarhetsredovisning är bland annat GRI core som är bortom det legala, respondenten uppger att företaget ser det som en bra standard.

Enligt respondent 6 är syftet med hållbarhetsredovisningen ett sätt att berätta och redovisa vad som görs och att företag gör skillnad och fokuserar på rätt saker, respondenten anser att företagets hållbarhetsredovisning har utvecklats mycket och uppfyller syftet. Respondenten berättar att företaget följer GRI- ramverk, EPRA-ramverk samt CRP-ramverk. Hen fortsätter med att säga att CSR delvis påverkar upprättandet av hållbarhetsredovisningen eftersom företaget är en del av hållbarhetsredovisningen för samhället. Hen menar att företaget tar ansvar inom CSR:s tre områden och detta för att ha en verksamhet som arbetar mot en hållbar utveckling.

Respondent 7 uppger att det är ganska självklart för de att visa utåt vad de gör till sina intressenter och kunder eftersom de är ett stort företag. Deras ägare i Tyskland är också väldigt aktiva inom hållbarhetsredovisning. Hållbarhetsredovisningen är riktad till kunder som köper produkterna samt återförsäljare och medarbetare.

Respondent 7 påstår att det görs en väsentlighetsanalys som utgår från intressenterna och deras krav. Det är utifrån analysen, företaget får fram områden som intressenterna tycker att

31

de ska fokusera på, deras önskemål och utifrån detta tittar de på vad företaget gör och sammanställer en rapport. Det är mycket av GRI-kraven som avgör vad som ska inkludera i rapporten, företaget behöver tydliggöra de tre aspekter som är miljö, social och ekonomisk aspekterna. I upprättandet av hållbarhetsredovisningen utgår företaget från intressenternas krav och frågeställningar som fås ut av väsentlighetsanalysen. De utgår även av GRI- ramverket, där det finns tre styckna scope som företaget ska identifiera och redovisa. Respondent 8 påstår att syftet med hållbarhetsredovisning är att vara transparenta med hållbarhetsarbetet och berätta om vad de gör och vad de inte gör. Respondenten fortsätter med att berätta att det även är nyttigt för företaget att gå igenom verksamhetsåret och kolla vad de har gjort under ett år. Till viss del blir det som ett internt styrdokument där företaget tittar på vad de har gjort och detta leder till att företaget kan diskutera om vad de kan göra till nästa år.

Respondent 8 uppger att företaget inte tillämpar GRI-standard i sin hållbarhetsredovisning, men att de jobbar mot det för att systematisk följa det och uppnå punkterna. Det som

inkluderas i rapporten grundar sig i vad världen behöver, FN:s globala mål. Företaget tittar på vart de kan göra störst skillnad och därifrån väljer de ett antal mål och definierar deras

hållbarhetsarbete som handlar om rättvisa, hälsa och miljö. Alla dessa delar ska vara med i rapporten med en bedömning av relevans och effekt.

Related documents