• No results found

Synen på skolifiering av förskolan

In document Skolifieringen av förskolan (Page 35-37)

5.5.1 Intervjuresultat

Samtliga fem föräldrar som ställde upp på intervju reagerade negativt på skolifiering av förskolan. Föräldrarna nämnde att de tycker att skolifiering medför att förskolan blir allt mer lik skolan, att det blir mindre lek och fler ”lektionspass” där barnen måste sitta still. De nämner också att ”lärandet” sker på en annan nivå i skolan och föräldrarna anser att lärandet ska lekas fram som det gör nu i förskolan. En förälder påpekar att barn idag redan går många år i skolan och tycker av den orsaken att de inte behöver börja tidigare än de gör nu. En annan förälder tog upp liknelse med andra länder om tidig skolålder och tyckte inte alls det var bra.

”Ser man som i andra länder där de börjar skolan när de är fyra år t.ex. det är ju

hemskt att ha sådana krav på sig redan när de är så små, de behöver lek och de behöver ha lite allvar och så, men inte sitta bakom en bänk och lära sig en massa, utan de lär sig ändå genom leken och att man gör någonting ihop med en liten grupp och, nä jag tycker det är lagom med förskoleklass som är hälften lek och lite allvar när de är sex år. Och sen att det blir mer allvar när de blir sju.” (Förälder vid intervju)

En annan förälder sa så här vid ett intervjutillfälle: ”Jag tänker inte så mycket på att just

ordet ‘skolifiering’, försöka göra det mer skollikt men frågan är hur mycket skollikt man ska göra det.”

En tredje uttryckte sig så här:

”Jag tycker det låter negativt. Så länge det inte ställs krav, att de inte måste kunna en massa saker, det får inte vara någon press. På förskolan är det fortfarande lek och det får inte vara för mycket skolan i förskolan. Jag tycker barnen går redan för många år i skolan så de behöver inte börja tidigare. Jag vet inte exakt innebörden i ordet

skolifiering. Skolan är mer ett tvång att där ska alla barnen lära sig, men förskolan ska vara på lek, lärandet ska lekas fram”. (Förälder vid telefonintervju)

5.5.2 Enkätresultat

I enkätundersökningen råder det delade åsikter kring skolifiering av förskolan. Tre av de föräldrar som svarat på enkäten anser att det är positivt med skolifiering av förskolan om det ligger på en rätt nivå. De tycker att det är bra om barnen lär sig grunderna inför skolstarten så som att börja läsa, skriva och lättare matematik, men de betonar att denna inlärning ska ske på ett lekfullt sätt. En förälder uttrycker sig så här:

”Det måste finnas utrymme för lek men jag anser inte att det är fel att påbörja

inlärningsprocessen i den åldern då eleven är som mest mottaglig för inlärning.”

En annan skriver:

”Jag anser att visst är det bra att barnen lär sig grunderna inför skolan såväl läsa, skriva som räkna men mer än så behövs inte här. Barnen måste vara barn och ha roligt också, skolan kommer ju sen.”

En förälder nämner även att de inte ser det som negativt om förskolan skulle införa kortare ”skolpass” redan för barn som är fem år. Denna förälder menar dock att det är viktigt att barnen får utvecklas i sin egen takt och att alla barnen får uppleva att de är duktiga. ”Jag ser inte det som negativt om de skulle ha kortare ”skolpass” redan som

femåringar. En del barn leker ju skola i denna ålder och vill gärna börja i den riktiga skolan såsom äldre syskon.” (Svar vid enkät)

De föräldrar som inte är för en skolifiering av förskolan menar att förskolan ska vara en plats där barnen får leka och ha roligt utan några krav. Sju föräldrar upplever att barn inte får vara barn utan att de måste ”slussas” in i skolans värld. Föräldrarna menar också att skolan kommer tids nog och då blir det mer allvar. En förälder anser även att skolan behöver lära sig mer av förskolan och inte tvärtom, att förskolan ska ta efter av skolan. Föräldrarna vill att förskolan skall vara en plats där barnen får lov att ägna sig åt lek, rörelse, skapande, att barnen får uppleva glädje, att nyfikenhet väcks och att barnen får fantisera villkorslöst utan några krav.

”Barn skall leka, känna glädje och nyfikenhet. Det är viktigt att förskolan förblir en

”lekande” plats i barnets vardag, som ”skapar” glada och nyfikna barn som respekterar och vågar vara barn. Skola och ”fakta”, lärandet, kommer tids nog in i barnets liv.” (svar vid enkät)

En förälder påpekar att det finns alternativa förskolor än den kommunala om föräldrarna anser att de vill att deras barn ska få en mer skollik förskola ”då blir det ett aktivt val” skriver föräldern i enkäten.

5.5.3 Resultatsammanställning

Resultaten från de båda undersökningarna visar att majoriteten av föräldrarna är emot en skolifiering av förskolan. Över lag tycker alla föräldrar att förskolan ska vara ett forum där fri lek ska vara mer övervägande än andra aktiviteter. Flera föräldrar påpekar att när det är tid för barnen att börja skolan börjar också allvaret.

Ordet skolifiering är ett laddat ord och många föräldrar upplever detta som negativt

vid första anblicken medan andra föräldrar, endast vid enkäterna, kan se det som det positivt.

Jag uppfattar att föräldrarna tycker det är viktigt att barnen få utvecklas i egen takt och att en skolifiering av förskolan kommer att innebära en ökad press på barnet. Föräldrarna anser att det handlar en mognadsprocess om barnen visar ett intresse eller inte för lärandet och att detta inte ska påtvingas i för tidig ålder.

In document Skolifieringen av förskolan (Page 35-37)

Related documents