• No results found

7. Tomtområdet norr om sågverksplatsen borde modifieras.

Bygg på sluttningen som inte hotas av översvämningar m m.

8. Kommunen bör köpa privata fastigheter söder om

Folkhögskoleområdet för att uppföra hyreshus. Större hänsyn bör visas till Folkhögskolan när ny bebyggelse planeras.

9. Bygg på skogsmark, som alltid i Vindeln. Nu föreslås i första hand byggande på odlingsmark som det är brist på i Västerbotten.

Kommunen har ett ansvar för att åkermark kan bevaras för framtiden.

10. Planen bör förtydligas angående var höga hus ska placeras och att det tydligt framgår vilka byggnadshöjder som är aktuella i centrum där det i övrigt talas om 2-3 våningar. Att tala om att höga hus ska bedömas från fall till fall skapar osäkerhet. Kommunalrådet talar i tidningen om hus upp till 10 våningar på olika platser.

Planen måste också förtydligas om vilken del av centrum som är förtätningsområde. Målet bör vara en något högre bebyggelse, förslagsvis upp till 4 våningar, så att det framgår att det inte är villabebyggelsens förutsättningar som styr platsens utformning.

Tydlighet har en positiv påverkan.

11. Kommunen borde ta något slags befolkningsmål och att bebyggelsen i centrum ska förtätas så att fler invånare inryms på sikt.

12. Det byggs inte på befintlig mark eftersom kommunen antyder att det ska komma något mer attraktivt på andra platser.

13. Det borde pekas ut ett bebyggelseområde norr om Cellovägen där det idag är vägreservat. Det finns massivt stöd för att bygga i detta område, det borde gå att även peka ut bostäder här oberoende av hur det blir med Botsmarksvägen?

Områden som förslagsställaren vill se bebyggas med bostäder en-ligt ovan.

14. Ytterligare tomter borde inte pekas ut på Brånet utan hellre på Kläppabergets sydvästsluttning. Ny vägförbindelse bör etableras från Brånet enligt FÖP:ens förslag, men även en ytterligare tvärförbindelse enligt bifogad skiss.

15. Nya bostäder bör byggas på Kläppabergets södra sluttning.

16. Ytterligare bostadstomter på Brånet är olämpligt med hänsyn till avståndet till centrum

17. Vindelälvens odlingslandskap har mycket stora värden och föreslagna utredningsområden för bostäder i Trattdalen och vid Åströmska tillhör odlingsmarken med de allra högsta värdena.

Områdena måste strykas med hänvisning till den negativa påverkan på odlingslandskapet.

18. Jordbruksmark bör bevaras för att kunna möjliggöra att jordbruk bedrivs även i framtiden. Att marken minskar för jordbruk försämrar förutsättningarna för jordbruksverksamhet. Jordbruket är en viktig del av näringslivet och måste inkluderas när kommunen talar om att ”gynna näringslivet”. Starka kulturhistoriska skäl finns att bevara hela odlingslandskapet längs älven. Bebyggelse på mark i anslutning till älven är ett hot mot riksintresset, och att bebygga marken kan inte på något sätt vara förenligt med att utveckla odlingslandskapet.

19. Vi som äger dessa kulturpräglade marker välkomnar alla kommunmedborgare att använda dem för rekreation.

20. Uttrycker stor oro att ny bebyggelse kommer att påverka möjligheten att bedriva hästverksamhet negativt. Bifogar

exempel på rättsfall samt Umeå kommuns riktlinjer som kan vara lämpliga för framtida bedömning. Viktigt är avstånden till annan bostadsbebyggelse. Under 100 m kan inte accepteras. 100-500 m kräver särskild prövning och först på avstånd över 500 m krävs inga särskilda prövningar för nya bostäder.

21. Vill att område på sydsluttning mot väg 363 stryks av hänsyn till naturreservatet, till behovet av väg och till intressen för bl a hästhållning.

22. Vill att kommunen gör en avvägning mellan påverkan på befintliga fastigheter och utpekandet av nya bostäder. Ett utpekande av nya bostäder sänker värdet på den egna fastigheten, att konsekvensen kan bli att hästgårdsverksamhet omöjliggörs och att min egna fastighet blir en bostad med en ladugård som måste underhållas, inte får rivas men som inte heller kan användas. Detta är en orimlig konsekvens av FÖP. Kommunen har ett intresse av att inte försätta sina invånare i situationer där de inte har något att förlora på att kämpa och klaga på alla tänkbara sätt.

Svar:

1. Tidplanen har justerats efter samrådet.

2. Kommunen har tagit fram ett kultumiljöunderlag tillsammans med Länsstyrelsen. Underlaget har arbetats fram efter att riks-intresset för kulturmiljö har justerats. Nya riktlinjer har arbe-tats in i FÖP:en utifrån kulturmiljöunderlaget.

3. Karlsgårdsvägen kommer även i fortsättningen att vara en hu-vudväg. Nu är det viktigt att arbeta intensivt för att få till stånd trafiksäkerhetshöjande åtgärder längs vägen, och att förbättra miljön kring vägen.

4. Kommunen vill erbjuda bostäder i olika attraktiva lägen, där närhet till centrum är en av flera saker som gör en boendemiljö attraktiv. Även inom centrum finns det anledning till att ta hän-syn till befintliga bebyggelsemönster, byggnaders proportioner och även till enskilda byggnader.

5. Det finns begränsat med mark som är möjlig att bebygga i Vin-deln. Det är få områden som både är lämpliga, tillgängliga och samtidigt attraktiva för nya bostäder. Konflikter mellan olika intressen måste hanteras i planeringen..

6. Avvägningar mellan intressen görs i planen. I vissa fall påver-kas areella näringar av planen som en följd av att tätorten ex-panderar. Det är inte alltid möjligt att ge jordbruksverksamhet företräde i tätortsområden. Mellan samråds- och gransknings-handlingen har flera områden för bebyggelse på jordbruks-mark strukits, men nya områden har också tillkommit som en följd av att förbifarten har strukits.

Utdrag ur tidigare kulturmiljöutredning

7. Området har strukits till granskningshandlingen

8. Det är inte aktuellt i dagsläget. Lämplig omfattning och utform-ning av ny bebyggelse i anslututform-ning till folkhögskolan beskrivs i planeringsunderlag kulturmiljö och har inarbetats i gransk-ningshandlingen.

9. Ett resultat av de samråd och dialoger som pågått under arbe-tet med att ta fram förslag till FÖP är att området vid Kvarnen, älven med sina forsar och stränderna längs älven har mycket stor betydelse för Vindelborna. Att stärka närheten mellan centrum och älven är ett viktigt mål i planarbetet. Stärkta förbindelser ges både av bättre möjligheter att gå och cykla till och längs med älven, samt av att komplettera med ytterligare bostäder i anslutning till dessa attraktiva områden. Tanken är att förbättra stråken mellan centrum och älven. Närhet till vatten har alltid varit en central utgångspunkt i byar och städer när bebyggelsen planeras, och är så även idag. Efter samrådet har kommunen beslutat att stryka förslagen om att tillåta be-byggelse i Trattdalen, Finnbacken samt vid Åströmska gården.

Det innebär att anspråken på jordbruksmark och byggande i känsliga kulturmiljöer kan begränsas. I de fall där bebyggelse föreslås kunna tillåtas på jordbruksmark ska bebyggelse uppfö-ras på ett sätt som innebär att fragmentering av sammanhäng-ande marker kan undvikas.

10. Hela centrum är ett förtätningsområde. FÖP har förtydligas med vilka anpassningar som gäller avseende hushöjder m m.

11. Ett befolkningsmål har preciserats av kommunstyrelsen under arbetet med FÖP:en. Målet förs in i FÖP.

12. Vindelns kommun har ett övergripande mål om att människor ska välja att bo och verka i Vindeln. Att erbjuda attraktiva boendemiljöer är ett sätt att verka för att målet uppnås. Kom-muner med låga marknadsvärden på bostäder har generellt svårt att få igång nyproduktionen av småhus. Detta beror på att produktionskostnaden i stort sett är densamma i hela lan-det, medan värdet på den färdiga bostaden skiljer sig kraftigt mellan olika kommuner. Att kunna erbjuda tomter i attraktiva lägen kan bidra till att gapet mellan produktionskostnad och marknadsvärde minskar. Kommunen försöker även på andra sätt att underlätta bostadsproduktionen, t ex samverkan med andra aktörer m m för att påverka bostadsbyggandet.

13. Utgår vägreservatet är det intressant att pröva ny bebyggelse i området. Att peka ut bostadsbebyggelse i ett vägreservat för-svårar byggandet av vägen. Därför är det inte möjligt att peka ut ny bebyggelse i samma område som kommunen är intresse-rad av att se en ny allmän väg.

14. FÖP:en redovisar de befintliga planerna för villabebyggelse på Brånet. Det finns inte någon avsikt att upphäva de planer som redan gäller, då de är en viktig resurs för framtida bostadsför-sörjning. Föreslagen dragning av ytterligare en genomgående huvudgata skulle förändra trafikmatningen till hela Brånet, vilket befintlig bebyggelse inte är anpassad till.

15. Kommunen vill att Kläppaområdet även i fortsättningen kan användas för bl a elljusspår och rekreation. Nya bostäder före-slås dock i anslutning till befintliga planer för kv Orren, nedan-för Kläppaberget.

16. För att Vindeln ska vara en attraktiv bostadsort så är det vik-tigt att kunna erbjuda boendemiljöer av olika karaktär. Brånet är planlagt sedan tidigare och det är inte aktuellt att ta bort möjligheten till att bygga ut i detta område.

17. Trattdalen och områden vid Åströmska kommer att utgå från FÖP.

18. Jordbruket är en viktig del av Vindelns näringsliv och för att många av de kvaliteter som Vindeln har ska finnas kvar. I dagsläget är det dock mycket angeläget för hela näringslivet att det finns bostäder tillgängliga i Vindeln för att kunna rekry-tera och behålla personal. Avvägningar kommer att behövas i tätortens närhet om vilka intressen som väger tyngst. Det är inte så enkelt som att det finns stora mängder tillgänglig mark

”någon annanstans” i Vindeln för ny bebyggelse. All mark inom tätorten har idag en pågående användning eller är otillgänglig för bostäder av olika skäl.

19. Det ser kommunen positivt på!

20. Den fördjupade översiktsplanen bedöms ha en mycket begrän-sad påverkan på möjligheten att bedriva hästverksamhet på din fastighet. Det finns inget fastställt avstånd mellan en

hästfastig-het och övriga bostäder, vilket bl a mark- och miljödomstolen har förtydligat i ett antal rättsfall. De riktlinjer som skickas med är inte tillämpbara eftersom de inte följer rättspraxis på området. Hästar kan tillåtas väsentligt närmare än dessa avstånd. En bedömning görs från fall till fall, t ex tas hänsyn till hur många hästar man vill hålla, landskapsförutsättningar och mycket mer.

21. Avgränsningen mot naturreservatet kommer att utredas mer i kommande detaljplanearbete. Rätt utfört bedöms det kunna bli ett bra tillskott till byabilden.

22. En FÖP tar i första hand upp allmänna intressen. Det ligger inte i någons intresse att försvåra användningen av den bebyg-gelse som redan finns i Degerfors, utan detta är en resurs och tillgång för hela byn. Enligt lag så tar inte planeringen hänsyn till bedömningar av påverkan på marknadsvärden som en plan kan ge. Kommunen ser heller inte att FÖP:en skulle omöjliggöra användningen av ladugården för t ex stall, se ovan.

Related documents