• No results found

Borgholms kommun har inte några system och rutiner för den långsiktiga plane-ringen. Kommunen har inte några övergripande verksamhetsmål utifrån god eko-nomisk hushållning men håller på att arbeta fram detta utifrån visionen ”Borg-holms kommun har en attraktiv, företagsam och långsiktig hållbar utveckling där kreativitet, natur- och kulturvärden beaktas”. Visionen beslutades i juni 2012 och inriktningsmål utifrån denna beslutas troligtvis av kommunfullmäktige innan års-skiftet.

Föreskrifter för kommunens redovisning beslutades av kommunfullmäktige 14 mars 2005 och uppdaterades av kommunstyrelsen 7 juni 2011. Av dessa framgår lagstiftningen avseende god ekonomisk hushållning och hur nämnderna i Borg-holms kommun ska arbeta med detta.

2.2.1. Kommunstyrelsens reglemente

Av kommunstyrelsens reglemente framgår att i kommunstyrelsens övergripande uppgifter ingår att ha ansvar för hela kommunens utveckling och ekonomiska ställ-ning samt kommunens relationer till omvärlden. Det är kommunstyrelsen som le-der och samordnar planeringen och uppföljningen av kommunens ekonomi och verksamheter.

I kommunstyrelsens ledningsfunktion ingår bland annat att leda och samordna:

 utvecklingen av den kommunala demokratin,

 personalpolitiken,

Granskning av kommunens långsiktiga planering och styrning

 samhällsplaneringen och den översiktliga planeringens samt användningen av mark och vatten.

I kommunstyrelsens styrfunktion ingår att:

 leda arbetet med och samordna utformningen av övergripande mål, riktlin-jer, policydokument och ramar för styrningen av hela den kommunala verk-samheten, samt formulera mål för verksamheter som inte i lag är förbe-hållna annan nämnd,

 övervaka att de av fullmäktige fastställda målen och planerna för verksam-heten och ekonomin efterlevs och att kommunens löpande förvaltning handhas rationellt och ekonomiskt samt att av fullmäktige och styrelsen be-slutade anvisningar tillämpas,

 tillse att redovisning sker till fullmäktige från samtliga nämnder om hur verksamheten utvecklas och hur den ekonomiska ställningen är under bud-getåret,

 ansvara för samordningsträffar med nämndpresidierna och kommunens chefsgrupp,

 ha fortlöpande uppsikt över verksamheten i de bolag, som kommunen helt eller delvis äger eller annars har intresse i, främst vad gäller ändamål, eko-nomi och efterlevnad av uppställda direktiv.

2.2.2. Budgetdokumentet

Av budget för år 2012 framgår att nämndernas och styrelsernas budgetramar är strama. Under tiden ska kommunen planera, effektivisera och utveckla sin organi-sation och verksamhet så att de ekonomiska förutsättningarna förbättras inför år 2013 och kommande år. Utöver nämndernas ordinarie verksamhetsmål finns i bud-geten år 2012 för samtliga nämnder och styrelser mätbara mål, som har sin ut-gångspunkt i ledorden Attraktiva - Företagsamma - Kreativa och Hållbara Borg-holm. Några övergripande verksamhetsmål för kommunen som helhet finns inte ännu.

I budgetdokumentet framgår att en utvecklingsplan ska arbetas fram. Denna ska omfatta samtliga delar av kommunens organisation och verksamhet och har som mål att skapa ett långsiktigt ekonomiskt utrymme i enlighet med kommunens fi-nansiella mål. I budgeten anges att utvecklingsplanen ska omfatta minst 2 % av kommunens skatter och bidrag.

I budgeten beslutade fullmäktige om tre finansiella mål som ska vara uppnådda under en femårsperiod. Perioden omfattar två år bakåt, innevarande år samt två år framåt (planperioden). Fullmäktiges beslut om budget 2012 innebar att det gjordes avsteg från de finansiella målen då inget av de finansiella målen uppnås. Upplys-ning om detta framgår av dokumentets beslutssatser. I förslaget till budget 2013 görs också avsteg från de finansiella målen.

Av kommunstyrelsens budgetdirektiv framgår att budgetramarna för år 2013 ska utgå från de båda jämförelsekommunerna (Simrishamn och Sotenäs) och standard-kostnaden i SCB:s ”Vad kostar verksamheten i din kommun?”(den s.k.

Borg-holmsmodellen). Förutom att en ny fördelningsmodell tillämpas med utgångspunkt

från jämförbara kommuner är budget år 2013 mer decentraliserad än tidigare vilket innebär att kostnader fördelas enligt principen ”kostnader ska tas där de uppstår”.

2.2.3. Samhällsbyggnadsförvaltningens styrande dokument

Samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit fram ett informationsmaterial till politi-kerna: ”Leva och bo i Borgholms kommun – se vad som planeras och förbereds i kommunen”. Dokumentet används som externt marknadsföringsmaterial. I doku-mentet beskrivs planavdelningens pågående planer, uppdelade på detaljplaner, för-djupande översiktsplaner och olika projekt.

Ett exempel är det bebyggelseprogram som arbetas fram för Borgholm och Köping-svik. Programmet presenterar strategier, riktlinjer och förslag till hur bebyggelseka-raktärer och bebyggelsemönster kan bevaras, förstärkas och utvecklas på ett positivt sätt. Programmet blir en del av den fördjupade översiktsplanen över Borgholm-Köpingsvik och ska också ingå i framtida detaljplaner.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har också tagit fram en verksamhetsplan för år 2012 samt en strategisk plan för åren 2012-2014. I de båda planerna framgår för-valtningens vision, verksamhetsidé, styrmodell och uppdrag samt de mål som arbe-tats fram utifrån kommunfullmäktiges vision. Den strategiska planen har tagits fram för att ge förutsättningar för utveckling och tillväxt i Borgholms kommun.

Verksamhetsplanen konkretiseras och aktualiseras årligen med projekt och aktivite-ter som syftar till att nå målen.

2.2.4. Socialförvaltningens styrande dokument

Socialförvaltningen har tidigare arbetat med ett övergripande måldokument som gällde för åren 2008-2011. En ny verksamhetsplan håller nu på att arbetas fram under socialchefens ledning.

2.2.5. Utbildningsförvaltningens styrande dokument

Utbildningsnämnden har den 31 augusti 2011 antagit vision och verksamhetsmål för åren 2012 och 2013. Det finns sedan indikatorer kopplade till dessa för mätbarhet-en. Målen följs upp årligen i årsredovisningen och ska revideras efter mandatperi-odens slut. Ett av verksamhetsmålen är att Borgholms barn använder modern tek-nik i sitt lärande med indikatorn att det ska finnas en dator/ipad per elev. Resurser har kopplats till detta mål.

2.2.6. Borgholm Energi AB:s styrande dokument

Borgholm Energi AB är kommunens dotterbolag som hanterar kommunens tek-niska verksamhet. Bolaget styrs främst av bolagsordningen samt det av fullmäktige utfärdade ägardirektivet. Bolaget har även planer, saneringsplaner för VA-verksamheten och andra dokument som styr de olika verksamheterna i bolaget.

I bolagets verksamhet ingår flera verksamheter där rör grävs ner i gatorna såsom, elnät, fjärrvärmenät och VA-ledningar. I samband med detta finns inget uttalat att fiberkablar ska grävas ner för framtida behov av datafiber.

Granskning av kommunens långsiktiga planering och styrning

Related documents