• No results found

Do druhé zkoumané třídy chodí celkem 16 žáků, z toho 5 dívek a 11 chlapců.

Do třídy se v průběhu 5. ročníku přistěhoval jeden žák, u kterého byl již na předešlé škole (potažmo v SPC) diagnostikován autismus, vzhledem k tomu, že se ale neúčastnil vstupního testu v průběhu 4. ročníku, byl z výzkumu vyřazen. Vyjma tohoto chlapce není ve třídě žádný žák se speciálními vzdělávacími potřebami.

Třída není (potvrzuje i třídní učitelka) výrazněji dělena na skupinky. Ve třídě často spolupracují a tráví volný čas chlapci společně s dívkami. Složení pracovních skupin se často dosti mění a prolíná. Třída je zvyklá spíše na spolupráci a vzájemnou komunikaci než na členění se do menších celků.

Z pohledu studijních výsledků (především pak samotného procesu vzdělávání) je tato třída zcela odlišná od své paralelní třídy. Výsledky ve třídě jsou více průměrné, s absencí vysokých odchylek od průměru. Třída je tak poměrně dost stálá a to i z pohledu klasifikace. Ve třídě jsou její třídní učitelkou preferovány spíše metody práce, založené na vlastním získávání informací, jejich tříbení a následnou prezentací ostatním. Třídní učitelka zde spíše funguje jako koordinátor činnosti dětí, což ostatně naplňuje podstatu vzdělávání dětí dle očekávaných výstupů RVP. Právě

58 proto jsem pro práci s ICT (často založenou na vlastním získávání poznatků) zvolil právě tuto třídu. prokázat jejich aktuální úroveň osvojených schopností a dovedností v DV;

 vyhodnocení testů;

 březen 2017 – duben 2018 - výuka dopravní výchovy pro potřeby výzkumu. S třídou A jsme (i ve spolupráci s třídními učiteli) pracovali běžnými metodami výuky (práce s tištěnými materiály, skupinové vyučování, pozorování a experimentování apod.). U třídy B probíhala výuka s využitím totožných metod, avšak navíc byla výuka obohacena o využití digitálních interaktivních materiálů;

 výuka probíhala 1 krát za 14 dní (1 vyučovací hodina - 45 minut), přičemž zaměření hodiny bylo vždy cíleno ke konkrétní oblasti.

U třídy A byly využívány metody slovní, práce s textem a obrázkem, popis modelových situací, ale také dovednostně-praktické – řešení pomocí experimentování, dramatizace apod. Výuka probíhala v závislosti na zvoleném cíli buďto formou výkladu (frontální výuky), nebo skupinového vyučování (partnerské výuky). Ve spolupráci s ostatními vyučujícími pak výuka přesahovala i do ostatních předmětů – v hodinách pracovních činností žáci vyráběli dopravní

59 značky a následně tvořili model města, na kterém se učili jízdu křižovatkou. Značky mohl učitel též využít pro hodinu matematiky – pojmenování tvarů, osová souměrnost apod. U třídy B byly použity obdobné metody výuky, avšak v menší míře, přibližně 50 % výuky bylo věnováno práci s digitálními interaktivními materiály, především z portálů ibesip.cz, zachranny-kruh.cz, bezpecnecesty.cz;

 výzkum byl zakončen výstupním testem, pro porovnání dosažené úrovně schopností a dovedností po ukončení výzkumu.

Použité testy

 test byl rozdělen do několika částí, tak jak jej doporučuje metodika MŠMT pro výuku DV na základních školách;

 test je vlastním testem autora této práce s použitím obrazových předloh z portálů ibesip.cz, zachranny-kruh.cz, bezpecnecesty.cz.

Přehled témat a konkrétních testových úloh vstupního testu:

1. výbava jízdního kola a cyklisty – úloha č. 1 – max. zisk 6 bodů;

Přehled témat a konkrétních testových úloh výstupního testu:

1. výbava jízdního kola a cyklisty – úloha č. 1 – max. zisk 6 bodů

60 Výstupní testy byly podrobeny analýze, zda došlo k zvýšení bodového zisku.

Pro odstranění neshod v počtech bodů jednotlivých úloh byly dosažené počty bodů převedeny do procentuálního vyjádření zisku a to za požití vzorce:

𝑝 = Bd

Bmax × 100

Bd = počet bodů konkrétní úlohy, Bmax = maximální možný počet dosažitelných bodů, p = procentuální zisk daného cvičení

Ke každé úloze je zpracován popis daného cvičení, cíl úlohy a porovnání vstupních a výstupních dat. Následně došlo k porovnání změn dosažených výsledků mezi třídami A a B.

Výsledek výzkumu je založen na výsledcích testů žáků před zahájením výzkumu a výsledcích po 14 měsíčním výchovně-vzdělávacím působení na žáky v oblasti DV, zaměřený na porovnání změn dosažených výsledků obou tříd a ověření tak efektivnosti digitálních interaktivních materiálů pro výuku dopravní výchovy na 1. stupni základní školy.

61

14 Vyhodnocení a porovnání výsledků tříd 14.1 Úloha č. 1

Vstupní test

Obrázek 6 Zadání úlohy č. 1 - vstupní test

Dílčí výstupy (RVP):

Žák popíše výbavu cyklisty a jízdního kola k bezpečné jízdě.

Učivo:

1. Výbava jízdního kola a cyklisty

 povinná a doporučená výbava jízdního kola a cyklisty (přilba, její funkce a použití; reflexní doplňky a ostatní doplňky pro bezpečnou jízdu).

Znalost povinné výbava jízdního kola je pro žáky velmi důležitá. Je významným aspektem pro ochranu života a zdraví nejenom samotného cyklisty, ale i ostatních účastníků silničního provozu. Svého významu pak ještě nabývá při jízdě

62 na kole za snížené viditelnosti či zhoršených povětrnostních podmínek. Společnost Besip již řadu let prosazuje slogan „Vidět a být viděn“ a v duchu tohoto sloganu se nese i výklad samotné povinné výbavy jízdního kola, který upravuje Vyhláška o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích č. 341/2014 Sb. v aktuálním znění. Dalším významným aspektem je pak samotná zodpovědnost mladých cyklistů za technický stav svého kola (zajištěného pomocí dospělé osoby), tak jako tomu je u dospělých řidičů a jejich odpovědností za technickou způsobilost vozidel. Proto se již od počátků DV žáci setkávají s tímto pojmem, aby si pravidla bezpečné jízdy v silničním provozu stále více upevňovali.

Tato úloha byla pro žáky dle procentuálního zisku bodů průměrná, z maximálních 6 bodů dosáhli 2,82 b. (tj. 47% - třída A) a 3,25 b. (tj. 54% - třída B).

V této úloze žáci nejčastěji chybovali uváděním zvonku jako povinné výbavy, dále pak pumpičky a také stojánku na kolo. Naopak velmi potěšující je fakt, že si žáci uvědomují nutnost zadních červených a předních bílých odrazek. Tyto odpovědi byly nejčastěji vybíranými z nabídky. Ze všech žáků se však našli i ti, kteří nedokázali označit žádnou správnou odpověď (nebo byly vybrány nesprávné) a neuměli vybranou výbavu zakreslit na jízdní kolo.

Výstupní test

Obrázek 7 Zadání úlohy č. 1 - výstupní test

63 Pro výuku s využitím ICT byly využívány např. aplikace na portálu www.bezpecnecesty.cz – Interaktivní dopravní výchova – kapitola S Tomíkem na kole. V této kapitole se žáci setkali nejenom s povinnou výbavou jízdního kola (obohacenou o povinné prvky za snížené viditelnosti), ale také s tím, jak správně a bezpečně na kole jezdit. Jaké musí dodržovat pravidla při objíždění překážek, nutnost držení se řídítek, nebo třeba jízdu po městě podle dopravního značení.

Pro 5. ročník byla zvolena složitější varianta testu, žáci si museli sami vzpomenout, co vše patří do povinné výbavy jízdního kola, zapsat do připravených kolonek a následně i zakreslit do obrázku. Složitější to bylo především v absenci předmětů pro výběr. Jako problémové se následně ukázalo, že žáci chápou použití odrazek na jízdním kole, avšak už si neuvědomují, kde všude se dané odrazky nacházejí. Často tak vynechávali odrazky na pedálech (na šlapkách) a ve výpletu kol.

Většinou zde uváděli souhrnný pojem odrazky. Vzhledem k tomu, že nebylo v nabídce na výběr několik matoucích předmětů (stojánek, láhev na pití apod.) tak jako v testu vstupním, žáci často tyto věci neuváděli, avšak nechávali pole volná bez odpovědí.

Porovnání výsledků

Na obou třídách je znát zvýšení úspěšnosti této úlohy, avšak míra, do jaké došlo k navýšení výsledků, se u obou tříd poměrně výrazně liší. U třídy A došlo k nárůstu z původních 46 % na téměř 61 %, což je přibližně o 15 p. b., avšak u třídy B to bylo z hodnoty 51 % na pouhých 58 %, tedy pouze o 7 p. b. Maximálního možného zisku se podařilo dosáhnout 2 žáků z třídy A a zároveň 2 žákům třídy B. Obdobně tomu bylo naopak u nejhoršího výsledku, nula bodů získal vždy 1 žák z obou tříd. Ve třídě A pak byl konkrétní nejvyšší nárůst u původně nejhoršího žáka č. 17 z nuly na konečné 4 body. U třídy B pak žák číslo 8 z 1 bodu na 5.

64

Graf 1 Úloha č. 1 - porovnání výsledků Průměrný počet získaných procent

Třída A - vstupní test 46,08

Třída A - výstupní test 60,78

Třída B - vstupní test 51,04

Třída B - výstupní test 58,33

46,08 60,78

51,04 58,33

0,00 20,00 40,00 60,00 80,00 100,00

ÚLOHA Č. 1 - PRŮMĚRNÝ PROCENTUÁLNÍ ZISK ZA TŘÍDU

Třída A - vstupní test Třída A - výstupní test Třída B - vstupní test Třída B - výstupní test

65

14.2 Úloha č. 2

Vstupní test

Obrázek 8 Zadání úlohy č. 2 - vstupní test

Dílčí výstupy (RVP):

Žák zná způsob a pravidla bezpečné jízdy na jízdním kole, (při vhodných podmínkách školy) prokáže bezpečný pohyb na kole (na silnici, na stezkách i v terénu), chová se ohleduplně k ostatním účastníkům silničního provozu.

Učivo:

1. Výbava jízdního kola a cyklisty

 odpovědnost cyklisty a vztahy mezi účastníky silničního provozu.

2. Cyklista na silnici

66

 problematika silnice z pohledu cyklisty a značení (základní pravidla bezpečné jízdy na silnici, jízda za snížené viditelnosti a zhoršených podmínek);

 znamení, zastavování, odbočování, předjíždění a objíždění;

 vedení kola, vyjíždění do silnice.

V úloze číslo 2 žáci odpovídali na 6 otázek, týkajících se pravidel silničního provozu, vycházejících ze zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů v aktuálním znění. Jedná se o typickou úlohu, kde je ze tří možných odpovědí pouze jedna správná. Úkolem je otázku vyhodnotit a vybrat právě onu správnou odpověď. Otázky tohoto typu se objevují i na dopravní soutěži mladých cyklistů, pořádaných společností Besip pro žáky od 4. ročníků základních škol. Všechny testové úlohy vycházejí z doporučení MŠMT vydaných pro výuku DV na školách.

Výsledky žáků 4. ročníku byly poměrně příznivé, průměrný procentní zisk u třídy A byl 65%, u třídy B dokonce téměř 71%. Nejčastější chybou byla otázka 2: Cyklista nesmí vjíždět na železniční přejezd – kde žáci často chybně označovali odpověď – ještě 3 minuty po průjezdu vlaku.

67 Výstupní test

Obrázek 9 Zadání úlohy č. 2 - výstupní test

Bezpečné překonání železničního přejezdu je pro žáky velmi důležité. V posledních letech zaznamenává Drážní inspekce velmi vysoký počet smrtelných nehod na železničních přejezdech. Zatímco dříve lidé umírali při každé desáté nehodě na přejezdu, nyní je to již při každé šesté nehodě (DIČR 2018) 11. Právě v otázce 5.: Před železničním přejezdem – se cyklista musí přesvědčit, zda může bezpečně přejet – žáci chybovali nejčastěji. Nutno však podotknout, že volili

11 Statistiky Drážní inspekce uvádějí celkem 1161 nehod na železnici za rok 2017 (v roce 2016 to bylo 1111 nehod), při nichž bylo usmrceno 237 potažmo 243 osob.

Avšak v této statistice nejsou započteny nehody způsobené v metru.

68 variantu „musí cyklista vždy sesednout z kola“, což není tak fatální chybou, jako varianta, která uvádí, že závory a světelné výstražné zařízení pro ně neplatí.

U třídy B byla pro výuku pravidel silničního provozu používána webová stránka společnosti Besip dostupná na adrese http://ibesip.cz/Tematicke-stranky/Dopravni-vychova-deti/Testove-otaztky-z-oblasti-dopravni-vychovy.

Porovnání výsledků

Vzhledem k tomu, že již ve vstupním testu byly dosahované výsledky dosti uspokojivé, nedalo se předpokládat přílišné zlepšení. Zajímavé pak je, že ke zlepšení došlo pouze u třídy A, třída B zaznamenala totožný výsledek jako u testu vstupního.

U třídy A tak došlo k zlepšení z původních 64,5 % na konečných 76,5 %, tedy

69

14.3 Úloha č. 3

Vstupní test

Obrázek 10 Zadání úlohy č. 3 - vstupní test

Dílčí výstupy (RVP):

Žák rozeznává vybrané značky.

Učivo:

1. Cyklista na silnici

 problematika silnice z pohledu cyklisty a značení;

 značky.

70 Znalost dopravního značení je základním předpokladem pro bezpečné pohybování se v silničním provozu. Vyhlášky, které upravují platné znění pravidel provozu na pozemních komunikacích a řízení provozu na pozemních komunikacích se mění společně s vývojem společnosti. Jsou zaváděna nová značení (např. pro prostředek segway), stávající podoby se mění pro lepší komfort řidiče při čtení dopravních značek (lepší font a velikost písma). Původní vyhláška č. 30/2001 Sb.

byla nahrazena vyhláškou č. 294/2015 Sb., jejíž účinnost byla v řádech měsíců.

V současnosti tak upravuje platné znění vyhláška č. 84/2016 Sb., vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích.

Žáci se s dopravním značením setkávají denně, při cestě do školy, hraní si venku apod., avšak význam některých značení vůbec neznají. Docházelo k častým záměnám dopravní značky jednosměrný provoz (IP 4b) s dopravní značkou přikázaný směr jízdy (C 2a), dále pak k mylnému pojmenování značky P 6, kde namísto Stůj, dej přednost v jízdě, žáci často uváděli název Stopka. Často také docházelo k barevnému zaměnění, např. u hlavní pozemní komunikace bývá vybarven okraj značení, nebo červeně vybarvený nápis STOP, případně modře zabarvené šipky u značek IP 4b a C 2a. Tato úloha byla z pohledu výsledků vstupního testu mírně podprůměrná, třída A získala celkem 53,7%, třída B dokonce pouhých 41,8%.

71 Výstupní test

Obrázek 11 Zadání úlohy č. 3 - výstupní test

Daleko důležitější, než samotný název jednotlivých dopravních značek, je znalost jejich významu. Žáci často umí pojmenovat danou značku, avšak co pro ně znamená, už nevědí. Proto jsme zvolili právě ověření znalosti onoho významu.

Častým problémem pak bývá řízení se pokyny policisty. To byly také nejčastější chyby v tomto cvičení. Někteří žáci také chybně označili odpovědi na otázky týkající se světelných signálů na semaforu. Velmi častou (avšak mylnou) domněnkou některých žáků je fakt, že například zákaz vjezdu všech vozidel (B1 a B2) platí pouze pro motorová vozidla a oni se jím nemusí řídit.

72 Žáci třídy B využívali k výuce aplikaci společnosti Besip dostupnou na odkazu http://ibesip.simoptclient.cz/dopravni-vychova/, dále pak portál Bezpečné cesty, kde se výuce dopravních značení věnuje několik sekcí. Získané dovednosti si žáci pravidelně testovali přímo na daných stránkách.

Porovnání výsledků

U této úlohy došlo k výraznému navýšení správnosti výsledků, ve většině případů byly dopravní značky vybarveny odpovídajícími barvami, byl určen správný význam značek. U třídy A došlo k zvýšení procentuální úspěšnosti z 54 % na 64 %, u třídy B dokonce z původních 42 % na téměř 62 %. Nejvyššího individuálního pokroku pak zaznamenali opět žáci číslo 11 z 33 % na 80 % (třída A) a z 25 % na 65 % (třída B). Žádný z žáků nezaznamenal nulový zisk bodů, dvěma žákům o jeden bod unikla maximální hranice možných bodů. V této úloze je patrný vyšší nárůst kladných odpovědí u třídy, která pro svou výuku používala webové aplikace.

Graf 3 Úloha č. 3 – porovnání výsledků

73

14.4 Úloha č. 4

Vstupní test

Obrázek 12 Zadání úlohy č. 4 - vstupní test

Dílčí výstupy (RVP):

Žák v modelových situacích prokáže znalost chování v krizové situaci.

Učivo:

1. V ohrožení

 zásady správného chování v krizové situaci (možnosti krizových situací, jejich řešení, důležitá spojení).

Nejenom znalost pravidel silničního provozu a dopravního značení by měl žák umět, ale měl by také znát zásady bezpečného chování v krizových situacích, tak aby ochránil zdraví a život svůj i ostatních. Měl by umět odhalit hrozící nebezpečí a adekvátně volit řešení a přizpůsobit chování k odvrácení nebezpečí, případně minimalizování jeho následků. V doporučení MŠMT je uváděn dílčí výstup RVP jako řešení modelových situací, kde žák prokáže znalost chování v krizových situacích.

74 Velmi zarážející je fakt, že průměrná úspěšnost tohoto cvičení u vstupního testu byla nejhorší ze všech testových úloh. Žáci velmi často volili mylnou odpověď:

okamžitě bez přemýšlení běžím ke kamarádovi, čím dřív tam budu, tím líp – aniž by si uvědomovali, že musí myslet především na bezpečí své. Dále docházelo k opomenutí nalezení orientačních bodů pro správné navedení záchranářů, nebo neoznačení odpovědi – Volám hlasitě „HOŘÍ“.

Výstupní test

Obrázek 13 Zadání úlohy č. 4 - výstupní test

V 5. ročníku byla zvolena těžší varianta. Žáci měli nejenom označit správné úkony, co mají udělat, ale následně je i chronologicky seřadit. Téměř stoprocentně došlo k odstranění odpovědí, kde se nachází: reaguji okamžitě bez přemýšlení, naopak absolutní většina žáků volila správnou odpověď – zkontroluji, zda mi nehrozí žádné nebezpečí. Poměrně úspěšné bylo i řazení dle posloupnosti kroků, až na občasné výjimky, kde žáci okamžitě volali linku záchranné služby před tím, než zjistili, co se vlastně stalo a případně než si našli nějaké podrobnosti o místě, kde se událost odehrála.

75 Metodické materiály společnosti Besip a Tísňomat, aplikace společnosti Záchranný kruh, sloužily žákům k osvojení si správného chování v krizových situacích, ale také uvědomění si, jaká je posloupnost oněch úkolů. V aplikacích je kladen důraz na bezpečí vlastní, což je pro žáky velmi důležité. Samozřejmostí jsou ale i modelové situace, kde si žáci vyzkoušeli, jakým způsobem mají uvázat šátek pro fixaci ruky, jak zastavit krvácení a podobné zákroky první předlékařské pomoci.

Porovnání výsledků

V této testové úloze došlo k nejvyššímu nárůstu dosažených bodů a to u obou zkoumaných tříd. U třídy A to bylo z původních 38 % na hodnotu téměř 72 %.

U třídy B byl nárůst nižší, avšak i zde jde o poměrně významné zlepšení ze 48 % na konečných 69,5 %. Takto vysoký nárůst přisuzujeme pravděpodobně nedostatečné přípravě v oblasti jednání v krizových situacích v předešlém období.

Dosažené výsledky by byly ještě vyšší, pokud by jej vyplnili všichni žáci. Někteří žáci odevzdali test bez vyplnění tohoto cvičení, naopak hned 5 žáků dokázalo dosáhnout maximálních bodů.

76

14.5 Úloha č. 5

Vstupní test

Obrázek 14 Zadání úlohy č. 5 - vstupní test

77 Dílčí výstupy (RVP):

Žák poznává vztahy účastníků silničního provozu, zná ohleduplné chování a osvojuje si ho, snaží se předcházet nebezpečí s ohledem na sebe i ostatní účastníky silničního provozu.

Učivo:

1. Cyklista na křižovatce

 pravidla pro bezpečné překonání křižovatky;

 vztahy mezi účastníky silničního provozu.

Jednoznačně nejhorší úloha, co se procentního zisku a následného zlepšení (nebo spíše nezlepšení) týče. Ve 4. ročníku by se měl žák seznámit s jednotlivými druhy křižovatek a kruhovým objezdem, měl by chápat zásady přednosti v jízdě, zásady odbočování a vztahy mezi účastníky silničního provozu. Jízda křižovatkou je z pohledu nebezpečí, které cyklistovi hrozí, asi tou nejzásadnější. Proto je důležité, aby si žáci tato pravidla osvojili co nejvíce.

V úloze se nevyskytovala nikterak výrazná situace, kde by žáci chybovali nejčastěji. Chybovost byla rozdělena stejnoměrně mezi všechny 4 dopravní situace.

Zarážející je ale fakt, že i přes to, že žáci znají značku Dej přednost v jízdě, případně Stůj, dej přednost v jízdě, i tak odpověděli, že projedou křižovatkou jako první, i když dle značení měli právě oni dát přednost vozidlům na hlavní pozemní komunikaci.

Objevovali se zde i odpovědi: musím dát přednost v jízdě automobilu, ten má před cyklistou vždy přednost.

78 Výstupní test

Obrázek 15 Zadání úlohy č. 5 - výstupní test

79 I přes to, že bylo řešení dopravních situací v křižovatce poměrně častým tématem výuky DV ve sledovaném období, výsledek se téměř nepromítl do získaných procent správných odpovědí. Žáci chybovali opět téměř rovnoměrně mezi všemi situacemi.

Při výuce bylo u třídy B využíváno mnoha digitálních materiálů, především webových aplikací, které jsou na portálech Besip i Bezpečná cesta, ale také na celé řadě dalších stránek. Při výuce byl kladen důraz především na rozpoznání druhů křižovatek, zda jde o křižovatku řízenou dopravním značením, světelnými signály, či nikoliv. Následně pak vyhodnocení hlavních a vedlejších pozemních komunikací s přihlédnutím k pravidlu přednosti v jízdě vozidel přijíždějících zprava. Některé aplikace animovali pohyb vozidel, proto mohl žák zpozorovat nevhodně zvolené pořadí průjezdu křižovatkou.

Porovnání výsledků

V této úloze se porovnávají výsledky velmi těžko, jsou téměř totožné. A to

V této úloze se porovnávají výsledky velmi těžko, jsou téměř totožné. A to

Related documents