• No results found

Youtube: The båtten is nådd Släpptes 28/10-11

640 439 visningar (30/11-20)

3.07-3.11 Det filmas på två väktare i ko- stym som får höra något i deras hörsnäcka, de går sedan fram till de fyra männen i baren och griper tag i personen som senast krossat ett glas mot golvet. Denna person visar sig vara Eye N I, som är gästartisten i denna låt.

Detta anspelar på överberusning och aggre- sivt bettende som resulterar i att indivden behöver lämna klubben för vårdslöst bete- ende.

3.12-3.17 Eye N I som är den andra artis- ten att rappa på denna låt blir dragen längst marken av två väktare medan han rappar till låten, under detta kämpar han mot.

Då han gör motstånd mot väktarna som enbart drar bort honom på grund av att han varit stökig och krossat glas på klubben, så kan det anspela på våldsamt beteende.

3.24 Eye N I Lyfts nu av vakterna som bär honom och man kan inte längre se hans ansikte.

Sjunger “Jag ger den där känslan, som du rökt ett kilo med maja” Vilket anspelar på att han ger lyssnaren en känsla av att vara hög på cannabis. Maja är i detta fallet ett annat ord för cannabis. Samtidigt som Eye N I sjunger om droger blir han ivägburen och kämpar fortfarande mot vakterna vilket antyder på våldsamt beteende.

Spotify:

21 099 099 streams (2020-11-30)

Musikvideons längd: 3.59

Tid Denotativ Visuellt (bildligt) Konnotativ visuellt (betydelse) 0.14-0.19 Kameran visar sju bilder på

Timbuktu. Bilderna är tagna med analog kamera så att de ser suddiga och gamla ut. De är även tagna med blix i en mörk sättning.

Bilderna visar hur Timbuktu är i ett märkbart berusat tillstånd på alkohol. Han står till exempel lutad mot en vägg för stöd.

0.27 Visar en bild där Timbuktu flackar med blicken medan han tar en klunk ur en mörkbrun flaska med en person till väns- ter om sig.

Väskan som Timbuktu förbrukar kan antas vara alkohol då han ser märk- bart berusad ut.

0.29-0.35 Visar upp fyra bilder som visar Timbuktu och fyra personer som konsumerar flaskor som ser ut som alkohol.

Sjunger “Jag var vidrig mot vänner, vad sa jag till tjejen? Bråka med vak- ten om galnaste grejen”Detta anspe- lar på överkonsumering av alkohol och aggressivt beteende. Anspelar på våld och droger.

0.37 En bild visas på Timbuktu som ligger med ögonen stängda och en ölflaska i handen. En person sitter bredvid honom och tittar ner på Timbuktu

Antyder att Timbuktu överkonsume- rat alkohol och ligger utslagen me- dan hans vän hjälper honom.

0.54-0.56 Tre bilder visas där Timbuktu är märkbart berusad.

Berusningen anspelar på överkonsu- mering av alkohol.

1.06-1.13 Nio bilder visas på Timbuktu i festliga sammanhang.

Här visas de festliga bilderna men texten anspelar på konsekvenserna av förbrukning av alkohol, att må dåligt och alkoholmissbruk är samman- kopplade.

Sjunger “Hur lågt kan man sjunka? Hur kasst kan man må? Kändes förjävligt innan men det börjar bli lite bättre nu min vän”

1.19-1.29 Tolv bilder visas på Timbuktu och två tjejer, där han först får en puss av den ena tjejen, se- dan dricker han ur en flaska och dansar med en annan tjej och den första tjejen blir arg på Timbuktu.

Detta anspelar på berusning och att Timbuktu har ett vårdslöst och oan- svarigt beteende som konsekvens av alkoholen då han förargar en av tje- jerna i bilden genom att dansa med en annan tjej.

1.57-2.04 Visar fem bilder på Timbuktu i festliga märkbart berusade sammanhang.

Sjunger Min kyl den är tom, mina pengar är slut. Alla ledtrådar säger: Förändra dig nu Patetisk och ynklig, fy fan vilken dag”

Detta anspelar på konsekvenserna av alkoholen, att Timbuktu får svårighe- ter i sin vardag som att han har slut på pengar och kan ej handla mat. 2.35-2.59 Tjugofyra bilder visas upp på

olika festsammanhang, där Timbuktu blir strypt av en an- nan man och vinglar vis en toa- lett och sitter över hukad.

Detta anspelar på våldsamt och ag- gressivt beteende då han förmodligen har förargat mannen som stryper ho- nom. Det anspelar även på överkon- sumering av alkohol då han sitter över utan en toalettsits för att spy upp alkoholen.

9.5 Arbetsfördelning

Med tanke på studiens metodologiska utgångspunkt krävdes en konstant diskussion mellan forskarna för att uppnå ett konsekvent språkbruk samt bygga upp en stabil grund för studiens analys. Arbetsprocessen har skett simultant genom schemalagda videokonferenser via Zoom och ett delat skrivdokument på Google Drive. Denna process har vi varit överens om och an- vänt från studiens begynnelse till dess slutgiltiga inlämning.

9.6 Pressrelease

Hiphopen blir populärare samtidigt som drog och våld skildringen blir grövre 3.18-3.22 Fyra bilden visas där Timbuktu

står lutad över en köks-disk- bänk och dricker vatten ur en rinnande kran

Detta kan anspela på överkonsumtion av alkohol då dricka dricka vatten är en vanlig metod för att dämpa berus- ningen av alkohol. Sjunger även “Hur långt kan man sjunka? Hur kasst kan man må?” Vilket ytterligare anspelar på att han mår illa av över- konsumtion av alkohol.

3.52-3.59 Visar en bild på samma person som hade strypgrepp på Tim- buktu med en jacka där det står “The båtten is nådd” och bred- vid står Timbuktu och ler mot kameran. I nästa bild som visas använder de samma stryp bild som tidigare.

Detta visas för att visa att antydandet på våldet var iscensatt, vilket avväp- nar videon i sin helhet.

Artisterna som vunnit de största musik priserna som Sverige har att erbjuda hävdar att de vill vara förebilder för ungdomar samtidigt som de pekar pistoler mot kameran. Minns ni dagarna när svensk hiphop associerades med en kort man från Malmö som satt på en sliten madrass och rappade om sin bakfylleångest, eller en söderkis som blev skjutsad till klubben av sin mamma? Hiphop har kommit att bli ett av landets populäraste genrer men innehållet är inte detsamma som det en gång var. Nu har studenter vid institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet analyserat och jämfört musikvideo innehållet hos den nya och gamla eran av svensk hiphop och kommit fram till att det iallafall var lättsammare förr.

I sin studie har studenterna tagit en närmare titt på fyra stycken olika musikvideos från artis- terna Z.E, Einár, Timbuktu och Petter. Genom användandet av en semiotisk analys jämförde dem hur dessa videos representerade ämnena våld och droger.

Vad de kom fram till var att det finns en markant skillnad mellan då och nu. Där de nya artis- terna kopplar tunga droger till lyx och glamour samtidigt som de bygger upp en tuff image genom uppvisning av vapen och maskering av deras ansikten. De äldre artisterna visar däre- mot istället nyanserna av alkohol, från festligheterna runt drinkbord till den ångestladdade brustabletten dagen efter. Dessa äldre artister har även inslag av humoristisk karaktär där de gör narr av sig själva för att avväpna eventuell hotfullhet. Med dessa resultat kan vi möjligt- vis se vart hiphop genren är på väg samt få en ökad förståelse kring vad hur den svenska be- folkningen ser på dessa ämnen.

Hampus Jansson & Luciano Ansoleaga Larrama

SVERIGE VET att The botten is nådd. Institutionen för informatik och media, Uppsala Uni- versitet.

Related documents