• No results found

4.5 Anv¨anda delar i Prototypen

6.1.4 Taligenk¨anning

Funktionen taligenk¨anning kan aktiveras fr˚an menyn i prototypen. Det anv¨andaren g¨or i menyn ¨ar att trycka p˚a en ikon p˚a sk¨armen som ser ut som en mikrofon, sen ¨ar det bara att s¨aga vad som helst i den mobila enheten. Dock ¨ar det viktigt att veta att internetuppkoppling kr¨avs f¨or att den ska fungera. Eftersom knappen ligger i menyn ¨ar den inte i v¨agen f¨or vad som visas p˚a sk¨armen. Detta medf¨or att den inte ¨ar i v¨agen vid andra h¨andelser eller om en mindre sk¨arm anv¨ands. Det kan vara sv˚art att f˚a taligenk¨anning att registrera det anv¨andaren s¨ager, p˚a grund av den gissar p˚a det den h¨or och ¨ar inte alltid korrekt, d¨arf¨or anv¨ands nyckelord.

6.1.5 Digitala objekt

De digitala objekt som finns i denna prototyp ¨ar fem stycken olika. Den f¨orsta ¨ar originalobjektet som prototypen har utg˚att ifr˚an, som ¨ar en kub som finns i olika f¨arger. Den andra ¨ar en skiva som ligger v˚agr¨att med m¨onstret som det digitala objektet skall l¨aggas p˚a, d¨ar ¨aven bilder kan placeras p˚a skivan. Den tredje ¨ar liknande den andra typen av digitala objekt. Det tredje objektet ¨ar en skiva som ¨ar lodr¨att mot skivan, varav skivan kan rotera eller inte. Skivan kan ha en bild p˚a sig. Den fj¨arde ¨ar vanlig text som visas vid igenk¨annande av ett

m¨onster, hur mycket som visas beror p˚a textfilen som skrivits och finns i ett separat dokument. Det sista objektet ¨ar en ljudfil som spelas upp vid igenk¨annande av m¨onster. Dessa funktioner m¨ojligg¨or olika h¨andelser beroende p˚a vilken situation anv¨andaren/utvecklaren vill anv¨anda dem till.

6.1.6 Anv¨andargr¨anssnitt

D˚a anv¨andargr¨anssnittet uppskattades av testpersonerna av “Low-fi”-prototypen ¨ar den enkla designen of¨or¨andrad genom utvecklingen av prototypen. Gr¨anssnittet best˚ar endast av en kamerans synvinkel och en meny som g˚ar att f˚a fram genom att trycka p˚a menyknappen. Menyn har tv˚a ikoner med f¨orklarande text, en mikrofon med texten “Listen” och en kamera med texten “Take Screenshot”. Menyn ¨ar gr˚a med vit text och ikon.

6.2

Vidareutveckling

Nedan beskrivs de m¨ojligheter som kan vidareutvecklas p˚a prototypen f¨or att g¨ora den b¨attre och vad den saknar i dagsl¨aget.

6.2.1 Kamera

Det som skulle kunna g¨oras b¨attre med kameradelen av prototypen ¨ar att l¨agga in mer grafisk design i prototypen. Samt implementera att det g˚ar att v¨axla mellan enhetens kameror om den har flera. I dagsl¨aget har m˚anga enheter b˚ade en kamera bak och en fram. Prototypen utnyttjar dock endast den bakre kameran, vilket underl¨attar vid anv¨andning f¨or att l¨asa av reklam som ligger p˚a bordet eller ¨ar upph¨angt p˚a v¨aggen.

6.2.2 M¨onsterigenk¨anning

Det som g˚ar att g¨ora b¨attre f¨or denna prototyp ¨ar att ¨oka de olika typerna av m¨onsterigenk¨anning. Som till exempel kan det ¨aven g¨ora s˚a att den kan l¨asa vanliga bilder och k¨anna igen en helhet ist¨allet f¨or ett mindre m¨onster. Om den kan k¨anna igen hela bilder g˚ar det ¨aven l¨agga till funktionalitet som l˚ater anv¨andaren ta egna bilder. Dessa bilder anv¨ands sedan f¨or att skapa en egen h¨andelse som alla med samma applikation senare kan ta del av. Samt f¨or att g¨ora den ¨annu mer

avancerad vore det att integrera ansiktsigenk¨anning, som skulle kunna m¨ojligg¨ora olika typer av personliga profiler f¨or anv¨andaren eller kunna ge mer information om personen som blir igenk¨and. Dessutom om funktionen skulle kunna k¨anna igen text, skulle den kunna koppla till Text-till-tal funktionen och l¨asa upp det som st˚ar i en text. Med m¨ojligheten att skapa egna m¨onster finns det n¨astan ingen begr¨ansning till vilken typ av reklam som m¨onstret skall kopplas till. Som till exempel kan en f¨orening ha sin typ av m¨onster och en annan f¨orening ha en annan. F¨oreningarna skulle kunna anv¨anda samma applikation f¨or att initiera Augmented Reality.

6.2.3 Text-till-tal

Funktionen ¨ar inbyggd i Android och det ¨ar d¨ar den begr¨ansas som n¨amnt tidigare. Om anv¨andaren vill ha andra spr˚ak som till exempel svenska ¨ar det d¨ar bara v¨anta tills Android l¨agger in det eller skapa ett eget ordf¨orr˚ad. Med en m¨onsterigenk¨anning som k¨anner igen text skulle funktionen kunna anv¨ands i st¨orre utstr¨ackning. Om Android g¨or det m¨ojligt med nya spr˚ak skulle en utveckling av spr˚akval kunna g¨ora det m¨ojligt f¨or anv¨andning f¨or alla oavsett modersm˚al.

6.2.4 Taligenk¨anning

Denna funktionalitet anv¨ander en inbyggd funktion i Android och det ¨ar det dem som begr¨ansar m¨ojligheterna f¨or prototypen. Men d˚a flera olika spr˚ak finns i Androids funktion kan taligenk¨anningen anv¨andas i flera olika l¨ander. Samt skulle taligenk¨anningsfunktionen kunna ut¨okas genom att till˚ata anv¨andaren att l¨agga in egna nyckelord. Dessa nyckelord skulle registreras om f¨oretag eller personer n¨amns via en taligenk¨anningen. Nyckelorden skulle sedan l¨ankas med olika h¨andelser. Om taligenk¨anningen skulle k¨anna igen personens egna tal skulle den kunna anv¨andas f¨or identifikation ist¨allet f¨or l¨osenord eller profiler till prototypen.

6.2.5 Digitala objekt

De digitala objekten begr¨ansas n¨astan endast av fantasin. Det kan vara filmklipp som visas n¨ar m¨onster k¨anns igen. Dessutom med dagens animering g˚ar det att inf¨ora 3D-objekt som visas eller g¨ora en blandning av 3D-objekt och filmklipp som kan visas. Det g˚ar ¨aven g¨ora mer simpla objekt, som till exempel en sf¨ar. Samt g˚ar det att l¨agga in flera bilder i ett objekt s˚a den kan visa flera olika bilder p˚a en kub eller liknande. Vad som skall visas beror p˚a vad den skall anv¨andas till och hur avancerad anv¨andaren/utvecklaren vill att den ska vara.

6.2.6 Anv¨andargr¨anssnitt

Anv¨andargr¨anssnittet kan f¨orb¨attras genom att l˚ata anv¨andaren g¨ora f¨arg- och gr¨anssnittsval i menyn. D¨ar f¨argvalen kan vara att v¨alja bakgrunds- och textf¨arg i en f¨argpallett. F¨or gr¨anssnitten kan det l¨aggas till m¨ojligheten att f˚a en ram runt kamerans synvinkel, till exempel en gammal tavelram. De olika ramarna runt kamerans synvinkel begr¨ansas endast av fantasin.

6.3

Prototypen i helhet

Fr˚an med alla framtagna funktioner som tidigare i kapitlet n¨amnts, s˚a finns det en fungerande prototyp som kan utf¨ora alla n¨amnda funktioner. Som till exempel om applikationen tittar p˚a m¨onstret med ett T [Appendixfigur 11] p˚a, s˚a visas en text p˚a sk¨armen av den mobila enheten. Eller om anv¨andaren vill att det ska visas en bild kan denne h˚alla den mobila enheten framf¨or m¨onstret med en pil upp˚at [Appendixfigur 12], d˚a visas en st˚aende bild vinkelr¨att mot m¨onstret. Sedan om anv¨andaren trycker p˚a meny knappen p˚a den mobila enheten dyker tv˚a ikoner upp. Den ena med en kamera p˚a kan ta kort av det sk¨armen visar, en s˚a kallad “screenshot”. Samt den andra med mikrofon p˚a startar s˚a att anv¨andaren kan tala in det denne vill f˚a reda p˚a. Men den ¨ar inte kopplad vidare till en st¨orre databas f¨or att visa den s¨okta informationen.

Related documents