• No results found

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningens område

Inledande bestämmelser

om bland annat timtaxa, och för vad myndighetsnämnden tar ut avgift

1 § Denna taxa gäller avgifter för Myndighetsnämndens i Ängelholm kostnader för offentlig kontroll enligt livsmedelslagen (2006:804), enligt lagen om foder och animaliska

biprodukter (2006:805) och enligt de EU-bestämmelser som kompletteras av dessa lagar.

Taxan gäller även för de författningar och föreskrifter som meddelats med stöd av livsmedels- och foderlagstiftningen, och taxan har stöd i förordning (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel och vissa jordbruksprodukter.

2 § Vid tillämpningen av denna taxa gäller följande timtaxor för år 2018:

- 956 kronor för registrering och för extra offentlig kontroll - 1099 kronor för årlig kontroll och för godkännandeprövning Timtaxan gäller per hel timme handläggningstid.

3 § Myndighetsnämnden får för varje kalenderår (avgiftsår) besluta att justera timtaxan med den procentsats för det innevarande kalenderåret i Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) som finns publicerad på Sverige Kommuner och Landstings webbplats i oktober månad.

Utgångspunkt för indexuppräkningen är oktober månad år 2017. Det indexreglerade beloppet avrundas till närmaste jämna krontal.

4 § Myndighetsnämnden tar ut avgifter enligt denna taxa för:

- godkännande av anläggning samt registrering av anläggning enligt de grunder som anges i 8‐11 §§,

- årlig offentlig kontroll som timavgift i förhållande till den kontrolltid som nämnden fastställt för en anläggning, enligt grunder som anges i 12‐16 §§, och

- för handläggning och andra åtgärder vid normal offentlig kontroll, handläggning av extra offentlig kontroll och utfärdande av import‐ samt exportintyg, i förhållande till den faktiskt nedlagda kontrolltiden i varje ärende enligt de grunder som anges i 17‐21 §§.

5 § I de ärenden där myndighetsnämnden tar ut timavgift tar vi betalt för all nedlagd tid som gått åt för:

- inläsning av ärendet, - kontakter med parter,

- samråd med andra myndigheter, - inspektioner och kontroller, - restid,

- beredning i övrigt av ärendet, samt - föredragning och beslut i ärendet.

Taxa för livsmedelskontroll Beslutad i KF: 2017-xx-xx

Sida 2 (5) Avgift tas ut för minst en hel timme handläggningstid och därefter varje halv timme. Om den sammanlagda handläggningstiden understiger en halv timme per år tas ingen avgift ut.

Timavgiften beräknas genom att den totala nedlagda tiden i ärendet multipliceras med timtaxan.

Myndighetsnämnden tar ut avgift med 1,5 gånger ordinarie timavgift för de inspektioner, mätningar och andra kontroller som utförs under vardagar mellan klockan 19.00 och 07.00, eller som utförs under lördagar, söndagar eller helgdagar.

6 § Myndighetsnämnden tar inte ut avgifter enligt denna taxa för:

1. Offentlig kontroll med anledning av klagomål som visar sig vara obefogat 2. Handläggning av överklaganden av nämndens eller en överinstans beslut samt

yttranden i överklagade ärenden 3. Handläggning av åtalsanmälningar

4. Handläggning för att svara på remisser, till exempel till prövningsmyndigheter 7 § Om det finns särskilda skäl med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art, omfattning,

kontrollbehov, nedlagd handläggningstid eller övriga omständigheter, får myndighets-nämnden besluta om att sätta ner eller efterskänka avgifter enligt denna taxa.

Avgift för godkännande av anläggning för hantering av animaliska livsmedel 8 § Den livsmedelsföretagare som ansöker om att få en anläggning för hantering av animaliska

livsmedel godkänd, och där Livsmedelsverket har överfört kontrollen till kommunen, ska betala en avgift för prövningen som motsvarar en årlig kontrollavgift för anläggningen enligt 12 §. Myndighetsnämnden ska tillämpa den riskklass som gäller för den typ av verksamhet som godkännandet avser och erfarenhetsklass B.

Livsmedelsföretagaren ska betala en avgift för prövning för varje anläggning som ansökningen avser.

Myndighetsnämnden får ta ut avgifter för prövning i förskott.

9 § Då det sker ett byte av livsmedelsföretagare i anläggning som hanterar animaliska livs-medel, eller en sådan ändring av verksamheten som kräver godkännande, ska livsmedels-företagaren betala en halv årsavgift för hantering av godkännande, under förutsättning att myndighetsnämnden tidigare godkänt anläggningen.

10 § Livsmedelsföretagaren ska betala avgift för prövning även om ansökan avslås eller avvisas.

Avgift för anmälan om registrering av livsmedelsföretag

11 § Den livsmedelsföretagare som anmäler registrering av en anläggning för att driva livs-medelsverksamhet eller för att tillverka snus och tuggtobak eller för dricksvattenförsörjning ska betala avgift för en timmes kontrolltid. För år 2018 motsvara detta 956 kr.

Taxa för livsmedelskontroll Beslutad i KF: 2017-xx-xx

Sida 3 (5) Fast årlig kontrollavgift

12 § För normal offentlig kontroll av en livsmedelsanläggning ska livsmedelsföretagare betala en fast årlig kontrollavgift. Avgiftens storlek baseras på den kontrolltid myndighetsnämnden tilldelar anläggningen. Nämnden gör en riskklassning av anläggningen med hänsyn till:

- vilken typ av företag och verksamhet, - produktionens storlek, och

- vilka konsumentgrupper verksamheten vänder sig till.

Nämnden bestämmer även om kontrolltidstillägg samt gör en erfarenhetsklassificering med hänsyn till nämndens erfarenheter av verksamheten. När nämnden fastställer risk‐ och erfarenhetsklasser samt kontrolltiden ska den använda sig av Livsmedelsverkets aktuella vägledning om riskklassning och beräkning av kontrolltid.

Den årliga kontrollavgiften beräknas genom att kontrolltiden multipliceras med timtaxan.

13 § Om den fasta årliga kontrollavgiften enligt beräkning i 12 § skulle ge en kontrolltid för anläggningen som är uppenbart felaktig i förhållande till det faktiska behovet av kontroll, ska anläggningen istället tilldelas kontrolltid genom nämndens riskbedömning i den enskilda anläggningen.

14 § Fast årlig avgift ska betalas av livsmedelsföretagaren från och med det kalenderår då verksamheten startas och registrering sker. Detta år fakturerar myndighetsnämnden den årliga avgiften efter godkänd registrering, därefter ska fast årlig avgift som omfattar kalenderår betalas i förskott. Avgiften ska betalas med ett helt avgiftsbelopp för varje påbörjat kalenderår.

Nämnden beräknar avgiften genom att kontrolltiden multipliceras med timtaxan för årlig kontroll. Timtaxan för årlig kontroll är 1099 kr för år 2018 (se 2 § ovan).

Livsmedelsföretagare som betalar avgift för godkännande av en anläggning enligt 8 § ska dock betala fast årlig avgift från och med kalenderåret efter det att verksamheten startades.

Skyldigheten att betala en avgift upphör från och med det kalenderår som följer efter det att verksamheten vid anläggningen har upphört.

15 § Om myndighetsnämnden placerar en anläggning i en annan avgiftsklass eller den tilldelas en annan kontrolltid, ska livsmedelsföretagaren betala den nya avgiften från och med det följande kalenderåret.

I den fasta årliga kontrollavgiften ingår:

- registrering i ärendehanteringssystem och komplettering av ärende, - inläsning och beredning,

- utskick av olika typer av information vid registrering, - revisioner och kontroller,

- provtagning och analys,

- telefonsamtal och annan kommunikation med företagare som rör anläggningen, - samråd med andra myndigheter angående anläggningen,

- interna och externa kontakter med sakkunniga, t.ex. jurister, veterinärer, läkare, - upprättande av kontrollrapporter, protokoll från revisioner, skrivelser m.m. samt

expediering av dessa, - upprättande av beslut, och

- föredragning av ärende vid nämndsammanträde.

Taxa för livsmedelskontroll Beslutad i KF: 2017-xx-xx

Sida 4 (5) I den fasta årliga kontrollavgiften ingår inte:

- handläggning av registrering och godkännande, - restid,

- utfärdande av import eller exportintyg, och - alla kostnader för extra offentlig kontroll.

Restiden ingår inte i den debiterbara tiden för ordinarie offentlig kontroll, utan ingår istället som ett underlag för beräkning av timtaxa för kontrollen.

Avgift för extra offentlig kontroll

16 § När myndighetsnämndens kontroll visar att en verksamhet brister och det medför extra offentlig kontroll som går utöver den normala kontrollen, får nämnden ta ut en avgift för nedlagd kontrolltid enligt timtaxan för extra offentlig kontroll och för de faktiska

kostnaderna för provtagning och analys av prover.

Vem ska betala för årlig kontroll och för extra offentlig kontroll

17 § Den årliga kontrollavgiften ska betalas av den livsmedelsföretagare vars verksamhet får kontroll, och som äger eller innehar anläggningen. Avgiften ska även betalas av den som driver verksamhet i en anläggning för tillverkning av snus eller tuggtobak eller som driver en anläggning för dricksvattenförsörjning.

Kostnader för extra offentlig kontroll ska betalas av den företagare som har ansvaret för den bristande efterlevnaden eller den företagare som äger eller innehar produkterna vid den tid då den extra offentliga kontrollen genomförs.

Avgift för utfärdande av intyg för import eller export av livsmedel

18 § Livsmedelsföretagare ska utöver sådan fast årlig kontrollavgift som avses i 12 § betala avgift till myndighetsnämnden för sådan särskild kontroll och utfärdande av importintyg

respektive exportintyg som föranleds av bestämmelser om import från respektive införsel till tredje land av livsmedel.

Avgiften ska motsvara den faktiska handläggningstid som lagts ned i ärendet och beräknas genom att kontrolltiden multipliceras med timtaxan för extra offentlig kontroll. För det fall importkontrollen kräver provtagning och analys av prover ska nämnden ta ut de faktiska kostnaderna desamma.

Avgift för offentlig kontroll i övrigt

19 § För sådan offentlig kontroll i övrigt som följer av den lagstiftning som omfattas av denna taxa, debiteras företagaren för faktiskt nedlagd handläggningstid multiplicerad med timtaxan för årlig kontroll.

Taxa för livsmedelskontroll Beslutad i KF: 2017-xx-xx

Sida 5 (5) Myndighetsnämndens rätt att ta ut avgift samt beskrivning av överklaganderätt 20 § Livsmedelsföretagare ska betala avgifter enligt denna taxa till Ängelholms kommun.

Betalning ska ske inom den tid som myndighetsnämnden anger i beslut om avgift eller i fakturan.

21 § Myndighetsnämnden får bestämma att dess beslut om avgift ska gälla omedelbart även om beslutet överklagas.

22 § Den som vill överklaga myndighetsnämndens beslut om avgift ska göra detta hos Länsstyrelsen Skåne.

Denna taxa träder i kraft den 1 januari 2018. I ärenden som rör tillstånd och anmälningar

tillämpas taxan på ärenden som kommer in efter denna dag. Denna taxa ersätter den gamla taxan, beslut KF § 131/2012.

Denna taxa är antagen av Kommunfullmäktige i Ängelholm den XX XX 2017, § XX.

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) Diarienummer 2017-07-31

2017-1060

Ängelholms kommun | 262 80 Ängelholm | Tel: 0431-870 00 | E-post: info@engelholm.se www.engelholm.se | www.facebook.com/angelholm | www.twitter.com/engelholm

Miljöchef Rune Liljenberg 0431-46 82 82

rune.liljenberg@engelholm.se

Myndighetsnämnden

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningens område

Ärendebeskrivning

Verksamheten för Miljö och bygg har tagit fram ett förslag till Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningens område. Skälen till att ta fram ny taxa är dels att

modernisera taxan och göra den mer lättläst men även att få möjlighet att ta betalt för kontroll som görs enligt lagstiftningen om animaliska biprodukter. Genom den nya beräkningen av timtaxa för ordinarie offentlig kontroll uppfyller Ängelholms kommun även kraven som ställs i Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) Nr 882/2004 om offentlig kontroll av foder och livsmedel. Denna föreskriver att kostnad för resor ska ingå som underlag för

beräkning av timtaxan. Detta innebär att kontroll enligt livsmedelslagstiftningen debiteras med två olika timtaxor.

Strukturen i taxan är förändrad och texten är språkligt genomgången för en bättre förståelse.

Vilka arbetsmoment som ingår respektive inte ingår som underlag till avgiftsuttag är

förtydligat. Myndighetsnämndens befintliga bemyndigande att indexuppräkna timtaxan med SKLs prisindex för kommunal verksamhet (PKV) är nu infört i taxetexten.

Beslutsunderlag

1. Tjänsteutlåtande 2017-07-31

2. Förslag till ”Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningens område”

3. Sammanställning från SKLs excelverktyg för beräkning av timtaxa inom livsmedelslagstift-ningens område.

Utredning

Ängelholms kommuns nuvarande taxa för offentlig kontroll inom livsmedelstiftningens område gäller sedan 2012-05-28 (KF § 131/2012, beslut 2012-05-28). Taxan är uppdaterad genom beslut om ny timtaxa (KF § 290/2015, beslut 2015-11-23). Taxan bygger på Sveriges kommuner och landstings (SKL) underlag och mall för taxesättning inom livsmedelskon-trollen.

Taxetexten

Taxetexten är innehållsmässigt inte förändrad i någon större grad, däremot är texten

omstrukturerad och klarspråkad för att uppnå en enklare förståelse. Vilka arbetsmoment som

TJÄNSTEUTLÅTANDE 2 (4) Diarienummer 2017-07-31

2017-1060

Ängelholms kommun | 262 80 Ängelholm | Tel: 0431-870 00 | E-post: info@engelholm.se www.engelholm.se | www.facebook.com/angelholm | www.twitter.com/engelholm

ingår respektive inte ingår som underlag till avgiftsuttag är förtydligat. Myndighetsnämndens bemyndigande att indexuppräkna timtaxan bygger enligt kommunfullmäktiges beslut om ny timtaxa (KF § 290/2015) på SKLs prisindex för kommunal verksamhet (PKV), framtagen just för detta ändamål, vilket nu är inskrivet i taxan.

Taxan omfattar nu även kontroll enligt EU:s lagstiftningen om animaliska biprodukter (ABP), vilken är en sidolagstiftning till livsmedelslagstiftningen. Myndighetsnämnden har tillsyn över hanteringen av ABP, men då dessa bestämmelser inte ligger inom själva livsmedelslagstift-ningen kan nämnden idag inte ta ut kontrollavgift för denna kontroll.

Beräkning av timtaxan

Verksamheten för Miljö och bygg har gjort en ny beräkning av självkostnad för myndighets-nämndens arbete med kontroll inom livsmedelslagstiftningens område.

Enligt gällande lagstiftning (se nedan) ska kostnader för resor till ordinarie offentlig kontroll ingå som en del av underlaget för beräkning av timtaxa, vilket betyder att tiden för resor till och från en verksamhet vid ordinarie kontroll inte ska debiteras. Detta skiljer sig från tillvägagångssättet på miljöbalkens område, där restid ingår som en del av den debiterbara tiden för tillsyn. De totala kostnaderna för ordinarie offentlig kontroll ska alltså slås ut på ett mindre timunderlag än de totala kostnaderna inom miljötillsynen, vilket resulterar i en högre timtaxa för ordinarie offentlig livsmedelskontroll. Timtaxan för ordinarie kontroll är beräknad till 1099 kr efter uppräkning med PKV till 2018 års nivå.

Kostnader för extra offentlig kontroll, då avvikelser konstaterats vid den ordinarie kontrollen, ska, enligt gällande bestämmelser, i sin helhet belasta livsmedelsföretagaren, vilket betyder att hen bör debiteras restid, varvid timtaxan för extra offentlig kontroll bör vara lägre än timtaxan för ordinarie kontroll. Kommunen har möjlighet att ha en och samma timtaxa för samtliga arbetsuppgifter inom livsmedelkontrollen, men då är det den högre taxan som ska gälla, beräknad med kostnader för resor som ett underlag för beräkningen. Timtaxan för extra offentlig kontroll är beräknad till 956 kr efter uppräkning med PKV till 2018 års nivå.

Slutsats

Verksamheten för Miljö och bygg förslår att myndighetsnämnden antar förslaget till taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningens område, inkluderat uppdelning i två olika timtaxor, och att denna taxa sänds till kommunfullmäktige för fastställande.

Gällande lagstiftning

Avgift för offentlig kontroll av foder och livsmedel ska enligt 6 och 14 §§ förordning (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel och vissa jordbruksprodukter, av kontrollmyndigheten fastställas på grundval av en taxa som kommunfullmäktige bestämmer.

Kontrollmyndigheten är i detta fall Myndighetsnämnden i Ängelholms kommun. Kommunen är enligt 3 och 13 §§ samma förordning skyldig att ta ut en årlig avgift för att täcka

kommunens kostnader för offentlig kontroll respektive för prövning och registrering.

TJÄNSTEUTLÅTANDE 3 (4) Diarienummer 2017-07-31

2017-1060

Ängelholms kommun | 262 80 Ängelholm | Tel: 0431-870 00 | E-post: info@engelholm.se www.engelholm.se | www.facebook.com/angelholm | www.twitter.com/engelholm

Enligt bestämmelser i Bilaga VI i Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) Nr 882/2004 om offentlig kontroll av foder och livsmedel ska vid beräkning av avgift för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet följande kriterier beaktas:

1. Löner till den personal som medverkar i offentliga kontroller.

2. Kostnader för den personal som medverkar vid offentlig kontroll, inklusive kostnader för utrymmen, verktyg, utrustning, utbildning, resor och andra tillhörande kostnader.

3. Kostnader för provtagning och laboratorieanalyser

I och med att kostnaden för resor ingår i punkten 2 ovan ska kostnaden för resor inkluderas i underlaget för beräkning av timtaxa för den ordinarie offentliga kontrollen inom livsmedels-området. Detta styrks av artikel 10 i förordning (EG) Nr 882/2004 vari anges vilka arbets-moment som ingår i offentlig kontroll, och som inte omfattar tid för resor.

Timtaxa för godkännandeprövning enligt livsmedelslagstiftningen bör enligt Regeringens proposition (Prop. 2005/06:128, sid 169-172) för anpassning av svensk lagstiftning till EG-förordningar inom livsmedelsområdet, vara samma som för den ordinarie kontrollen.

Kostnader för extra offentlig kontroll ska enligt artikel 28 i förordning (EG) Nr 882/2004 tas ut för samtliga kostnader som kontrollmyndigheten haft för densamma. Här hänvisas inte till bilaga VI i förordningen, vilket betyder att man kan utesluta reskostnaderna från underlaget till timtaxa.

Även för registrering av livsmedelsanläggning bör kostnader för resor räknas bort från underlaget till timtaxa då det vid handläggning av registreringar inte ingår någon restid.

Kommunens rätt att ta ut avgifter allmänt sett framgår av 8 kap. 3b § kommunallagen, som har följande lydelse:

”Kommuner och landsting får ta ut avgifter för tjänster och nyttigheter som de tillhandahåller.

För tjänster och nyttigheter som kommuner och landsting är skyldiga att tillhandahålla, får de ta ut avgifter bara om det är särskilt föreskrivet”.

Förslag till beslut

Myndighetsnämnden beslutar att föreslå Kommunfullmäktige besluta

att anta förslag till Taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderlagstiftningens område

att fastställa timtaxa för ordinarie offentlig kontroll till 1099 kr per timme att fastställa timtaxa för extra offentlig kontroll till 956 kr per timme att taxan ska gälla från och med 2018-01-01

_____

TJÄNSTEUTLÅTANDE 4 (4) Diarienummer 2017-07-31

2017-1060

Ängelholms kommun | 262 80 Ängelholm | Tel: 0431-870 00 | E-post: info@engelholm.se www.engelholm.se | www.facebook.com/angelholm | www.twitter.com/engelholm

Pernilla Fahlstedt Rune Liljenberg

Miljö- och byggchef Miljöchef

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-08-24 Myndighetsnämnden

Just. sign. Utdragsbestyrkande

MYN § 63 Dnr MYN 2017/83