• No results found

Technologie pro vytváření výstupních zpráv

Informační systém SAP za dobu svojí existence představil již několik technologií pro vytváření výstupních zpráv. Díky rozhodnutí firmy SAP SE, která se bude i v nejnovější verzi SAP S/4 HANA podporovat technologie používané ve verzi SAP R/3, existují pro uživatele celkem čtyři možnosti, nejstarší SAPscript, přehlednější Smart Forms, PDF formuláře Adobe a PDF formuláře s fragmenty.

V postupném vývoji těchto technologií můžeme sledovat trend jistého zjednodušování a zpřístupňování úpravy předloh formulářů i uživatelům méně zběhlým v programování, největší skok v tomto směru můžeme sledovat mezi technologií SAPscript, kde je celá předloha formuláře reprezentována (kromě rozložení jednotlivých oken) pouze kódem v programovacím jazyce ABAP, a Smart Forms, pro jejichž úpravu se již používá přehledné grafické uživatelské rozhraní a obsah je přehledně rozdělen do jednotlivých uzlů, které mohou být relativně jednoduše upravovány.

Přínos Smart Forms můžeme sledovat také v tom, že jako první obsahovaly rozhraní pro přenos dat, které umožnilo volání celého formuláře v programu podobným postupem, jako například při volání metody v objektově orientovaném programování. Na tomto rozhraní staví také PDF formuláře Adobe, které byly poslední technologií představenou pro SAP R/3, přinesly možnost využívat jedno rozhraní pro více formulářů, s čímž přišla ale také větší náročnost na promyšlený koncept výstupního dokumentu, který tvůrce musel mít připravený již během tvorby počátečního rozhraní.

PDF formuláře Adobe obsahovaly kromě nového přístupu ke tvorbě rozhraní i nové prvky pro tvorbu formulářů, které dovolují vytvářet interaktivní formuláře. I když v době uvedení představovali tyto formuláře zajimavou možnost, v současnosti bohužel kvůli problémům s kompatibilitou interaktivních prvků s webovými prohlížeči a složitosti samotné tvorby šablony formuláře tato technologie ztrácí na oblibě, jelikož její využitelnost se stává srovnatelnou s využitelností Smart Forms, jejichž úprava je mnohem méně náročná.

Z PDF formulářů Adobe a Smart Forms čerpá technologie PDF formulářů s fragmenty, ta byla představena společně se SAP S/4 HANA. Při tvorbě šablon této technologie již není nutné definovat data potřebná k naplnění výsledného výstupu, ta jsou definovaná pro každý typ dokladu předem v rámci přednastavení řízení výstupních zpráv skrze BRF+, můžeme tak říct, že rozhraní pro předání dat je u této technologie postavené mimo formulář. Tvůrce šablony ovlivňuje pouze to, co se vytiskne v rámci finální výstupní zprávy prostřednictvím šablony formuláře a rozložení spolu s grafikou výstupu prostřednictvím zvolené hlavní předlohy formuláře.

Za největší změnu ohledně technologie použité ke generování výstupních zpráv můžeme označit přenesení veškerých aktivit spojených s úpravou vzhledu a vlastního generování finální podoby formuláře mimo vlastní prostředí IS SAP u PDF formulářů s fragmenty, jejichž vzhled je upravován prostřednictvím programu Adobe Livecycle designer, jednotlivé šablony formulářů pro úpravu je možné získat pouze skrze aplikaci Údržba předloh formuláře v SAP Fiori.

Každá z představených technologií pro tvorbu výstupních zpráv má své výhody i nevýhody. Nejstarší SAPscript má velkou nevýhodu v reprezentaci předlohy finálního výstupu pouze skrze kód v jazyce ABAP, což tuto technologii dělá nepřehlednou pro uživatele bez znalostí tohoto programovacího jazyka. To samé, co je pro SAPscript největší nevýhodou, skýtá pro uživatele zběhlé v programování SAPu výhodu, jelikož mají naprostou kontrolu nad průběhem tvorby formuláře. Taková kontrola u ostatních technologií není možná, jelikož funkční moduly pro generování formuláře u nich vytváří sám systém.

PDF formuláře Adobe díky možnosti využití jednoho nadefinovaného rozhraní slibují větší variabilitu a rychlejší nastavení rozhraní formuláře. Kvůli mezikroku v podobě uvedení prvků rozhraní do kontextu formuláře, kdy vývojář musí jednotlivé prvky "zpřístupnit"

formuláři, ztrácí využití přednastaveného rozhraní téměř smysl, jelikož konečný soubor parametrů formuláře musí být stále ručně definován. Složitá struktura formuláře činí jeho úpravu ještě více složitou. Vzhledem k tomu, že výsledné možnosti PDF formulářů Adobe jsou srovnatelné se Smart Forms, pokud pomineme prvky pro tvorbu interaktivních prvků a tabulky s dynamicky se měnící velikostí, není technologie PDF formulářů Adobe zajimavou volbou, jelikož by mohla spíše zdržovat úpravy jednotlivých formulářů.

Pro finální využití v rámci podniku se vhodnějšími díky širokým možnostem a srozumitelnému způsobu nastavení stávají dvě z existujících technologií tvorby výstupů, těmi jsou Smart Forms a PDF formuláře s fragmenty. Při srovnání těchto dvou se paradoxně starší Smart Forms zdají být univerzálnější a lépe přizpůsobitelné potřebám v rámci různých situací chodu podniku, je možné do nich vkládat kód ABAP a vytvářet tak unikátní pravidla pro každý formulář. U PDF formulářů s fragmenty je nutné definovat všechna data, která se zobrazí na formuláři, předem v rozhraní BRF+, kód ABAP nelze přímo do šablony formuláře vkládat, jelikož samotná tvorba formuláře probíhá mimo prostředí SAP, v programu, který není postaven na jazyce ABAP a neumí jej ani spouštět.

Technologie ze SAP S/4 HANA tak opět klade větší nároky na přípravu dat před samotnou tvorbou formuláře, její velkou výhodou ovšem je, že může využívat determinaci výstupních zpráv podle BRF+ a pro každý samostatný formulář není nutné definovat volací program, jako je tomu u Smart Forms.

Díky velké univerzálnosti a přizpůsobitelnosti se tak nakonec nejvyužitelnější technologií pro tvorbu výstupních zpráv zdají Smart Forms, jelikož jsou dostupné v SAP R/3 i SAP S/4 HANA a možnosti jejich úpravy jsou téměř nekonečné, jejich nevýhodou je nutnost vytvářet pro každý formulář nový volací program.

PDF formuláře s fragmenty nabízejí podobné možnosti ohledně vložitelného obsahu jako Smart Forms, nicméně není možné v rámci jejich tvorby manipulovat s daty prostřednictvím kódu a pro úpravu i tvorbu formulářů je nutné využívat programy mimo rámec informačního systému SAP, přičemž spravovat jednotlivé předlohy formulářů je možné zpracovat pouze skrze launchpad SAP Fiori. Celá technologie působí dojmem, jako by byla primárně vytvářena pro cloudovou SaaS verzi informačního systému SAP S/4 HANA a její nastavení je rozděleno na několik aktivit na různých místech, což oproti Smart Forms, kde většina nastavení probíhá při vytváření šablony formuláře, působí velice složitě.

Smart Forms se tak jeví jako nejlepší volba při výběru technologie pro tvorbu výstupních dokumentů v SAP R/3 a dokud budou stále podporovány, tak i v SAP S/4 HANA.

PDF formuláře s fragmenty jsou zajimavou novou možností, ovšem kvůli vyšší složitosti úprav své využití najdou spíše v cloudové verzi SAP S/4 HANA a u uživatelů, kteří implementují SAP S/4 HANA jako svou první verzi IS SAP.

Related documents