• No results found

5. Analys och resultat

5.3 Tema 3: Konsekvenser och effekter av sociala medier

Den främsta positiva effekten som alla åtta respondenter nämnde som resultat av den ökade användningen av sociala medier handlade om hur fort allting går. Ett knapptryck senare så sprids information till flera tusentals personer. Detta ansåg alla vara en extrem fördel. P8 säger bland annat att de också bondar med varandra på ett djupare plan eftersom det går att diskutera så mycket på väldigt kort tid över sociala medier. P5 yttrar sig om liknande tankar där en fördel är sammanhållningen på sociala medier. Eftersom folk använder sig av samma forum så fortsätter peppning och uppskattning på nätet, även efter de fysiska demonstrationerna. Speciellt under tider som dessa med ett virus som sprids över hela världen. Sociala medier håller ihop grupper och tillbringar hopp, trots den tuffa tid som gör att de inte får demonstrera på gatorna i nuläget.

The protests has stopped for about 2-3 months, so the internet is a good way to exchange our feels and to talk about the government’s wrongdoings. We can still put an eye on

them, because we know it is a must to continue the protests after this virus outbreak is over (P5).

P5 menar dock att nackdelen med sociala medier är beroendet som framkallas. Det är nästan omöjligt att inte se eller höra något om protesterna eftersom informationen är överväldigande och överallt. Både P5 själv och vänner runt omkring kan känna sig deprimerade av det faktum att deras psyke aldrig får vila. Ibland laddas videos och bilder upp som är för horribla för en ung människa att titta på. Det kan i vissa fall handla om människor som faller från byggnader eller personer som blir skjutna. Hjälplösheten blir ibland övermäktig för en ung student. P1 står helt i linje med P5 yttranden om sociala mediers negativa effekter under demonstrationerna, där många ungdomar lider av enorm press.

Jan Van Dijk (2012:185) skriver om dessa saker som en faktor av sociala medier. Genom användandet av sociala medier kan det vara svårt att urskilja på vad som är privat och vad som kan delas med allmänheten. Han poängterar dock att det finns både positiva och negativa effekter med detta. En positiv effekt handlar om att plattformar på nätet hjälper till med identitetsskapandet där tankar och åsikter kan uttryckas öppet. En negativ effekt handlar om att unga tar mer lättsamt på att lämna ut privata uppgifter. Genom uppsatsens analyskapitel kan Van Dijks mening med negativ effekt inte riktigt sammankopplas med vad intervjupersonerna sagt. De anser sig använda sig mycket av anonyma forum om de vill uttrycka åsikter om demonstrationerna. Å andra sidan skriver Van Dijk (ibid., 181-182) också om press, beroende och överbelastning av information för en människa att hantera som negativa effekter. Dessa negativa effekter av användningen av sociala medier känner sig intervjupersonerna igen sig i. P1 har exempelvis en position som kallas “backup”. De förser “front liners” med stöd och är också de som sprider information. Eftersom de ansvarar över detta via sociala medier kan det ibland uppstå internetmobbning som kan leda till allvarliga konsekvenser.

There is some cyber bullying, especially in the position that I have. People kill themselves because they are handling too much information and negative comments that they can’t bare. They kill themselves. I guess it’s more like a norm when you use the social media. You care to much, and it’s just too much. We are just running accounts and hoping to make it public, then we/they have to suffer when they see mean comments that are intended to start fights. Like, debates on whether the police are doing right or

wrong. Then they start to have personal attacks, and they feel awful. I think that force negative emotions, and you know, we’re all very involved in this protest. That’s why people kill themselves. It’s getting to big for one young human to handle, and you can’t share it to others as you are afraid that they might also do something bad to you (P1).

Även fast många av intervjurespondenterna till viss del håller med både P1 och P5 så ser inte alla exakt likadant på saken. P3 påstår att användandet av sociala medier mest innehar positiva effekter. Det är ett bra hjälpmedel som inte går att klara sig utan. Det finns mer positiva effekter än negativa, trots att de negativa effekterna ibland visar sig. Ett exempel på en negativ effekt enligt P3 är att många användare är anonyma. Det finns en rädsla och ovisshet om vissa av dessa anonyma konton är från Kina. P3 menar att det kan vara kinesiska spioner som vill kontrollera demonstrationerna. Generellt finns det trots allt mer fördelar med användandet av sociala medier än nackdelar, enligt P3.

En annan fråga som ställdes till intervjupersonerna var om det vore svårare för någon utan internetuppkoppling och konton på sociala medier att vara en del av demonstrationerna? Det är ett solklart ja från allas håll. P3 menar att de ofta ser lite äldre personer på gatorna som tittar undrande på dem. De vet inte vad demonstranterna gör eftersom de inte är en del av plattformarna på internet. P3 säger att vissa av de äldre vill deltaga i demonstrationerna, men att det är svårt utan en delaktighet via sociala medier också. P8 håller med om att det blir svårare att vara delaktig i demonstrationerna utan sociala medier eftersom det är där diskussioner och planering sker.

People that use social media can know exactly which place the demonstrations are going to take place. … The use of social media is also a more effective way to communicate during the protests (P8).

P8 förklarar att det självklart går att vara delaktig i demonstrationerna utan att diskutera om det på sociala medier, men att det blir svårare för dessa människor att medverka. Dels för att de inte vet var demonstrationerna ska hållas, men också för att de inte är med i diskussionerna om varför de demonstrerar. Van Dijk (2012:181-182) tar upp i sin bok The Network Society att den främsta användningen av sociala medier är för att vara just social. Det är ett bra sätt att skapa kontakter på och hålla dessa vid liv. Han menar att forum på internet är ett bra ställe att diskutera orättvisor och ojämlikheter i samhället. Det är uttryckligen detta som intervjupersonerna också

gör, därför blir det en konsekvens och en negativ effekt att inte vara en del av forumen på sociala medier under demonstrationerna.

Related documents