• No results found

TEMA: Tillgänglighet

In document SUNRA : Version 2020 (Page 71-74)

Ökad tillgänglighet till arbetsplatser, skolor, affärer och andra servicepunkter är ofta starka drivkrafter till investeringar i transportinfrastruktur. Infrastrukturen påverkar vanligtvis resornas längd och restid men även den allmänna uppfattningen av resan. Planeraren måste därför skaffa sig information om lokala och ofta även regionala resmönster. För att analysera tillgängligheten till olika målpunkter måste man differentiera mellan olika trafikantgrupper såsom icke-bilägare, pendlare, kvinnor/män, äldre, barn, funktionsvariationer, människor från olika kulturer etc.

Detta tema beaktar aspekter som ingår i följande av de globala hållbarhetsmålen/Agenda 2030 Hållbarhetsmål 11: Hållbara städer och samhällen

Hållbarhetsmål 10: Minskad ojämlikhet

18.1.1. Mål

Målen ska spegla de möjliga åtgärdslösningarnas/det planerade projektets ambition. Tänk på att indikatorerna används för att kunna följa upp måluppfyllnaden, så målen bör också speglas i indikatorerna.

18.2. Aspekt: Restid till dagliga aktiviteter

18.2.1. Sonderingsfråga

Hur kan projektet bidra till att öka tillgängligheten till dagliga aktiviteter?

18.2.2. Specifika sonderingsfrågor

Kommer projektet (på kort respektive längre sikt) att påverka tillgängligheten till följd av förändrad restid till

o Arbetsplatser o Skolor

o Vårdcentraler,

o Affärer och andra servicepunkter o Sportanläggningar

o Rekreationsmöjligheter o Andra vardagsaktiveter?

o Om så är fallet, för var och en av dessa, hur kan projektet bidra till att tillgängligheten ökar?

Kan projektet bidra till att höja möjligheterna för val av transportslag?

o Om så är fallet är det möjligt att enkelt välja de transportslag som minst bidrar till buller, luftutsläpp, energianvändning och ianspråktagande av mark?

Kan projektet medföra påverkan på barriäreffekter för människor?

o Om så är fallet, hur kan projektet bidra till att göra det lättare för människor att röra sig mellan områden på ömse sidor om infrastrukturen eller inom det område som påverkas av projektet?

Kan projektet medföra påverkan på barriäreffekter för barn och unga?

o Om så är fallet, hur kan projektet bidra till att göra det lättare för barn och unga att röra sig mellan områden på ömse sidor om infrastrukturen eller inom det område som påverkas av projektet?

• Kommer projektet att specifikt påverka tillgängligheten för personer med funktionsvariationer eller andra utsatta grupper att använda transportsystemet?

o Om så är fallet, kan projektet anpassas för att undvika att tillgängligheten för dessa personer inte påverkas? Om inte, hur kan projektet bidra till att göra det lättare för dessa personer?

18.2.3. Exempel på mål

• Minst X antal dialoger/samråds- och brukarmöten med minst Y antal deltagare för att diskutera tillgänglighet till olika transportmedel.

• Max X minuter totalt rapporterad restidsförlängning till specifika målpunkter till följd av projektet.

18.2.4. Exempel på indikatorer

• Uppmätt/rapporterad total restidsförlängning för resor till/från specifika målpunkter, viktad avseende antal personer per trafikslag (lokal gång- och cykelbanetrafik, kollektivtrafik) samt påverkade grupper till följd av projektet (på längre sikt eller inom ramen för själva projektet). • Antalet temporära/förändring i antal stationära planskilda passagemöjligheter, signalreglerade övergångsställen eller övergångsställen med taktil vägledning, eller andra passagemöjligheter. • Antal deltagare i dialoger/samråds – och brukarmöten där tillgängligheten till olika

transportmedel diskuterats och beaktats inom ramen för projektet

18.2.5. Checklista

Beräkna och följ upp restidsförändring per trafikant och persongrupp

Identifiera möjliga barriäreffekter och möjliga åtgärder som kan vidtas för att minska barriäreffekter för människor.

Identifiera hur olika grupper kan påverkas och identifiera om åtgärder bör vidtas för att upprätthålla/öka tillgängligheten för bla trafikanter med funktionsvariation. Det kan finnas intressekonflikter som bör minimeras. Till exempel kan boende, skolbarn, näringsidkare, fastighetsägare och andra berörda ha intressen som inte sammanfaller med majoriteten användare som påverkas av projektet.

• Beakta att driftstandarden på bilvägar och gång- och cykelbane-vägar påverkar valet av transportsätt.

18.3. Aspekt: Upplevd tillgänglighet till dagliga aktiviteter

Med upplevd tillgänglighet avses sådant som påverkar val av väg utöver själva transporttiden så som estetik, ljud (t.ex buller kontra fågelsång), andra faktorer som påverkar välbefinnandet under själva transportsträckan.

18.3.1. Sonderingsfråga

Hur kan projektet bidra till ökad upplevd tillgänglighet?

18.3.2. Specifika sonderingsfrågor

• Kommer projektet att påverka den upplevda tillgängligheten, tex genom att olika grupper påverkas olika eller genom att olika gruppers upplevelse av en viss inverkan kan variera? • Hur kan projektet bidra till att den negativa upplevelsen minimeras och den positiva

upplevelsen förstärks?

• Till exempel kan en förfulad närmiljö eller vackrare vyer över omgivande landskap under resan, liksom öppenhet i närmiljön, närhet till bebyggelse eller andra trafikanter och belysning påverkar upplevelsen av tillgänglighet.

18.3.3. Exempel på mål:

Minst X antal intervjuinsatser har genomförts för att identifiera viktiga faktorer som kan påverka den upplevda tillgängligheten.

Max X antal klagomål från påverkade grupper.

18.3.4. Exempel på indikatorer:

• Rapporterad upplevd skillnad i reseupplevelse under och/eller efter projektet • Erhållna synpunkter/klagomål från påverkade grupper

18.3.5. Checklista

Tillsätt en referensgrupp som kan hjälpa till att skapa tillgänglighet för gröna transporter men också bilister att ta sig smidigt, grönt, säkert och tryggt under entreprenadtiden. En

referensgrupp kan också vara med och skapa ytterligare specifika mål och indikatorer. • Identifiera viktiga faktorer som kan bidra till att öka den upplevda tillgängligheten inom

ramen för projektet (tex genom intervjuer, dokumentation från tidigare projekt, expertutlåtanden)

• Ta fram plan för hur den upplevda tillgängligheten kan optimeras inklusive följ upp och dokumentera hur planen efterlevs samt hur tillgängligheten upplevs av olika grupper

In document SUNRA : Version 2020 (Page 71-74)