• No results found

6. Resultat

6.1. Temabeskrivning

Då intervjufrågorna i studien var utformade specifikt utefter LMX-teorin, samt kring teorier kring välbefinnande och stress, så var dessa tre huvudteman lätta att identifiera.

Respondenternas uppfattningar kring ledarskap var det tema som framträdde främst, följt av uppfattning kring välbefinnande, sedan stress och till sist i form av ett nytt tema som forskarparet valde att kalla för uppfattning av kultur. Se Tabell 1 för en sammanfattning av kodningsprocessen.

Tabell 1 - Sammanfattning av kodningsprocessen Antal respondenter

Tema Totalt antal koder

10 av 10 Uppfattning ledarskap 160

10 av 10 Uppfattning välbefinnande 115

10 av 10 Uppfattning stress 49

8 av 10 Uppfattning kultur* 45

Av totalt 369 koder så var 160 av dessa kopplade till ”uppfattningar av ledarskap” inom militären. 115 koder kopplas till ”uppfattningar om välbefinnande” och kring krav och resurser. Temat “uppfattning av stress” kodades 49 gånger och fanns med i samtliga

24 intervjuer och 45 koder fanns inom temat ”uppfattningar av kulturen”. Se vidare på Figur 3 hur teman framträdde ur data.

Figur 3. Tematiseringsschema. De streckade linjerna illustrerar de teman som framträdde ur datadriven kodning.

”Uppfattning av diskrepans”

Studien fann att i de fall då respondenten hade en kontorstjänstgöring, så framträdde en form av diskrepans i svaren som gavs. Då denna tanke formades tidigt i kodningsprocessen eftersöktes denna kod i resterande transkriberingar efterhand som intervjuerna avverkades. Fyra respondenter uppgav att de under tiden för intervju hade en kontorstjänst, i alla dessa fall fann forskarna tecken på diskrepans i svar beträffande samtliga förutbestämda teman. I och med att denna kod inte fanns övergripande hos respondenterna, så valde forskarparet att inte se detta som ett eget tema, utan mer som ett förslag till ytterligare forskning och en egen kod under ”övrigt”. Se analysdelen för en djupare genomgång.

25 6.1.1. ”Uppfattning ledarskap”

Resultatet av kodningen visade på att alla, alternativt majoriteten av respondenterna, upplevde egenskaper i relationen med sin ledare som kodats som antingen: förtroende, att bli sedd, förståelse, omsorg, lojalitet nedåt samt relation +. Hälften av intervjupersonerna hade stått upp för sin ledare när denne inte var närvarande, alternativt varit där när någon annan gjort det (lojalitet uppåt), medan majoriteten upplevde att kompetensen hos ledaren var av vikt när relationen skapades och upprätthölls (se vidare på Tabell 2).

Tabell 2 – Sammanfattning av kodningsprocessen gällande uppfattningar av ledarskap

Kod Definition Exempel på citat Antal

respondenter

“För jag hade ju ganska lätt att just prata in mig på vissa, i vissa officersgrupper liksom, då blev man kompis med dem liksom” (Transkribering Foxtrot).

7 av 10 33

Förtroende Koden gavs då respondenten betonade ömsesidig tillit i relationen till sin chef

“Jag hade chefsbefattning när jag gjorde värnplikten och då så blev jag väldigt positivt uppmuntra till att söka vidare vilket jag tror har resulterat i att jag gör det nu” (Transkribering Delta).

9 av 10 31

Att bli sedd Koden gavs då respondenten uttryckte att den blev positivt uppmärksammad på arbetet av sin chef

“[...] han [chefen] påpekade att jag behövdes, så han fick mig att så här, känna att ah, att jag

“Det finns en… känsla om jag till exempel har för mycket att göra på mitt jobb så har det hänt flera gånger att min närmsta chefer kommit in och vart så här ”jamen jag hjälpa dej”. Eller ” trunta i det där jag tar det” (Transkribering Echo).

9 av 10 23

26 direkt från skogen in till skrivbordet, så hon har ju gett mycket tips och råd typ” (Transkribering Alpha).

“ ftast då var det kanske att hela gruppen gjorde nåt så här dåligt, och då, oft, eh, då var ofta vår chef o tog den smällen när en arg förste sergeant står och skäller” (Transkribering Alpha). hen, eller någon i hens närhet stått upp för sin chef

”[...] och även att grabbarna säger att nemen det här är ju en jättedålig ide, då får man ju fortfarande försvara sin chef, nemen vi har fått den här uppgiften åh, eh, i the big picture of saken så är det här en viktig uppgift att lösa och så vidare”

(Transkribering Romeo).

Efter temat ”uppfattning ledarskap” var det koder kring ”uppfattning av välbefinnande”

som trädde fram mest. Det sammanställda resultatet (se Tabell 3) påvisade en nästan total balans mellan subjektivt bra, samt subjektivt dåligt välbefinnande hos soldaterna.

Tillgänglighet av resurser (sociala, psykiska, samt fysiska) benämndes av majoriteten av respondenterna som en grund för välbefinnande. Kraven (sociala, psykiska och fysiska) upplevdes däremot av färre än hälften av deltagarna.

Tabell 3 - Sammanfattning av kodningsprocessen gällande uppfattningar av välbefinnande

27

Kod Definition Exempel på citat Antal

respondenter

“ lltså jag sa upp mig från försvaret tidigare för det var sån dålig arbetsmiljö, och där var det verkligen såhär alltså, fick en känsla av stagnation och mycket hierarki, arbetskultur att bara göra och inte ifrågasätta”

(Transkribering Echo) med bara ”bra jobbat”. Det tar man in väldigt kärt in i kroppen liksom. Om det är en stor grej eller småsaker så tar man det till kroppen liksom” (Transkribering Golf).

“Jag upplever att det är väldigt högt i tak, man kan diskutera, man kan få hjälp om man behöver det, när det kommer till att någon skulle behöva vända sig till för att finna välbefinnande menar jag” (Transkribering Echo).

“[...] men jag var rätt tjurskallig så jag tuffade på ändå”

(Transkribering Alpha).

”Ja men jag hade ingen direkt öppen dialog eller kommunikation med min chef, jag kände bara av just där och då att jag nästan sitter av tiden här tills jag kommer tillbaka till mitt kompani” (Transkribering Hotel)

“Jag tycker om att träna väldigt mycket eh, vi har möjlighet att träna på arbetstid. Och det tycker jag är jättebra. Och vi har 3 timmar som vi måste träna varje vecka, på arbetstid då men min chef är ju väldigt, eh om arbetet tillåter får vi träna i princip hur mycket vill”

(Transkribering Delta) klarade du inte en viss tid, neh då fick eh alla springa ett till varv, eller så, om du, om befälen hade en bra dag så var det såhär att ne, det var han som inte klarade tiden han får springa igen, springa tills han klarar det liksom” (Transkribering Charlie).

4 av 10 7

28 6.1.3. ”Uppfattning stress”

Resultatet av kodningen “uppfattning stress” illustreras av Tabell 4 och visar att av samtliga koder var ”upplevda krav” samt ”stress som negativt” de koder som förekom hos alla respondenter. ”Stress som positivt” upplevdes även av majoriteten av respondenterna. Koden ”uppfattning om resurs” kopplat till stress påpekades dock av en minoritet.

Tabell 4 - Sammanfattning av kodningsprocessen gällande uppfattningar av stress

Kod Definition Exempel på citat Antal

respondenter

“I början tog jag med min arbetstelefon hem, okej då så kände jag att jag var tvungen att vara duktig för att jag var på mitt nya jobb och då så tog jag väldigt mycket samtal utanför min arbetstid.” (Transkribering Delta).

”Ja, jah alltså det finns ju gånger där du helt bara, där du blir eh, bara freezad, du kan inte agera och du kan inte fly eh heller, utan du bara fryser upp för att helt plötsligt har du fått liksom synapsfel, kroppen är för liksom frånkopplad och hjärnan är bara, du ser bara tunnelseende för att, utmattad, alltså du är verkligen urlakad” (Transkribering Foxtrot)

”Lika väl och så tvärt om om man inte känner stressad hade man bara gått runt och lallar till att tiden. Och det är inte heller precis sådär jätteoptimalt. Ehm kort och gott, stress är välbehövligt och någonting som driver oss framåt. Men samma sak där, i lagom mängd liksom” (Transkribering Echo). också vill ha den platsen som gruppchef tex eller ba en chef då liksom eh och då måste man ju visa

framfötterna liksom hela tiden” (Transkribering Golf).

4 av 10 4

29

Uppfattning om resurs

Kodades då respondenten blev frågad kring stress och uttryckte någon form av stöd

”Men jag har också jättebra kollegor här på jobbet och det känns som att ja oavsett vilken uppgift jag får, finns alltid någon som kan hjälpa mig iallafall. Så det brukar också lösa sig så fort man ber om hjälp då”

(Transkribering Delta).

4 av 10 5

6.1.4. ”Uppfattning kultur”

I samband med att intervjuerna lästes igenom och kodades fann forskarparet generella tendenser i respondenternas svar (se Tabell 5). Genom ”datadriven” kodning skapades temat “uppfattning av kultur”. Den ”positiva” samt ”negativa uppfattningen av kultur”

var ursprungligen inte en del av de originella koderna som valdes för analys av transkriberingarna. Dock noterades det ett upprepande mönster under samtalen med respondenterna. Detta i sin tur ledde till en diskussion mellan forskarparet där det konstaterades att “kultur” var en relevant kod att inkludera i analysen. tudien använde sig av Edgar Scheins (1986) definition av organisationskultur som fritt översatts av forskarparet. Definitionen lyder:

Organisationskultur är ett mönster av grundläggande antaganden - uppfunnet, upptäckt eller utvecklat av en viss grupp efter hand som den lär sig bemästra sina problem med extern anpassning och intern integration - som har fungerat tillräckligt bra för att bli betraktat som giltigt, och som därför lärs ut till nya medlemmar som det riktiga sättet att uppfatta, tänka och känna om dessa problem.”

(s. 30).

Majoriteten av respondenterna upplevde en negativ effekt av kulturen, medan en minoritet upplevde en positiv kultur.

Tabell 5 - Sammanfattning av kodningsprocessen gällande uppfattningar av kultur

30

Kod Definition Exempel på citat Antal

respondenter det blev om visitation och det kanske blev det igen för att personen som fick det inte åtgärdade det som skulle göras, då fick ju hela gruppen nån slags ah, som dem kallade det, belöning, eh, det var ingen belöning utan det kunde vara, och det är väl någonting som man kan tycka är jävligt orättvist, och det, då är, då pratar jag om när du är rekryt”

“Men jag kan ju bara prata personligen för mig men jag tycker att det finns goda möjligheter för att känna välbefinnande på min arbetsplats, jag upplever att det är väldigt högt i tak, man kan diskutera, man kan få hjälp om man behöver det”

(Transkribering Echo).

3 av 10 13

Related documents