• No results found

Text

In document SiteVision Användarmanual (Page 24-29)

3 Snabbvalsikoner

3.1 Text

3.1.1 Användningsområde

Textmodulen används för att lägga till text på en sida. Man kan skriva, ändra och formatera text. Textmodulen stödjer formatmallsändring, justering i horisontalled, punktlistor, länkhantering, metadata och rättstavning.

Textmodulen fungerar på liknande sätt som en ordbehandlare. Skriv önskad text direkt i textredigeraren som öppnas automatiskt när man har valt denna modul. Det går även att kopiera text från exempelvis andra dokument eller webbsidor och klistra in. Inmatning, radbrytningar, klipp och klistra fungerar som i ett vanligt ordbehandlingsprogram. Texten går att ha vänsterjusterad, högerjusterad eller centrerad.

För att byta formatmall markeras den text som skall ändras och formatmall väljs ur listan.

OBS! För att lägga till en ny formatmall måste man vara administratör, se manualen för administratörer.

3.1.2 Inställningar för text

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

1. Spara: Sparar texten i textmodulen och visar resultatet direkt på webbsidan. Detta utan att stänga fönstret till skillnad från OK-knappen. Observera att sidan inte sparas när man klickar på spara-knappen utan bara texten i textmodulen.

2. Klipp ut: Klipper ut markerad text och lägger den på klippbordet.

3. Kopiera: Kopierar markerad text och lägger den på klippbordet.

4. Klistra in: Klistrar in text från klippbordet på platsen där markören är placerad.

5. Formatmallsväljare: Markera önskad text och välj någon av de fördefinierade formatmallarna. På denna bild syns formamallen ”Brödtext”.

6. Fet stil: Gör texten fet. CTRL+B är snabbkommandot för fet stil.

7. Kursiv stil: Gör texten kursiv. CTRL+I är snabbkommandot för kursiv stil.

8. Vänsterjustera: Vänsterjusterar markerat stycke.

Tips! Vill man ha en styckeindragning lämnar man en tom rad innan man börjar punktlistan. Det blir då extra utrymme före och efter listan samt ett indrag från vänster.

12. Länk: Markera texten som ska länkas. Tryck sedan på ikonen och följande fönster öppnas där man får välja typ av länk och var länken ska peka:

Att skapa en länk i SiteVision fungerar alltid på samma sätt oavsett var i systemet länken skapas (från en text eller av en bild etc). Länkar kan skapas till följande objekt:

➢ Intern webbsida: Används om man vill länka till en sida inom egna webbplatsen. Strukturen på webbplatsen visas och där markerar man den sida man vill länka till och klickar sedan OK.

➢ Extern webbsida: Används om man vill länka till en annan webbplats. Adressen anges manuellt. Om

“http://” inte anges kommer systemet att hantera detta och lägga till det. Andra länkar som kan användas här är tex. ftp://, file:// etc.

➢ Dokument/Fil: Används om man vill länka till en fil eller ett dokument. Filen eller dokument kan bläddras fram från filarkivet eller hämtas från lokal arbetsstation och läggas till på önskad plats i filarkivet.

➢ E-postadress: Används om man vill skapa en länk till en e-postadress. Adressen anges manuellt. När användaren klickar på länken öppnas användarens e-postprogram och adressen blir automatiskt ifylld.

➢ Bild: Används om man vill länka till en bild. Bilden kan bläddras fram från bildarkivet eller hämtas från en lokal arbetsstation och läggas till på önskad plats i bildarkivet.

Ankare kan användas för att hoppa direkt till ett visst ställe på sidan. För att lägga till ett ankare, markera rätt sida i navigatorn och kryssa i Använd ankare och klicka därefter på knappen Ankare. Då visas ett träd mellan alla de moduler som finns på sidan. Har man lagt till ankare i textmodulen så syns dessa under respektive textmodul.

Fönsterbredd: Bredden på det nya fönstret.

Fönsterhöjd: Höjden på det nya fönstret.

Fönsterdekorationer: Om rutan avmarkeras kommer det nya fönstret inte ha några menyer, adressfält eller statusfält.

13. Radera länk: Raderar markerad länk. Markera länken och klicka på denna ikon. Texten som var länkad lämnas kvar.

14. Rättstavning: Om man markerar denna knapp så rättstavas texten man skrivit i textredigeraren. Om ett ord är felstavat eller inte finns med i ordlistan markeras det med ett rött streck under ordet. Om man då högerklickar på ordet så ges det förslag på rättstavning eller att man kan välja ignorera eller lägg till ord i ordlista.

Rättstavning kommer att ske på det språk webbplatsen följer. Önskas rättstavning på annat språk väljs detta i menyn Alternativ och därefter alternativet Textspråk.

3.1.3 Menyalternativ

I textmodulen finns det förutom ovanstående ikoner också en vanlig meny där man bland annat kan välja andra ikoner på punktlistan (om det finns uppsatt), att infoga ankare i textmodulen eller att infoga specialtecken.

Följande alternativ finns under menyerna:

Arkiv

Spara: Sparar texten och visar den på sidan. Detta utan att stänga fönstret, till skillnad från OK-knappen.

Redigera

Klipp ut: Klipper ut markerad text och lägger den på klippbordet.

Kopiera: Kopierar markerad text och lägger den på klippbordet.

Klistra in: Klistrar in texten som ligger på klippbordet på platsen där markören är placerad.

Ångra: Ångrar den senaste ändringen.

Gör om: Ångrar ångringen.

Alternativ

Bakgrundsfärg: Ställer om bakgrundsfärgen i textredigeraren. Har ingen betydelse för utseendet på webbsidan utan är till för att ändra bakgrundsfärgen i textredigeraren för att kunna redigera tex vit text.

Språk: Om denna text har ett annat språk än webbplatsen ändras den här för att rättstavningen ska rättstava på rätt språk.

Infoga ankare: Om man vill infoga ett ankare i en text, så markerar man det ord som skall länkas och klickar på Infoga ankare. (eller använder snabbkommandot CTRL+SHIFT+L). Ett nytt fönster öppnas där man fyller i namnet på ankaret. Har du markerat ordet som skall bli en ankarlänk så fylls namnet i automatiskt.

Om man fyller i exempelvis Acrobat Reader, så visar textmodulen då ett ankare:

När man sedan skall skapa en länk för att använda ankaret i textmodulen , skapar man en länk som vanligt.

När man klickar på ”Använd ankare” så visas följande fönster. Här syns de textankare som man namngivit:

Infoga specialtecken: Om man vill infoga ett specialtecken väljer man detta alternativ. Man markerar vart tecknet skall infogas i textmodulen och väljer sedan det tecken som skall infogas. Följande tecken kan infogas:

• Punktlistetyp: Här kan man byta utseende på den vanligt runda punktlisttypen till någon annan förutbestämd typ som satts upp av administratören. Standard är de vanliga runda punktlistorna. Väljer man en annan punktlista så används den enbart i den textmodul där man har valt punktlisttypen.

De val som visas nedan är uppsatta av administratören:

• Numrerad: Detta är en numrerad lista.

• Grå pil: Detta är en bild som infogas istället för den vanliga punktlistan.

• Fyrkant Detta är en fyrkant istället för den vanliga punktlistan.

OBS! Läs mer om hur man sätter upp andra punktlisttyper i administratörsmanualen.

In document SiteVision Användarmanual (Page 24-29)

Related documents