• No results found

Verktygsfält

In document SiteVision Användarmanual (Page 17-21)

2 Arbeta med SiteVision

2.4 Verktygsfält

Högst upp till vänster under adressfältet finns verktygsfältet. Där visas följande sju ikoner:

2.4.1 Ny sida

Det går att skapa olika typer av sidor. Nya sidor infogas under det objekt som är markerat i trädet. Därför skall man se till att markera den sida där man vill att den nya sidan skall placeras under. Tex om den skall ligga under sidan Avdelningar så markerar man Avdelningar i navigationsträdet. Därefter klickar man på ikonen för ny sida, då öppnas ett nytt fönster där man får välja vilken typ av sida man vill skapa.

OBS! Beroende på vilken behörighet man har ser man olika objekt i vänsterkanten. För att läsa om övriga alternativ, se administratörsmanualen. Dessa fem är dock de vanligast förekommande:

➢ Webbsida: Denna väljer man om man vill skapa en vanlig webbsida. Här fyller man i Namn på webbsidan, tänk på att det skall vara ett beskrivande namn då det är detta namn som kommer att synas i alla menyer osv.

Därefter måste man välja vilken Mall sidan skall baseras på. Alla webbsidor bygger på mallar som administratören har skapat. Om administratören har lagt till en Beskrivning för mallen så syns den här. För att se hur de olika mallarna ser ut kan man klicka på knappen Förhandsgranska så ser man mallen i ett nytt fönster. Om dem som skapat mallen lagt till en beskrivning av mallen så syns den i högerfältet.

➢ Länk: Denna väljer man om man vill skapa en länksida. Här fyller man i ett Namn och en Adress. Adressen väljs med hjälp av knappen Bläddra. För att läsa mer om länkar, se avsnitt 3.1 .2. Länksidor syns i menyer och är användbara för att tex infoga externa sidor i navigationen på webbplatsen.

➢ Webbplats: Denna väljer man om man vill skapa en ny webbplats. Här anger man Namn, Adress & Språk.

Adress är den adress som webbplatsen ska svara på tex www.namn.se. Språk kan man välja svenska, engelska eller norska.

➢ Arkiv: Denna väljer man om man vill nyttja nyhetsmodulen för att skapa nyheter. Här namnger man bara arkivet.

➢ Mapp: Här namnger man mappen. En mapp används för att skapa struktur och gruppera sidor, om man inte vill ha en “indexsida”.

2.4.2 Spara

Sparar alla ändringar i redigeringsläget, dvs de är inte publicerade så att användaren kan se ändringarna. Både ändringar på webbsidor och inställningar sparas på detta sätt. Om en inställning gjorts via en flik under

2.4.3 Publicera

Webbsidor, länkar och webbplatser måste publiceras för att synas i visningsläget. En sida kan ändras i redigeringsläget utan att ändringarna syns i visningsläget om man glömmer att publicera.

➢ Publicera även underliggande sidor: Med detta alternativ publiceras aktuell sida och alla underliggande sidor.

Sidor som användaren inte har publiceringsbehörighet till kommer inte att publiceras.

➢ Version: Här anger man om man vill publicera nuvarande arbetsversion eller en annan version som man har sparat tidigare

➢ Schemaläggning: Här kan styra tidpunkten för publicering. Om sidan ska publiceras vid ett senare tillfälle markera Från och ange tid och datum. Om sidan skall avpubliceras automatiskt vid ett speciellt datum markera då Till och ange tid och datum. Bäst före används om man vill bli påmind om att en sida behöver uppdateras eller tas bort.

Om den som publicerar sidan har sin e-postadress inlagd i systemet så kommer meddelandet att skickas dit annars kommer det att skickas till ansvarig redaktör. Om detta inte heller finns uppsatt så kommer systemadministratören att få e-postmeddelandet.

OBS! Notera även att eventuella ändringar i mallen som sidan är baserad på inte publiceras automatiskt, utan görs förändringar i mallen så måste mallen ompubliceras. Detta tillåter att mallen kan ändras under en längre tid utan att ändringarna syns utåt, tex. vid byte av grafisk profil på webbplatsen

När man klickar på OK för publicering startar ett länktest

I detta fall så har modulen Text en länk som inte pekar på en adress som inte finns samt en länk som pekar på en borttagen sida. Vill man ändå fortsätta publiceringen klickar man i rutan Forsätt publicering trots länkfelen.

Annars klickar man på Avbryt och åtgärdar den trasiga länken.

OBS! Fortsätt publicering trots länkfelen är en rättighet, dvs alla användare kanske inte ser detta alternativ!

Fliken Information

Under fliken Information finns de Metadata som är uppsatta på webbplatsen. Metadata är nyckelord som innehåller information om sidan som visas. Det är till exempel vanligt med META-taggen “keywords” (nyckelord) som används för att informera besökande sökmotorer om vad sidan handlar om. Metadatafunktionen i SiteVision innehåller funktionalitet för att möjliggöra den typen av funktioner. Metadata kan också sättas på bilder och filer. Anger man metadata på tex bilder kan man skapa sökbara bildarkiv.

Men metadata är så mycket mer än det. SiteVision använder metadata inom andra områden, tex för att hålla reda på vem eller vilka som är redaktörer för en sida, eller bredd och höjd av en bild i bildarkivet. Det är möjligt att lägga metadata på i princip alla typer av sidor och objekt i SiteVision.

Om administratören har angett att metadata skall anges måste dessa fyllas i varje gång en ny sida skapas för att den skall kunna publiceras. Försöker man publicera utan att fylla i metadata får man upp följande fönster som specificerar vilka metadata som är obligatoriska som inte fyllts i:

Under fliken Information kan man fylla i metadata. Nedan visas ett exempel på hur det kan se ut och vilka metadatafält som man kan använda:

En röd asterisk ( * ) innebär att fältet är obligatoriskt, dvs det måste fylla i för att sidan skall bli publicerad.

➢ Datum – Publiceringsdatum, systemet hämtar detta värde automatiskt.

➢ Kapitel – Används i detta fall bara på de sidor som har en kapitelindelning inför en PDF-utskrift.

➢ Sidansvarig - Om sidan har en sidansvarig pekar man ut denna i katalogen här.

➢ Beskrivning –Text som beskriver sidans innehåll. Visas i sökresultatet.

➢ Nyckelord – Nyckelord som kort beskriver sidans innehåll(sökord).

Läs mer om metadata i administratörsmanualen.

Fliken Notifiera

Denna flik syns bara om prenumeration är uppsatt på webbplatsen. Används i samband med prenumeration, se manual för administratörer.

2.4.4 Dölj/visa sidolist

Döljer eller visar sidolisten som innehåller navigator och innehåll så att redigeringsytan blir större.

2.4.5 Stödraster

Visar ett stödraster som hjälper användaren att lägga ut/flytta modulerna så att de kommer rakt. För att ta bort stödrasterna är det bara att klicka på ikonen igen.

2.4.6 Förhandsgranska

Döljer sidolist och ramar runt modulerna, så att sidan visas på samma sätt som i visningsläget. För att återgå till redigeringsläge, klicka på förhandsgranska ytterligare en gång.

2.4.7 Återgå till visningsläge

Stänger redigeringsläget och återgår till visningsläget.

In document SiteVision Användarmanual (Page 17-21)

Related documents