• No results found

Tidigare översyner

In document Pågående planer (Page 119-124)

Konsekvenser av vårt förslag

Bilaga 2. Tidigare översyner

Sverige har som medlem inom EU åtaganden enligt nitratdirektivet. Ett av åtagandena är att medlemsstaterna minst vart fjärde år ska göra en översyn av sitt åtgärdsprogram, och underrätta kommissionen om eventuella ändringar.

Tidigare översyner av åtgärdsprogrammet enligt nitratdirektivet har sammanfallit med bredare översyner som omfattat fler styrmedel för att minska växtnäringsförluster än bara nitratdirektivet.

1999

Jordbruksverket fick 1998 i uppdrag av regeringen att lämna förslag till sektorsmål för jordbruket, i syfte att bidra till att uppnå förslaget till det sektorsövergripande

miljökvalitetsmålet ”Ingen övergödning”, liksom tillhörande delmål att de svenska vattenburna utsläppen av kväve från mänsklig verksamhet till haven skall minska med 40 % jämfört med 1995 års nivå52. Jordbruksverket skulle också föreslå förstärkta åtgärdsprogram för minskade växtnäringsförluster från jordbruket i syfte att nå de alternativa förslag till sektorsmål som utredningen föreslog.

Utredningens huvudlinje var att använda rådgivning, utbildning och information kombinerat med ekonomiska styrmedel samt i mindre omfattning lagstiftning. Som komplement föreslås försöks- och utvecklingsinsatser där resultaten ska utgöra grund för åtgärderna.

Av de åtgärder som föreslogs rörde en åtgärd lagstiftningen. Förslaget var att införa regler om förbud mot spridning av stallgödsel inför sådd av höstsäd i hela det område som berördes av utredningsuppdraget. Det innebar spridning av stallgödsel begränsades till sen höst/vår i K, M och N-län, liksom i AB, C, D, E, F, G, H, I, O, S, T och U-län.

2003

Regeringen beslutade i augusti 2002 att utvidga det område som är känsligt för

kväveföroreningar, i enlighet med nitratdirektivet. Tidigare omfattades Hallands, Skåne, Blekinge och Gotlands län samt Öland, tillsammans med kustområdet från Västra Götaland till Stockholms län. Nu tillkom ytterligare sjöar och områden i Sverige. Enligt nitratdirektivet ska medlemsländerna också upprätta åtgärdsprogram för dessa områden.

Jordbruksverket fick därför i uppdrag att föreslå obligatoriska åtgärder för de känsliga

52Jordbruksverkets rapport (2000:1), Sektorsmål och åtgärdsprogram för reduktion av

växtnäringsförluster från jordbruket. December 1999. Bertil Albertsson, Mats Kvist och Johan Löfgren.

områdena53. Dessutom skulle Jordbruksverket föreslå åtgärder som kunde minska nitratutlakningen från jordbruket i övriga områden.

Jordbruksverkets förslag gällde både rådgivningsinsatser och regleringar. Rådgivningen syftade till att lantbrukarna på frivillig väg skulle förbättra spridningen för att minska nitratutlakningen från jordbruket.

Regleringen fokuserade på hanteringen av stallgödsel. För att minska nitratläckaget var det önskvärt att kunna reglera tidpunkterna för spridning. Valet av åtgärd föll på att ställa krav på lagringskapaciteten för stallgödseln, för att därigenom skapa

förutsättningar för att kunna sprida under så bra förhållanden som möjligt. Möjligheten att reglera spridningstider, dvs. vilken del av året det är tillåtet alternativt förbjudet att tillföra marken och grödorna gödselmedel, diskuterades också. En nackdel med att generellt förbjuda vissa spridningsperioder är att det skulle bli svårt att ta hänsyn till de skilda förutsättningar som finns i olika delar av Sverige, och till variationer som

uppkommer mellan åren.

Jordbruksverket föreslog även andra regler än utökad lagringskapacitet, men det var till stor del för att göra de obligatoriska åtgärderna relevanta för de nya områden som utpekats som känsliga i Sverige.

2007

Jordbruksverkets rapport54 utgjorde ett underlag till Miljömålsrådets arbete med åtgärdsstrategier. Utifrån scenarier fördes resonemang om miljöpåverkan och vilka åtgärder som behövde genomföras för att uppnå miljökvalitetsmålen. För

miljökvalitetsmålet Ingen övergödning lämnade Jordbruksverket underlag och analyser för dittills genomförda styrmedel och åtgärder liksom för ytterligare möjliga styrmedel och åtgärder.

Ett förslag om minskad stallgödselspridning under tidig höst till stråsäd lades fram.

Under förutsättning att höstspridningen fortsatte minska skulle den fortsatta

utvecklingen stödjas genom rådgivning. Annars föreslogs ett förbud mot spridning i Blekinge, Skåne och Hallands län samt det nitratkänsliga området i Västra Götalands län.

53Jordbruksverkets rapport 2003:5. Förslag till bestämmelser för att minska nitratutlakningen från jordbruket. Enligt nitratdirektivet (direktiv 91/676/EEG) m.m. 2003-03-05. Mona Strandmark och Bertil Albertsson.

54Jordbruksverkets rapport 2007:14. Jordbruksverkets miljömålsöversyn. 2007-09-27. Anna-Clara Sjöström.

2009, mars

Kommissionen framförde 2007 att några kompletteringar och förtydliganden krävdes i den svenska lagstiftningen då Sverige inte fullt ut följde EU:s nitratdirektiv.

Jordbruksverket föreslog ändringar i Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2004:62) om miljöhänsyn i jordbruket och i Jordbruksverkets allmänna råd (2005:1) om lagring och spridning av gödsel5556. Flertalet ändringar var en direkt följd av kommissionens synpunkter, och vissa delar av förslagen var utformade efter förhandlingar med kommissionen.

Förslagen berörde:

 Beräkning av lagringsvolym för urin- och flytgödselbehållare

 Begränsning av tillförsel av stallgödsel till högst 170 kg N/ha och år

 Metod för beräkning av kvävegödslingsbehov

 Spridningsförbud för gödselmedel i december i det känsliga området

 Spridningsrestriktioner under hösten i delar av det känsliga området

 Skyddsavstånd intill sjöar och vattendrag

 Skyddsavstånd vid spridning på lutande mark intill sjöar och vattendrag

 Kompletterande allmänna råd till föreskrifterna

2009, oktober

Jordbruksverket hade i mars 2009 remitterat förslag på ändringar i Jordbruksverkets föreskrifter om miljöhänsyn i jordbruket samt allmänna råd till dessa. Därefter lämnade kommissionen ytterligare synpunkter på hur Sverige utformat bestämmelserna.

Synpunkterna gällde t.ex. att spridningsrestriktionerna under hösten inte var tillräckligt långtgående för att förhindra näringsförluster, och att tidsperioden med förbud mot stallgödselspridning var för kort. Förslagen om skyddsåtgärder vid spridning på lutande mark invid vattendrag ansåg kommissionen inte heller vara tillräckliga för att säkerställa att växtnäringsförluster inte skulle ske. Kommissionen ansåg också att delar av

Jordbruksverkets material Riktlinjer för gödsling och kalkning borde flyttas till Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd.

55Ändringar i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket. Missiv 2009-03-04.

56Föreskriftsändringar i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket.

Konsekvensbeskrivning 2009-03-04

I bakgrunden fanns skilda tolkningar av vad som krävs av medlemsländerna enligt nitratdirektivet. Ett flertal möten hölls mellan representanter för Sverige och

kommissionen. Sverige accepterade en del av kommissionens förslag till ändringar, och gick med på att införa de bestämmelser parterna var överens om till den 1 januari 2010.

De förslag som remitterades i oktober 2009 var anpassade dels efter kommissionens synpunkter, och dels efter de synpunkter som kommit in till Jordbruksverket i samband med remissen i mars 20095758.

Förslagen berörde bland annat:

 Metod för beräkning av lagringsvolym för urin- och flytgödselbehållare i det känsliga området

 Begränsningar av den mängd gödselmedel som får tillföras i det känsliga området

 Metod för beräkning av kvävegödslingsbehov i det känsliga området

 Spridningsförbud för gödselmedel i december i det känsliga området

 Spridningsrestriktioner under hösten i det känsliga området

 Skyddsavstånd intill sjöar och vattendrag i det känsliga området

 Skyddsavstånd vid spridning på lutande mark intill sjöar och vattendrag i det känsliga området

 Definitioner

 Kompletterande allmänna råd till föreskrifterna

2010, mars

I slutet av 2009 och i början av 2010 gjorde Jordbruksverket ganska omfattande omarbetningar av Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket. Några delar av omarbetningar behövde kompletteras5960.

Samtidigt föreslog Jordbruksverket en ändring i undantagsparagrafen som gällde nedmyllningskravet. På vissa jordar i Skåne, Halland och Blekinge finns problem med

57Ändringar i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket. Missiv 2009-10-16.

58Konsekvensbeskrivning. Remissversion 2009-10-16, Föreskriftsändringar i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket. Konsekvensbeskrivning 2009-10-16.

59Ändringar i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket. Missiv 2010-03-02.

60Konsekvensbeskrivning av föreskriftsändringar. 2010-03-02.

jordflykt på våren och för att förhindra detta föreslås en ändring som ger möjlighet att sprida stallgödsel utan krav på nedmyllning på dessa jordar.

2010, juni

Jordbruksverket hade under 2009 gjort flera revideringar i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket, främst som en följd av synpunkter från kommissionen om att svensk lagstiftning inte fullt ut uppfyllde nitratdirektivet. I mars 2010 lämnade kommissionen ytterligare synpunkter, som Sverige valde att följa6162. Kommissionens förnyade synpunkter gällde t.ex. att tidsperioden då

stallgödselspridning var förbjuden var för kort och att spridningsförbudet på lutande mark intill vattendrag skulle omfatta all spridning av mineralgödsel. Andra ändringar gällde maxgivan 170 kg totalkväve per hektar, maxgivan för lättillgängligt kväve till höstsådd, upphävande av en undantagsparagraf och förtydligande angående

behovsanpassad gödsling.

Utöver de synpunkter som kommissionen lämnat föreslogs även ändringar för att förtydliga de allmänna råden.

2016

En mer omfattande översyn och revidering av föreskrifterna hade gjorts 2008-2010. I rapporteringen63 enlighet med artikel 10 i nitratdirektivet som gjordes 2016 blev

bedömningen att det inte fanns något behov att göra någon mer genomgripande översyn av föreskrifterna under den här rapporteringsperioden, som avsåg åren 2012 till 2014.

Föreskriftsändringarna 2012-2015, som skett sedan föregående rapportering, hade i huvudsak handlat om textjusteringar för att förtydliga texten, samt ändringar av vilka områden som ska ingå i nitratkänsliga områden.

61Ändringar i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket. Missiv 2010-06-09.

62Ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2004:62) om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring. Konsekvensbeskrivning av föreskriftsändringar. 2010-06-09.

63 Sveriges rapportering enligt artikel 10 i rådets direktiv 91/676/EEG om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket. Regeringskansliets Dnr N2016/03169/JM. 2016.

In document Pågående planer (Page 119-124)