• No results found

och 25 som tidigare har funnits i LIS-planen utställningsversion har tagits bort. Orsaken till detta finns att läsa i utställningsutlåtandet som ligger som

bilaga i denna LIS-plan.

Kartorna nedan ger en överblick över LIS-områdena vid Möckelns östra strand, vid Sällhult (område 26) och norr om Diö (område 27). Område 26 är även med som utredningsområde för framtida bostäder i kommunens översiktsplan (antagen 2007). I området finns värdefulla träd som ska bevaras vid exploatering. I övrigt finns inga kända natur- eller kulturvärden i området.

Nyckelbiotoper finns i och söder om område 27. Biotoperna, som bland annat består av värdefulla ädellövträd, ska bevaras.

Natur- och kulturvärden

Möckeln och dess omgivning är med i Kronobergs läns naturvårdsprogram och är av riksintresse för naturvård. Möckelnområdet har särskilt stora värden med avseende på biologin, geologin, landskapet och friluftslivet. Det är en värdetrakt med lövskogar som till stor del utgörs av ädellövskog. Det finns inägomarker, hamlade träd och andra grova ädellövträd och tallar. Det finns ett stort antal nyckelbiotoper kring sjön samt Natura 2000-områden vid Krunan, centrala Möckeln, Prästängen (Stenbrohult), Linnés Råshult, Tångarne och Dihult. Det finns även ett stort antal områden med naturvärden och skyddsvärda träd kring sjön. Längs stränderna finns värdefulla strandskogar och sumpskogar som utgör viktiga biotoper. Skogarna översvämmas regelbundet och de är på flera platser relativt orörda. På sjöns östra sida finns ängs- och betesmarker, främst vid Stenbrohult, Tångarne, Bölsö, Sällhult och Höö.

Fornlämningar finns spridda kring hela sjön. I Stenbrohult vid sjöns östra strand finns ett område som är av riksintresse för kulturmiljövård. Stenbrohult, Djäknabygd, Råshult och Höö är med i kulturminnesprogrammet.

Friluftsliv

Sjön är mycket viktig för rekreation och av riksintresse för friluftslivet. En större badplats med camping finns vid Bökhult och här finns även en stuga som hyrs av en

Översvämningsrisk

Sjön är oreglerad vilket innebär att vattenståndsfluktuationerna är stora och därmed förekommer problem med höga vattenstånd. Några befintliga bostadsområden som ligger i anslutning till sjön riskerar att översvämmas vid ett 100-årsflöde. Ny

bebyggelse bör planeras utifrån översvämningsrisken vid vissa delar av sjöns stränder.

Kartorna nedan visar att det har skett översvämningar i område 20 och 23. I båda områdena översvämmades vägarna och gjorde dem ofarbara (år 2002). I område 20 höjdes vägen. Informationen är hämtad från rapporten ”Översvämningskänsliga områden i Kronobergs län 2010” (Länsstyrelsen i Kronobergs län, 2011).

Det visar att vägarna kan behöva höjas och stärkas och vegetation sparas närmast vattnet för att förhindra översvämningar.

Även MSB’s översvämningskartering visar att det på flera platser vid Möckelns stränder finns risk för översvämningar. Kartorna nedan är hämtade från MSB’s kartering.

Karta över södra Möckeln.

Miljökvalitetsnormer

Tabellen nedan visar Möckelns status och de miljöproblem som finns (VISS). Vid planering av bebyggelse i strandnära lägen ska miljökvalitetsnormerna för vatten beaktas.

Status och miljöproblem Ekologisk status Måttlig

Kemisk status Uppnår ej god Kemisk status

(exklusive kvicksilver) God

Försurning Ja

God status (enligt uppmätta värden)

Övergödning Nej

Miljögifter Ja

Miljögifter

(exklusive kvicksilver) Nej

Tungmetaller Risk för halter av bly över gränsvärdet

Stenbrohult

Såganässjön

Såganäsjön är belägen cirka 1,5 km öster om Stenbrohult. Sjöns stränder är relativt exploaterade. Koncentrerad fritidsbebyggelse finns vid Borshult vid sjöns sydvästra strand. I Såganäs, öster om sjön, finns både helårsbostäder och fritidshus. Såganässjön sitter ihop med Kattesjön i norr.

LIS- område

Ett LIS-område är beläget vid sjöns östra strand, vid Såganäs. Kartan nedan ger en överblick över LIS-området. Området bedöms som lämpligt för LIS då det redan finns bebyggelse vid stranden. Nya bostäder i området kan skapa ett mer enhetligt och sammanhängande bostadsområde. Området ligger nära Råshult där det finns ett kulturreservat med vackra strövstigar. På sommaren finns här även ett café med försäljning av fika, lunch, växter och hantverk. Såganässjön ligger nära orten Diö och även relativt nära Älmhult. Det finns en skyltad cykelväg från Älmhult till Råshult vilket gör det möjligt att använda cykel för att ta sig från Såganäs till Älmhult.

Stor restriktivitet ska råda vid planering av ny bebyggelse på grund av sjöns, och dess omgivnings, stora biologiska värden samt rekreations- och landskapsvärden. Värdefulla lövträd ska bevaras. Söder om LIS-området finns nyckelbiotoper som ska skyddas vid exploatering i området.

Natur- och kulturvärden

Sjön är av riksintresse för naturvård och ingår i Kronobergs läns naturvårdsprogram.

Den har mycket stora värden med avseende på biologi, landskapet och friluftslivet. Vid sjöns västra sida finns Linnés Råshult, ett Natura 2000-område bestående av Carl von Linnés födelsebygd. Råshult är även riksintresse för kulturmiljö, ingår i ett

kulturreservat och är under utredning för att bli ett världsarv.

Utsikt från södra LIS-området 28, mot sjön i sydvästlig riktning.

sumpskogar. Våtmarker med naturvärden finns vid sjöns västra, södra och norra strand Ängs- och betesmarker finns vid sjöns sydöstra strand och vid Råshult.

Vackra ålderdomliga odlingslandskap finns bland annat vid Södralund och Duvelycke (vid norra delen av sjön). Det finns relativt gott om kulturlämningar kring sjön, främst vid Råshult och Såganäs. Råshult, Djäknabygd, Stenbrohult och Getryggarna ingår även i Kronobergs läns kulturminnesprogram.

Friluftsliv

Sjön är mycket betydelsefull för friluftslivet. Västra delen av sjön ingår i riksintresse för friluftsliv. Det går en kanotled genom sjön och det finns möjlighet till strövområden vid Såganäs och Råshult.

Översvämningsrisk

En sträcka vid stranden i LIS-området har tidigare översvämmats, under 2002 utsattes enstaka hus för översvämning. Mer detaljerade analyser behöver göras i området vid eventuell exploatering, ny bebyggelse bör inte läggas inom den närmsta strandzonen.

Åtgärder för att förhindra översvämning kan behöva göras. Kartan nedan är skapad utifrån information från länsstyrelsens rapport ”Översvämningskänsliga områden i Kronobergs län 2010”. Den blå punkten på kartan markerar var det tidigare har skett översvämning.

Miljökvalitetsnormer

Information saknas om Såganässjöns status och miljökvalitetsnormer.

Kattesjön

Kattesjön är belägen strax sydost om Diö och sjön hänger samman med Såganässjön söderut. Kattesjöns stränder är relativt oexploaterade, permanenta bostäder finns vid sjöns nordvästra strand i Diö. Längs sjöns västra strand finns ett uttagningsområde för dricksvatten.

LIS- område

Ett förslag till LIS-område finns vid sjöns nordvästra strand och innebär en expansion av Diö söderut. Området är även med i kommunens översiktsplan (antagen 2007) och en detaljplan håller på att arbetas fram för området. Sjöns östra sida bör lämnas oexploaterad för att inte friluftslivet ska hindras.

Kartan nedan visar en mer detaljerad bild av LIS-området. I norr finns skyddsvärda träd och i väster finns en äldre väghållningssten. Sumpskog och värdefulla lövträd ska bevaras och tas med i bostadsplaneringen.

Natur- och kulturvärden

Kattesjön ingår i riksintresse för naturvård och i Kronobergs naturvårdsprogram. Sjön och dess omgivning har mycket stora biologiska och landskapsmässiga värden och är viktig för friluftslivet. Ett område med skyddsvärda träd finns vid bebyggelsen nordväst om sjön, i Diö. Strandskog med höga naturvärden och naturvårdsplan finns längs sjöns västra och sydöstra sidor. Vid sjöns södra, västra och sydöstra stränder finns även värdefulla våtmarker.

Det finns ett fåtal fornlämningar kring sjön, vid Åvik (boplats) och vid vägen väster om sjön (vägmärken).

Friluftsliv

Kattesjön är mycket betydelsefull för friluftslivet, det går till exempel en kanotled genom sjön. En del av Helge å, som knyter samman Kattesjön med Möckeln, ingår i riksintresse för friluftslivet.

Översvämningsrisk

Vid sjöns strand är marken sank och vegetationen utgörs av sumpskog. Genom att bevara sumpskogen och förlägga ny bebyggelse på högre mark kan risken för översvämning minimeras. Översvämningsrisken bedöms som låg i LIS-området.

Miljökvalitetsnormer

Information saknas om Kattesjöns status och miljökvalitetsnormer.

Virestad

Södra Virestadsjön

Sjön är belägen söder om Virestad. Det finns gott om vägar kring sjön. Bebyggelsen är spridd kring sjön och utgörs främst av fritidshus och bebyggda lantbruksenheter.

LIS- område

Ett LIS-område är beläget vid sjöns östra sida. Området bedöms som lämpligt för landsbygdsutveckling då där redan finns bebyggelse. Området ligger även nära Virestad där det finns en klädesaffär, skola (F-5), fritids och förskola.

En förtätning av bebyggelsen kan göras vid sjöns östra strand. I södra delen av LIS- området finns fyndplatser där man hittat gravar och en yxa. Sumpskog och värdefulla lövträd ska sparas vid planering av ny bebyggelse.

Natur- och kulturvärden

Sjön ingår i naturvårdsprogrammet för Kronobergs län

och har mycket stora värden med avseende på landskapet, biologin och friluftslivet. Den är även riksintresse för naturvård. Sjöns södra strand gränsar till två andra områden som ingår i naturvårdsprogrammet. I Degernäs söder om sjön finns rester efter äldre

odlingslandskap samt värdefull flora. Storlom häckar i sjön.

Kring nästan hela sjön finns strandskog med höga naturvärden. Värdefulla lövskogar finns vid sjöns södra och sydöstra sida (Ekhult, Peaboda och Lillagärde) och vid Västra Välje (nordväst om sjön). Vid Bisterhult och nordost om Västra Välje finns

nyckelbiotoper med grova ädellövträd och kulturhistoriska värden. Vid norra sjöstranden finns välhävdade betesmarker. Det finns flera fornlämningar kring sjön, främst fornåkrar men även torp, hällkistor och rösen.

Friluftsliv

Sjön har stor betydelse för friluftslivet, det finns bland annat en badplats vid nordöstra stranden med campingmöjligheter och vindskydd. Genom sjön går även en kanotled.

Översvämningsrisk

Vid sjöns nordöstra strand har det tidigare skett

översvämning orsakad av högt vattenstånd. Området är återkommande översvämmat. Kartan till höger visar det tidigare översvämmade området (blåmarkerat).

Informationen är hämtad från länsstyrelsens rapport

” Översvämningskänsliga områden i Kronobergs län 2010”.

För att hindra översvämning bör ny bebyggelse främst ske vid och öster om väg. Det kan även behöva vidtas åtgärder för att ny och befintlig bebyggelse inte ska riskera att översvämmas.

Miljökvalitetsnormer

Tabellen nedan visar Södra Virestadsjön status och de miljöproblem som finns (VISS).

Vid planering av bebyggelse i strandnära lägen ska miljökvalitetsnormerna för vatten beaktas.

Status och miljöproblem Ekologisk status Måttlig

Kemisk status Uppnår ej god Kemisk status

(exklusive kvicksilver)

God

Försurning Ja

God status (enligt uppmätta värden)

Övergödning Ja

Miljögifter Ja

Miljögifter

(exklusive kvicksilver)

Nej Särskilt förorenade ämnen Ja

Riskhalter av zink i sediment

Främmande art Nej

Härlunda

Femlingen

Sjön är belägen nordväst om Häradsbäck. En mindre del av sjön ligger i Alvesta kommun. Sjöns östra strand är relativt oexploaterad. Helårsbostäder finns främst i orterna i närheten av sjön såsom Härlunda och Häradsbäck. Det finns enstaka fritidshus och lantbruk väster och norr om sjön och vid Norra Uthövdan, Högavång och Södra Uthövdan.

LIS- område

Det finns totalt tre LIS-områden vid Femlingens stränder. Dessa är belägna vid Norra Uthövdan, vid Högavång och vid Femlingehult. Området vid Högavång (nr 33) är även med som utredningsområde för framtida bostäder i översiktsplanen (antagen 2007).

Områdena bedöms som lämpliga för LIS då de är belägna nära Häradsbäck och väg 120 mellan Älmhult och Tingsryd. I Häradsbäck finns en livsmedelsbutik, bensinstation, skola, förskola, äldreboende och nöjesstället Balders Hage. Nya bostadsområden vid Femlingen och i närheten av Häradsbäck kan stärka den befintliga servicen i samhället.

Det finns idag möjlighet att ta sig mellan Häradsbäck och Älmhult med buss 130 och LIS-områdena kan bidra till ett ökat underlag för kollektivtrafiken.

Värdefulla träd, såsom äldre lövträd, ska bevaras vid bostadsplanering. Sumpskog bör undantas från exploatering. Då sjöns östra strand är relativt oexploaterad bör den lämnas orörd. Öarna i sjön ska ej exploateras.

Kartan nedan visar LIS-området vid Femlingens västra strand, nära Femlingehult. Det finns inga kända natur- eller kulturvärden i området, men i Femlingehult finns flera värdefulla träd.

Kartorna nedan visar LIS-områdena vid Norra Uthövdan (område 32) och vid

Högavång (område 33). Det finns inga kända natur- eller kulturvärden i områdena. Vid stranden intill område 33 finns dock sumpskog som bör bevaras.

Foto taget mot område 32, från norr mot Foto mot område 33, från väg i väster

Natur- och kulturvärden

Sjön är upptagen i naturvårdsprogrammet för Kronobergs län och har särskilt stora biologiska, geologiska och landskapsmässiga värden. Här finns en rik häckfågelfauna, bland annat vad gäller störningskänsliga arter. En häckfågelinventering genomfördes 1979 och det framkom då att det fanns ett rikt och skyddsvärt fågelliv i sjön (Aronsson, G. & Nilsson, S.G. 1979. Häckfågelfaunan i sjön Femlingen).

Flodkräfta finns i sjön. Det finns ett flertal värdefulla områden kring sjön med

alsumpskog, lövträdsrik barrskog, lövskogar och lövängsrester. Ön Töstö omfattas av biotopskydd. I Björkedal, Femlingehult och Norregården finns nyckelbiotoper med lövängsrester, grova ädellövträd och kulturhistoriska värden. Vid Femlingens stränder finns flera våtmarker och sumpskogar med höga naturvärden knutna till sig.

Kring sjön finns flera spridda fornlämningar som är mest koncentrerade öster och söder om sjön.

Friluftsliv

Sjön utnyttjas för friluftslivet men det finns inget kända friluftsvärden utöver de normala.

Översvämningsrisk

Översvämningsrisken bedöms som låg i områdena, det finns inga dokumenterade översvämningar. Mer detaljerade analyser behöver göras vid eventuell exploatering i områdena.

Miljökvalitetsnormer

Tabellen nedan visar Femlingens status och de miljöproblem som finns (VISS). Vid planering av bebyggelse i strandnära lägen ska miljökvalitetsnormerna för vatten beaktas.

Status och miljöproblem Ekologisk status Måttlig

Kemisk status Uppnår ej god Kemisk status

(exklusive kvicksilver)

God

Försurning Ja

Måttlig status (enligt uppmätta värden)

Övergödning Nej

Miljögifter Ja

Miljögifter

(exklusive kvicksilver)

Nej Särskilt förorenade ämnen Ja

Risk på grund av dioxin i grundvattnet Andra föroreningar Ja

Risk på grund av pentaklorfenol

Främmande art Nej

Helge å vid Bråthult

Vattendraget sträcker sig mellan Södra Virestadsjön och Steningen. Terrängen kring vattendraget har god framkomlighet, det finns relativt gott om vägar. Lantbruk finns vid flera platser, vid till exempel Möllekulla, Bråthult, Ön, Åbogen och Lidhult. På nyss nämnda orter finns även helårsbostäder och fritidshus.

LIS-område

Ett LIS-område finns söder om Bråthult.

Området anses som lämpligt för LIS då det är beläget vid Bråthult där det redan finns bebyggelse samt en byskola med förskola och fritidshem. Nya bostäder i området kan öka underlaget för skolan och även stärka kollektivtrafiken mellan Älmhult och Häradsbäck (buss 130).

Kartan till höger ger en närbild över LIS-området. Det finns inga kända natur- eller kulturvärden i området. Området utgörs till stor del av granskog, en ung plantering med inslag av unga björkar.

Natur- och kulturvärden

Vid Ålnebro, Övraön, Nedraön, Åbogen och Lindhult sträcker sig vattendraget fram genom ett odlingslandskap. Steningen och en del av Helge å ingår i

naturvårdsprogrammet och har särskilt stora värden med avseende på biologin, landskapet och geologin. Även Låkasjön och Degersnäsasjön är med i

naturvårdsprogrammet och har särskilt stora respektive stora biologiska och

landskapsmässiga värden. Dessa områden är även av riksintresse för naturvård. Det finns gott om våtmarker och ett antal sumpskogar kring vattendraget. I Nyvärmanshult finns en nyckelbiotop och ett biotopskydd. Nyckelbiotoper finns även vid Bråthult, Åbogen och Lindhult. Det finns naturvärdesområden här och var, främst i närheten av Steningen.

Fornlämningar finns spridda kring vattendraget, bland annat vid Åbogen, Bråthult, Ålnebro och Möllekulla. Ett område vid Åbogen, Övraön och Nedraön ingår i kulturminnseprogrammet.

Friluftslivet

Väster om Åbogen finns skjutbanor. En kanotled går genom Helge å. I övrigt finns inget känt friluftsliv utöver det normala.

Översvämningsrisk

Strandområdet vid vattendraget har tidigare översvämmats på grund av höga flöden (se blåmarkerat område på kartan till höger). Mer detaljerade analyser med avseende på

översvämningsrisken krävs vid eventuell

nybyggnation i området. Åtgärder kan behöva göras för att minimera risken för översvämning. Genom att spara skog närmast vattendraget och genom att undvika att placera ny bebyggelse på sanka partier kan risken minskas.

Husjön

Husjön är belägen cirka 3 kilometer sydost om Häradsbäck. Längs sjöns östra sida går en väg mellan Häradsmåla och Siggaboda. Det finns sparsamt med bebyggelse kring sjön vid Sjöholmen, Husjönäs, Sjölunden och Husjölund.

LIS-område

Ett LIS-område är beläget vid sjöns östra sida, söder om Sjöholmen. Södra och västra sidan av sjön bör lämnas orörd. Området anses lämpligt för LIS då det är beläget nära Häradsbäck där det finns bland annat skola, affär, bensinstation och nöjesstället Balders Hage. Ny bebyggelse i området kan stärka servicen i Häradsbäck samt kollektivtrafiken mellan Häradsbäck och Älmhult.

Kartan nedan är en närbild av LIS-området.

Natur- och kulturvärden

Sjön är belägen i en relativt oexploaterad del av kommunen i ett vackert skogs- och sjölandskap. Den är upptagen i naturvårdsprogrammet för Kronobergs län och har mycket stora landskapsmässiga och biologiska naturvärden. Vid sjöns södra sida finns en nyckelbiotop, ett naturvärdesområde och sumpskog med höga naturvärden. Även vid Ringsholmen finns ett naturvärdesområde.

Det finns en del fornlämningar kring sjön, främst vid sjöns västra sida.

Friluftsliv

Det finns inget känt friluftsliv utöver det normala.

Översvämningsrisk

Det finns inga dokumenterade översvämningar i området och risken bedöms som låg på grund att marken är relativt höglänt. Bebyggelse bör i första hand lokaliseras öster om vägen då det är smalt mellan väg och sjö. Mer detaljerade analyser kan behöva göras vid eventuell exploatering i området.

Miljökvalitetsnormer

Information saknas om Husjöns status och miljökvalitetsnormer.

Sandören

Sjön är belägen cirka 4,5 km söder om Häradsbäck. Sjöns stränder är relativt oexploaterade, det finns endast enstaka lantbruksenheter vid Sandsjönäs och Norragården. Vid sjöns norra ände finns en badplats.

LIS-område

Ett förslag till LIS-område finns vid norra delen av Sandören. I närheten finns en badplats som inte ska exploateras utan den ska ses som en tillgång i planeringen av ny bebyggelse. Området anses lämpligt för LIS då det är beläget i närheten av Häradsbäck där det finns livsmedelsbutik, bensinstation, skola, förskola, seniorboende och

Kartan nedan ger en mer detaljerad bild av LIS-området. Området utgörs av hyggen och ung granskog och relativt höglänt mark.

Natur- och kulturvärden

Sandören omges av ett mosaiklandskap av myr- och skogsmark. I närheten finns flera andra småsjöar och öppna vattenytor. Kring sjön finns värdefulla lövskogsridåer och enstaka sumpskogsområden som kan hysa höga naturvärden. På grund av att området kring sjön är relativt oexploaterat med avseende på bebyggelse skapas

sammanhängande skogsområden. Ny bebyggelse och verksamhet ska därför ske restriktivt. Ett för intensivt friluftsliv vid sjön kan innebära negativ påverkan på sjöns värde för bl.a. fågellivet.

Intill norra delen av Sandören finns ett mindre område vid Barkhult, Sänneshult och Norragården som ingår i Kronobergs naturvårdsprogram. Området utgörs av ett ålderdomligt odlingslandskap och har mycket stora landskapsmässiga värden.

Det finns enstaka fornlämningar spridda kring sjön, främst vid dess norra del (tjärränna, backstuga, förvaringsgrop, husgrund, fångstgrop).

Friluftsliv

Vid sjöns norra ände finns en badplats men utöver det finns inget känt friluftsliv utöver

Vid sjöns norra ände finns en badplats men utöver det finns inget känt friluftsliv utöver

Related documents