• No results found

TK 45 K ÄRNTEKNISK UTRUSTNING

In document Standardisering inom SEK/IEC 2003 (Page 40-45)

TK 7 E LEKTRISKA LEDARE FÖR LUFTLEDNINGAR

2.12 TK 45 K ÄRNTEKNISK UTRUSTNING

IEC SC 45A, IEC SC 45B, IEC TC 45

Ordförande Frigyes Reisch, KTH, STOCKHOLM

Sekreterare Lars I Johansson, Ringhals AB, VÄRÖBACKA Ledamot Karl-Erik Eriksson, OKG AB, OSKARSHAMN

Nils Hagberg, Statens Strålskyddsinstitut, STOCKHOLM Anders Hallman, Statens Kärnkraftinspektion, STOCKHOLM Gunnar B Karlsson, Westinghouse Atom AB, VÄSTERÅS Dan Kristensson, SKB

Alexander Lauber Eric Lundberg

Jan Tuszynski, Goalart, LUND Carl-Olof Widell

Deltagare i fet stil finansieras helt eller delvis av branschen via Elforsk, fullständiga adresser se bilaga 1.

2.12.1 Syftet med standardiseringen

Syftet med standardisering är att få en enhetlig kravbild samt utformning av t.ex. produkter och dess tillämpning. Särskilt viktigt är det inom en verksamhet som är begränsad och har en hel del specifika krav jämfört med andra kommersiella produkter. Standarderna gör det enklare för både användare men även för myndigheter att ställa krav, utvärdera kravbilden samt följa upp att kravbilden blivit uppfylld.

2.12.2 Värdet av branschens deltagande i arbetet nationellt/-internationellt

Det som uppnåtts med deltagande i kommittéarbetet är framför allt att initiera nya förslag samt få in aspekter från den praktiska tillämpningen i nya eller omarbetade standarder. Med detta menas att det idag finns mycket teoretiserande i standarderna som gör det onödigt svårt och kostsamt för både leverantör och anläggningsägare. I flera fall tillför inte den tolkning eller formulering som man vill göra i nya förslag till standarden något mervärde vare sig ur tillförlitlighets-, prestanda- eller säkerhetsmässig synvinkel. Ett praktiskt exempel är när man vill införa krav på produkten som man normalt löser med anläggningskonfiguration.

Problemet för oss inom den nukleära sidan är att det finns så få leverantörer som levererar utrustning som uppfyller kraven direkt (marknaden är liten). Därför är det av stor vikt om vi

kraven uppfyllda.

2.12.3 Redovisning av under året utfört arbete och av dagsläget K-E Eriksson deltog vid intermediate meeting för arbetsgruppen WGA3 inom SC45. Mötet hölls i Garching, Tyskland den 16-18 juni. Under mötet behandlades IEC 62138 vilken slutfördes för att ges ut som FDIS. Vidare diskuterades förslaget till revidering av IEC 60987 för att behandlas på general meeting i Montreal i oktober. Huvudaktiviteten var fortsatt bearbetning av IEC 60880

Deltagande vid IEC 67:e General meeting i Montreal 13-17 oktober. I samband med detta möte hålls även möten i de båda arbetsgrupperna 9-16 oktober. K-E Eriksson deltog i arbetsgrupperna WGA3 och WGA7.

WGA3 behandlade

IEC 62138, IEC 60880 och IEC 60987 WGA7 behandlade

IEC 61226, IEC 60709 och IEC 62340

Under året har inga aktiviteter på internationell nivå genomförts av B. Svensson. Dessa möten har blivit inställda.

TC 95

På grund av problem med sekretariatet för TC 95 under 2003 har i stort sett all aktivitet i kommittén legat nere. Detta innebär att planerade möten och andra arbeten inom kommittén inte har utförts varför utfallet avviker kraftigt mot budget. Vad som kommer att hända under 2004 är svårt att förutsäga. Det arbetas hårt från flera håll att lösa problemen med sekretariatet men i nuläget är inget klart. Förhoppningsvis kan problemen lösas i början av 2004, varför Bertil Svensson, som ordförande för kommittén, kommer att räkna med full aktivitet enligt lagda planer under 2004.

SC 45/WGA 3, Intermediate Meeting, Garching, Tyskland

Karl-Erik Eriksson deltog vid Intermediate Meeting för arbetsgruppen WGA3 inom SC45.

Mötet hölls i Garching, Tyskland den 16-18 juni. Under mötet behandlades IEC 62138 vilken slutfördes för att ges ut som FDIS. Vidare diskuterades förslaget till revidering av IEC 60987 för att behandlas på general meeting i Montreal i oktober.

Huvudaktiviteten var fortsatt bearbetning av IEC 60880. Tre subgrupper hade bildats för IEC60880 vid mötet i Beijing för det fortsatta arbetet. Undertecknad (K-E Eriksson) har deltagit i en av dessa tillsammans med representanter från USA och Storbritannien. Resultaten

SC 45/WGA 3 och WG A7, General Meeting, Montreal, Canada

Karl-Erik Eriksson deltog vid IEC 67:e General Meeting i Montreal, Canada och möten i SC45 arbetsgrupper WGA3 och WGA7.

WGA 3 behandlade följande standarder:

IEC 62138: Nuclear power plants Instrumentation and control – Computer based systems -Software for computer-based I&C systems supporting Category B and C functions.

Läge:

• Beslutades att ge ut dokumentet som standard. Kommer att ges ut runt årsskiftet 2003/2004.

IEC 60880: Nuclear power plants - Instrumentation and control systems important to safety – Software for computer-based I&C systems performing Category A functions.

Läge:

• Dokumentet skall ges ut som CD2 under dec 2003.

• Kommentarer skall vara insända till mars 2004. Genomgång och bearbetning av kommentarer kommer att ske vid intermediate meeting 14-16 juni 2004.

IEC 60987: Programmed digital computers important to safety for nuclear power stations.

Läge:

• Dokumentet skall revideras.

• Projektledare utsågs.

• Principer för revideringen diskuterades och skall skickas ut till de nationella kommittéerna för kommentarer.

• En första WG draft är beräknad till juni 2004.

• En CD beräknas vara klar i april 2005.

IEC 61500: Nuclear power plants - Instrumentation and control systems important to safety – Functional requirements for multiplexed data transmission

Läge:

• Dokumentet kommer att revideras.

• Eftersom ingen representant från Korea deltog vid mötet (förslagsställare) fattades inga

IEC 61226: Nuclear power plants – Instrumentation and Control systems important to safety - Classification.

Läge:

• Ändringarna av CDV:n som infördes under mötet skall cirkuleras inom arbetsgruppen för bekräftelse. Kommentarer lämnas i januari 2004.

• Dokumentet kommer därefter att lämnas till sekretariatet under februari 2004 för att ges ut som FDIS.

IEC 60709: Nuclear power plants – Separation of I&C systems important to safety Läge:

• Ändringarna av CDV:n som infördes under mötet skall cirkuleras inom arbetsgruppen för bekräftelse. Kommentarer lämnas i januari 2004.

• Dokumentet kommer därefter att lämnas till sekretariatet under februari 2004 för att ges ut som FDIS.

IEC 62340: Nuclear power plants - Instrumentation and control systems important to safety – Requirements to cope with common cause failure (CCF)

Läge:

• Draften skall revideras till november 2003 och därefter cirkuleras som en CD till de nationella kommittéerna för kommentarer.

2.12.4 Viktiga framsteg

Under året har 3 nya standarder och en teknisk rapport utgivits av TC/SC 45. De nya standarderna berör samtliga utrustning för mätning av radioaktivitet och den tekniska rapporten värderar behovet att revidera en befintlig standard för konstruktion av kontrollrum på kärnkraftverk.

Viktiga pågående arbeten berör modernisering av befintliga standarder för programmerbar teknik i reaktorsäkerhetssystem, klassificering av utrustning med betydelse för reaktorsäkerheten samt regler för utformning av kontrollrum i kärnkraftverk.

2.12.5 Behov av fortsatt arbete

Att kunna referera till internationella, allmänt accepterade, standarder är ett måste för att diskussioner mellan anläggningsägare, leverantörer och myndigheter ska bli hanterbara. Att lösa olika övergripande- och detaljfrågor kommer annars att ta oacceptabelt lång tid vid varje

Vid mötet i Montreal, likt förra mötet i Peking, framkom tydligt att problemet att ge tillräckliga resurser till arbete med standardisering är giltigt för merparten av deltagarländerna inom IEC.

Frågan är här om Sverige skall engagera sig i detta arbete eller låta sig nöja med det som

”andra” tar fram? Konsekvensen av att inte deltaga blir ju olika beroende om man tillhör användarna (mindre valmöjlighet), leverantör (kunna sälja sina egna produkter) eller myndigheter.

Min egen erfarenhet är att det är viktigt att se till att nya standarder inte emotsäger lösningar som är praxis eller allmänt använda hos oss. Vi har också mycket egen kunskap i många av de frågor som berörs (exempelvis är vi tidigt ute med stora moderniseringsarbeten på kontrollutrustningssidan i våra kärnkraftverk).

Formerna för standardiseringsarbetet slutligen drivs idag alltmer via elektronisk post. Detta är effektivt och bra men arbetsmöten med direkta diskussioner krävs emellanåt för att det ska bli framdrift. Man ”orkar” inte alltid (eller hinner inte) att skriva så långa kommentarer som kan behövas för att reda ut en fråga. Dagens omfattning av möten inom TC/SC 45 är lagom tycker jag.

Sammanfattningsvis så anser jag att vi ska deltaga i standardiseringsarbetet inom IEC/TC 45.

Dock måste det ges acceptans för att detta kostar en del resurser.

Utöver behovet att fortsätta arbetet med redan pågående projekt finns följande inplanerat:

“Intermediate WG meeting”

Ett ”intermediate meeting” är planerat i Juni 2004 i Garching, Tyskland.

• ”General meeting”

Nästa möte är planerat att hållas 7-15 april 2005 i Korea.

WGA3

IEC 61500: Nuclear power plants - Instrumentation and control systems important to safety – Functional requirements for multiplexed data transmission

Dokumentet kommer att revideras när beslut tagits vid nästa General meeting 2005.

WGA7

IEC 60639 Ed.1.0, Use of the protection system for non-safety purposes published in

In document Standardisering inom SEK/IEC 2003 (Page 40-45)

Related documents