• No results found

TK 20 K RAFTKABLAR OCH INSTALLATIONSKABLAR

In document Standardisering inom SEK/IEC 2003 (Page 31-36)

TK 7 E LEKTRISKA LEDARE FÖR LUFTLEDNINGAR

2.9 TK 20 K RAFTKABLAR OCH INSTALLATIONSKABLAR

CENELEC TC 20, IEC TC 20

Ordförande Kjell Oberger, Birka Nät AB, STOCKHOLM Sekreterare Svante Skeppstedt, SEK,

Ledamot Anders Andersson, Draka Kabel Sverige AB, YSTAD Jan Bladh, Alstermo Produktion AB, ALSTERMO

Thomas Bohjort, Tyco Electronics Svenska AB, UPPLANDS VÄSBY Stefan Borg, SEMKO AB, KISTA

Birger Eriksson, Svensk Energi - Swedenergy - AB, STOCKHOLM Karl-Erik Hjelm, Elproman AB, HUDDINGE

Olle Jarvid, Nexans IKO Sweden AB, GRIMSÅS Kenneth Johansson, Draka Kabel Sverige AB, NÄSSJÖ Torleif Hiort, Vattenfall Sveanät AB, SOLLENTUNA Roger Carlsson, Borealis AB, STENUNGSUND Hans Kingstedt, Elsäkerhetsverket, HÄSSLEHOLM Stig Arne Löfving, Miltronic AB, NYKÖPING

Tord Martinsen, EIO Medlemsservice AB, STOCKHOLM Jan Anders Nilsson, KIMA, HÄSSLEHOLM

Leif Olsson, Göteborg Energi Nät AB, GÖTEBORG Magnus Pettersson, ABB Kabeldon, ALINGSÅS Bo Rasmusson, Ericsson Network Technologies, FALUN Bengt Rusk, Banverket, BORLÄNGE

Bo Thunwall, ABB Power Technology Products AB

TK 20/AG I Installationskabel

Sammankallande Anders Andersson, Draka Kabel Sverige AB, YSTAD

Ledamot Stefan Borg, SEMKO AB, KISTA

Olle Jarvid, Nexans IKO Sweden AB, GRIMSÅS

Bo Rasmusson, Ericsson Network Technologies, FALUN Svante Skeppstedt, SEK

TK 20/AG K Kraftkabel

Sammankallande Bo Rasmusson, Ericsson Network Technologies, FALUN Ledamot Olle Jarvid, Nexans IKO Sweden AB, GRIMSÅS

Kenneth Johansson, Draka Kabel Sveriga AB, NÄSSJÖ Leif Olsson, Göteborg Energi Nät AB, GÖTEBORG Svante Skeppstedt, SEK

Bo Thunwall, ABB Power Technology Products, KARLSKRONA

Deltagare i fet stil finansieras helt eller delvis av branschen via Elforsk, fullständiga adresser se bilaga 1.

2.9.1 Syfte med standardiseringen

Arbetet i TK 20 omfattar främst att bereda svensk medverkan i det internationella och regionala standardiseringsarbetet, att bevaka och påverka arbetet inom IEC TC 20 och

visst eget svenskt standardiseringsarbete, på sådana områden där det saknas relevant internationell standard.

2.9.2 Redovisning av under året utfört arbete och av dagsläget i TK 20

Eldistributionsbranschen har under året representerats i TK 20 genom deltagande av Kjell Oberger, Fortum; Birger Eriksson, Svensk Energi; Torleif Hiort, Vattenfall och Leif Olsson, Göteborg Energi. Dessa har sedan i sin tur diskuterat och förankrat arbetet inom sina respektive nätverk, bland annat inom Svensk Energis och EBR’s kommitté- och utskottsarbete.

TK 20 har under året haft två möten. Huvuddelen av arbetet sker i de två permanenta arbetsgrupperna AG Kraftkabel och AG Installationskabel. Det finns dessutom en tillfällig projektgrupp SS 424 14 59, som behandlar PEX-isolerade hängkablar, 12-24 kV.

En väsentlig del av CENELEC-arbetet kommer under lång tid framåt att vara att överföra HD-dokument, de så kallade katalogstandarderna, till EN, det vill säga Europastandard.

Arbetet inom CENELEC med en europeisk standard för belagda friledningar, i Sverige benämnda BLX eller BLL, har fortsatt under året. Ett förslag till ny standard, prEN 50397-1, har varit ute på remiss under året. I den arbetsgrupp, benämnd COHL (= Covered Over Head Lines), som arbetat inom CENELEC har Torleif Hiort, Vattenfall, ingått. Parallellt med arbetet i COHL pågår också arbete i TC 20 WG 11 SG ABC Accessories, som behandlar tillbehör, t ex anslutningsklämmor, hängdon och spänndon, för självbärande kabel samt kabel med bärlina. Även där har Torleif Hiort ingått som representant för branschen. Båda projekten börjar nu närma sig ett färdigställande.

Inom TK 20 har i anslutning till arbetet ovan också diskuterats standard för 52 kV belagd lina.

Man har inom EBR arbetat med ett projekt för sådan lina, och om tillräckligt intresse finns, kan ett förslag till svensk standard för sådan lina tas fram.

Under år 2002 beslutade TK 20 att utvärdera ett förslag från en särskild projektgrupp, PG SS 424 14 59, till ny utgåva av svensk standard för kraftkablar för upphängning i luft, med eller utan bärlina, 12-24 kV. Förslaget har på nytt varit uppe till behandling i TK 20, men beslut avvaktas t v, bland annat med hänsyn till pågående arbete på Europastandard för

kontaktpressning eller annan mekanisk metod – Del 1:Fordringar och provning” (som baseras på IEC 61238-1).

2.9.3 Redovisning av arbetet i COHL-gruppen - Standardisering, belagda ledare och tillbehör

I guppen ingår medlemmar från, Österrike, England, Norge, Italien, Spanien, Frankrike, Finland. Arbetsgruppen är indelad i 2 grupper. En grupp har arbetat med att ta fram en standard för linan och den andra gruppen arbetar med tillbehör. För närvarnade finns fyra medlemmar i tillbehörsgruppen: Sverige, Österrike, Finland och Frankrike.

2.9.3.1 Standard för lina

Linstandardförslaget är färdigt och de sist inkomna remisserna diskuterades under senare delen av året. Det som kan noteras om arbetet är att Sveriges förslag på en kraftigare beläggning fick gehör efter ett hårt förhandlingsarbete. Det vill säga en beläggning som klarar ett test under 48 timmar med en spänning på 24 kV. För att övriga länder som inte vill ställa samma hårda krav skapades ytterligare en klass av belagd ledare. Den beläggningen behöver klara 3 timmar under samma förhållanden.

2.9.3.2 Standard för tillbehör För tillbehören föreligger följande:

• Beslut har tagits om vilka tillbehör som skall behandlas av gruppen och som skall ingå i standarden.

• Förslag om vilka tester som skall utföras för respektive tillbehör har utarbetats.

• Diskussion om vilka av testerna som går att hämta från andra typer av standards.

• Torleif Hiort har tillsammans med den finska representanten upprättat en tabell över de olika testerna.

Under senare delen av året delades skrivandet upp mellan de olika representanterna. För Torleif Hiorts del bestod uppgiften i att skriva testförslag för hängdon och spänndon samt ge förslag på ett test som skall visa om verktyg applicerade utanpå beläggningen glider. Arbetet med att skriva dom olika förslagen blev färdigställda till den sista november och skall i början på 2003 diskuteras.

Beträffande klimattester har Torleif Hiort och den finska representanten drivit hårt förslaget om att dessa testar skall utföras enligt gällande EN eller IEC normer. Det kommer att diskuteras och beslutas i början på 2003. Medlemmarna från Frankrike är helt emot detta och vill att de flesta av testerna skall utföras enligt fransk standard. En del av dessa tester är dock inte möjliga att utföra på alla laboratorier utan kräver en mycket speciell utrustning, vilket några av

2.9.4 Redovisning av arbetet i WG11-gruppen - Tillbehör för hängkabel

I gruppen ingår medlemmar från Frankrike, Norge, England, Österrike, Spanien, Finland.

Standardiseringsförslaget omfattar 6 olika delar:

• Del 1. Definitioner. Allmän information som är tillämplig för samtliga delar av standarden.

• Del 2: Tillbehör för självbärande hängkabel

• Del 3: Tillbehör för hängkabel med neutral bärlina, isolerad och oisolerad.

• Del 4: Anslutningar (klämmor)

• Del 5: Åldringstest (heat cycle test)

• Del 6: Klimat och korrosionstester.

Gruppen har haft 2 möten under 2002. Samtliga delar har skrivits färdigt och del 2, 3, 5 har skickats till WG11 gruppen för kommentarer. Del 6 har skrivits färdig av den Torleif Hiort och bygger på IEC standarden 68-5 med flera. Det möter dock hårt motstånd hos de franska representanterna och förslaget kommer att diskuteras vid möte i slutet av januari 2003. Del 1 och 4 är färdigställda men skall diskuteras och beslutas vid kommande möte innan dom skickas vidare till WG11.

2.9.5 Viktiga framsteg i COHL- och WG11-gruppen

På sätt och vis så sker det idag redan ett samarbete med tillverkarna på marknaden. Det blir ju ofta så att respektive land ”lierar” sig med de tillverkare som tillverkar produkter för respektive region. Exempelvis så har Torleif Hiort i sitt arbete haft mycket god kontakt med AMO Kraft och ENSTO, vilket han anser nödvändigt. Fransmännen diskuterar mycket med Tyco och Tyco är mycket aktiva när det gäller att skapa grupper mot andra tillverkare. Torleif Hiort tycker ändå inte att man kan lämna standardiseringen helt till tillverkarna även om dom har den största kunskaperna om tester och dylikt.

2.9.6 Behov av fortsatt arbete i COHL- och WG11-gruppen

Under de år och de möten Torleif Hiort deltagit i det internationella arbetet har han erfarit att det mesta arbetet drivs av företag som tillverkar produkterna. Därför anser han att det är av mycket stor vikt att det redan under arbetsprocessen med en standard finns användarrepresentanter i de olika grupperna. Torleif Hiort har vid flera tillfällen erfarit att ett

Det går att dela upp arbetet mellan de olika länderna så att man arbetar mera på hemmaplan.

Det betyder att ordföranden för gruppen måste vara beredd att arbeta på det sättet. Torleif Hiorts erfarenhet är att det går att arbeta hemma till viss del men det krävs möten. Det har gjorts försök att arbeta på var sitt håll och det har fungerat bra men trots allt så krävs det möten annars att arbetet ska bli färdigställt. Ett möte är på något sätt en avstämning av färdigt arbete vilket sätter större press på den som har ansvaret för arbetsuppgiften.

Att informera om vad som pågår inom standardiseringsarbetet är mycket viktigt men samtidigt svårt. Något bra forum har ännu inte hittats, men det kanske vore bra med en webbsida där man kunde läsa kvartalsrapporter. Torleif Hiort anser att det borde finnas en sida på EBR nu där man kunde läsa om pågående arbeten som berör distributionssektorn.

In document Standardisering inom SEK/IEC 2003 (Page 31-36)

Related documents