• No results found

I detta avsnitt återkopplas fokus till de avgränsningar som beslutats om vid studiens planeringsstadie.

Syftet med avsnittet är att ”ta ett steg bakåt” för att se på studien med objektiva ögon - men samtidigt söka föra ett subjektivt resonemang kring de avgränsningar som stadgats, och reflektera över hur de ev.

kunnat nyttjats i studien. Resonemanget bedöms som intressant att inkludera i studiens eftertext och tjänar till att underbygga avsnitt 8 Förslag på framtida arbete.

På enklaste sätt genomgås avgränsningarna i turordning enligt struktur i avsnitt 1.5 Avgränsningar.

Avgränsning 1:

Vid beskrivningen av en betongplatta på mark vid ytlig grundläggning i avsnitt 2.1 Grundläggning – Betongplatta på mark, redogörs endast för stegen fr.om. Färdig grundberedning. Dvs. att schaktning, beredning av dränerande grusbädd, installationer (rördragning av VA, el och vent.) inte kommer beskrivas närmare än att de omnämnes.

Detsamma gäller vid beskrivningen av en KL-träplatta på mark i avsnitt 2.2 Ny teori – Grundläggning med KL-träplatta på mark.

Avgränsning 1 - Kommentar:

Det förberedande grundläggningsarbetet kan anses nog så viktigt att utreda med hänsyn till kontexten i studien, att denna inte inkluderats var ett beslut som togs i syfte konkretisera vad som skulle utredas. Så här i efterhand hade det varit intressant att resonera kring, och likaså fuktprojektera för KL-träplattans underliggande grusbädd.

Ett byggnadsfysikaliskt samband som tagit allt större plats under studiens genomförande sett till betänkande av densamma, är den kapillära stighöjden hos bergmaterial. Kapillaritet som fenomen genomgås i Bilaga A, men det har inte fått utrymme i studien, mycket till följd av denna avgränsning.

Det jag vill belysa är det faktum att mark, enligt branschpraxis, anses ha ett konstant RF om 100 %, detta är bitvis svårt att inte fundera extra kring när det kommer till ”marken” nedan KL-träplattan. För om KL-träplattan anlägges på en tomts högsta punkt (vilket är att föredra) och sedermera har ett dränerande lager bestående av ömsom fingrus, ömsom fiberduk och makadam i en tjocklek om ca 300–

400 mm beläget undertill – är det då rimligt att bedöma marken i anslutning till grundens nedre EPS-lager som konstant uppfuktat med 100 % RF? Ett grovporöst material som fingrus och makadam har ju en kapillär stighöjd om fåtalet mm, vilket kan anses stå i disproportion till antagandet om 100 % RF. En ogrundad teori som kan tänkas uppbåda faran med fuktkällor i detta sammanhang skulle kunna relatera till en något senare brukarperiod av byggnaden, då ytjord ev. successivt letar sig in i husgrunden till följd av onormalt höga grundvattennivåer och på så vis reducerar porositeten och underbygger kapillärt stigande vatten hos grundbädden i framtiden.

52 Utöver potentialen att fuktprojektera grundbädden för KL-träplattan vore det intressant att ha fördjupat insynen i de installationer som kan förväntas tarva installationsgenomföring i KL-träplattan. Denna avgränsning är lättare att avfärda som irrelevant för studien, med hänvisning till byggnadsfysikens primära roll, men det kan argumenteras att installationernas kompatibilitet med KL-träplattan utgör en minst sagt viktig roll sett till konceptets praktiska genomförbarhet. Det hade därför varit av intresse att utreda installationernas förväntade omfattning och profilgeometri för konceptet – men sett till studien så kan det likväl anses vara en skälig avgränsning.

Avgränsning 2:

En komplett fuktsäkerhetsprojektering av ett byggnadsprojekt kan utan svårighet göras till ett omfattande arbete, med hänsyn tagen till detta har studien avgränsats till att utreda specifika fukt- och temperaturförhållanden enligt följande:

- Identifierandet av fuktbelastningar - Uppskattning av fukttillstånd

- Riskanalys baserad på resultat från ovanstående

Avgränsning 2 - Kommentar:

Fuktsäkerhetsprojekteringen i studien har primärt kretsat kring att skapa ett underlag för troligt fukttillstånd i konceptet KL-träplatta på mark och betongplatta på mark, för att sedermera analysera erhållna resultat. Det ska medges att genomförandet av studien ev. inte visar på tydlig framtoning av Identifieringen av fuktbelastningar som sådan, något som en generell fuktsäkerhetsprojektering bör innehålla. Å andra sidan kan det förmodas att den omedelbara fuktbelastningen i denna kontext är relativt uppenbar, då marken i studien har förutsatts ha 100 % RF och konstruktionerna som projekteras för är i direkt angränsning till exteriör uteluft likaså.

En fuktprojektering som indirekt har genomförts i studien med WUFI® PRO 6.2, men som gärna hade fått ta större plats som ett ”eget beräkningsförfarande”, det vore desorptionen av KL-träplattan inifrån-ut. Nu redovisar resultaten från beräkningsförfarandet med WUFI® PRO 6.2 i avsnitt 4.5 Beräkningar - WUFI® PRO 6.2 hur de resp. konstruktionerna torkat ut. Vatteninnehåll har successivt minskat enhälligt i samtliga konstruktioner liksom RF-kurvan, men det hade likväl kunnat vara intressant att finna ytterligare ett sätt att uppskatta uttorkningen hos konceptet. För att utveckla resonemanget kan denna studie anses ha åstadkommit ett antal projekteringar som styrker att KL-träplattan inte absorberar fukt över tid – men en kan även sträva efter att åstadkomma projekteringar som visar på samma resultat, men i motsatt ände av samma spektra, dvs. att KL-träplattan dessutom genomgår desorption över tid och därmed torkar ut. På så sätt hade en kunnat styrka KL-träplattans potential med två olika infallsvinklar. Nu ska det belysas att studien som sagt redovisar projekterat material som talar för KL-träplattans desorption, men en särskild utredning vore absolut ett slagkraftigt tillägg i studien.

53 Avgränsning 3:

KL-träplattans byggfukt har i studien inte ansetts utgöra ett överskott, utan KL-träplattan har antagits vara i fuktjämvikt med omgivningen i en normaluppvärmd villa.

Avgränsning 3 - Kommentar:

Denna avgränsning har inte haft en anmärkningsvärd inverkan på studien då de konstruktioner som fuktprojekterats i studien i slutändan gavs en hög RF om 85 % vid detaljering för att simulera jämvikt med uteluft. Sett till de resultat som producerats i studien avseende fuktprojekteringen har dessa likväl visat på att KL-träplattan liksom den traditionella betongplattan över tid går mot en stabiliserad RF motsvarande 30 % vid de resp. inre ytskikten, vilket är i enlighet med rekommenderad RF inomhus enligt BBR (20–40 %).

Avgränsning 4:

WUFI® PRO 6.2 ger användaren möjlighet att demonstrera en påtaglig mängd information.

Till denna studie kommer dock den relativa fuktighetens balans i KL-träplattan att vara den av störst intresse, och den enda som redovisas i avsnitt 5.2 Resultat – WUFI® PRO 6.2.

Avgränsning 4 - Kommentar:

Jag vill stå fast vid att denna strategi kan anses skälig sett till syftet med studien. Studiens fuktprojektering syftar till att ge svar på huruvida KL-träplattan riskerar hög fuktbelastning eller ej, för vilket en analys av RF är nog så god för att göra en sådan bedömning. För att ge ett exempel kan resultatgrafiken volymenheter av vatteninnehåll per skikt och mängden fukt som absorberas/desorberas per tidssteg och skikt nämnas – sådan grafik känns mer eller mindre ovidkommande i kontexten, då sådana resultat absolut kan argumenteras för att utgöra underkategorier till den övergripande fuktvariation som RF de facto illustrerar.

Ingen bör dock, som omnämnts flertalet gånger i studien, helt förlita sig till 100 % på ett datoriserat fuktprojekteringsverktyg då det ju är ett omfattande parameterstyrt, och således väldigt sensibelt verktyg. Risken att projektera fram resultat baserade på missvisande indata måste tas i beaktande. I denna studie kombinerades nyttjandet av WUFI® PRO 6.2 med praktisk handberäkning genom Glasermetoden, detta för att på något vis tillstå att denna risk för misskalkylering fanns. Det som hade varit ett rimligt alternativ att undersöka därtill för att bredda och styrka fuktprojekteringen i detta avseende, vore rimligtvis att nyttja ännu ett datoriserat fuktberäkningsverktyg, men kanske också att nyttja ett thermobaserat beräkningsprogram, såsom t.ex. HEAT 2 eller likvärdigt. Genom att inkludera den typen av programvara skulle temperaturflödet genom de projekterade konstruktionerna styrkas ytterligare. Ett än bättre alternativ till ytterligare ett datorprogram, vore att mäta variationer av RF under praktiska laborationer. Med praktiska mätvärden skulle studien tillföras experimentell validering, vilket

54 hade främjat studiens resultat. Tid för laboration har dock inte avsatts i denna studie, något som vore ett högst lämpligt och åtråvärt inslag i en framtida studie inom konceptet KL-träplatta på mark.

Avgränsning 5:

Den ekonomiska aspekten avseende KL-träplattans genomförbarhet kommer inte att undersökas annat än att den diskuteras kring i studien. Diskussion och tolkningar kommer att göras utifrån ekonomiska perspektiv för att besvara studiens syfte, men några konkreta undersökningar av ekonomiska omständigheter utförs inte. Denna avskrivning motiveras med att studien först och främst ämnar utröna huruvida KL-träplattan har potential att nyttjas som byggnadsteknisk lösning, och då avseende dess fuktrelaterade egenskaper samt dess praktiska genomförbarhet.

Avgränsning 5 - Kommentar:

Denna avgränsning anser jag väldigt nödvändig sett till det arbete och den kategoriska omfattning den medfört i det fall den skulle ha inkluderats till studien. Jag anser att avgränsningen efterlevts så till den grad att den ekonomiska aspekten i det fall den dryftats, då dryftats genom att kort och gott reflektera över och belysa dess fundamentala vikt för konceptet KL-träplatta på mark. Det är dock en väldigt intressant aspekt, och skulle tveklöst vara lämpligt som huvudämnet till en studie, och inte som bi-ämne.

55

Related documents