• No results found

Torrpumpsrengöring

In document Torr skruvvakuumpump GXS-serien (Page 66-69)

4. Drift

4.10 Torrpumpsrengöring

En sats för högtrycksspolning/lösningsmedelsspolning finns som fabriksmonterat tillval för rengöring av pumpmekanismen i tillämpningar där omfattande mängder dammiga och klibbiga avlagringar förekommer. Rengöringsprocessen körs när pumpen står i Green Mode/standbyläge och utförs utan att pumphöljet behöver tas bort. En pumpdisplay krävs för att starta DP Clean-processen. Se Tabell: DP Clean-sekvensen för mer information.

Tabell 25 DP Clean-sekvensen

Sekvens Beskrivning

Torrpumpsrengör-ing

▪ Är endast aktiv när pumpen körs i Green Mode/standbyläge.

▪ Spolgas eller lösningsmedel i vätskeform släpps in i pumpen under en inställbar tid (som standard 20 minuter).

▪ Pumpens varvtal under rengöringsprocessen kan ställas in (är som standard 40 Hz).

▪ Gasspolning kan ställas in för att vara på under

rengöringscykeln och/eller under en tid efter att DP Clean-ventilen har stängts (är som standard avstängd).

▪ Pumpen kan inte övergå till processaktivt läge förrän cykeln har slutförts.

▪ Om pumprengöringen stoppas av användaren slutförs spolningscykeln.

▪ DP Clean-funktionen kan ställas in så att den startar automatiskt när pumpen lämnar det processaktiva läget.

DP Clean-processens högtrycks- och lösningsmedelsspolning kan köras så ofta som behövs.

4.10.1 Högtrycksspolning

Förbered för högtrycksspolning på följande sätt:

1. Ställ in torrpumpssystemet så att det förbereds för högtrycksspolning enligt beskrivningen i Konfigurera högtrycksspolning och lösningsmedelsspolning på sidan 51.

2. Ställ pumpen i Green Mode/standbyläge. Se Green Mode/standbyläge på sidan 58.

3. Tryck på knappen Setup på pumpdisplayen för att öppna Setup-menyn och välj sedan menyn Command. En åtkomstkod krävs för att öppna kommandomenyn.

Ange 202 när du blir tillfrågad.

4. Bläddra ned till menyn DP Clean och tryck på ENTER för att välja den.

5. Välj ”DP Clean on” för att starta processen för högtrycksspolning.

DP Clean-sekvensen körs automatiskt, operatören behöver inte göra någonting. Så snart tiden för DP Clean-processen har löpt ut kommer torrpumpssystemet att återgå till inställningarna för Green Mode/standbyläge. Pumpen kan därefter återföras till processaktivt läge.

Om en pågående högtrycksspolning behöver stoppas, öppna menyn DP Clean igen från pumpdisplayen och välj ”DP Clean off”.

DP Clean-processen kan ställas in för att passa användarens tillämpning. Se Ställa in DP Clean på sidan 143.

4.10.2 Lösningsmedelsspolning VARNING:

Vi rekommenderar att lämpliga skyddshandskar och ögonskydd används när proceduren för lösningsmedelsspolning utförs. Personlig skyddsutrustning bör kontrolleras och användas i enlighet med tillverkarens anvisningar. Se

säkerhetsdatabladen för Loctite® 7840 eller Loctite® Natural Blue® för mer information.

VARNING:

Var försiktig vid hantering av lösningsmedel och vatten. Översvämningar och spill måste åtgärdas för att eliminera halkrisken.

VARNING:

Het ånga och vätska kommer ut från pumpen under lösningsmedelsspolningen. Tillse att utflödet leds iväg på ett säkert sätt och att eventuella lösningsmedel kasseras i enlighet med lokala och nationella säkerhetsbestämmelser och miljölagar.

Utför proceduren för lösningsmedelsspolning på följande sätt:

1. Ställ in torrpumpssystemet så att det förbereds för lösningsmedelsspolning enligt beskrivningen i Alternativ för högtrycks-/lösningsmedelsspolning med DP Clean-funktionen på sidan 27. Observera särskilt säkerhetsvarningarna avseende processkompatibilitet.

2. Anslut den medföljande sugledningen för lösningsmedel. För kombinationssystem med pump och boosterpump sitter anslutningen för lösningsmedelsspolning på den bakre pumppanelen. Se Bild: Kontroller/anslutningar på baksidan av pumpen (system med bakre utlopp och hjul/nivelleringsfötter monterade), punkt 11.

För system med enbart en pump, se Bild: DP Clean-enheten på system med enbart pump, punkt 2.

3. Bered en utspädd 5-liters lösningsmedelsblandning bestående av 1 liter Loctite® 7840 eller Loctite® Natural Blue® och 4 liter vatten. Förvara blandningen i en lämplig behållare.

4. Mät upp ytterligare 2,5 liter vatten i en separat behållare.

5. Ställ pumpen i Green Mode/standbyläge. Se Green Mode/standbyläge på sidan 58.

6. Led den fria änden av sugledningen för lösningsmedel hela vägen ned till botten av behållaren med 5 liter lösningsmedelsblandning.

7. Tryck på knappen Setup på pumpdisplayen för att öppna Setup-menyn och välj sedan menyn Command. En åtkomstkod krävs för att öppna kommandomenyn.

Ange 202 när du blir tillfrågad.

8. Bläddra ned till menyn DP Clean och tryck på ENTER för att välja den.

9. Välj ”DP Clean On” för att starta processen för lösningsmedelsspolning. Därefter sugs lösningsmedelsblandningen gradvis in i pumpen.

10. Beroende på pumpens storlek tar det normalt 4–7 minuter att suga genom 5 liter lösningsmedelsblandning (större pumpar suger genom vätskan snabbare än mindre pumpar). När alla 5 liter av lösningsmedelsblandningen har sugits genom, placera den fria änden av sugledningen för lösningsmedel hela vägen ned i botten av behållaren med 2,5 liter vatten. Vattnet spolar bort eventuell

lösningsmedelsblandning som finns kvar i pumpmekanismen.

11. Det tar normalt ytterligare 2–4 minuter för pumpen att suga igenom vattnet. Så snart allt vatten har sugits in i pumpen fortsätter DP Clean-processen med en spolningscykel då luft eller spolgas sugs in i pumpen för att torka mekanismen under återstoden av rengöringstiden.

Obs!

1. Om det lösningsmedel som kommer ut från pumpen övervakas för att avgöra om pumpen är ren, var mycket försiktig eftersom lösningsmedelsblandningen till en början kommer ut i form av ånga och därefter som het vätska vars temperatur normalt ligger på 75 °C.

2. Den vätska som kommer ut blir aldrig klar. Den vätska som kommer ut från en ”ren” pump har ungefär samma viskositet som vatten (inte tjock och viskös) och har en ljus rostbrun färg när den lämnar utloppet.

3. Beroende på tillämpning kan lösningsmedelsspolningen behöva upprepas.

Kontakta oss för rådgivning.

4. Om det tar onormalt lång tid för pumpen att suga in vätskan kan det vara problem med satsen för högtrycks- och lösningsmedelsspolning. En blockerad öppning eller läckage i sugledningen för lösningsmedel eller tryckgasledningen är de mest sannolika orsakerna. Undersök problemet och åtgärda det innan

proceduren för lösningsmedelsspolning används igen. Vid tveksamhet, kontakta oss.

Så snart tiden för DP Clean-processen har löpt ut kommer torrpumpssystemet att återgå till inställningarna för Green Mode/standbyläge. Pumpen kan därefter återföras till processaktivt läge.

Om en pågående lösningsmedelsspolning behöver stoppas, öppna menyn DP Clean igen från pumpdisplayen och välj ”DP Clean off”. Den pneumatiska ventilen stängs och stoppar därigenom lösningsmedelsflödet till pumpen. Om DP Clean har konfigurerats för att köra en inloppsspolningscykel efter rengöringscykeln kommer spolningscykeln att startas när kommandot ”DP Clean off” sänds. För att även stoppa spolningscykeln måste pumpdisplayen användas för att välja ”DP Clean off” en andra gång.

DP Clean-processen kan ställas in för att passa användarens tillämpning. Se Ställa in DP Clean på sidan 143.

In document Torr skruvvakuumpump GXS-serien (Page 66-69)

Related documents