• No results found

Vysvětlivky: Tréninkový plán pro Air Alert Advanced, OP. = opakování

34

3 METODIKA VÝZKUMU

Následující část práce se bude zabývat výběrem a charakteristikou zkoumaných skupin a také charakteristikou použitých metod pro dané posuzování.

3. 1 VÝBĚR A CHARAKTERISTIKA SKUPIN

V této kapitole bude provedena charakteristika experimentální i kontrolní skupiny.

A dále bude porovnání jejich tréninkových plánů.

3. 1. 1 Experimentální skupina

Do výběru experimentální skupiny bylo zahrnuto šest zástupců hrajících volejbal, z čehož tři muži hrají na profesionální úrovni a tři muži na amatérské úrovni. Všichni cvičenci z experimentální skupiny vystupují pod zkratkami C1 až C6. Experimentální skupina se skládá z mužů ve věku od 22 do 28 let.

3. 1. 2 Popis a charakteristika C1 až C6

C1: Cvičenec je studentem třetího ročníku na Technické univerzitě v Liberci obor tělesná výchova – angličtina. Volný čas tráví hráním počítačovým her, ale také aktivním sportovním životem především v oblasti horolezení a sportovní turistiky. Hraje amatérskou volejbalovou ligu v Liberci.

C2: Zaměstnanec HMB s.r.o. v Liberci, kde plní pozici jako operátor CNC strojů.

Velký fanoušek silniční cyklistiky a volejbalu, který hraje v libereckém přeboru většinou na postu blokaře.

C3: Student čtvrtého ročníku Technické univerzity v Liberci obor zeměpis – dějepis. Od mala se věnuje volejbalu, ale jen na amatérské úrovni. Hraje liberecký přebor většinou na postu smečaře.

C4: Student Technické univerzity v Liberci obor tělesná výchova – němčina.

Všestranný sportovec. Hraje druhou volejbalovou ligu za TJ Lokomotiva Liberec na postu libera.

35

C5: Zaměstnanec ČD, pozice průvodčí. Volný čas tráví především hraním tenisu.

Hraje druhou volejbalovou ligu za TJ Sokol Česká Třebová na postu blokaře.

C6: Student třetího ročníku Technické univerzity v Liberci obor tělesná výchova - zeměpis. Aktivní sportovec, který volný čas tráví jízdou na kole, hraním beachvolejbalu a boulderingem. Hraje druhou ligu za TJ Lokomotiva Liberec na postu smečaře.

3. 1. 2. 1 Tréninkový plán experimentální skupiny

Experimentální skupina měla nastolený patnáctitýdenní tréninkový program v rámci Air Alert IV, který byl pro všechny cvičence stejný. Na rozdíl od kontrolní skupiny plnili cvičenci z této skupiny nejenom AAIV, ale také své volejbalové tréninky a jiné sportovní zájmy. Tréninkový plán AAIV byl rozdělen na liché a sudé týdny. Během lichých týdnů byly stanoveny tréninky na pondělí, středu a pátek. V sudých týdnech to pak byly dny úterý, středa a čtvrtek. Ve všech týdnech a jednotlivých dnech se vždy provádělo 6 cviků. S přibývajícími týdny rostla náročnost a to v podobě zvýšení množství cviků a jejich opakování. Před zahájením samotného tréninkového plánu byli cvičenci seznámeni s Air Alertem IV, jeho jednotlivými cviky, a samotným programem na následujících patnáct týdnů. V rámci pozdějšího vyhodnocování výsledků proběhlo v nultém, osmém a šestnáctém týdnu měření vertikálního výskoku.

3. 1. 3 Kontrolní skupina

Do výběru kontrolní skupiny byli zahrnuti zástupci, kteří byli charakteristicky podobní, tak jak tomu bylo u experimentální skupiny, a to i ve stejném počtu, tedy šesti mužů. Dobrovolníci z kontrolní skupiny jsou také hráči volejbalu, kteří působí na profesionální (3 muži) i amatérské úrovni (3 muži). Všichni cvičenci z kontrolní skupiny vystupují také pod zkratkami a to C1k až C6k. Kontrolní skupina se skládá z mužů ve věku od 22 do 26 let.

36 3. 1. 3. 1 Popis a charakteristika C1k až C6k

C1k: Zaměstnanec České pošty, kde plní pozici řidiče rozvážející balíky. Mezi jeho nejoblíbenější sporty patří volejbal a tenis. Tenis hraje jenom v letních měsících a volejbalu se věnuje celý rok. Hraje liberecký přebor na postu nahrávače.

C2k: Student Technické univerzity v Liberci na Fakultě strojní. Velký nadšenec volejbalu, který začal hrát teprve před 6 lety. Hraje liberecký přebor na postu smečaře a má ambice posunout se do vyšší soutěže.

C3k: Zaměstnanec v řetězci Kaufland na postu skladníka. Od mala se věnuje volejbalu a fotbalu, ale jen na amatérské úrovni. Hraje liberecký přebor většinou na postu blokaře.

C4k: Student čtvrtého ročníku Technické univerzity v Liberci obor tělesná výchova - zeměpis. Volné chvíle tráví jízdou na kole, beachvolejbalem. Hraje první ligu za Volleyball Nymburk na postu smečaře.

C5k: Student druhého ročníku Technické univerzity v Liberci obor tělesná výchova zeměpis. Velký fanoušek fitnes a beachvolejbalu. Hraje druhou ligu za TJ Lokomotiva Česká Lípa na postu blokaře.

C6k: Student čtvrtého ročníku Technické univerzity v Liberci obor tělesná výchova - zeměpis. Aktivní sportovec, který volný čas tráví basketem, squashem a návštěvami v posilovně. Hraje první ligu za Volleyball Nymburk na postu smečaře.

3. 1. 4 Tréninkový plán kontrolní skupiny

Kontrolní skupina na rozdíl od skupiny experimentální neplnila žádný speciální program. Všichni zúčastnění cvičenci plnili pouze své volejbalové tréninky a jiné sportovní aktivity. V rámci pozdějšího vyhodnocování výsledků proběhlo v nultém, osmém a šestnáctém týdnu měření vertikálního výskoku.

37

3. 2 CHARAKTERISTIKA POUŽITÝCH METOD

U experimentální i kontrolní skupiny je prováděno měření, díky kterému se zjistí velikost výskoku u dvanácti vybraných jedinců. Experimentální skupina plnila patnáctitýdenní tréninkový program AAIV. Výsledná čísla budou vyhodnocována za pomocí volejbalové smeče (obrázek 11), její přesné pochopení je důležité pro hodnocení vertikálního výskoku. K přesnému vyhodnocení výsledku je používán tyčkový výskokoměr (obrázek 12) a naměřené hodnoty jednoručního dosahu ve stoji. V rámci dosažení výsledků jsou testování všichni vybraní cvičenci v nultém, osmém a šestnáctém týdnu. Výsledky jednotlivců z experimentální a kontrolní skupiny jsou vyhodnocovány u každého zvlášť a zároveň také porovnávány i s výsledky mezi oběma skupinami.

3. 2. 1 Volejbalová smeč

Ke správnému zjištění výsledků patří také správně zvládnutí volejbalové smeče. Ta však nezahrnuje jenom práci paží (úder), ale také práci nohou (rozběh a odraz).

Volejbalová smeč se může rozdělit na tyto části - rozběh, odraz, let, úder a dopad. Celkový pohled na tuto metodu (obrázek 11).

Rozběh

Tento rozběh slouží hráči volejbalu ke zrychlení, které následně využije k vertikálnímu výskoku. V běžné praxi lze narazit na 3 typy rozběhů a to dvoukrokový, tříkrokový a čtyřkrokový. Jaký typ je základní, tak na to lze nalézt mnoho různých názorů například Haník [7] uvádí jako základní typ tříkrokový, na rozdíl od Zapletalová, Přidal a Tokár [18], kteří tvrdí, že je to rozběh čtyřkrokový. Během našeho testování byl vybrán rozběh tříkrokový. Samotný počáteční postoj závisí na dominantní noze volejbalisty.

Leváci tedy začínají pravou a praváci levou nohou. Uvedený příklad je popsaný na hráče s dominantní pravou rukou. V prvním kroku je důležitý počáteční postoj sloužící k úpravě místa rozběhu a ke správnému načasování. Během druhého kroku dochází k zabrzdění a prudkému zapažení napnutých paží a zároveň dopadu patou na nataženou pravou nohu (u praváků). Ve třetím kroku dochází ke snížení těžiště (na pravé noze) a k opoždění trupu vůči nohám. V posledním kroku jde levá noha před pravou a dostává se do polohy, kdy pata vede směrem ven a koleno je tlačené dovnitř. [18]

38 Odraz

Ve snížené poloze dochází k pohybu paží směrem vpřed a prudce vzhůru. Paže hrají velkou roli při dosažení maximálního vertikálního výskoku. Na počátku je hráč pokrčen v kolenou, trupem nakloněn směrem dopředu a mírně natočen doleva. Během odrazu se chodidla a celé končetiny natahují a napřimuje se trup. [18]

Let

V letové fázi dochází ke zvedání těžiště vertikálním směrem a k pohybům vedoucím k úderu paží. Ve vzduchu již hráč nemůže získat žádnou energii. V této pozic se hráčův levý boku a levé ramene dostávají směrem vpřed oproti pravému ramenu, které směruje vzad a stává se smečující paží. Levá, nesmečující paže pomáhá vyrovnat paži pravou, tedy smečující. Hráč se dostává do polohy zvané ,,smečařský luk“ tedy pokrčené nohy v kolenou a zakopnuté vzad. [7]

Obrázek 11. Volejbalová smeč

Related documents