• No results found

Trafiklösningen inom kvarteret bör ha trafiksäkerhet och tillgänglighet för oskyddade trafikanter som högsta prioritet. Nedan beskrivs den tänkta trafiklös-ningen för kvarteret, samt vilka aspekter som bör beaktas för att uppnå god tra-fiksäkerhet och tillgänglighet.

Trafikföring

Kvarterets huvudinfart för biltrafik vetter mot Industrigatan, där in- och utfart sker till mobilitetshuset. En gångfartsgata, där motoriserad trafik endast är tillå-ten åt ena hållet, går genom kvarteret i öst-västlig riktning mellan Krukmakare-gatan och GuldsmedsKrukmakare-gatan. GångfartsKrukmakare-gatan utformas som en shared space-yta där hela ytan används av fotgängare och parkering endast är tillåten på anvisade platser. Syftet med shared space-lösningen är att ge utrymme för oskyddade tra-fikanter och samtidigt möjliggöra angöring och parkering för personer med ned-satt rörelseförmåga samt för leveranser och sophämtning. Vanliga parkerings-platser kan förekomma men antalet måste hållas nere för att upprätthålla god sikt och frigöra ytor för vistelse. För att skapa en fungerande shared space-yta där alla trafikanter (inte minst barn och äldre personer) känner sig trygga är det vik-tigt att hastigheten för motorfordonstrafik är låg, att gatuutformning och möble-ring inte tillåter höga hastigheter och att leveranser och sophämtning sker på ett

säkert sätt. Att gångfartsgatan planeras vara enkelriktad är ett sätt att öka trafik-säkerheten för oskyddade trafikanter på gatan och förenklar trafikmiljön genom att motorfordonstrafiken bara kommer från ett håll. Det ger också möjlighet att möblera ytan med ett smalt, körbart stråk och en skyddad, orienterbar zon längs med de norra husfasaderna som ger möjlighet för t ex personer med synnedsätt-ning att orientera sig på ett tryggt sätt.

Gårdsytorna mellan husen kommer att vara tillgängliga för gångtrafik och ge fot-gängare flera möjligheter att ta sig in i och genom kvarteret. Cykeltrafiken kan använda samma ytor som motorfordonstrafiken, men tillåts köra i båda riktning-arna på gångfartsgatan. Gatan utanför äldreboendet, som har mest biltrafik, före-slås utformas med gångbanor. I bilden nedan illustreras med pilar hur olika tra-fikslag är tänkta att nyttja ytorna.

Figur 3-5 Färdvägar för olika trafikslag inom planområdet. Streckad linje för motorfordonstrafik betyder sekundära stråk för angöringstrafik på ytor där motorfordonstrafik sker på de gåendes villkor.

Streckad linje för gångtrafik indikerar sekundära gångstråk genom planområdet.

Infarten till gångfartsgatan via Krukmakaregatan är avsedd endast för leveranser, angöring för personer med rörelsenedsättning, transporter till äldreboendet och

sophämtning. Detta kan regleras genom att skylta infarten från Krukmakaregatan med genomfartsförbud29.

Lämning av sopor planeras ske i sopkassuner placerade på två ställen längs gång-fartsgatan vilket innebär att sopbilen vid hämtning behöver trafikera gångfarts-gatan utmed hela dess längd mellan Krukmakaregångfarts-gatan och Guldsmedsgångfarts-gatan (se Figur 3-6). Transporter och leveranser till äldreboendet kör också in via Kruk-makaregatan men till skillnad från sopbilen svänger de vänster efter mobilitets-huset och stannar i lastzonen mittemot mobilitetsmobilitets-husets entré, för att sedan köra ut via Industrigatan. Detta innebär att merparten av trafiken på gångfartsgatan koncentreras i den västra ändan av gatan mellan infarten mot Krukmakaregatan och korsningen i höjd med mobilitetshuset, där också färre oskyddade trafikanter antas vistas eftersom de flesta entréer till bostäder samt gårdsytor finns i anslut-ning till östra delen av gatan (se Figur 3-6).

Figur 3-6 Körspårsutredning för 9,4 meters lång lastbil (standardmått för sopbilar) på gångfartsgatan mellan Krukmakaregatan och Guldsmedsgatan längs shared space-ytan. Transporter till äldreboendet kör också in via Krukmakaregatan men svänger sedan vänster efter mobilitets-huset.

Utöver vikten av att skapa en trygg trafikmiljö på gångfartsgatan är det också viktigt att de platser där motorfordon korsar gång- och cykelytor (det vill säga in- och utfarten till garaget vid mobilitetshuset, in- och utfarten i anslutning till Industrigatan, infarten från Krukmakaregatan och utfarten till Guldsmedsgatan) utformas så att gående och cyklister har prioritet. Detta kan göras genom att gångbanan är genomgående så att gångtrafiken får en obruten gångyta och att biltrafiken har väjningsplikt. Vid utfarterna är det även viktigt att sikten är god

29 vägmärke om förbud mot trafik med motordrivet fordon med tilläggstavlor ”gäller genomfart”.

och att bilister som kör ut ser korsande trafikanter i god tid innan korsningen (se även siktanalysen i nästa avsnitt).

Det är också viktigt att möjliggöra för att anordna en parkeringsplats för personer med nedsatt rörelseförmåga på kvartersmark och inom 25 meters gångavstånd till samtliga bostadsentréer. Cirklarna i bilden nedan visar 25 meter buffert-avstånd från samtliga entréer där minst en parkeringsplats måste kunna anläggas vid behov.

Figur 3-7 Översikt över möjlig placering av parkeringsplatser för personer med begränsad rörelseför-måga.

Siktanalys

Nödvändiga siktområden i korsningar beskrivs i VGU, se Figur 3-8. Avståndet Lp avser sträckan på primärvägen som ska vara synlig från korsningen och där korsningen ska synas från primärvägen. Avståndet Ls avser hur långt innan kors-ningen avståndet Lp ska vara synligt.

Figur 3-8 Siktområden i korsningar. Källa: VGU

Avståndet Ls ska enligt VGU i regel vara ≥ 5 meter men kan efter överenskom-melse med väghållaren minskas till 3 meter. Avståndet Lp är beroende av den

skyltade hastigheten, vilken är 30km/h på Industrigatan och Guldsmedsgatan. I VGU är minsta godtagbara Lp 60 meter vid korsningar med gata med skyltad hastighet 40 km/h. Siktsträckorna i VGU är främst anpassade för vägnätet utanför tätort och det finns riktlinjer för gator inom tätort där betydligt mindre sikt-sträckor godtas30. Trafikkontoret i Göteborg har tagit fram detaljerade riktlinjer för siktsträckor inom tätort31, dessa föreskriver följande siktsträckor vid korsning med väjningsplikt.

Tabell 3-5 Siktsträckor vid korsningar inom tätort. Källa: Trafikkontoret Göteborgs stad

Typ av gator Hastighet 50 km/tim Lp/Ls

Hastighet 30 km/tim Lp/Ls

Lokalgata/utfart 30/3 10/3

Enligt ovan beskrivna riktlinjer ska fri sikt till och från utfarten klaras inom orangemarkerat område vid hastighetsgräns 30 km/h och inom gulmarkerat om-råde vid hastighetsgräns 50 km/h. Fordonet som ska köra ut förutsätts kunna stanna på ett säkert sätt 3 meter ifrån korsningen.

Sikten från den huvudsakliga in- och utfarten mot Industrigatan bedöms vara god (den gula sikttriangeln i Figur 3-9 nedan motsvarar en sikt på 30 meter). Inga byggnader skymmer sikten och ingen högre växtlighet föreslås placeras i siktlin-jen.

Figur 3-9 Siktlinjer längs Industrigatan där orange triangel motsvarar ett siktkrav på 10 meter (30 km/h) och gul motsvarar 30 meter (50 km/h)

30 Se exempelvis SKL, 2001, Fri sikt

31 https://tekniskhandbok.goteborg.se/Arkiv/2017-1/__site/__planering__utformning__korsningar__sikti-korsning.html

Utfarten mot Guldsmedsgatan uppfyller kraven på 10 metersikt. För att även 30 meterskraven på god sikt ska uppnås behöver föreslagen växtlighet justeras (se Figur 3-10).

Figur 3-10 Siktlinjer längs Guldsmedsgatan där orange triangel motsvarar ett siktkrav på 10 meter (30 km/h) och gul motsvarar 30 meter (50 km/h)

Vid korsningen Guldsmedsgatan/Industrigatan uppnås siktkraven för både 10 och 30 meter (se Figur 3-11).

Figur 3-11 Siktlinjer i korsningen Guldsmedsgatan/Industrigatan där orange triangel motsvarar ett sikt-krav på 10 meter (30 km/h) och gul motsvarar 30 meter (50 km/h)

Related documents