• No results found

Transkriberad intervju med Andreas Thorén - Generalist på ICA Banken

In document ARTIFICIELL INTELLIGENS (Page 39-45)

Andreas

Jag är ganska ny på ICA Banken, jag har jobbat med AI i olika former sedan år 2000. Så min input gällande ICA Bankens arbete är inte så specifikt för dem utan där kan ni få två namn både från ICA gruppen och ICA banken som är faktiskt ansvariga för AI delen och de kan uttala sig mycket bättre om ICA står för officiellt.

Jag vill inte att ni refererar till mig från ICA Bankens perspektiv.

Jag tar min bakgrund lite kort så ni förstår vart jag kommer ifrån. Jag är datavetare från Uppsala universitet, läste en hel del AI redan då, det är asså 1996 då pratade man om alla nätverk osv. Det var påväg upp efter en liten AI vinter kan man säga. Sedan så jobbade jag på ett företag som heter Tacton systems som finns i Stockholm. Det är ett spinn off bolag från Sixt eller från Rice heter det nu då. Som tog då, i det fallet så var det AI som är kunskaps asså knowledge systems inte självlärda system utan kunskapssystet AI bitarna ur ett företagande. För att representera konfigurationsdelar till verkstadsföretag. Det är ett väldigt framgångsrikt företag, så en del av AI debatten idag pratar mycket om självlärande system. Och det finns också tidigare dom enklare expertsystemen finns det idag redan bra resultat hur dom fungerar osv. Och dom stöter på en del av de problemen som de självalärande systemen har idag. Jag kan ta lite senare vad jag menar med det.

Sedan har jag jobbat på HM i Stockholm som enterprise arkitekt. Där var inte så mycket AI för min del utan mest expansioner men HM som är extremt stort har mycket muskler och har en väldigt stor AI satsning just nu dom har en del produkter ute också. Sedan jobbade jag på pulsen retail här i Borås. Det är ju så att Pulsen är ett gammalt bolag från 1965 och ägarna har hela tiden tittat på nya saker då de har överlevt som ett IT-bolag sedan 1965. Och då ville de se vart vi befinner oss i världen idag, vad är det som vi ska satsa 5-10 år framåt? Och då startade jag det som kallades för rapidi donation camp, och det är alltså innovationer i Pulsen retail där vi väldigt snabbt identifierade AI som en sådan stark teknik att bygga upp den framtida retailen och den framtida e-handeln. Och nu så är jag verksamhets arkitekt här på ICA Banken och jag jobbar inte alls med AI här nu pratar vi mer verksamhetsutveckling och affärsutveckling än AI. Så att ni förstår det. ICA Bankens AI

satsningar har jag inte jättebra koll på, så jag jobbar främst inom affärsutvecklingssidan även om de ibland även rådfrågar mig. Då förstår ni vad jag kommer ifrån.

Philip

Du får gärna börja prata lite, om du vill prata lite generellt hur du har arbetet med AI tidigare, om vi jobbar lite mot det spåret och pratar om tidigare erfarenheter därifrån.

Andreas

Japp precis som jag så då Tacton systems i Stockholm dom var ju tidigt ute med en spinn off och det var ett kunskaps/logik system. Och det som kommer från AI är förändrar vissa klassiska IT-processer. Det som Tacton kunde göra var att uttrycka regelverk så att säljarna kunde direkt med kunden sälja ett helt komplett industrigolv med hur man t.ex hur man ska bygga peppflaskor. Så att man förflyttade väldigt mycket, det blev en struktur i företaget sa att när man gör

kunskapsstationerna där ingenjörerna brukade åka ut och göra en så kallad pre-sale så

representerade denna logiken och datan i ett system istället som säljaren sedan kunde använda sig av vilket gjorde att ledtiderna blev en väldigt stark konkurrens fördel. Så när man introducerar denna typ av AI som är kunskapsbaserad AI så förändrar det också företagskulturen och det var oftast det som vi stötte på. Alla förstod liksom ett bra system IT-mässigt, men det behövs föredra hur man jobbar i företaget. Så det är ett väldigt intressant perspektiv på just AI varför det beter sig som det gör.

På Pulsen retail så ville alla inom fashion ha AI, på alla sätt, de vill ha robotar de vill bättre förstå kunder, allting. Det svåra var, vad gäller AI så kommer den tekniken från IT sidan, det är ju liksom en teknik som kan användas överallt. Så ta exempelvis automatiseringar och processer som du pratade litegrann om. Okej men vilka processer gynnas av en automatisering av en robot t.ex. Någon som fylla i, kopiera och klistra in i ett dokument, och även kan kopiera och fylla i ett

dokument excel exempelvis och sedan importera in i en databas den typan av robotar. Så inifrån och ut från ett IT-perspektiv, för här kommer teknik som kan användas till en massa saker. Men affärer vet inte riktigt hur man ska använda det och det förändrar också processer. Man kan jämföra med cloud computing, som kommer ifrån att man kan jämföra hur man ska göra saker snabbare, enklare och bättre betalningsmodell. Men det är svårt att förstå sig på tekniken om man inte kommer från verksamhets sidan. När vi tittade på dessa grejerna så insåg man då ju att när man gör IT-utveckling i kod du utvecklarna man och så deploy man och så rättar man incidenter osv. Men med AI så ska man först lära upp någonting t.ex antigen om man är en supervised eller unsupervised learning med olika data.

Sedan ska de på något sätt deployas sedan kan man monitorer det här och hur den beter sig så ska man lära upp ännu mer. Så liksom den typen av IT-utveckling är väldigt annorlunda jämfört med den normala med den normala kodutvecklingen som sker. Det förändrar ju då även hur man gör IT-processerna, hur man utvecklar AI motorn åt ett visst håll. Man flyttar liksom kunskaps makten på vissa sätt i företaget fram och tillbaks till delar som inte hade det tidigare. Och processer för att göra ändringar i saker sker på ett annat sätt.

Philip

Tror du att kunder till olika företag märker av om företagen använder deras kundinformation för att genom AI kunna tillhandahålla en bättre köpupplevelse för kunden?

Kanske är vanligt för chattrobotar men tror du i övrigt att kunderna närmar av AI?

Andreas

Precis, om man kollar på bankverksamheten så är man extremt försiktigt att använda data då det är banksekretess, det är GDPR och alla dom här compliance grejerna. Det är de första man gör, okej är det compliance. Inom fashion är det lite öppnare, fortfarande inom GDPR, det finns en teknik inom AI som man vet skulle kunna hjälpa användarna väldigt mycket om dom litar på företaget.

Företagen vill veta hur en person beter sig, t.ex så kunde vi förutsäga om en person kommer returnera en vara.

Det kunde vi göra när hon hade lagt till den i varukorgen utan att ha lagt en order ännu. Då kan man påverka kunden så att de köper något annat och kommer de på då att det här företaget så kan det vara ganska läskig. Så man är väldigt försiktig tror jag, iaf från att göra alldeles för stor förändring åt det hållet.

Jag tror de flesta är medvetna om att dom här rekommendationssystemen som finns på Facebook exempelvis eller Amazon hur dom fungerar men när man går in och är väldigt närgången så är det väldigt viktigt att förstå hur kunderna upplever just den biten. Det kommer man tillbaks till sen, kommer jag liksom lita på ett självkörande bil, ja det kommer jag göra. Men kommer jag lita på att Facebook har min data, nja det vet jag inte. Så det har mycket med företagets trovärdighet att göra.

Olle

Ja men det är ju väldigt vanligt med tanken på att många kan störa sig på Facebooks annonser det räcker ju bara att man sökt på en sak en gång så får man upp reklam på det.

Andreas

Folk lägger på konspirationsteorier på det, är det så att Apple eller Google lyssnar på mig så att jag får en reklam direkt, det kommer upp den delen av liksom, man blir liksom misstänksam.

Philip

Tror ni att vissa kunder kan känna sig skrämda på grund av detta också? Men hur har ni fått reda på den här informationen?

Andreas

Japp absolut, problemet är ju att vi ska få de här man gör en sådan acceptans av användarvillkor, man tittar ju aldrig på dom så helt plötsligt vet företaget väldigt mycket om en själv. Så det tror jag är jättestor risk.

Olle

Skulle du kunna beskriva lite utmaningar som du ser med AI, just idag, och vad finns det för utmaningar även i framtiden?

Andreas

Generellt tycker jag att alla vill ha AI men väldigt få vet vad de ska använda det till. Det jag har upptäckt mycket det är att det saknas en så kallad business translator. Det är den där som kan omvandla affärens behov till AI behov och koppla ihop den så det finns en nytta av den. Och data scientist som man pratar mängder att det saknas av är analytiker som kan liksom hjälpa till att bygga algoritmer som passar in på det behovet som finns. Så det finns väldigt få som kan det här just nu. Så det är jättebra att man forskar om det på universitetet och har utbildningar kring det. Sedan är det då att det är en kulturförändring på företaget man lägger då kompetenser eller

förståelse i en dator istället för att det finns en expert. Sen skulle jag säga att folk har nog lite höga förhoppningar på AI vad dom kan göra, för det blir bara så bra som du har grunddata, korrekt grunddata och en bra algoritm. Det kan slå väldigt fel också om man liksom använder, den kan tränas och så slår den fel liksom så jag tror det finns ett första ord för förtroende. Sedan ska jag säga att det är också så när man utvecklar egna saker, dom som gör väldigt mycket sådan här testning och ser programmen, däremot det som är som jag tror lyckas som inte folk känns av det är Microsoft, Orical och Amazon tjänsterna.

Du loggar in på ett cloud konto så kan du få ansiktsigenkänning, om dom är glada eller ledsna t.ex, där tror jag folk är jätte, det funkar bara liksom. Dom är inte så skrämda för det. Så det är lite olika beroende på vilken typ av AI det är. Sedan tror jag att desto mer du påverkar dig själv, om du köper en självkörande bil så är man lite skeptisk i början tror jag jämfört med att någon rekommenderar en länk till mig liksom.

Olle

Hur tror du att utvecklas i framtiden och inom vilka områden tror du AI kommer ha störst inverkan på? Är det kundtjänst eller automatiserade bilar?

Anders

Oj svårt, det är en del yrkesgrupper som vill få in samhällspengar. Jurister är det väldigt mycket läsa, förstå och analysera texter, där man gör analyser av stora textmängder. Till viss del också läkarkåren där man gör analyser av bilder. Det är den typen där man gör stora analyser. Det andra är logistik och lager sektorn, där man då kan köra ut transporter och hantering av lager då i form av robotar. Även bil och taxi branschen, den självkörande grejerna kommer påverkas att man inte kommer äga någon bil längre.

Philip

Du tror det kommer komma mer bilpooler och sånt då eller?

Andreas

Ja ungefär så, liksom varför ska man köra bil när bilarna kommer köra hem än och det kommer inte finnas parkeringsplatser på samma sätt. Transportsektorn med lastbilar kommer också vara en stor grej. Sen även för företag med robotiserings grejerna kommer förändra mycket av de administrativa där man gör repetitiva saker som tabeller inom ekonomin och ta över mer och mer så det kommer smyga in små delar av AI ungefär överallt inom ett företag. Men det är intressant är dom

distributiva ställarna där man tar ett AI spår och förändrar en hel marknad. Exempel hur Uber som inte äger en enda taxibil och är världens största taxibolag, eller AirBnb som är världens största hotellkedja och inte äger ett enda hotell. Även Facebook som är världens största

contentmangagement företag men inte äger något innehåll. Det är de sånna saker som riktigt kan förändra värden fast man har svårt att se det idag. För om man omvandlar och förbättrar befintliga processer med AI är ett steg men när man kommer in med en helt ny approach till en marknad, då kommer det verkligen förändras.

Philip

Om vi kollar lite mer på AI utvecklingen av AI, vad tror det kan medfölja för problem när man utecklar AI inom en verksamhet, finns det några svårigheter eller utmaningar man bör lägga focus på?

Andreas

Jag tror den första utmaningen är att AI beter sig annorlunda jämfört med vanlig kod då man måste lära upp någonting eller föra över kunskapen, än att bara skriva olika regler i form av kod. Det är den första grejen, den andra är oftast underhållet av den ifall den är självlärd så måste man underhålla den. Och då är det oftast en annan form av förvaltningsprocess samt kräver en annan sorts kompetens. För när man utvecklar så gör man förändring av kod och sen används den utav användaren och då förändras informationen.

Så då har man en del som utvecklar koden och sen har man en förvaltning som ser hur

informationen förändras medan kunden använder och utökar informationen i systemet. Men i AI så använder man redan den här informationen från början då man behöver den redan från början då man ska lära upp systemet med någonting så den sammanfogar den informationen och de personer som sitter i förvaltningen. Det vill säga den som kan bygga algoritmerna och dataanalyserna.

Olle

Nu kan prata lite allmänt om dina tidigare arbetserfarenheter hur tycker du att AI kan hjälpa en organisation eller verksamhet främst?

Andreas

Just idag tror jag att man kan automatisera repetitiva tjänster och kanske spegla ut Q/A som görs på kundservice, mycket av det som används idag är liksom copy paste eller importerar och exporterar saker som kan automatiseras som är den största förändringen. Sen kan den användas mycket som stöd till olika funktioner som är små grejer.

Olle

Ja mycket då inom ekomoni sektorn då eller?

Andreas

Ja. Men exempelvis så kommer man kunna när man vill skriva ett mail att man säger vad man vill för någonting speciellt. Då kommer ett program veta hur den ska skriva ett sådant brev med mina ord, det kan vara att jag vill be om ursäkt eller alla dom här grejerna som man sitter och förnular på för man vill att det ska se rätt ut kan man skriva snabbt under 5 minuter då man kan uttrycka säg i röst eller en känsla som sedan kommer kunna skriva ner det här åt en. Mycket sådant kommer komma i framtiden att man pratar med datorn istället.

Olle

Vi har pratat en hel del fördelar med AI men vad finns det främst för nackdelar som finns nu och vad tror du det finns för nackdelar som kan komma som inte riktigt är ett problem just nu.

Andreas

Det främst den här skrämsel grejer som finns nu att till exempel Google som har förmycket

information om en och kan med den informationen förutsäga allt man gör och utnyttja det på olika sätt då det blir som en slags monopol på information. Idag så handlar det nästan mer för företag att samla på sig information än att sälja så mycket som möjligt. Intigiteten är väldigt viktigt där och kan vara väldigt skrämmande där vare enskild person kan bli väldigt utsatt och förutsägbar. Sen så tänker jag också mycket på att man litar lite förmycket på AI exempel visa robotar på bursen kan gå snett till för att man inte förutsatt någonting när man utvecklade den och roboten gör liksom bara det som den är programmerad för. Överförtroende för detta finns det och vissa börskrascher har uppstått på grund av detta.

Olle

Lite som du var inne på förut men skrämseln hos folk med AI, tror du detta kommer försvinna med framtiden?

Andreas

Nej det tror jag inte, det måste man reglera bort. Man måste ha nått sätt att reglera det för vi kan tala propaganda robotar från ryssland eller USA som finns idag så vi måste hitta nått sätt att reglera de men tyvärr kommer det troligen alltid finnas någon som vill utnyttja kraften i det.

Olle

Om det skulle vara ett företag som bad er om råd för hur man de vill implementera AI men inte riktigt vet hur de ska gå tillväga, har du några konkreta tips för detta företag vart man kan börja. Exempel vart man kan automatisera först.

Andreas

Man behöver nog först förstå sig på i vilken del av företag man får mest nytta och sen mappa det till vilken tjänst som finns redan implementera från början. Man vill oftast börja där det redan finns mycket data ifrån olika ställen. Man ska inte börja lära upp saker själv utan man ska ta någonting som redan är bekräftat att de här fungerar. Att köpa någonting och känna efter vad det innebär, för att förändra sin egen kultur och det som kommer att komma. Att utveckla sin egen AI tar alldeles för lång tid så det är mycket bättra att ta någonting som redan är testat och går att köpa och sen börja ändra företaget efter det. För när företaget är helt beredd på olika förändringar inom företaget då kan man börja implementera specialiserade AI algoritmer baserad på egna data. Det som är bra med AI är att det är open source och det är det som gör att AI utvecklingen har gått så fort.

Transkriberad intervju med Niklas Larsson på Vinga

In document ARTIFICIELL INTELLIGENS (Page 39-45)

Related documents