• No results found

TRIAD handledning den stipulerade handlednings modellens kärnkomponenter

TRIAD handledningen innehåller involvering av tre agenter. Dessa är student, doktorand och den seniora forskaren. Den modell som här beskrivs medger övning av doktorandens roll som blivande handledare och ger utrymme för att träna i att ge och få feedback avseende pedagogiska färdigheter. Det är en stipulativ modell där olika lärandeförlopp och processer relateras till ett realistiskt empiriskt material i ett tvärprofessionellt samarbete med seminarier som lärandeform. För att skapa dessa förutsättningar bör handledningen omfattas av två väsentliga uppgifter nämligen handledning och efterhandledning eller coaching (Andersson och Persson, 2001). Efterhandledning och coaching har flera viktiga drag men dess inriktning på helheten anses här vara ett väsentligt stöd under förloppet av lärandet. Rent generellt kan man säga att undervisning är ett mer planlagt inlärningsförlopp än handledning

och coaching som kännetecknas av att förloppet inte är i förväg fastställt (Gjerde, 2004). Båda processerna avser främja möjligheter, egen motivation och hantering av arbete med hinder där stödet står i fokus för att generera resultat.

TRIAD modellen bygger här på att handledningen genomförs i en direkt doktorand – studentkontakt individuellt eller i grupp och att efterhandledning genomförs av den seniora forskaren för att stödja handledaren dvs. doktoranden. Det angreppssätt som handledningssituationerna bygger på utvecklas genom en teknisk rationell förhållning (Pajak, 2002) där didaktik och lärandeprocesser spelar en avgörande roll för att uppnå i förväg uppställda mål. Handledningsprocessen bygger på tre differentierade nivåer av gemenskap i lärandet. Första nivån består av ett i förväg fastställt inlärningsförlopp vilket riktas mot studenternas inlärningssitua- tion i grundutbildningen. Den andra nivån består av handledning som är ett för studenten stödjande moment utifrån givna mål. Detta förlopp är även ett inlärningsförlopp för den handledande dokto- randen. Slutligen den tredje nivån där den handledande doktoran- den får efterhandledning dvs. coaching av senior forskare. I den tänkta handledningsmodellen (se figur 1) poneras huvudhandleda- ren ansvara för doktorandens pedagogiska handledning likväl som för det vetenskapliga stödet. Pilarna i figuren visualiserar antagan- den om intensiteten i handledningsprocessen och kommunikationen. Heldragen pil innebär en dubbelriktad dialog huvudhandledare och doktorand emellan, respektive doktorand och grundutbildningsstu- dent emellan. Streckad pill innebär en mindre intensiv dialog huvud- handledare och grundutbildningsstudent emellan.

Enligt modellen ges doktoranden möjlighet att träna sina pedagogiska färdigheter under upprepade undervisningstillfällen med fokus på handledning av studenter på grundutbildningsnivå. Därmed torde doktorandens pedagogiska socialisering inom akademin kunna öka då pedagogiska färdigheter kan tränas och finslipas i relation till den handledning och feedback som huvudhandledaren förväntas ge.

34

Även grundutbildningsstudenternas feedback vad gäller utbildnings- moment, såväl av spontan karaktär som utifrån reguljära utvärde- ringar, ger doktoranden anledning att reflektera över sin pedagogiska skicklighet. Inom grundutbildningen å sin sida ges utrymme att öka den forskningsanknutna undervisningen samtidigt som grundutbild- ningsstudenten socialiseras in i forskningen med relevans för hans eller hennes profession.

Figur 3. Översikt avseende rollfördelning i den stipulerade TRIAD

handledningen.

Handledningssituationen i TRIAD handledning betraktas som en sluten företeelse. Det är en inlärnings- och processbetonad situation där studenten utför ett visst moment och får en verklighetsbaserad erfarenhet samt stöd för sin kunskapsutveckling på både individuell och kollektiv nivå. Handledningen varierar utifrån vad arbetsuppgif- ten och inlärningssituationen innebär till hur och varför momenten utförs. Läroprocessen innebär således att handledningen kan leda till reflektion och kompetensutveckling för alla i triaden involverade parter, studenten, doktoranden och den seniora forskaren.

Läroprocessen inom modellens ramar förutsätter att samtliga invol- verade aktörer innehar olika uppgifter och roller under förloppets gång. Grundutbildningsstudenten studerar och ska introduceras i

Figur 3. Översikt avseende rollfördelning i den stipulerade TRIAD handledningen.

Handledningssituationen i TRIAD handledning betraktas som en sluten företeelse. Det är en inlärnings- och processbetonad situation där studenten utför ett visst moment och får en verklighetsbaserad erfarenhet samt stöd för sin kunskapsutveckling på både individuell och kollektiv nivå. Handledningen varierar utifrån vad arbetsuppgiften och inlärningssituationen innebär till hur och varför momenten utförs. Läroprocessen innebär således att handledningen kan leda till reflektion och kompetensutveckling för alla i triaden involverade parter, studenten, doktoranden och den seniora forskaren. Läroprocessen inom modellens ramar förutsätter att samtliga involverade aktörer innehar olika uppgifter och roller under förloppets gång. Grundutbildningsstudenten studerar och ska introduceras i forskningssammanhang samt delta i sin

handledningsprocess. Doktoranden å sin sida forskar och bygger aktivt upp sin pedagogiska kompetens via sin handledaraktivitet gentemot grundutbildningsstudenten. En viktig förutsättning är att institutionen organiserar den utbildningsverksamhet och lärandemiljö som modellen erfordrar. Med inspiration av Lönn Svensson (2007) kan konstateras att handledningsprocessen utifrån dess ramar, förlopp och resultat kan te sig olika för de involverade aktörerna. Ramarna utgörs här av den struktur som fakulteten och universitetet skapar och organiserar.

TRIAD handledningen omfamnar på det sättet olika episoder av kunnande och former i abstraktionsnivåer vad gäller vetenskaplig kunskap jämte vetenskapliga begrepp. Den

Huvud- handledare Ansvar för pedagogisk och vetenskaplig handledning Doktorand Socialisering i pedagogisk och vetenskaplig färdighet Student Socialisering i professionell och vetenskaplig färdighet

forskningssammanhang samt delta i sin handledningsprocess. Dok- toranden å sin sida forskar och bygger aktivt upp sin pedagogiska kompetens via sin handledaraktivitet gentemot grundutbildnings- studenten. En viktig förutsättning är att institutionen organiserar den utbildningsverksamhet och lärandemiljö som modellen erfor- drar. Med inspiration av Lönn Svensson (2007) kan konstateras att handledningsprocessen utifrån dess ramar, förlopp och resultat kan te sig olika för de involverade aktörerna. Ramarna utgörs här av den struktur som fakulteten och universitetet skapar och organiserar. TRIAD handledningen omfamnar på det sättet olika episoder av kunnande och former i abstraktionsnivåer vad gäller vetenskaplig kunskap jämte vetenskapliga begrepp. Den första nivån inbegriper vardaglig utforskning, introduktion av vetenskapliga grundtankar, koncept och initiering av empiriska modeller för undersökningar samt datainsamling. Denna nivå bygger på frågor som studenten som novis möter i den konkreta yrkesverkligheten.

Den andra nivån av kunskapsepisoder relaterar till handledarstöd och situationer där den handledde studenten får stöd i sitt reflek- terande och i förankring av den nyvunna kunskapen i yrkesrele- vanta modeller samt i omvårdnadsvetenskapliga teorier. Denna andra nivå skapar således broar mellan erfarenhetsbaserad värld och vetenskaplig forskning. Den här nivån avser bygga upp färdig- het för att studenten på ett tillförlitligt sätt skall utveckla färdighe- ter att hantera samband mellan en konkret empirisk verklighet och abstrakta teorier.

Den tredje nivån av episoder rörande kunskapsformer utgörs huvud- sakligen av en metakognitiv handledning där reflektioner utifrån ”how to think about it” prövas i aktuell praktik genom ”how to do it”. Här har den seniora forskaren en central betydelse i sin roll som handledare i vetenskapliga frågor. Den seniora forskaren är också den agenten som genom sin erfarenhet hjälper de övriga att förankra sin kunskap i vetenskapsteori. Vetenskaplig handledning kan bland annat handla om frågor kring olika metoder att förhålla sig till eller olika bearbetningsaspekter i forskningsprocessen. Det kan också innebära att hitta förklaringar ur ett teoretiskt och pragmatisk per- spektiv.

I sjukvårdssammanhang medför olika aspekter av forskningen beskrivningar av en atomistisk och detaljinriktad respektive holis- tisk kunskapssyn. Uppfattningar om helheten är i dessa samman- hang primärt grundade på naturvetenskaplig och ofta experimentell kunskap. En viktig del av stödet på denna nivå kan alltså innebära att upptäcka nya sammanhang och finna fruktbara perspektiv vilket ofta betecknas som forskningens kreativa aspekt. I vetenskapsfilo- sofiska sammanhang brukar dessa beskrivas som ”context of disco- very” dvs. upptäcktens sammanhang och ”context of justification” dvs. bevisningens sammanhang. Den metakognitiva handlednings- nivån handlar alltså till stor del om att stötta adepten och att hitta nycklar till forskarens systematiska kulturförståelse och förståelse av vetenskapsontologiska utgångspunkter. I figur 4 återges en schema- tisk bild över TRIAD handledningen. Bilden återger handledningens agenter, dess rollfördelning och de i handlingen förekommande for- merna och abstraktionsnivåerna av situerad kunskap.

Förloppet i själva handledningssituationen bygger på en undervis- ningsförankrad handledning där situationsbaserat lärande koncen- treras till vetenskaplig metodologi. Resultatet kan eventuellt skapa mervärde i form av ökad kunskap, erfarenhet och meritering för alla aktörer som deltar och är involverade i handledningsprocessen. Handledningsförloppet innebär därmed på så sätt ett flöde av aktiva didaktiska episoder och kan eventuellt medföra att behov av nya ramar för utbildningssituationer kan uppstå. Modellen för TRIAD handledning utgår från ett generellt perspektiv där handledningen förutses ha vissa ramar, förlopp och resultat. Modellens tillämpning exemplifieras i nedanstående förslag om tillvägagångssätt kring en fiktiv stresstudie. Även andra fenomen som uppfattas som kärnbe- grepp inom omvårdnad kan vara lämpliga eller aktuella.

Figur 4. TRIAD handledning. En handledningsmodell för imple-

mentering av vetenskapliga koncept i sjuksköterskeutbildningen. Rollfördelning för deltagare i TRIAD handledning Formerna och abstraktionsnivåer för kunskap i handledningsförloppet Rollfördelning för deltagare i TRIAD handledning Reflektiv kunskap och tankemodeller Konkret empirisk upplevelse- kunskap Den utforskande grundutbildnings- studenten Den handledande doktoranden Den handledande

seniora forskaren Vetenskapligt ordnad, abstrakt och formaliserad kunskap

Formerna och abstraktionsnivåer för kunskap i

Related documents