• No results found

Varför tror barn att deras föräldrar läser för dem?

In document Högläsning i hemmet (Page 34-38)

I vår studie har vi frågat barnen varför de tror att deras föräldrar läser för dem. Endast ett av barnen svarade att hans föräldrar inte läser för honom, därav fick vi inget svar av honom på vår frågeställning. Vi var nyfikna på barnens perspektiv på föräldrarnas högläsning för dem och vad deras tankar om varför föräldrarna läser för dem.

5.2.1 Läsa för att lära

Ett av barnen vi intervjuade, Andreas, svarar på frågan om varför han tror att hans f r ldrar l ser f r honom att de g r det “f r det r ra att l sa, man l r sig nya sa er som man inte vet alls. Man l r sig ttemyc et” 4-04-24). Andreas har ett stort intresse för böcker och berättar att hans mamma och pappa läser för honom varje dag. Andreas har fått uppfattningen att det är bra att läsa. etta etonar ven omin ovi , Eriksson och Fellenius (2006:19) som menar att föräldrar har medvetna och omedvetna attityder till böcker som barnet påverkas av. Föräldrar som har intresse för böcker och som själva läser böcker till vardags förmedlar omedvetet attityder till barnet som påverkar deras synsätt på böcker. Andreas föräldrar har intresse för böcker vilket även format Andreas intresse. De föräldrar som inte har intresse för böcker förmedlar omedvetet deras syn på böcker till barnet som skapar en ovilja att läsa. Som tidigare nämnt imiterar barn vuxna och föräldrars attityder till läsning påverkar i sin tur även barnen (Chambers 1998:36). Andreas berättar vidare i intervjun om alla saker han har lärt sig bland annat om gudar som avlidit, vikingar, sköldar och svärd. Det är just det han påpekar i intervjun, att han tror att hans föräldrar läser för honom för att han ska lära sig nya saker som man tidigare inte haft någon kunskap om. Även ett annat barn betonar detta och berättar i intervjun att han tror att föräldrarna läser för att han ska lära sig saker. Det framgår alltså tydligt att föräldrarnas synsätt har smittat av sig på barnet, pojken berättade om vad han hade l rt sig fr n i c erna som han opplade till nya upplevelser. “Jag har l rt

27

mig saker om vulkaner, vissa vulkaner är större än Eiffeltornet. Våldsamma utbrott är inte bra. Men vulkaner med tjock lava har man chans att komma därifrån när det sprutar upp” Ri ard 4-04-24).

Fem av barnen kopplade högläsning till direkt lärande. Två av dem svarade att föräldrarna läser för dem för att de ska lära sig saker medan tre av barnen specifikt sa att föräldrarna läser för att de själva skulle lära sig att läsa. Hur kan då läsning bidra till barnens lärande både rent allmänt och just i syftet att l ra sig l sa omin ovi , Eriksson och Fellenius (2006:18) har utifrån en modell framfört vilka möjliga effekter högläsning mellan vuxen-barn kan ge:

Boken som företeelse

Boken som objekt Bokens innehåll Språk i skrift

Attityder till böcker Bokens funktion

Bak och fram Vända blad Vad som är text och

bild Kunskaper Etik Olika miljöer Olika relationer Känslor Berättelsens uppbyggnad Skriftens grammatik Ordförråd

Literacyutveckling Literacyutveckling Literacyutveckling Literacyutveckling

De barn som berättade i intervjun att de tror att deras föräldrar läser för dem för att de ska lära sig saker får kunskaper genom att närma sig skriftspråket. De barn som nämnde att de tror att deras föräldrar läser för att de ska lära sig att läsa kommer genom texten i kontakt med ord, språkets uppbyggnad och grammatik vilket även ger kunskaper om bokens innehåll. För att besvara vår fråga hur läsning kan bidra till barnens lärande rent allmänt och i syfte att lära sig läsa så går det inte att separera dessa då de går hand i hand. För att barn ska lära sig om fjärilens livscykel genom högläsning måste vi närma oss skriftspråket och då utvecklas en förståelse för språket som barn använder när de ska lära sig läsa. För att barn ska lära sig att läsa så behöver de komma i kontakt med böcker som i sin tur ger barnen kunskaper ( omin ovi , Eriksson och Fellenius 2006:18). En flicka vi har intervjuat berättar att hennes mamma läser för henne för att hon ska lära sig sa er. Hon s ger “ a, ag kan s ga o st ver i o en. B.O.K” Sara 4-04-25). Flickan i citatet beskriver vad hon har lärt sig från böcker där ibland bokstäver. Att barn utvecklar ordförrådet betonar Anne-Marie Körling (2012:20) som menar att barn

28

erövrar språket genom relationen med föräldern. Vårt resultat visar att ett par av barnen inte är intresserade av l sning, det er ttar en po e som sa att “ ag tyc er inte om c er, men mamma och pappa l ser var e dag f r att ag s a l ra mig” Hampus 4- 04-23). I våra intervjuer tydliggörs vilka barn som är intresserade av läsning, somliga barn lyser upp i ansiktet när de berättar om allt de har lärt sig medan andra barn inte visar så stor entusiasm. Vad kan detta bero på? Pojken i citatet berättar även under intervjun att han föredrar att sitta framför läsplattan och när vi frågar vidare om varför sken han upp och pratade om att det finns roliga spel på den.

Det finns en risk att föräldrarna har ett alltför stort lärande i fokus när de högläser. Somliga föräldrar redovisar om grammatik och ord istället för att fokusera på bokens innehåll, det vill säga att svepas in i en saga vilket även kan förklara varför pojken inte har intresse för böcker. Flickan och pojken tror att deras föräldrar läser för dem av samma anledningar, men deras intresse för böcker skiljer sig åt. Vi anser att föräldrarnas engagemang, syfte, ambitioner och val av böcker är betydelsefullt för barnets intresse. Föräldrarnas syften och ambitioner kan bidra till flera fördelar ifall de har lärande och barnets intresse i tanke under högläsning. Fokuserar föräldrarna däremot endast på lärande och inte tar barnets intresse i beaktande kan barnets intresse för böcker försvagas. Vi stödjer detta resonemang på Vygotskijs sociokulturella teori där barnets utveckling kan förhindras om barnen stöter på sådant som är för avancerat för deras utveckling och som är långt över deras behärskningsnivå (Chambers 1998:38). Pojken har möjligen stött på ord och begrepp som är över hans behärskningsnivå och associerar därför böcker med något tråkigt.

5.2.2 Barns tankar om varför föräldrar läser för dem

Tre av barnen svarade att deras föräldrar läser för dem för att de ska somna. Alla barnen som deltar i högläsningssituationer har svarat att deras föräldrar läser för dem vid läggdags. Vi tror att detta kan vara en bidragande orsak till att vissa av barnen uppfattar att de blir lästa för just för att de ska somna. Läsningen i sig kan vara ett bra sätt att skapa rutiner och att varva ner innan läggdags. Samtidigt anser vi att det finns en risk i att föräldrar endast läser innan läggdags då barnen då förknippar högläsning med att de ska somna och kanske är för trötta för att föra någon diskussion vilket Chambers menar är en värdefull aktivitet som bidrar till lärande hos barnet (Chambers 1998:10).

29

Det var endast ett av barnen som svarade att hans föräldrar inte läser för honom. Han sa att föräldrarna istället brukade sitta och rita med honom. När vi frågade om han tyckte om att läsa svarade han att han inte vill ha böcker, och nämnde även att han hellre sitter med sin ipad än en bok. Ett annat barn svarade att hans föräldrar läste för honom men att han själv inte tyckte om det och att han istället vill sova. Från de resterande fyra barnen fick vi blandade svar. De tror att föräldrarna läser för att det är kul, för att barnen vill höra en saga och för att föräldrarna själv tycker om att läsa.

”Mamma l ser om apote et. Hon gillar att l sa” lin 4-04-23). Elin har separerade föräldrar där endast modern läser för henne. Hon upplever modern som intresserad av böcker då hon ständigt läser litteratur i sin utbildning till undersköterska och det är därför som mamman läser för henne. Två av fjorton barn som svarar att föräldrarna läser för att de ska lära sig saker har studerande förälder/föräldrar. Deras svar kan bero på att de ser att deras föräldrar läser böcker i syfte att lära sig vilket påverkar i sin tur hur de ser på böcker. Att barn imiterar föräldrar betonas även inom behaviorismen där man anser att individer påverkas av varandra (Chambers 1998:36).

30

6 Avslutande slutsatser och diskussion

I detta kapitel kommer vi att diskutera resultatet samt metoden. Vi kommer även att skriva om studiens tillförlitlighet och förslag till vidare forskning.

In document Högläsning i hemmet (Page 34-38)

Related documents