• No results found

Hantering av smutstvätt

Hanteringskedjan från smutsig tvätt till ren tvätt är en process med många steg. Samtliga steg måste fungera för att tvätten ska bli ren och bibehållas ren fram till användning. Smutsig tvätt från vård och omsorg innehåller mikroorganismer och måste därför hanteras så att smittspridning undviks. Tvättprocessens påverkan på mikroorganismer är en kombination av värme, mekaniska och kemiska faktorer i relation till inverkningstid.

Smutstvätt innehåller mikroorganismer, varav en del är sjukdomsframkallande, och måste därför hanteras så att smittspridning undviks. Det är ovanligt att någon personal blir smittad vid omhändertagande av smutstvätt, men vid felaktig hantering kan den utgöra en smittrisk för andra vårdtagare.

Lägg aldrig smutstvätt på golvet eller i stolar. Smutstvätt läggs direkt i tvättsäck eller i tvättkorg. Bär aldrig tvätt mot oskyddad arbetsdräkt. Större föroreningar på tvätten avlägsnas och spolas ned.

Basala hygienrutiner ska tillämpas vid all hantering av tvätt. Använd plastförkläde och vid behov handskar vid hantering av smutsig tvätt. Utför alltid handdesinfektion efter hantering av smutsig tvätt.

Tvätthantering tvätteri

I första hand bör tvätthantering av arbetskläder, men också av lakan och handdukar ske på tvätteri i kontrollerade processer. Standarden SS- EN 14065 beskriver ett kvalitetssystem med riskanalys för att kunna garantera hygieniskt säkerställda textilier till kunden. Vid större upphandling av tvätt bör vården kräva att tvätteriet följer denna standard

Textilier på cirkulation samt kundmärkta som skickas till tvätteri Följ tvätteriets instruktioner för:

• Fyllnadsgrad och förslutning av tvättsäck

• Hantering av genomvåt tvätt

• Hantering av smittförande tvätt

• Hur textilier kasseras

Tvätthantering i gemensam tvättstuga

Hanteringskedjan från smutsig tvätt till ren tvätt är en process med många steg. Samtliga steg måste fungera för att tvätten ska bli ren och bibehållas ren fram till användning.

Verksamhetschef eller motsvarande ansvarar för att det finns skriftliga rutiner för

arbetsprocessen i tvättstugan samt att det finnas skrivna städrutiner för maskiner, bänkar, tagytor och golv. Gärna med tillhörande checklistor som signeras.

I tvättstugan ska flödet vara så att rena textilier aldrig korsar smutsig tvätt.

• Den rena tvätten ska transporteras så den inte riskerar att förorenas. Lägg inte ren tvätt i smutsig tvättkorg. Rengör tvättkorgen, alternativt kan separata tvättkorgar användas, en för smutsig tvätt och en för ren.

27

Förutsättning för att vika rena textilier på rent underlag bör finnas.

• Regelbundet underhåll av tvättmaskin, torktumlare och torkskåp är viktigt. Följ leverantörens anvisning för rengöring av exempelvis tvätt- och sköljmedelsfack och filter.

• Tänk på att inte överfylla maskinerna.

• Handtaget på tvättmaskinsluckan är förorenat med mikroorganismer, så när lucka öppnats skall händer desinfekteras innan rena textilier tas ut.

• I samtliga tvättstugor ska det finnas vägghängd hållare för handskar, handdesinfektionsmedel plastförkläde och plats för alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid.

Tvätt av vårdtagarnas kläder

Följ tvättråd för respektive plagg. Vårdtagares tvätt ska inte samtvättas med annan vårdtagares tvätt. Kläderna ska torkas snabbt och förvaras i vårdtagarens lägenhet.

Smittförande tvätt

Textilier som är kraftigt förorenade med kroppsvätskor från vårdtagare anses som

smittförande oavsett om vårdtagaren har en känd smitta eller inte. Tvätten ska samlas ihop i lämpligt emballage innan tvätten tas direkt till tvättstuga. Då smittförande tvätt tvättas i 40°C eller mindre rekommenderas att nästa maskin tvättas i lägst 60°C.

Tvätt av städmaterial

Golvmoppar/skurdukar ska tvättas i 90-95°C i normalprogram och tvättas separat. Blanda inte golvmopp med mikrofiberdukar (dukarna blir förstörda) i samma tvätt. Många enheter använder vid vissa tillfällen engångsmaterial.

Används samma tvättmaskin till vårdtagares tvätt (vilket inte rekommenderas)ska ett sköljprogram körs innan kläderna tvättas, detta för att avlägsna ludd och damm.

Golvmoppar, mikrofiberdukar och skurdukar torkas i torktumlare/torkskåp, förvaring sker därefter i skåp eller utrymme enbart för städmaterial.

Tvätt av arbetskläder

Arbetskläder bör tillhandahållas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska stå för kostnaden av tvätt av arbetskläder och kostnaden ska inte belasta arbetstagaren (AFS 2018:4). Rena torra arbetskläder förvaras i stängt skåp på arbetsplatsen för att bevara sin renhetsgrad. Skåp placeras inte i tvättstuga.

Alla arbetskläder, även privat inköpta arbetskläder rekommenderas att:

1. I första hand tvättas på tvätteri med en kvalitetskontrollerad tvättprocess. På detta sätt kan ansvarig chef säkerställa tvätten av arbetskläder genom tvätteriets standarder.

2. Sker tvätt på arbetsplats ska arbetskläder tvättas i lägst 60°C under tio minuter med normalprogram (ej snabbprogram). Separat tvättstuga och tvättmaskin för

arbetskläderna rekommenderas. Arbetskläderna ska alltid tumlas torra eller torkas i torkskåp för att undvika bakterietillväxt under torktiden. Ansvarig chef följer nogsamt upp rutiner för skötsel av tvättstuga. Se mer ovan under Rubriken ”Tvätthantering gemensam tvättstuga.”

28

3. Om arbetskläderna tvättas i gemensam tvättstuga med vårdtagarnas tvätt ställs höga krav på att ansvarig chef följer rutiner för skötsel tvättstuga så att inte ren och smutsig tvätt korsas”. Se mer ovan under Rubriken ”Tvätthantering gemensam tvättstuga.”

Arbetskläderna ska alltid tumlas torra eller torkas i torkskåp för att undvika bakterietillväxt under torktiden.

Hantering av ren tvätt

All hantering av ren tvätt (torkning, efterbehandling, förpackning, uppackning, förvaring) ska ske så att renheten bevaras. Rena textilier ska aldrig hängas på tork i tvättstuga. Torkning ska ske snarast efter tvättning för att förhindra tillväxt av kvarvarande bakterier och denna torkning ska ske genom torktumlare eller torkskåp.

Efterarbete/vikning ska ske på nydesinfekterad yta.

Förvaring av rena textilier

Rena textilier ska förvaras så att renheten behålls. Rena torra textilier läggs direkt in i

vårdtagarens egna skåp och skall inte förvaras i tvättstuga. Förvaring av rena textilier kan ske på hyllor i separat rum med stängd dörr. I rummet ska bara produkter med liknande

renhetsgrad förvaras. Alternativt kan rena textilier förvaras i skåp med stängd dörr utanför tvättstugan.

Rena torra arbetskläder förvaras i stängt skåp på arbetsplatsen för att bevara sin renhetsgrad.

Skåp placeras inte i tvättstuga.

Tillbaka

29