• No results found

U KÁZKA TANEČNÍCH LEKCÍ

In document 4 5 6 (Page 27-42)

7. PLÁN PROJEKTU

7.1 U KÁZKA TANEČNÍCH LEKCÍ

Úvodní hodina

Děti si před kaţdým tréninkem vyzvedávám ve školní druţině, kde na mě čekají.

Dětem jsem se ve druţině představila a odvedla je do šatny, kde se převlékly. Čekala jsem na ně v tělocvičně, kde jsem zatím připravila vše potřebné.

Téma hodiny: Ukaž, co umíš

Cíl: Seznámení se s chodem tanečního krouţku, vzájemné seznámení, seznámit se a vnímat hudbu a vlastní tělo, rozvoj tvořivosti, osobnosti, koordinace, motorické paměti, osvojit si v rámci moţností sestavu, bodově ji ohodnotit

31

Úvodní část

Seznámení s průběhem celého tanečního krouţku a i dnešní hodiny probíhá v komunikačním kruhu. Děti motivuji tématem hodiny a jejím obsahem. Obeznámím je s tím, ţe vše co se tu naučíme, ukáţeme později našim rodičům a přátelům na závěrečném vystoupení. Musíme pro to vystoupení vybrat název choreografie, proto mají za úkol se na další hodinu rozmyslet a říci mi jejich nápady. Ukáţu jim také odměny v podobě kamínků, které budou dostávat za určitou aktivitu v průběhu tréninku, kdy se budou snaţit nejvíce, budou plnit zadané úkoly, následovat pravidla tanečníků atd. Avšak co je předmětem konkrétního posuzování nikdy neřeknu, kaţdou hodinu si vyberu jinou aktivitu a i jiné dítě.

Snaţím se o to, aby během roku kaţdé dítě dostalo kamínek, který představuje je, jako tanečníky, kdy se během roku budou postupně zlepšovat – „vybrušovat“ na diamanty.

Mám připravenou čtvrtku s nákresem tanečníků, kterou s dětmi postupně dotváříme. Jedná se o pravidla tanečníků, na kterých se společně domluvíme. Sestavíme krátká hesla, která budeme v rámci tréninků plnit a ztvrdíme je našimi podpisy a případným dokreslením.

Seznamovací hra

Popis a průběh hry: Děti stojí v kruhu a postupně se představují. Př. Jsem Simonka a mám ráda tancování. To co mám ráda, ztvárním pohybem, tleskáním, pleskáním na kaţdou slabiku.

Při vyslovení jména na dotyčného všichni ukáţí, při vyslovení co má rád nejdříve poslouchají a dávají pozor na pohyby. Později společně vysloví jméno, a co má rád ztvární opakováním jeho pohybu.

Obrázek č. 2: Tvorba pravidel tanečníků Zdroj: vlastní

32 Rušná část

Děti se rozmístí po tělocvičně do tvaru šachovnice, aby na mě všechny viděly. Za doprovodu hudby zahřejeme celé tělo pomocí lehkých tanečních kroků, které opakujeme dokola ve smyčkách pro náleţité osvojení si nových pohybů, při kterých vnímáme hudbu.

Zapojujeme všechny části těla, tyto kroky později vyuţijeme do sestavy. Děti dostávají pauzy na pití a další potřeby v průběhu celého

tréninku.

Průpravná část

Organizace: postavení šachovnice Provádíme protaţení všech částí těla, aby nedošlo k poškození při námaze.

Aplikujeme posilovací cviky pro posílení svalů těla.

Dbáme na správné dýchání.

Ukázka protaţení a posilování viz příloha č. 2

Hlavní část

Obrázek č. 3: Protažení Zdroj: vlastní

Obrázek č. 4: Nácvik sestavy Zdroj: vlastní

33 Ukázka a nácvik sestavy viz příloha č. 2

Provedení sestavy si zhodnotím dle daných kritérií, následně ji oboduji a vyuţiji ve svém výzkumu.

Závěrečná část

Závěrečné protaţení v postavení čelem do kruhu.

Pouštím pomalou klavírní hudbu, kterou se snaţíme znázornit našimi pohyby. Hudba slouţí ke zklidnění organizmu, vydýchání.

Zakončujeme hodinu znovu v komunikačním kruhu, kde společně zhodnotíme hodinu.

Všechny děti chválím a rozdávám první kamínek. Motivuji je k dalšímu tréninku, kde se naučíme dalším pohybů a zahrajeme si nové hry. Připomínám jim domácí úkol a oznamuji další těma naší hodiny: „Klobouk či čepice?“ Říkám jim, ţe se budu těšit na příští shledání a nabádám k procvičování doma, aby sestavu nezapomněly.

Zhodnocení hodiny

Děti, které znám jiţ z dřívější doby, působily na první hodině více sebejistě. Stydlivost a nejistota se ale v průběhu hodiny vytratila i u nových dětí. Velice se jim líbila aktivita vytvořit si pravidla a domnívám se, ţe tato činnost podpoří jejich zvnitřnění a dodrţování.

Seznamovací hra je velmi bavila, děti se navzájem inspirují a přidávají nové a nové pohyby.

Jelikoţ jsou některé děti ze stejné třídy a všichni se znají alespoň od vidění, protoţe je to malá škola, napomáhá to při seznamování a lepším poznávání se. Všechny děti se po celou hodinu aktivně zapojují a snaţí, je těţké ocenit kamínkem jen jednoho. Některé děti vnímají hudbu velice dobře a sestava pro ně není tolik náročná, jiné jsou na tom hůře, ale to je pochopitelné, vše se jistě v průběhu roku zlepší. Děti hodnotí hodinu velice pozitivně, těší se na další.

Slibují trénovat doma a promyslet si zadaný úkol.

Obrázek č. 5: Protahování Zdroj: vlastní

34

Téma hodiny: Převezmi kontrolu

Cíl: vnímat hudbu a vlastní tělo, rozvoj tvořivosti, osobnosti, koordinace, spolupráce, důvěry, motorické paměti, zodpovědnosti, naučit se novým hudebně pohybovým dovednostem a rozvoj stávajících

Cíl: vnímat své tělo a hudbu, vytvořit ji, rozvoj koordinace, motoriky, spolupráce a tvořivosti, hudebně pohybových dovedností Časová dotace: 5 – 10 min

Motivace: tvorba vlastní hudby a pohybů, kamínky

Popis a průběh hry: Děti stojí v kruhu kolem vybraného jedince. Dítě uprostřed se snaţí pohybovat do rytmu, který vytvářejí ostatní děti po vzoru vybraného dítěte, které je součástí kruhu. Napodobují jeho pleskání, tleskání, dupání a tím tak tvoří zvukovou kulisu. Děti se za mých pokynů střídají v pozicích a postupně si všichni vyzkouší obě řídící role.

Obrázek č. 6: Pravidla tanečníků Zdroj: vlastní

35

a vymýšlí stále jiné a sloţitější pohyby. Postupně se všichni vystřídají, jako poslední udávám pohyby opět já, ale uţ zůstávám s nimi v kruhu. Doplňuji pohyby o kroky a cviky, abych si byla jistá zahřátím celého těla.

Průpravná část

Organizace: kruh

Provádíme protaţení všech částí těla, aby nedošlo k poškození při námaze. Dětem znovu předávám určitou zodpovědnost, jelikoţ kaţdé z dětí ukáţe nějaký

protahovací cvik, který

s ním budeme společně provádět. Děti se snaţí o perfektní provedení, aby byla jejich

ukázka správná a nemusela jsem je opravovat. Protaţení zakončuji já, aby protaţení obsahovalo všechny potřebné cviky. Všechny děti velice chválím, jak se zhostily pozice trenéra.

Aplikujeme posilovací cviky pro posílení svalů těla.

Dbáme na správné dýchání.

Ukázka posilování viz příloha č. 2

Obrázek č. 7: Protahování v kruhu Zdroj: vlastní

Obrázek č. 8: Nácvik nové sestavy Zdroj: vlastní

36

Hlavní část

Začíná nácvik nových kroků na počítání, dokud si je neosvojí, později je provádíme společně s hudbou. Sestavujeme z nich smyčky, které provádíme stále dokola. V příští hodině budou vyuţity do nové sestavy.

Opakujeme, procvičujeme a zdokonalujeme jiţ naučenou sestavu. Cvičíme na počítání pro upevnění a upřesnění. Poté na hudbu, kdy se ji snaţíme vyjádřit a více proţívat v prováděných pohybech.

Ukázka a nácvik sestavy viz příloha č. 2

Závěrečná část Relaxační hra

Hadrová panenka

Cíl: Zklidnění organismu, spolupráce, protaţení, rozvoj důvěry, koordinace Motivace: hra s tělem, vedení pohybů

Závěrečné protaţení provádíme ve dvojicích, dbáme na správné dýchání. Jedno dítě představuje panenku, se kterou druhý opatrně hýbe a protahuje různé části těla. Na povel se děti vymění.

Pouštím pomalou, uklidňující hudbu, kterou doprovázíme našimi pohyby, postupně zklidňujeme organismus a dýchání.

Zakončujeme hodinu znovu v komunikačním kruhu, kde společně zhodnotíme hodinu.

Všechny děti chválím a daruji kamínek. Motivuji je k dalšímu tréninku, kde se naučíme dalším pohybům a zahrajeme si nové hry. Oznamuji další těma naší hodiny: „Barevný den“.

Říkám jim, ţe se budu těšit na příští shledání a nabádám k procvičování doma, aby sestavu nezapomněly.

Zhodnocení hodiny a další plánování

Děti jsou na hodinách velmi aktivní, navzájem se motivujeme. Kdyţ nemám jejich plnou pozornost nebo porušují naše pravidla, připomenu jim je a děti se začnou chovat podle naší dohody. Dohodli jsme se také na povelu „pomeranč“, který znamená to samé jako povel

37

„pozor“, avšak myslím, ţe zní méně příkazově, ale funguje naprosto stejně. Mohu jiţ vypozorovat zdokonalení ve vnímání hudby i v jejím ztvárnění. Děti jsou v pohybech více sebejisté v improvizaci více tvořivé. Nováčci se snaţí vyrovnat svým zkušenějším kolegům.

Sestava je prováděna velice dobře, proto ji příště budeme opakovat, ale postoupíme k výuce nové. Vzhledem k výběru zaměření choreografie s názvem „Z pohádky do pohádky“, tvoříme dále sestavy s tématem mimoňů a ledového království na příhodnou hudbu.

Téma hodiny: Barvy kolem nás

Cíl: vnímat hudbu a vlastní tělo, rozvoj tvořivosti, osobnosti, koordinace, spolupráce, důvěry, motorické paměti, zodpovědnosti, naučit se novým hudebně pohybovým dovednostem, utuţit a rozvíjet stávající

Popis a průběh hry: Děti tančí dle své libosti na hudbu, kterou pouštím, kdyţ se ale hudba zastaví, vyslovuji jedno ze tří hesel (sed, leh, dřep), které musí rychle splnit a u toho se dotýkat barvy, kterou určím.

Obrázek č. 9: Pohybová hra Zdroj: vlastní

38 Rušná část

Děti se rozmístí do postavení šachovnice naproti mně. Učíme se nové taneční kroky, které později budeme zařazovat do sestavy.

Nejdříve pomalu na počítání, postupně zrychluji, abych se přiblíţila k rytmu vybrané hudby pro následnou sestavu.

Pohybová hra Nálada

Cíl: tvořivost, koordinace, vnímání hudby a její znázornění, rozvoj hudebně pohybových dovedností

Pomůcky: barevné fáborky

Motivace: tanec s náčiním, kamínky, seberealizace a tvořivost

Popis hry: Do prostoru tělocvičny umisťuji mnoho různobarevných fáborků, děti si je vybírají podle nálad, které mají z přehrávaných skladeb. Fáborky pohybují různě do hudby podle rytmu, melodie, crescenda,

decrescenda atd.

Obrázek č. 10: Pohybová hra s fáborky Zdroj: vlastní

Obrázek č. 11: Posilování s fáborky Zdroj: vlastní

39

Snaţíme se o plynulost pohybů, aby se fáborky nepřetrhly. Všechny děti velice chválím.

Aplikujeme posilovací cviky pro posílení svalů těla. Dbáme na správné dýchání. Ukázka novou sestavu. Opakujeme, procvičujeme a zdokonalujeme jiţ naučenou sestavu. Cvičíme na

Cíl: Zklidnění organismu, uvolnění, správné dýchání

Obrázek č. 12: Opakování sestavy Zdroj: vlastní

Obrázek č. 13: Relaxační hra Zdroj: vlastní

40 Motivace: vyuţití rekvizity, nová aktivita, kamínky

Pouštím pomalou, uklidňující hudbu, doprovázím ji klidným hlasem, říkám dětem, ve které části dne se nachází, co dělají a oni se to vdechy a výdechy, všechna únava odchází a oni jsou odpočatí a znovu nabití energie, pomalu je probouzím.

Zakončujeme hodinu znovu v komunikačním kruhu, kde společně zhodnotíme hodinu.

Všechny děti chválím a daruji kamínek. Motivuji je k dalšímu tréninku, kde se naučíme dalším pohybům, pokročíme s naší sestavou a zahrajeme si nové hry. Oznamuji další těma naší hodiny: „Americký den“ Říkám jim, ţe se budu těšit na příští shledání a nabádám je k procvičování doma, aby sestavu nezapomněly.

Zhodnocení hodiny a další plánování

Děti dnes byly naprosto perfektní, nemusela jsem je vůbec napomínat, ani poukazovat na pravidla.

Jeden chlapec si zapomněl botasky, ale nechala jsem ho cvičit po omytí v botaskách na ven, aby nepřišel k úrazu bez bot. Děti se výrazně zlepšují ve svých dovednostech, provedení sestav, spolupráci, tvořivosti. Kaţdá hodina je doprovázena příjemnou atmosférou. Další lekce je poslední před jarními prázdninami, proto bude zaměřena spíše na opakování i zdokonalování naučených sestav a bude doplněna o nové kroky pro další sestavu do choreografie.

Obrázek č. 14: Nácvik nových kroků Zdroj: vlastní

41

Téma hodiny: Americký den

Cíl: vnímat hudbu a vlastní tělo, rozvoj tvořivosti, osobnosti, koordinace, spolupráce, důvěry, motorické paměti, paměti, zodpovědnosti, naučit se novým hudebně pohybovým dovednostem, utuţit a rozvíjet stávající

Úvodní část

Seznámení s průběhem dnešní hodiny probíhá v komunikačním kruhu. Děti motivuji tématem hodiny, kdy si zaletíme na výlet do Ameriky, a proto budeme mluvit i anglicky, aby nám ostatní rozuměli. Neopomínám kamínky a připomínám závěrečné vystoupení, na které chceme trénovat, abychom ukázali, co všechno jsme se naučili. Vystavuji pravidla tanečníků na dobře viditelné místo a připomínáme si jeho znění.

Pohybová hra Barvy

Cíl: vnímat své tělo a hudbu, znázornit ji, rozvoj koordinace, motoriky, rychlosti a reakce, tvořivosti, hudebně pohybových dovedností

Časová dotace: 5 – 10 min

Motivace: seberealizace, tvořivost, angličtina, kamínky

Popis a průběh hry: Děti tančí dle své libosti na hudbu, kterou přehrávám, kdyţ se ale hudba zastaví, vyslovuji barvu v angličtině, kterou musí najít a dotknout se jí.

Rušná část

Děti se rozmístí do postavení šachovnice naproti mně. Učíme se nové taneční kroky, které později budeme zařazovat do sestavy. Nejdříve pomalu na počítání, postupně zrychluji, abych se přiblíţila k rytmu vybrané hudby pro následnou sestavu.

42 Pohybová hra

Zvíře a pelíšek

Cíl: rozvoj pohybových dovedností, koordinace, pohotovosti, obratnosti, rozvoj paměti, myšlení, cizího jazyka

Motivace: kamínky, cizí jazyk

Popis hry: Děti dostávají pojmenování v angličtině podle toho, zda budou představovat zvířata nebo číslo pelíšku. Děti, které mají úlohu pelíšků, stojí vyrovnané v řadě metr od sebe.

Ty, které mají roli zvířat, si lehnou na záda doprostřed tělocvičny hlavami k sobě. Postupně říkám spojení zvířete a číslo pelíšku, kam má běţet. Kdyţ jsou všechna zvířátka v pelíšku,

a děti jsou více soustředěné. Všechny velmi chválím.

Aplikujeme posilovací cviky pro posílení svalů těla.

Dbáme na správné dýchání.

Ukázka protaţení a posilování viz příloha č. 2

Obrázek č. 15: Pohybová hra Zdroj: vlastní

Obrázek č. 16: Protažení v párech Zdroj: vlastní

43

Hlavní část

Vyuţíváme nácviku kroků z rušné části. Znovu je opakujeme na počítání, dokud si je zcela neosvojí, později je provádíme společně s hudbou a tvoříme novou sestavu. Opakujeme, procvičujeme a zdokonalujeme jiţ naučené sestavy. Cvičíme na

Pouštím pomalou, uklidňující hudbu, doprovázíme ji klidnými a plynulými pohyby, kterými napodobujeme kosmonauty oblékající si skafandry.

Sedáme si do rakety a letíme na měsíc. Obrázek č. 18: Nácvik choreografie Zdroj: vlastní

44

Všechny děti chválím a daruji kamínek. Dnes se překonávaly v tanečních výkonech i v chování. Aktivity je nadmíru bavily. Motivuji je k dalšímu tréninku, kde se naučíme dalším pohybům, pokročíme s naší sestavou a zahrajeme si nové hry. Oznamuji další těma naší hodiny: „Velikonoce“ Říkám jim, ţe se budu těšit na příští shledání a nabádám je k procvičování doma, aby sestavu nezapomněly.

Zhodnocení hodiny a další plánování

Hodina s vyuţitím angličtiny je velice potěšila. Na předešlé hodině jsem si zjistila, ţe všechny děti studují angličtinu, tudíţ pouţití jednoduchých výrazů jako jsou zvířátka nebo barvy bylo moţné, jelikoţ je mají osvojené. Děti se u protahování značně soustředily, protoţe je zajímalo, co budeme protahovat. Kdyţ nastal problém, který byl potřeba opravit, např.

prohnutá záda, mluvila jsem česky. Při hrách, kde jsme vyuţívali angličtinu, bylo znát, které děti jsou mladší, jelikoţ musely nad anglickými výrazy chvíli přemýšlet. Jejich značnou pílí se však v průběhu hodiny vyrovnaly starším dětem. Aktivita Let na měsíc je nadchla a odcházely z tréninku pomalu, jako by byly stále na měsíci. Opakování předešlých sestav bylo bez potíţí, děti se stále zdokonalují v tanečních dovednostech, technice i pohybové paměti. Další hodinu se zaměříme na opakování sestav, ale především si uděláme odpočinkovou lekci, kdy budeme hrát spoustu her k tématu velikonoc. Dále nám zbývá hodina, kde provedeme závěrečné měření pohybových dovedností k ukončení projektu. Tím ale taneční krouţek nekončí, budeme pokračovat v rozvoji našich hudebně pohybových dovednostech a pilně trénovat na závěrečné vystoupení. Choreografie sestavená z jednotlivých sestav s tématem „Z pohádky do pohádky“, které jsme společně vymysleli, bude ozvláštněno sjednoceným kostýmem a rekvizitami, jenţ podpoří celistvost hudby, tance a prostředí a vtáhne diváky do děje.

45

In document 4 5 6 (Page 27-42)

Related documents