• No results found

Underlag för beslut om länsjour, bilaga 1

In document Information/diskussion (Page 37-41)

Bakgrund

Socialförvaltningen i Eskilstuna kommun fick under våren 2017 i uppdrag att utforma en länsgemensam socialjour eftersom Eskilstuna var och är den enda Sörmlandskommunen som har en egen socialjour med särskilt anställd personal, samt sedan år 2016 därtill har haft ett fortlöpande avtal om att ombesörja socialjour åt ytterligare en kommun (Strängnäs). Eskilstuna såg möjligheten till att utveckla befintlig socialjoursverksamhet och att renodla kompetensen för akut arbete kvällar och helger. Det ansågs även vara en viktig förutsättning för en sådan omfattande samverkan att kunna utgå från en redan befintlig verksamhet istället för att påbörja något helt nytt.

Rättsliga förutsättningar

Genom en lagändring i kommunallagen (2017:725), KL, som trädde i kraft den 1 juli i år finns idag ett tydligare stöd för möjligheten till extern delegation för kommuner och landsting. De nya bestämmelser som infördes i 37 § KL ger kommuner och landsting generella möjligheter till avtalssamverkan över kommun- och landstingsgränserna, vilket väntas komma att bli av särskilt stor betydelse för mindre kommuner som behöver stärka sin kapacitet inom områden där det inte är kostnadseffektivt att eller ens möjligt att ha egna personella resurser.

Medverkande kommuner

I Södermanland har Eskilstuna, Strängnäs, Flen, Katrineholm, Vingåker, Oxelösund, Trosa och Gnesta lämnat besked om att de vill medverka. Trosa är dock inte med initialt, utan planerar för att gå med under 2019. Den enda kommunen i länet som valt att inte delta är Nyköping.

Socialjourens uppdrag

Den länsgemensamma socialjouren ska ha till uppdrag att hantera brådskande ärenden inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg gällande barn, unga samt vuxna i missbruk och/eller våld i nära relation i behov av omedelbar vård och

2 (4)

skydd. Jourens uppdrag omfattar således inte ärenden inom lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade eller äldreomsorgen.

Jouren ska finnas tillgänglig utanför kontorstid, dvs. kvällar och helger och nås via SOS alarm, telefonnummer 112 för samtliga kommuner.

Uppdraget innebär som tidigare har konstaterats enbart akut handläggning i ärenden som inte kan vänta till nästkommande vardag. Handläggare i respektive kommun kan lämna information om visst ärende till jouren i syfte att beskriva vad som är på gång, samt för att informera om planering i ärendet. Däremot kan inga direkta arbetsuppgifter överlämnas från en handläggare till jouren. Utöver detta kommer socialjouren också att finnas tillgänglig för rådgivning, stöd och upplysning till de barn/unga med komplexa behov där kommungemensamma åtaganden finns.

Vid akuta situationer och om det finns särskilda skäl ska jouren kunna fatta mindre ekonomiska beslut avseende ersättning för exempelvis reskostnader, boendekostnader eller matpengar i enskilda ärenden.

Socialjouren agerar på delegation av varje kommuns egen socialnämnd. Det är därför viktigt att delegationsordningarna ser likadana ut i de olika kommunerna i de delar som berör jourens verksamhet. Detta för att det inte ska uppstå några frågetecken kring jourens mandat att agera från fall till fall. Jurister från samtliga kommuner har med anledning av detta sett över i vilka situationer det finns behov av delegation till jouren, vilket för Flens kommuns vidkommande föranleder särskilda justeringar i samband med vårens revidering av socialnämndens delegationsordning.

Jouren i Eskilstuna kommer enbart att ha läsbehörighet i respektive kommuns ärendehanteringssystem. Informationsöverföring mellan jouren och socialtjänsten kommer istället att säkras via ett system som heter socialjour.se, vilket är ett system som redan används av ett flertal andra kommuner i Sverige i samma syfte.

Handläggare och enhetschefen på utredningsenheten har redan börjat få information om systemet och kommer i närtid även att få utbildning i hur det ska hanteras.

Bemanning i Eskilstuna

Den länsgemensamma jouren består av minst 8 socialsekreterare. Samtliga har tjänstgöringsgrad på 100% vid ett arbetstidsmått på 38,25 timmar per vecka.

Verksamheten har sitt kontor i Eskilstuna och har en bil att tillgå samt IT- och telefoniutrustning utifrån verksamhetens behov.

3 (4) månadskostnad på 42 160 kronor och en årskostnad på 504 780 kronor, sett till befolkningsmängden per den 31 mars 2018 som enligt statistikmyndigheten SCB då var 16 826 personer.

Kostnadsförändringar jämfört med nuläge

I 3 kap. 6 § socialtjänstlagen (2001:453), SoL, åläggs kommunerna en skyldighet att tillhandahålla socialtjänstverksamhet för brådskande ärenden utanför kontorstid i form av jour eller social beredskap. I Flen har socialnämnden fram till detta samarbetes ingående tillhandahållit social beredskap, vilket innebär att viss personal i den ordinarie verksamheten finns tillgängliga på telefon i hemmet och gör akututryckningar när en uppkommen situation kräver det.

Beredskapsverksamheten i Flen sysselsätter idag tre anställda per vecka enligt ett rullande schema för ett tiotal personer sammanlagt. En person har beredskap mellan måndag eftermiddag och fredag morgon och sedan ansvarar två personer för uppdraget mellan fredag eftermiddag och måndag morgon. De personer som har beredskap under helgen måste ta en dag ledigt som kompensation för utebliven veckovila, vilket utöver timkostnaden för beredskapstiden innebär en kostnad i form av uteblivet arbete inom den anställdes ordinarie arbetstid. Med hjälp av förvaltningens ekonomer har en ungefärlig kostnad för dagens lösning räknats fram till en summa om drygt 1.000.000 kronor per år baserat på en genomsnittlig lön för de socialsekreterare som deltar i beredskapen. Av denna summa utgör ca. 750.000 kronor kostnader för beredskap och ca. 254.000 kronor kostnader för uteblivet arbete inom den ordinarie anställningen.

Beräkningarna visar att deltagande i jouren inte enbart minskar kostnaderna för socialnämndens uppdrag att enligt 3 kap. 6 § SoL hantera brådskande ärenden utanför kontorstid, utan även frigör personal till det ordinarie arbetet motsvarande 0,4 årsarbetare.

Konsekvenser för Flens kommun i övrigt

Vidare finns även andra fördelar som följer av en länsgemensam socialjour -såväl ur ett medarbetarperspektiv som ur ett klientperspektiv. För handläggarna innebär samverkan att de egna resurserna kan koncentraras på den anställdes ordinarie ärenden, vilket sannolikt bör minska stress och känslan av överbelastning. Det minskar även risken för felhantering som kan uppstå till följd av trötthet, i och med att beredskapsgruppen är så pass liten att varje medarbetare alltför ofta får för kort veckovila.

4 (4) För ledningen innebär samverkan i sin tur att arbetstid som tidigare lagts på att organisera och strukturera, samt rekrytera och utbilda personal för att försörja den sociala beredskapen istället kan läggas på ledningens ordinarie arbete.

För socialtjänstens klienter innebär en länsgemensam jour att en erfaren och specialiserad personalgrupp hanterar alla brådskande ärenden som inkommer.

En sådan kontinuerlig hantering ökar förutsättningarna för förbättrad rättsäkerhet genom att personalen blir mer trygg i de oförutsebara situationer som akuta ärenden utgör.

Uppföljning och statistik, etc.

Kontinuerliga samverkansforum kommer att hållas på Eskilstunas initiativ tillsammans med uppdragsgivande kommuner genom en referensgrupp med chefer.

Varje kommun ska även få kvartalsstatistik från Eskilstuna gällande den enskilda kommunens ärendetygnd i form av uppgift om tidsåtgång, ärendeslag (barn/ung/vuxen) och ärendets karaktär (LVU-gurnd/missbruk/våld/osv).

Det statistikprogram som Eskilstuna kommun kommer att använda sig av heter BONIGI-socialjour. Syftet är att kommunerna, efter avslutad prövoperiod om ett år som avtalet löper på inledningsvis, ska kunna utvärdera samverkan och se över huruvida den kostnadsmodell som används med en fast månadskostnad faktiskt avspeglar kommunernas nyttjande av jourens tjänster.

Externa samarbetspartners

SOS-alarm: samma sållning till alla kommuner.

BONIGI-socialjour: ingår i samverkansavtalet första året för att sedan utvärderas.

Socialjour.se: ingår också i samverkansavtalet första året för att sedan utvärderas.

Underlaget har utarbetats med utgångspunkt i det underlag som lades fram i samband med beslut i Eskilstuna kommuns socialnämnd den 15 november 2018.

Cecilia Jonsson Avdelningsjurist

PROTOKOLLSUTDRAG Sida

Sammanträdesdatum

Socialnämnd 2018-12-12

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

c:\windows\temp\khu3obro.2lh\0l2sb2wn.of1.rtf

257

§ 88 SN/2018:11 000

Förslag till kommunstyrelsen att föreslå fullmäktige att ingå avtal

In document Information/diskussion (Page 37-41)