• No results found

4. RESULTAT

4.3 R ESULTAT AV UNDERVISNINGSFÖRSÖK

4.3.2 Undervisningsförsök i en fyra

Tabell 2: Resultat - undervisningsförsök i en fyra. Teckenförklaring: Elever med svenska som modersmål

är skrivna i normal stil (ex. E0), elever med svenska som andraspråk är skrivna i fetstil (ex. E0), elever som har specialundervisning är skrivna i kursiv stil (ex. E0). Kombinationer av dessa markeringar förekommer exempelvis då eleven har svenska som andraspråk samt specialundervisning (ex. E0).

Svarskategori Kortskrivning 1 Kortskrivning 2

A. Ser skräp som miljöhot. E21, E25

B. Tar upp olja som miljöhot. E26 E18, E24, E25, E27 C. Tar upp vatten i relation till

djur och växter.

E22, E25 E21, E22, E25, E26 D. Tar upp vatten i relation till

mänskliga behov.

E18, E19, E20, E21, E22, E23, E24, E 27, E28

E21, E22, E25, E26, E27,

E28, E29

E. Använder begreppet miljö eller miljöhot i ett samman- hang.

E19, E21, E22, E23, E29 E19, E22, E23, E25, E26,

E 27, E28, E29 F. Redogör för konsekvenser

av miljöhot.

E21, E22, E25 E21, E22, E23, E25, E26, E27, E28, E29

G. Beskriver mänskligt hand- lande som orsak till miljöhot.

E21, E23, E29 E18, E19, E21, E23, E24, E25, E28, E29

H. Beskriver ett samband mel- lan begreppen miljöhot och vatten.

E21 E19, E20, E21, E22, E23,

E24, E25, E26, E27, E28,

E29

Av totalt tolv deltagande elever var det sex stycken (E18, E20, E23, E24, E27, E28) som vid den första kortskrivning inte visste vad miljöhot var. Alla elever, utom en elev (E20), utvecklar en förståelse vid den andra kortskrivningen. Nedan visas två exempel på detta, varav en elev har svenska som modersmål medan den andre har svenska som andraspråk.

E27, elev med svenska som modersmål, kortskrivning 1: /.../ Miljöhot: jag tänker inte på något speciellt.

E27, elev med svenska som modersmål, kortskrivning 2: Det finns många saker som kan skada miljön. Olja, olika gaser, bensin förorenar luften. Vattnet är förorenat i andra länder så de kan inte dricka det. Käl- lorna är viktiga för det kommer nytt vatten från dem hela tiden.

E28, elev med svenska som andraspråk, kortskrivning 1: /.../ Miljöhot:

Jag vet inte vad miljöhot är. Jag tror att det är när någon förstör.

E28, elev med svenska som andraspråk, kortskrivning 2: Det var en

människa som gjorde vattnet smutsigt så pojken inte kunde dricka det igen, så hotar människan miljön.

Likaså i detta undervisningsförsök förekommer det elever, fyra stycken (E19, E23, E27,

E28) som uttryckligen tar utgångspunkt från den skönlitterära kontexten, då de skriver

den andra gången. Anmärkningsvärt är en elev med svenska som andraspråk (E28), vars andra kortskrivning visar att eleven har utvecklats från att inte ha förstått begreppet ”mil- jöhot” till att resonera kring det utifrån sammanhanget (se ovan).

Tre elever (E21, E22 och E25) anger vid den första kortskrivningen konsekvenser av mil- jöhot och gör det likaså vid kortskrivning 2. Ytterligare fem elever (E21, E22, E23, E25,

E26, E27, E28 och E29)resonerar kring detta vid den andra kortskrivningen. Tre av des- sa har svenska som andraspråk och en har även specialundervisning. Exempelvis E22, med svenska som modersmål, ger vid den andra kortskrivningen ett utvecklat samband för miljöhotens konsekvenser. Vi kan likaså konstatera att eleven utvecklas från att an- vända sig av enstaka ord till att skriva en flytande, resonerande text efter högläsningen.

E22, elev med svenska som modersmål, kortskrivning 1: Vatten: floder, fattiga människor som inte har något vatten alls, sommaren när man badar i vattnet, fontäner, glas med vatten, när vi vattnar blommor och gräs och andra saker, när det finns de som inte har något vatten alls, frukter och mat som vi får av vattnet, snö och regn, eld som man ibland

släcker med hjälp av vatten, lyset och speciellt elektricitet som jag tror att man får av vatten, element som det finns vatten i,

Miljöhot: vissna blommor, människor som blir sjuka p.g.a. att blom- morna inte kan ge något syre, gaser från bilar, träd som inte mår bra.

E22, elev med svenska som modersmål, kortskrivning 2: Det finns många människor som inte har vatten. Och det kan bero på att man kanske inte har så bra miljö. Men det kan också bero på många andra saker. Om vattnet inte är bra och det inte finns mycket vatten kan dju- ren i vattnet dö ut. Då får vi inte lika mycket mat och vi får ingenting att vattna med och vi får ingenting att vattna blommorna med. Då kan de inte ge oss något syre och då överlever inte vi människor och djur. Om djuren inte heller får något vatten får inte vi någon mat alls. Och då dör vi också ut. Så om man tänker efter så är vatten och miljön ett av de viktigaste sakerna som finns. Och om ingen på hela jorden lever så är det rätt omöjligt att den finns.

Det går även att konstatera att ytterligare en elev med svenska som modersmål (E25) samt en elev med svenska som andraspråk (E26) genomgår samma förändring i sitt skri- vande, från punktform till mer flytande skrivning. En annan elev svenska som modersmål (E24) visar däremot inte på denna förändring och utveckling, då eleven skriver i punkt- form såväl före som efter högläsningen.

E25, elev med svenska som modersmål, kortskrivning 1: Vatten: regn- skog, hav, åar, båtar, fisk, sjöfåglar, sommarstället, tsunamin, korallrev, sand, strand, öar, palmer på en strand på Mallorca, flyplansfönster, glas, is, skridskor.

Miljöhot: bilar, utsläpp, plastpåsar i buske, kärnkraftverk, kärnvapen, växthuseffekten, Golfstömmen stannar, flygplan, krig.

E25, elev med svenska som modersmål, kortskrivning 2: Jag tänker att många miljöhot finns i vattnet, t.ex. om man tar östersjöns försurningar så går det ut i marken. Vatten och miljöhot har definitivt ett samband. Fisk som lever i förorenat vatten mår inte bra och om vi (människan) äter dem så mår inte vi heller bra. Fiskfamiljer får det inte bra om t.ex. olja rinner ut i vattnet. Men miljöhot finns inte bara i vattnet utan näs-

tan överallt. Men i havet finns en stor del av dem. Den senaste tiden har man hört om kemifabriker som exploderat och runnit ut i vattnet.

E26, elev med svenska som andraspråk, kortskrivning 1 : Vatten: H2O,

växthuseffekten, hav, vattenkraftverk, liv. Miljöhot: bilar, olja, kärnkraftverk.

E26, elev med svenska som andraspråk, kortskrivning 2: Miljöhot:

vattnet förorenas mycket och eftersom allt levande behöver vatten så är det ett miljöhot.

E24, elev med svenska som modersmål, kortskrivning 1: Vatten: fiskar, hav, sjögräs, strandsand, dricka, regn, is, snö, bada, pool, Högevall, Delfinen, tvätta sig, duscha, den inre kroppen, svett, filmer som Hitta Nemo, akvarium, sjöar, brunnar, gott, blommor, åar, floder, bäckar. Miljöhot: jag vet inte.

E24, elev med svenska som modersmål, kortskrivning 2: Toa vatten, Vattenfall, Fors, avgas, båt olja, tjära, bränt gummi, bildäck, flaskor som krossas.

Elever som ser mänskligt handlande som en orsak till miljöhot ökar från tre (E21, E23,

E29), före högläsningen, till totalt åtta stycken (E18, E19, E21, E23, E24, E25, E28, E29), efter högläsningen. Bland dessa finns tre av fyra elever med svenska som andra-

språk representerade.

E19, elev med svenska som andraspråk, kortskrivning 1: /.../ Miljöhot:

det enda jag tänker på då jag hör ordet miljöhot så är det någon dålig sak. Jag menar att det är absolut inte bra om vår miljö hotas. Tänk om vår miljö en gång blir förstörd så är det inte bra, så det är det.

E19, elev med svenska som andraspråk, kortskrivning 2: Vi har läst en

bok och där så fick jag veta att vatten och miljöhot hade någonting gemensamt. Ibland kan dåligt vatten orsaka miljöhot. Om det t.ex. finns för mycket eller för lite vatten kan det orsaka miljöhot. Om det finns för lite vatten kan det orsaka lite problem t.ex. miljön torkar ut, eller

om det finns för mycket vatten så kan det översvämma. Människor kan göra vattnet dåligt med utsläpp som i boken.

Från att endast en elev (E21) kunde redogöra för ett samband mellan begreppen ”vatten” och ”miljöhot” vid den första kortskrivningen utvecklades ytterligare tio elever denna förståelse vid den andra kortskrivningen. Därmed hade alla, utom en elev (E18) upp- märksammat detta samband.

E29, elev med svenska som andraspråk och specialundervisning, kort-

skrivning 2: Jag tog inte upp något om vatten men nu har jag massor av tankar. Jag tänker så här: att det är människan som gör giftigt vatten så att det blir miljöhot och människan tänker bara på sig själv och inte på någon annan. Vatten är mycket viktigt för människan.

Kort sammanfattning av resultat från undervisningsförsök i en fyra

Samtliga elever, utom en, i fyran som inte har en förståelse för begreppet “miljöhot” vid kortskrivning 1 utvecklar en begreppsförståelse vid kortskrivning 2. Likaså i detta under- visningsförsök utgår en del elever, dock inte en lika stor andel som vid det första under- visningsförsöket, från den skönlitterära kontexten i sitt skrivande. Kring kategorierna F, G och H utvecklar likaså fyrorna en större förståelse efter högläsningen av den skönlitte- rära texten. Anmärkningsvärt i detta undervisningsförsök är att vissa elever utvecklar sin språkliga produktion markant i den andra kortskrivningen, från att skriva i punktform till hela meningar.

Related documents