• No results found

Uppföljning tertial 2, 2019 IT-Fakulteten

1. Sammanfattning

Prognosen för IT-fakulteten samlade resultat per helår utgör ett överskott på 4,7 mnkr vilket är cirka 8 mnkr bättre än det budgeterade resultatet. Både intäkter och kostnader kommer enligt prognosen att överstiga budget men intäkterna kommer att öka mer än kostnaderna. Fakultetens totala

balanserade kapital kommer därmed att öka både på grundutbildningssidan och på forskningssidan.

Det bokförda utfallet per augusti, överskott på nära 18 mnkr, på IT-fakulteten för perioden är tyvärr missvisande till följd av en felaktig dubbelintäkt. Ett mer rättvisande utfall är ett överskott på drygt 8 mnkr. Uppföljningen mellan utfall och budget för perioden men även i förhållande till föregående år kommer därmed att halta. Per september månad kommer det bokförda utfallet att vara rättvisande.

Verksamheten befinner sig i en fortsatt expansiv fas. Det har rekryterats en hel del under året men inte lika snabbt som förväntat. Vi har fortsatt stora utmaningar i att rekrytera rätt kompetens till behoven.

Fakulteten är samordnare av det regeringsuppdrag som universitetet fått och som innebär både kompetensutvecklingskurser och en kompetensplattform inom AI med en budget på 2,5 mnkr. Det mesta av medlen kommer att fördelas vidare till andra fakulteter och institutioner men en mindre del stannar på fakulteten.

Det tilldelade uppdraget till fakulteten för innevarande år innebär ett utökat uppdrag jämfört med föregående år. Det ordinarie uppdraget är 843 hst, 3 hst mer än tidigare år, och lärarutbildnings-uppdraget är 39 hst, vilket är 22 hst mer jämfört med föregående år. Vi räknar med att kunna uppfylla vårt ordinarie uppdrag men däremot att underproducera motsvarande cirka 1,2 mnkr på lärarutbildningen.

Vi ser en fortsatt ökande trend av betalande studenter mot föregående år. Under året tillkommer ingen ny uppdragsutbildning.

Tillströmningen av externfinansierade projekt har varit högre än förväntat. Externa medlen på forskningssidan kommer att öka jämfört mot budget, vilket kommer märkas i synnerhet mot slutet av året.

2. Utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Flera år i rad har det totala uppdraget och produktionen ökat. Flertalet nyrekryteringar av framförallt lektorer har genomförts men ytterligare rekryteringsprocesser kommer att genomföras under

Ä9

2 (6)

hösten. Svårigheter med att snabbt att rekrytera långsiktigt till utbildningen har lett till att flertalet visstidsanställningar har gjort.

Planeringsenheten på universitetet tillhandahåller en sammanställning av uppdraget per september vilken ni hittar i en bilaga. Detta material överensstämmer med fakultetens egen analys per augusti.

Det ordinarie grundutbildningsuppdraget för innevarande år är 843 hst, vilket är 3 hst mer än 2018 (2017:808 hst). Vår prognos är att produktionen för det ordinarie grundutbildningsuppdraget för året kommer att uppfyllas. Tillströmningen av betalande studenter är god och har ökat från 42 hst

föregående år till 50 hst per augusti 2019 (2017:27 hst).

Inom lärarutbildningen ligger tilldelat uppdrag på 39 hst (30,6 hpr), vilket är 22 hst mer än med föregående år. Uppdraget inom lärarutbildningen var väl tilltaget och det kommer dessvärre inte att uppnås.

Båda institutionerna har haft ett beslutat uppdrag inom lärarutbildningen och därutöver har 6 hst varit ofördelade inför året med förhoppning om att kunna fördela dem senare. Det mesta av

lärarutbildningsuppdraget infaller under höstterminen vilket gjort årets tidiga prognoser osäkra. Den ena institutionen har tyvärr inte kunnat bemanna för att fullfölja sitt uppdrag och där är utfallet noll.

Den institution med det största uppdraget fullföljer i stort sett samtliga planerade kurser men varken registreringar eller genomströmning uppfyller förväntningarna.

Totalt på fakulteten förväntas vi producera 22 hst men vi ser en svag genomströmning på endast totalt 5 HPR. Det motsvarar ett ekonomiskt utfall på cirka 1,2 mnkr mindre än takbeloppet och ökar därmed ett utgående anslagssparande med cirka 1,7 %.

Efter att ha önskat ett ökat uppdrag flera år i rad har vi för nästkommande år åtagit oss ett rimligare uppdrag för att hellre överproducera något både på ordinarie uppdrag och i synnerhet på uppdraget inom lärarutbildningen och ta igen delar av underprestationen. Vi har en ambition att växa

ytterligare på längre sikt men det finns just nu en fysisk begränsning i form av lokaler samt underbemanning. Detta är prioriterade frågor i det strategiska ledningsarbetet just nu.

Inga nya uppdragsutbildningar har tillkommit, en uppdragsutbildning mot Skolverket har avslutats.

3. Forskning och utbildning på forskarnivå

3.1 Forskning och utbildning på forskarnivå

Flertalet planerade rekryteringar är genomförda men ännu återstår ett antal som inte hunnits med eller behöver tas om. Det tar mer och längre tid än verksamheten räknat med. Det har rekryterats mest lektorer men även post-doktorer och doktorander, finansierade av såväl externa medel som fakultetmedel. Flera doktorander disputerar under året och i budget planerades för ett flertal doktorandutlysningar men några av dessa utlysningar har ännu inte startat.

Institutionen för tillämpad informationsteknologi (ITIT) har rekryterat något mer än institutionen för data- och informationsteknik (D&IT). Den senare signalerar att forskningsanslaget inte täcker behovet av tjänster för forskande lärare eller till medfinansiering av externa projekt.

3 (6)

Den forskningstid som på D&IT används i externa projekt på Chalmersverksamheten justeras genom uppdragsintäkter (de är dock budgeterade som försäljningsintäkter).

3.2 Externa bidrag

De externfinansierade projekten på fakulteten blir fler och intäkterna av externa medel ökar mer än förväntat. Ett par stora EU projekt inom H2020 har blivit beviljade och har startat under året. Ett Vinnovaprojekt har beviljats samt ytterligare några från övriga finansiärer. Flera av de nyanställda lektorerna har tagit med sig externfinansierade projektmedel. Flera av de externa medlen tillkommer i slutet av året. Effekterna i redovisningen kommer att märkas än mer under sista tertialen.

Fler externfinansierade projekt har påverkat omfattningen av samfinansiering av stödverksamhetens kostnader. Det märks en ökning av samfinansieringskostnader på institutionsnivå. I det fall de nya projekten är t ex EU-projekt medför det att medel för samfinansieringen skjuts till både från

universitetet centralt och från fakultetsgemensam nivå. Det märks även en intäktsökning både i utfall och prognos jämfört med budget.

4. Ekonomiskt utfall

Tabell 4.1. Budget, utfall och prognos för IT-fakulteten per 2019-08-30, belopp i tkr, intäkter/överskott (-) och kostnader/underskott (+).

utfall T2

Inst för data- och informationstekn. 782* -167 -13 230 -3 530 2 200 -4 327

IT-fakulteten gemensamt 780* 2 122 -2 814 -2 814 -820 -638

Summa: -5 193 -17 828 -8 128 3 380 -4 665

OBS! Förändring av semesterskuld påverkar utfallet positivt med knappt 5 mnkr

Det bokförda utfallet, överskott på nära 18 mnkr, på IT-fakulteten för perioden är tyvärr missvisande till följd av en felaktig dubbelintäkt. Ett mer rättvisande utfall är överskott på lite drygt 8 mnkr. En förändring av semesterlöneskuld på knappt 5 mnkr påverkar utfallet positivt. För en fullständig resultaträkning se bilaga.

Fakultetsgemensam nivå

Prognosen för kansliet är en försämring på ca 200 tkr jämfört med budget. Ofördelade anslag motsvarande ca 400 tkr för lärarutbildningen påverkar prognosen positivt på fakultetsnivå. I prognosen ligger ökade lönekostnader då vi inte lånar ut medarbetare under hösten som planerat samt att ersättningar för sakkunniga vid kvalitetsutvärderingar, rekryteringar samt befordringar ökat för året. Bland annat prioriteras ett ökat flöde i lärarförslagsnämndens processer för att möjliggöra så snabba rekryteringar som möjligt. Utförda sakkunniguppdrag från 2018 har betalats som arvode ut under 2019.

Prognosen är att driftskostnaderna minskar bland annat för att en viss del var avsett för arvodesersättningar. I och med att institutionerna har fått fler externa projekt, bland annat EU-projekt, innebär det att en högre samfinansiering utfaller från fakultetsgemensam nivå till institutionerna än budgeterat.

4 (6)

Bidragsmedel för AI samt lämnade bidrag registrerades redan i föregående prognos men utgör en differens mot budget. Överföringen av intäkten till fakulteten dröjde till strax innan stängning av tertialen och periodisering av kostnaderna hanns inte med vilket påverkade utfallet för perioden positivt med 2,5 mnkr.

Institutionen för tillämpad informationsteknologi, (ITIT)

Lönekostnaderna är väsentligt högre än samma period föregående år tack vare de många

rekryteringarna men flera tillsättningar dröjer. Prognosen är att lönekostnaderna förväntas bli lägre än budgeterat. Lokalkostnaderna ökar jämfört med budget på grund av genomförda åtgärder i huset.

Driftskostnaderna är högre än samma period föregående år bland annat på grund av köpta undervisningstjänster. Prognosen är att driftskostnaderna också kommer att vara högre än budgeterat på helår likaså.

Lönekostnader inom externa projekt är högre än budget men påverkar ej resultatet då det är på externa bidragsverksamheter och periodiseras. Ökade externa medel drar också med sig ökade övriga personalkostnader och driftskostnader jämfört med budget. I driftskostnaderna finns både i utfall och prognos en icke budgeterad kostnad för inköp av forskningstjänst.

Stödverksamheten beräknas landa i nivå med budget. De högre kostnaderna jämfört med perioden föregående år är förväntade och beror på att större verksamhet driver även driftskostnader på stödverksamhet, t ex annonsering och en viss ökning av ledningskostnader.

Institutionen för data- och informationsteknik (D&IT)

Det bokförda resultatet på institutionen för data- och informationsteknik innehåller en felaktig dubbelintäkt på 9,7 mnkr i utfallet per augusti. Institutionens resultat visar därför på ett överskott på 13,2 mnkr. Ett mer korrekt resultat vore ett överskott på 3,5 mnkr, som ska jämföras med budget per augusti som innebar ett underskott på 1,9 mnkr. Det upptäcktes för sent att en faktura hade skickats på motsvarande genomförd periodisering. Per september kommer utfallet att vara rättvisande då periodiseringen har backats.

Förutom dubbelintäkt så har även ett par andra saker ändrats under året som påverkar analysen mot föregående år och budget. Intäkterna från Chalmers för kärnverksamheten redovisas inte längre som försäljning utan som uppdragsintäkter. Avgiften till Software Centersamarbetet redovisas inte längre som transferering (separata poster i resultaträkningen) utan påverkar istället både anslagskonto samt driftskostnader för köpta tjänster.

Det korrigerade utfallet för perioden är ser bättre ut än budget bland annat eftersom intäkterna av studieavgifter är högre än budgeterat samt eftersom lönekostnaderna och driftskostnaderna är lägre än budgeterat.

Verksamheten forskning/forskarutbildning uppvisar ett bättre resultat i augusti och helårsprognosen jämfört med budgeten och närmar sig nollresultat. Förändringen består till stor del av bättre budget- och kostnadsuppföljning av externa medel som leder till att personalkostnader belastar externa projekt i högre grad och det sker en minskning av belastning på anslagsfinansierad verksamhet.

Prognosen för resultatet per helår påverkas positivt av två anslagsprojekt som blivit försenade av personalrekryteringar, sjukfrånvaro och tjänstledigheter. Det innebär att intäkterna är redovisade men kostnaderna inte kommer hinna redovisas i motsvarande omfattning.

5 (6)

5. Balanserat kapital

Tabell 5.1 Balanserat kapital, prognos 2019-12-31

Belopp i tkr, intäkter/överskott (-) och kostnader/underskott (+).

ITIT D&IT Fakultetsgemensamt Totalt fakulteten

Utb. Forsk. Utb. Forsk. Utb. Forsk. Utb. Forsk.

Fakulteten totalt budgeterade med underskott på båda verksamhetsgrenarna utbildning och forskning/forskarutbildning. Planen var att finansiera underskottet med vårt balanserade kapital.

Prognosen skiljer sig mellan de båda institutionerna men sammantaget kommer fakulteten istället gå med överskott i båda verksamhetsgrenarna vilket därmed ökar vårt balanserade kapital.

Verksamheten växer fortsatt men ökningen av intäkterna genom anslag och bidrag är större än kostnadsökningarna. Det är en tröghet framförallt i rekrytering av personal som gör att

lönekostnaderna inte ökat lika mycket som förväntat. Underbemanningen har som vi redan beskrivit lett till att vi heller inte har lyckats utföra uppdraget inom lärarutbildningen som vi tilldelats och planerat att genomföra.

Båda institutionerna avser att nyttja det fria balanserade kapitalet till att göra satsningar på

kompetensutveckling. En del beslutade åtgärder kommer dock få kostnadseffekt först under nästa år.

Mer konkret planeras bland annat att frigöra och utöka tid för lärarna/forskarna för kompetenshöjning inom pedagogikområdet och öka lärartiden på kurser.

Båda institutionerna gör också rekryteringar finansierade av eget kapital när externfinansiering saknas. I årets plan ingick att rekrytera fler doktorander men alla beslut har inte fattats ännu. När beslut finns kommer den bundna andelen av forskning/forskarutbildningskapitalet att öka.

Det balanserade kapitalet för nätverket IT-universitetet (ansvar 7807) kommer i enlighet med budget att vara förbrukat vid utgången av året och ansvaret avslutas. På ansvaret har lönekostnader för arbete med kommunikation av fakultetens verksamhet bokförts.

Fakulteten har alldeles nyligen inlett ett arbete med att se över lokalförsörjningen på lång sikt. Vissa insatser kommer eventuellt att göras på kort sikt. Både arbetstid och eventuella insatser kommer sannolikt till viss del eller stor del kommer att finansieras med det balanserade kapitalet. Hur snart eller hur mycket det kommer att påverka kapitalet är det för tidigt att säga något om.

6. Övrigt

Investeringsramen 2019 för fakulteten utgörs helt av planerade åtgärder vid institutionen för tillämpad informationsteknologi och uppgår till 3,0 mnkr. Prognosen för året är att endast 1,3 mnkr av dessa kommer nyttjas. Anledningen att inte mer medel kommer nyttjas beror på att planerad

6 (6)

upprustning av personalrum inte blev så kostsam som beräknat. Även nyinvestering i teknik blir lägre än förväntat.

Förändring av semesterlöneskulden är högre än föregående år vid denna tidpunkt. Posten påverkar utfallet för augusti positivt med nästan 5 mnkr jämfört med ca 800 tkr föregående år. Det innebär att pengarna för löner under semesterperioden i högre utsträckning än föregående år har hämtats från den avsatta semesterlöneskulden istället för från löpande lönekostnader. Det är helt enligt plan och effekten beror mycket troligt på den schablonutlagda semestern. Den totala semesterskulden per augusti var knappt 3,9 mnkr jämfört med 6,6 mnkr i augusti föregående år.

2019-10-05

Jeanette Johansson, fakultetscontroller

Uppföljning av utbildningsuppdraget t.o.m. september för IT-fakulteten

IT IT-fakulteten Ord Lärarutb Summa

HST, uppdrag 843 39 882

HST, prognos 852 24 876

- varav flytt mellan fakulteter 0

Differens HST 9 -15 -6

HPR, uppdrag 737 31 768

HPR, prognos 719 11 730

- varav flytt mellan fakulteter 0

Differens HPR -18 -20 -38

Prestationsgrad uppdrag 87,4% 78,5% 87,0%

Prestationsgrad prognos 84,4% 45,8% 83,3%

Differens prestationsgrad -3,0% -32,6% -3,7%

Takbelopp, uppdrag 76 925 2 526 79 451

Takbelopp, prognos 76 879 1 301 78 180

- varav ers. in-/utresande 277 277

Differens -46 -1 225 -1 271

Takbel prognos / uppdrag 99,9% 51,5% 98,4%

Anslagssparande, IB -84

Förklaring till grafer och tabell:

2/ Visar utfall 2015-2019 av antal HST för ordinarie- (exklusive flytt mellan fakulteter) och lärarutbildning (enligt kursansvar) för aktuell period samt helår. Helår innevarande år lika med prognos.

3/ Tabellen visar antal HST, HPR, prestationsgrad, takbelopp avseende uppdrag och prognos fördelat på ordinarie- (inklusive flytt mellan fakulteter) och lärarutbildningen. Totalt visas anslagssparande, eventuell återbetalning och dynamisk omfördelning.

1/ Visar takbelopp, prognos av uppdraget, prognos återbetalning och dynamisk omfördelning.

Prognosen för fakulteten visar en underproduktion om drygt 1 mnkr vilket är något mindre än föregående år. Ingen återbetalning, utgående anslagssparande beräknas till 1,7 procent.

Sammanställning 2019 3/

2015 2016 2017 2018 2019

Utfall lärarutb, september 6 11 9 3 22

Utfall ord utb, september 715 693 648 652 698

Utfall lärarutb, helår 10 13 11 3 24

Utfall ord, helår 831 813 781 797 852

0

Related documents