• No results found

Mål

Deltagarna ska känna sig delaktiga i studieupplägget och ta ansvar för sitt lärande.

Målet är att under kommande läsår nå följande resultat:

 100 % av deltagarna ska känna till att de har en studieplan

Resultat

För alla nya elever som genomgått introduktionsverksamheten har den individuella studieplanen presenteras och upprättats av introduktionslärarna. I sin reguljära kursgrupp har sedan läraren, uppdaterad planen med eleven två gånger per termin. Från hösten 2013 kommer alla individuella studieplaner vara digitala och upprättas i intro/sluss-verksamheten.

Bedömning och analys av måluppfyllelsen

Genom att den individuella studieplanen är en viktig del av introduktionen vet vi att eleverna fått den presenterad och varit med i upprättandet.

Förbättrad introduktion och slussverksamhet

I början av 2013 inkom flera synpunkter kring vår introduktion och slussverksamhet. Flera förbättringsåtgärder vidtogs omgående. Bl a mer datorstöd tidigt i intron, nytt material i form av tunnare häften som är framtagna av SFI-lärare delas ut till eleverna. Materialet- de tunna häftena, lämpar sig bra utifrån sitt sätt att arbeta med elevernas progression i svenskämnet. Mer individanpassning med hjälp av digitala hjälpmedel, t ex iPads och internet.

Arbetet kring elever med skrivproblem samt elever i behov av särskilt stöd

Fler och fler elever uppvisar behov av stöd av olika slag. Många elever har problem med sin skrivprocess och sitt ordförråd, ojämna resultat vid våra mätningar inför anmälan till prov. För att möta upp detta har under våren 2013 vår speciallärare haft nedsatt undervisningstid och istället kunnat erbjuda samtal, struktur, nivåbedömningar och individuellt stöd till flera elever. Vi hoppas att detta ska ge oss ett ännu bättre betygsutfall på våra kurser.

Arbetet i datasal

Under våren anställdes en datahandledare på heltid. Detta för att ännu bättre kunna erbjuda våra SFI-elever ett bra stöd kring inlärning via datorer och internet samt som extra stöd vid ansökningar till grund och vux. Det är alltid läraren som bestämmer vad som ska genomföras under datalektionen, inte datahandledaren. Inom dessa lektioner ryms också att vi lär eleverna att surfa och kunna skriva och spara dokument. De enklaste funktionera i t ex word lärs ut.

Lärarnas behörighet

Vi arbetar ständigt med att på tillsvidare-tjänster endast anställa personal som har minst 60 p svenska som andraspråk i sin lärarbehörighet. Vidare så sker all rekrytering via vår personalenhet på

Sida 8 av 13

vårt huvudkontor för att samordna och se till att kravprofilerna stämmer överens med tänkta kandidater.

Sambedömning sker nu vid flera tillfällen under en elevs studietid i varje kurs.

Förbättringspunkter från kvalitetsrapporten 2011-2012 Kvalitetsarbetet

Vi behöver förbättra arbetet med underlag och källor, i form av samlade elevenkäter, så att eleverna anonymt kan vara med och lämna synpunkter på undervisningen och skolan i allmänhet.

Vi startade våren 2013 arbetet kring en ny lärplattform, It´s learning. Med hjälp av denna nya plattform kommer vi mycket lättare att kunna genomföra enkäter, kursutvärderingar på våra elever.

Enkäterna kan genomgöras som öppna eller anonyma.

Kunskap och ansvar och inflytande

Vårt arbete kring de individuella studieplanerna fortsätter.

Vi behöver också utveckla vårt arbete för att kunna stödja elever med särskilt behov. Ny organisation kring detta sjösattes i Vällingby maj 2013.

Vi måste även se till att öka andelen behöriga SFI-lärare samt kompetensutveckla personalen. Denna process pågår hela tiden och till vår hjälp har vi vår rekryteringsavdelning på huvudkontoret.

Under hösten 2012 infördes nya rutiner kring vårt arbete med elevråd och klassråd. Klassråd, en gång per månad och elevråd, två gånger per år. Elevråd för skolans alla elever. Representanter utses från varje studieväg och kurs på vux-kurserna.

5.2 Bedömning och betygssättning

Mål

I kvalitetsplanen angav vi att andelen godkända betyg i snitt ska vara 90% samt att fler elever genomgår sin utbildning inom ett år efter påbörjad kurs. Målet var att under läsåret nå följande resultat (godkända betyg) per kurs:

 1A, 100 %

 1B, 75 %

 2B, 90 %

 2C, 90 %

 3C, 95 %

 3D, 90 %

Vi angav också att ett mål är att diskrepansen mellan godkända och resultat på våra prov och betygssättnigen inte ska överskrida 10 procentenheter.

Sida 9 av 13

Resultat

Antal prov, andel godkända betyg och godkända inom ett år

Antal som gjort prov Andelen godkända betyg, totalt Godkända inom ett år på D-kursen

414(435) 91% (87%) 47% (31%)

inom parantes avser läsåret 2011-2012

ANDELEN GODKÄNDA NATIONELLA PROV OCH BETYG

2009-2010 2010-2011

Studieväg Comp NP Comp B Sthlm NP Sthlm B Comp NP Comp B Sthlm NP Sthlm B

SFI 1A ** 100% ** 91% ** 69% ** 91%

SFI 1B ** 67% ** 86% ** * 45% 60%

SFI 2B ** 84% ** 89% ** 85% ** 87%

SFI 2C ** 81% ** 69% 71% 77% 68% 79%

SFI 3C ** 90% ** 98% ** 90% ** 92%

SFI 3D 50% 53% 70% 83% 67% 77% 70% 81%

2011-2012 2012-2013

Studieväg Comp NP Comp B Sthlm NP Sthlm B Comp NP Comp B Sthlm NP Sthlm B

SFI 1A ** 100% ** 97% ** 100% ** 98%

SFI 1B 25% 25% 52% 68% 100% 100% 70% 88%

SFI 2B 82% 88% 86% 91% 89% 92% 91% 95%

SFI 2C 70% 88% 76% 84% 82% 89% 85% 91%

SFI 3C 88% 93% 91% 95% 96% 98% 93% 97%

SFI 3D 76% 85% 80% 89% 81% 90% 81% 89%

Förklaringar

Comp NP = Competens provresultat. Comp B = Competens betygsresultat

Sthlm NP = Stockholms genomsnittliga provresultat. Sthlm B = Stockholms genomsnittliga provresultat

** = Urval saknas då nationella prov ej genomförts för deltagare på denna studieväg.

Bedömning och analys av måluppfyllelsen

Bortsett ifrån elever på studieväg 2 kurs B har vi under året nått våra de mål vi angav i vår kvalitetsplan. Vi har också nått vårt mål om minst 90 % godkända betyg under läsåret.

Vad det avser diskrepansen mellan resultatet på provet och betygssättningarna ligger liksom föregående år på en acceptabel diskrepans på högst 9 procentenheter. På kurs C, studieväg 2, där diskrepansen varit 18 % är denna nu halverad.

Vad gäller elever som inom ett år blivit godkända på D-kursen är resultatet bättre än föregående läsår tidigare år.

Antalet elever som gjort prov under läsåret är marginellt något färre, än tidigare år.

Sida 10 av 13

I jämförelse med övriga skolor inom SFI ligger vi bättre till på studieväg 1. Även på studieväg 3 gör våra elever ett något bättre resultat. På studieväg 2 kurserna B och C ligger våra resultat nära genomsnittet för Stockholm i sin helhet.

Utifrån detta resultat, vi har fortfarande lite kvar till full måluppfyllelse vad gäller betygen. Vi har blivit bättre de senaste fyra åren. Vilka är då våra framgångsfaktorer? Den genomarbetade processen kring förtester, bedömningsunderlag och anmälan till prov. Mycket större samsyn och likvärdig bedömning från lärarnas sida är också en stor framgångsfaktor.

Att våra betygskonferenser har en tydlig dagordning, att varje avvikelse utreds, analyseras och i förekommande fall ger förslag till beslut och implementering av ny metod, annat material eller likande.

I kvalitetsplanen angav vi som mål att vi skulle förbättra informationen kring NP-provet samt skapa ett informationsmaterial med information om prov. Då SFI-centrum åtagit sig att göra en information till samtliga skolor om bland annat prov har vi valt att avvakta med ett eget material. Vi angav vidare att Lärarna i sina arbetslag kontinuerligt skulle arbeta tillsammans med den formativa bedömningen.

Detta arbete har påbörjats och det är vår bedömning att det visats sig i den positiva utvecklingen vad det avser andelen godkända betyg.

Vi hade som mål att även kompetensutveckla lärarna i tekniska hjälpmedel för att underlätta inlärningen för våra elever på 1B. Under vt 2013 har vi införskaffat iPads med anpassade program/appar för nybörjarelever samt en 20 bärbara datorer.

Förbättringspunkter från kvalitetsrapporten 2011-2012 Bedömning och betygssättning

Genomförande av pedagogiska möten som ett forum för utveckling av undervisning i klassrummen.

På varje möte redovisade en lärare hur den använde sig av den teoretiska kunskapen i undervisningen till exempel hur man kunde använda Cirkelmodellen i sin undervisning.

Under hösten 2012 hade uttalskurser för våra B-elever två gånger/vecka. De elever som var intresserade fick lämna sina grupper för att få vara med ansvarig lärare på dessa grupper.

En extern föreläsare, Ingrid Skeppstedt föreläste om bedömning och det nya betygssystemet under hösten 2012.

5.3 Lärandemiljö

Skollagen

3 § Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.

Förordning (SKOLFS 2012:101) om läroplan för vuxenutbildningen Rättigheter och skyldigheter

Eleverna ska ges reella möjligheter att utöva inflytande på utbildningen och att ta ansvar för sina studieresultat. En förutsättning för detta är att vuxenutbildningen klargör utbildningens mål, innehåll och arbetsformer, liksom vilka rättigheter och skyldigheter eleverna har.

Sida 11 av 13

Mål

Att fler deltagarna ska känna sig förtrogna med likabehandlingsplanen.

Målet under läsåret var att:

 100 % ska få information om likabehandlingsplanen

 90 % av våra deltagare ska känna sig förtrogna med likabehandlingsplanen.

Resultat

I och med att likabehandlingsplanen är en viktig del av introduktionen vet vi att eleverna fått den presenterad. Även i samband med undervisningen i de reguljära SFI-studierna tas likabehandlingsfrågor, kontinuerligt, upp. Vi har utarbetat en förenklad version av likabehandlings-planen för att säkerställa att det hos eleverna finns en kunskap och förtrogenhet om den. Dock visar enkätsvaren att eleverna inte känner till dess innehåll eller syfte i den utsträckning vi trodde.

Inkomna synpunkter

Innehåll Antal

Lärare, bemötande och respekt 2

Bedömningar, anmälan till prov 2

Introduktion och slussgrupper 3

Annan information 2

Bedömning och analys av måluppfyllelsen

Vår bedömning är att det finns mer arbete att göra i denna fråga då enkät svaren visar på detta.

Denna punkt tar vi med oss till kvalitetsplanen för 2013-2014.

Vår synpunkthantering fungerar bra. Inkomna synpunkter tas om hand, registreras och vid behov startas en utredning. Analys och lösningsförslag återkopplas till lämnaren. Allt återkopplas till SFI Stockholm vid uppföljningsmöten. Om synpunkten är av allvarlig art sker allt i samråd med rektor Anna Sundbom, SFI Stockholm.

På elevråden har synpunkterna både varit av pedagogisk karaktär liksom av skolmiljökaraktär. Vad det avser den pedagogiska synpunkterna har det främst gällt studiematerial, såsom böcker och datorer.

Under läsåret har vi genomfört två klassråd per termin och grupp samt två elevråd. I samband med synpunkter på undervisningen har också lärarna genomfört extra klassråd tillsammans sina elever.

Förbättringspunkter från kvalitetsrapporten 2011-2012 Normer och värden

För att öka chansen till påverkan kommer vi att använda oss av snabbenkäter för att bl a mäta trivsel på skolan. En gång i månaden kommer vi att mäta med hjälp av dessa.

Att inom ämnesområdet demokrati arbeta med strategiskt och diskustera värdegrund och likabehandling. Kommer att ske vid två tillfällen under året.

Sida 12 av 13

5.4 Utbildningsval – arbete och samhällsliv

Mål

Förordning (SKOLFS 2012:101) om läroplan för vuxenutbildningen 2.2 Utbildningsval – arbete och samhällsliv

En elev i vuxenutbildningen kan ha behov av att kombinera studier i flera av de skolformer som ingår i vuxenutbildningen. Det förutsätter att det finns en nära samverkan mellan de olika skolformerna.

Vuxenutbildningen ska även samverka med verksamheter som hör till arbetslivet, yrkeshögskolan, folkhögskola och universitet och högskola samt med samhället i övrigt.

Resultat

Från och med den 1 februari nyanställdes en praktiksamordnare Bedömning och analys av måluppfyllelsen

Under perioden 1 februari tom 31 juni var åtta av våra elever ute på praktik. Tolv elever påbörjade aldrig sin praktik. För två av dessa var det på grund av vi inte kunder erbjuda praktikplatser som de var intresserade av. Fyra fick arbete eller påbörjade yrkessvenska. Två tackade nej till med hänvisning att de istället ville börja arbeta. Övriga återkopplade aldrig.

Under våren 2013 förändrades organisationen för vår studie- och yrkesvägledning. I organisationen ligger de nu direkt under utbildningsansvarig och har ett mycket tydligare uppdrag. De ska kontinuerligt ge våra elever information om och kring studier, CSN osv. Till samtliga D-grupper ges en längre information om att studera vidare, eget ansvar, kombination av kurser osv.

Förbättringspunkter från kvalitetsrapporten 2011-2012 Utbildningsval – arbete och samhällsliv

Vi hade som mål i vår plan att utöka vår samverkan med universitet och högskolor. Studie- och yrkesvägledningen behöver också utvecklas så att den i större utsträckning finns med i såväl undervisningen som vid elevärenden.

Related documents