• No results found

5. Resultat och Analys

5.4 Uppfattningen om att vara tjej

För att ta reda på ifall intervjupersonerna påverkas av andra användare på Instagram, bad jag de berätta om det finns en eller flera personer som de inspireras av. Samtliga intervjupersoner namngav flera personer som de ansåg gav dem olika slags inspiration. Det förekommande var att samtliga blev inspirerade av kändisar och influensers såsom Rihanna, Beyonce, Bianca Ingrosso etcetera. Dessa personer har påverkat intervjupersonerna på olika sätt. Alla var eniga om att de fick inspiration vad gäller olika klädstilar och smink. Två citat vad gäller detta presenteras nedan;

“De personerna brukar påverka mig på så sätt att de brukar ha samarbeten med flera olika stora företag och brukar sponsra klädesplagg på sin Instagram, vilket har medfört att jag flera

67 Giddens, A. (1999). Modernitet och självidentitet: självet och samhället i den senmoderna

epoken. s. 24

68 Kim, J-Y. (2018). A study of social media users’ perceptional typologies and relationships to

gånger har köpt dessa klädesplagg då jag har ansett att jag också skulle vilja ha dem på mig”. (Helena)

Denna typ av handling som nämns är att man vill följa klädtrenden och för att man vill “följa strömmen” som flera intervjupersoner beskrev det som.

Intervjupersonerna är enligt Baudrillard en del av konsumtionssamhället då de inrättar bland annat sin klädstil för att vara “uppe i fart” i jämförelse med de andra användarna på Instagram samt även för att de förhåller sig till det som anses vara aktuellt69. Förutom kläder inspireras tjejer även av hur andra användare sminkar sig på Instagram.

“När det kommer till Rihanna så har hon påverkat mig vad gäller smink, då jag har fått inspiration på hur jag ska sminka mig från henne. Det finns även en annan tjej på Instagram som jag följer som brukar sponsra olika klädesplagg och brukar lägga upp en länk på vart man kan köpa kläderna ifrån, vilket gör att jag ibland tycker att kläderna ser fina ut och brukar därför beställa samma klädesplagg”. (Mila)

Dessa två citat är förklaringar till hur samtliga intervjupersoner upplever av personerna som de inspireras av. Förutom Helena och Mila, har de flesta intervjupersonerna beställt samma kläder eller smink som kändisar och influensers sponsrar på sina Instagram. De personer som intervjupersonerna inspireras av använder på så sätt sin kropp som konsumentobjekt som även går att förknippas med Baudrillards teori om konsumtionssamhället. Han menar att kroppen framstår som något som går att användas för att sälja varor och tjänster samtidigt som kroppen är ett konsumentobjekt, vilket överensstämmer med användare på Instagram då de bland annat sponsrar smink och klädesplagg på deras egna kroppar. Kroppen har blivit ett objekt som individer spenderar mer uppmärksamhet och pengar på. Med det sagt menar Baudrillard att människor har blivit konsumenter av sina egna kroppar på så sätt att man förbrukar ett antal olika produkter och tjänster för att förfina de70. Detta genom att tjejer beställer olika produkter från Instagram för att de anser att det skulle passa de och de gör det för att de vill se fina ut samt för att följa den befintliga kläd- och

sminktrenden. Att intervjupersonerna köper bland annat smink och kläder såsom

69

Baudrillard, J. (1998). The consumer society, myths and cultures. s. 100

andra tjejer gör är enligt West och Zimmerman ett sätt att göra sitt kön på och detta gör intervjupersonerna för att de har en tankemodell om vad de uppfattar vara kvinnligt och köper på så sätt smink och kläder för att följa normerna som finns i samhället, nämligen om hur en kvinna ska se ut. Med det menar West och Zimmerman att genom att göra kön bibehåller man den sociala strukturen om vad som anses vara det vardagliga och ordinära sättet att leva livet på71. Detta gör intervjupersonerna genom att ständigt bli inspirerade av hur andra användare på Instagram klär sig eller sminkar sig och gör därför sitt kön efter det.

Förutom att intervjupersonerna blir inspirerade av andra användare vad gäller bland annat kläder och smink finns det intervjupersoner som berättade att de har blivit mer självsäkra och vågar ta för sig mer.

“Beyonce har gett mig styrka genom hennes låttexter då hon sjunger mycket om kvinnornas värde, vilket får mig att tro på det hon säger och jag vågar stå upp för mig själv mer än vad jag gjorde förr då jag inte vågade visa vem jag egentligen är för att jag trodde att andra personer såg ner på mig, på grund av att jag har en annan hudfärg. På så sätt tycker jag att Beyonce har påverkat mig, att hon har gjort mig till en starkare person”. (Sandra)

Sandra, berättar att Beyonce har gjort henne till en starkare person genom hennes låtar som hon brukar publicera klipp på Instagram då mycket av de handlar om kvinnans värde och att strävan efter jämställdhet bland människor. Sandra menar att genom att lyssna på Beyonces låtar samt genom att se vad andra tjejer på Instagram har kommenterat på hennes publicerade inlägg om hennes låtar gör att får hon mer mod för att vilja stå upp för sig själv och acceptera att hon är mörkhyad och inte bry sig om vad andra tycker och tänker om hennes utseende. En annan intervjuperson har upplevt likadant som Sandra, vad gäller hennes utseende och hur hon också har blivit inspirerad på Instagram.

“Rihanna har inspirerat mig på det vis att hon är ”a person of colour”, det vill säga mörkhyad precis som jag är. Under min barndom när jag kollade på TV så var t.ex disneyprinsessorna inte mörkhyade så inget som visades på TV handlade om oss och det är det jag har vuxit upp med. Samhället har gjort att jag ser annorlunda ut och människor behandlar mig annorlunda vilket

gör att jag vill hitta människor som ser ut som mig och som är framgångsrika, vilket Rihanna gör då hon publicerar sina framgångar på sitt Instagramflöde”. (Mila)

Att känna samhörighet och acceptans är en viktig punkt som Mila, lyfter upp. Hon menar att när hon ser andra tjejer som har samma etnicitet som henne och som har lyckats bli framgångsrika som de visar på Instagram får hon mer motivation till att prestera som de och att inte låta någon annan människa se ner på henne då hon är lika värd somdem. Detta går att kopplas till

nätverkssamhället som Castells hävdar, att intervjupersonerna väljer att använda Instagram för att bland annat stärka sin självkänsla genom att hitta samhörighet med personer som har samma etnicitet då de påstår att mörkhyade personer oftast inte representeras i massmedia, som Mila och Sandra konstaterar72.

Related documents