• No results found

9. Att besöka webbapplikationen var uppfyllande 10. Att besöka webbapplikationen var givande 11. Att besöka webbapplikationen var användbart 12. Att besöka webbapplikationen var värt tiden

Bilaga B

Marknadsföringsplan för PadelZonen

Padel är en sport som har tagit Sverige med storm de senaste åren [1]. Vi ser en möjlighet att etablera oss på en växande marknad med ett bokningssystem som gör det ännu roligare att spela padel. Vår affärsidé går ut på att utveckla ett bokingssystem som genom element av gamification har en hög grad av kundlojalitet och därmed många återkommande kunder. Detta system erbjuds sedan, för en viss kostnad, till företag som har padelbanor. Vi vill få lojala slutanvädare som använder vår tjänst om och om igen. Fler personer som bokar padelbanor genom vårt bokningssystem leder till större inkomster till våra kunder och att fler padelhallar vill betala för vår bokningstjänst. Denna marknadsföringsplan har till syfte att ge underlag för vår implementation i form av funktionella krav och undersöka konkurrenter, vem den tänkta användaren är och hur erbjudandet ska utformas.

B.1 NABC-analys

För att beskriva vår affärsidé ytterligare analyserar vi den ur ett NABC-perspektiv. NABC- analysen undersöker vad det finns för behov, varför vår idé är relevant samt hur vår idé löser behovet, vad kunden får för värde av vår tjänst och hur vi står ut från konkurrenterna.

Need

Mängden aktiva padelspelare har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren [1]. Dessa padelspelare måste självklart boka tider på något sätt. I den digitala värld som vi lever i har nästan alla uppkoppling till internet i någon form och många av våra ärenden sker via webben. Detta gör självklart att fler och fler vill boka sina padeltider snabbt och smidigt via sin mobil eller dator. Lokalerna som tillhandahåller padelbanor måste då införa något typ av bokningssystem. Då IT och programmering inte är något som innefattar en padelhalls kärnverksamhet, så ser vi att många anläggningar förlitar sig på outsourcing. I juli 2020 hade MATCHi 1 237 banor på sin plattform samtidigt som svenska padelförbundet uppskattar att det fanns 1 500 padelbanor i Sverige 2020[2, 3]. Vi ser alltså ett stort behov för padelhallar som behöver outsourca en bokningstjänst där man enkelt kan boka padeltider via en webbapplikation.

Approach

Vi vill uppfylla det tidigare nämnda behovet och dessutom skapa en större glädje kring att spela padel. Vårt tillvägagånssätt för detta är att skapa en webbapplikation där vi även väver in element av gamification. Det som kommer finnas utöver funktionaliteten för tidsbokningen är:

• Ett rankingsystem och statistik för slutanvändaren så den kan följa sin utveckling • Utmaningar för att utmana slutanvändaren i att spela mer padel

B.2. PEST-analys

• Badges som slutanvändaren kan visa upp på sin profil när den har klarat dessa utma- ningar

• Möjligheten att skapa lag och utmana andra padelspelare • Highscore-listor som visar månadens bästa padelspelare

Målet med dessa funktioner är att motivera slutanvändaren att komma tillbaka till vår tjänst och boka fler tider. Detta resulterar i större intäkter för de företag som tillhandahåller padel- hallar. Implementationen av dessa gamificationelement kommer att göras utifrån vetenskaplig teori och undersökas genom användartester vilka element som uppskattas mer och hur man kan förbättra andra.

I den marknadsundersökning som vi har genomfört har vi identifierat ett stort intresse för att kunna samla poäng i samband med att man bokar tid, kunna skapa lag och utmana andra, se statistik om tidigare spelade matcher samt ett rankingsystem.

Benefit

Grundvärdet som slutanvändaren får är en tjänst där man lätt kan boka padeltid oavsett tid på dygnet eller var man befinner sig. Utöver detta erbjuder vi en ny dimension av padel som sker utanför banan. Enstaka matcher blir istället till en kedja av utmaningar för att öka sin ranking och klättra på highscore-listorna. Det ska bli ännu roligare att spela padel helt enkelt. Tjänsten sporrar även spelarna till att fortsätta träna genom utmaningar som motiverar dem till att boka in fler träningspass som är bra för hälsan. Det blir även ett sätt att träffa nya människor som delar samma padelintresse som en själv genom att man utmanar andra spelare. Via sin profil kan slutanvändaren sedan stolt visa upp de framsteg som man har uppnått. Tanken är att göra tjänsten väldigt attraktiv för slutanvändaren för att på sätt ge stor nytta till vår kund som implementerar bokningstjänsten för sina padelbanor. En tjänst som lockar många spelare är en tjänst som padelhallarna kommer vilja använda. Padelhallarna undviker även att utveckla ett eget bokningssystem vilket gör att de kan ha större fokus på sin kärnverksamhet.

Competition

Vi är självklart inte de enda som har tänkt tanken att man ska kunna boka padeltider online. Vi ser våra största konkurrenter som MATCHi, MyCourt och Padel Mates, som vi kommer beröra mer senare i avsnittet B.3 Porters femkraftsmodell. Vi differentierar oss från MATCHi och MyCourt genom att helt fokusera på padel och från Padel Mates genom att ha stort fokus på gamification och det faktum att vi erbjuder bokning direkt i en webbläsare.

B.2 PEST-analys

Politiska faktorer

Vi ser inga kommande politiska förändringar kring spelet av padel. Däremot så är den per- sonliga integriteten online något som det pratas mycket om. GDPR, även känd som data- skyddsförordningen, är ett regelverk som hanterar just detta och infördes 2016 [4]. Liknande bestämmelser kan tänkas påverka vad för information vi kan lagra om våra slutanvändare och hur vi får lagra den. På kort sikt ser vi hur restriktioner på grund av Covid-19 kan göra det omöjligt för kunder att hålla padellokalerna öppna. I dagsläget är sådan verksamhet fortfa- rande tillåten att driva men det är svårt att förutspå hur framtiden kommer se ut. Sveriges regering har som mål att alla personer över 18 ska ha erbjudits vaccin första halvåret 2021 [5]. Detta tyder på att situationen kring Covid-19 kommer att ha förbättrats när systemet är färdigutvecklat.

B.3. Porters femkraftsmodell

Ekonomiska faktorer

Arbetslösheten i Sverige gick upp från 6,8 % år 2019 till 8,3 % år 2020 enligt Statistiska centralbyrån [6]. Det finns en risk att detta kommer påverka den allmänna köpkraften i sam- hället. Ekonomifakta [7] skriver att det ekonomiska läget för hushållen är svagare än normalt. Även om det ser ut som ekonomin har återhämtat sig en aning och är på väg upp så är läget fortfarande relativt dåligt då vi befinner oss i en lågkonjunktur. Eftersom padel inte är en nödvändig utgift så tror vi att detta kan leda till sämre försäljning för vår tjänst.

Sociokulturella faktorer

De senaste åren har det skett en stor ökning av popularitet för padel. Padelfeber har tagit fram siffror varje år sedan 2014 på antalet bokade padelbanor. De har noterat en starkt stigande trend för padel, år 2018 ökade antalet bokningar med 283 % och 2019 med 51 % [1]. Även antalet licensierade spelare och föreningar har ökat.

Teknologiska faktorer

De teknologiska framgångarna med smartphones och möjligheten till ständig uppkoppling till internet ger goda förutsättningar för vår tjänst. Det ger kunden möjlighet att snabbt boka tid oavsett var de befinner sig eller vilken tid på dygnet det må vara. Det ger oss möjligheter att utveckla bokningssystem som kan notifiera kunden om tillgängliga tider och påminna om kommande tider. Den digitala eran är här för att stanna och möjliggör tjänsten att ständigt kunna anpassas för att vara relevant och kunna visa olika information för olika kunder beroende på inställningar. Med andra ord kan en hög grad av kundanpassning nås.

B.3 Porters femkraftsmodell

Porters femkraftsmodell är en analysmodell som används för att analysera mikroomvärlden. Fokus ligger på de faktorer som har störst inverkan på lanseringen av PadelZonen.

Kunder

Som nämnt innan har padel ökat kraftigt i popularitet de senaste åren. Spelarna är många, och därigenom också kunderna. Deras val av bokningssystem kommer givetvis att påverka oss, och det faktum att de har flera aktörer att välja mellan gör deras förhandlingsutrymme stort. Vidare analys av kundsegment görs senare i avsnitt B.7. Samtidigt är anläggningar- na, som också kan ses som leverantörer, kunder. Det är de som betalar för tjänsten. Deras förhandlingsutrymme är också stort, då de kan välja att ha konkurrenternas bokningssidor istället, men samtidigt ser vi en möjlighet att spelarna kan påverka anläggningarna till att välja PadelZonen. Marknadsföring bör alltså ske mot både spelare och anläggningar.

Konkurrenter

De direkta konkurrenterna är de som erbjuder ett bokningssystem för flera anläggningar genom samma sida. De direkta konkurrenterna är webbplatserna MATCHi och MyCourt, samt ap- plikationen Padel Mates. De första två är båda ett centralt bokningssystem för racketsporter. Hos Padel Mates kan man däremot bara boka padelbanor. MATCHi riktar sig främst mot en- skilda indivder medan MyCourt främst riktar sig mot klubbar. Störst är MATCHi då de har en marknadsandel på 80 % - 85 % [2]. Dessa tre har en fördel i form av deras väletablerade platt- formar. Många anläggningar använder någon av dessa, vilket gör att anläggningarnas spelare också använder dessa. Dessa konkurrenters förhandlingsutrymme är därför stort. Nuvarande konkurrenter är enligt Porter den starkaste kraften och de kommer påverka om Padelzonen kan ta sig in på marknaden eller inte. Det kan finnas en viss svårighet i att attrahera över

B.4. SWOT

anläggningar och spelare till PadelZonen, då konkurrenterna har många av de funktioner som vår tjänst också ska ha. Vidare diskussion om hur PadelZonen ska differentiera sig mot konkur- renterna kommer i avsnitt B.7. Anläggningar kan även välja att utveckla egna bokningssidor, det vill säga som inte är kopplade till någon central bokningstjänstförmedlare. Dessa finns sannolikt i mindre orter, där det kanske bara finns en anläggning. Deras förhandlingsutrymme är någorlunda stort då konkurrensen är mindre från andra aktörer på grund av att det finns färre anläggningar. Deras styrka är att kunderna antagligen bara har en anläggning att spela på och att de därför inte konkurrerar med någon annan anläggning. Samtidigt lär anläggning- arna bry sig om kundnöjdhet, vilket kan motivera dem till att välja PadelZonen. Dessutom finns det en chans att spelare motiveras till att bokar fler banor genom sidan, vilket gynnar anläggningarna.

Substitut

Anläggningar kan välja att upprätthålla en icke digital bokningstjänst. Till exempel kan bok- ningar göras fysiskt på plats med hjälp av penna och papper eller via telefonsamtal direkt till anläggningen. Dessa system är mycket enkla att införa och kräver lite tekniskt underhåll. Där- emot är funktionaliteten begränsad och kräver större ansträngning av kunden för att använda. Förhandlingsstyrkan hos detta substitut är låg då människor i allt större utsträckning söker sig till digitala alternativ.

Leverantörer

Anläggningarna är leverantörer. Om inte de väljer att ha sitt bokningssystem hos PadelZonen är det inte möjligt att genomföra idén. Leverantörerna har alltså ett stort förhandlingsutrymme då de har flera olika aktörer att välja mellan. Leverantörerna i sin tur är dock beroende av sina spelare, som därför har en del att säga till om. Skulle spelarna vilja att en anläggningen byter sida för bokningssystem så är det sannolikt att de gör det.

Nya aktörer

Inträdesbarriären till marknaden är låg i den bemärkelsen att det enda som krävs är en webbap- plikation där det går boka padelbanor från flera olika anläggningar. Däremot, för att överleva på marknaden, krävs en webbapplikation som kan konkurrera mot de andra. Skulle webbap- plikationen sakna egenskaper som differentierar den mot konkurrenter så blir det betydligt svårare att penetrera marknaden. Sannolikheten att någon ny aktör skulle komma in och ta över marknaden är relativt låg, då det finns en gräns där det antagligen inte går att utveckla en webbapplikation för bokning av padelbanor ytterligare. Med andra ord kan det vara svårt för de nya aktörerna att differentiera sig gentemot konkurrenter och förhandslingsutrymmet för eventuella nya aktörer är därför relativt låg.

B.5. Marknadsstrategi

Slutsatser SWOT

SWOT-analysen visar på flera styrkor och möjligheter, bland annat att både padel och digitala lösningar ökar i popularitet samt att PadelZonen har god kundkännedom tack vare den genom- förda marknadsanalysen. Det gör att implementation av efterfrågade funktioner möjliggörs, vilket talar för tjänstens fördel. Samtidigt finns det svagheter och hot såsom att PadelZonen inte har någon relation med anläggningar och spelare, samt att det redan finns flera stycken väletablerade konkurrenter på marknaden. Svårigheten för PadelZonen kommer vara att attra- hera anläggningar till sidan då många anläggningar redan använder någon av konkurrenternas tjänster. Om PadelZonen lyckas attrahera anläggningar finns det goda möjligheter för tjänsten att etablera sig på marknaden.

B.5 Marknadsstrategi

Kunderna till PadelZonen är bland annat företag som driver uthyrning av padelbanor. De är lätta att identifiera och komma i kontakt med, samt få till antalet. Vi tror att det bästa och effektivaste sättet att nå dem är att ha personliga säljsamtal med ägarna av padelhallarna. Genom att demonstrera hemsidan och beskriva vad för värde de får av att använda vår hem- sida hoppas vi kunna övertyga dem att skriva ett avtal. Självklart ligger också fokus på vad slutanvändarna får för upplevelse då de också är våra kunder, dessutom går anläggningarna miste om intäkter om bokningstjänsten är undermålig. För att öka intresset hos padelspelare, våra slutanvändare, planerar vi att producera riktade annonser genom Googles reklamtjänst. Utöver digital marknadsföring ser vi även ett värde av att ställa ut fysisk reklam vid andra sporthallar som har banor för andra racketsporter. Vi ser att folk som spelar padel även till viss del spelar andra racketsporter och att det finns möjlighet att attrahera nya spelare till sporten via PadelZonen. Denna reklam ska fokusera på hur bokningstjänsten kan lyfta upplevelsen av padel och hur den skapar glädje utanför banan.

B.6 Marknadsmål

Svenska padelförbundet uppskattar att det 2020 gjordes 1 000 000 bokningar och att det fanns 503 anläggningar för padelspel [3]. Vårt mål är att bryta oss in på marknaden och ha en marknadsandel på 5 % efter 2 år. Om antalet bokningar förblir desamma för 2021 betyder det ca 50 000 bokningar per år. Vi ser detta som ett rimligt första mål för att kunna etablera oss på marknaden.

B.7 STP

STP - Segmentering

I detta avsnitt segmenteras och analyseras kundbasen för PadelZonen. Syftet med denna kundsegmentering är att identifiera de kundgrupper som det är mest givande att rikta mark- nadsföring mot. Det är också möjligt att anpassa marknadsföringen efter varje specifik kund- grupp. De faktorer som visat sig vara gynnsamma för vår tjänst att undersöka är demografiska, geografiska och psykografiska.

Demografiska faktorer

Padel är en sport som lockar människor från olika samhällsgrupper, då det är är relativt enkelt att spela och få förkunskaper krävs [8]. Dock växer padel enligt GoodToGreat [9] mest bland unga människor, vilket gör unga människor till en möjlig målgrupp. För att kunna undersöka padelmarknaden ytterligare har vi genomfört en marknadsundersökning. Den visar bland annat på två betydelsefulla saker. Den första är att unga människor spelar padel oftare

B.7. STP

än äldre människor. Den andra är att de unga visar ett större intresse än de äldre för de gamificationelement som ska implementeras på PadelZonen. Det förstärker implikationen att unga människor ska vara en målgrupp. Dock är unga människor en väldigt bred och heterogen målgrupp som bör brytas ner mer. Ett möjligt sätt att göra det på är att kategorisera unga som antingen studerande eller yrkesverksamma, vilket bildar två nya möjliga målgrupper. Något som kan hindra människor från att spela padel är inkomst. Padel är en dyr sport. Att spela en timme i Stockholm kostar allt mellan 280-520 kr beroende på bland annat tid på dygnet, anläggningens läge, och om det är en inomhus- eller utomhusbana [10]. Detta gör att människor med god ekonomi är en möjlig målgrupp. Människor som redan spelar en annan racketsport antas ha en tillräckligt god ekonomi för padel, då andra racketsporter generellt sett har liknande kostnader.

Geografiska faktorer

Tjänsten riktar sig till alla som bor i en stad med minst en padelanläggning. De flesta städer i Sverige har en sådan visar statistik från PadelCup [11]. Detta gör att vår tjänst täcker en relativt stor del av Sveriges befolkning. Den målgrupp det kan vara svårt att nå ut till är de som inte har nära till en padelanläggning. En intressant möjlig målgrupp är städer där många unga verkar, till exempel studentstäder. På så sätt begränsas marknandsföringen till ett visst antal städer. Därigenom bedöms alla anläggningar i en studentstäder vara en möjlig målgrupp. Det finns cirka 500 anläggningar i Sverige och vilka som befinner sig i en studentstad bör vara lätt att identifiera. [3].

Psykografiska faktorer

Den mest relevanta psykografiska faktorn för kundsegmenteringen är utövning av sport. En intressant målgrupp är givetvis den grupp människor som redan spelar padel, främst unga människor. En annan intressant målgrupp är de människor som redan utövar en annan rac- ketsport såsom tennis eller badminton. Hos denna grupp är det extra lätt att väcka ett intresse för padel, då sporterna liknar varandra. Då vi främst är intresserade av unga människor kan den målgruppen brytas ner i två; studenter som spelar andra racketsporter samt yrkesverk- samma unga människor som spelar andra racketsporter.

Slutsatser gällande kundsegmentering

Genom analysen ovan kan det identifieras sex intressanta kundgrupper att rikta vår mark- nadsföring mot:

• Studenter som redan utövar padel

• Yrkesverksamma unga människor som redan utövar padel • Unga människor som utövar sport samt har en god ekonomi • Studenter som utövar andra racketsporter

• Yrkesverksamma unga människor som utövar andra racketsporter • Padelanläggningar i studentstäder

STP - Targeting

Utifrån de möjliga målgrupperna ovan är det främst tre som har störst betydelse för PadelZo- nen. Dessa är:

B.7. STP

• Studenter som utövar andra racketsporter • Padelanläggningar i studentstäder

Som nämnt innan växer padel snabbast bland unga vilket gör studenter till en gynnsam målgrupp då de ofta är unga. Extra intressanta blir de om de redan spelar padel. Studenter är även en relativt homogen grupp vilket gör det lättare för dem att ta del av en enhetlig mark- nadsföring än om målgruppen hade varit yrkesverksamma unga människor. Detsamma gäller för målgruppen studenter som utövar andra racketsporter. Den målgruppen valdes därför att studenter, som nämnt innan, anses vara en mer homogen grupp samt att steget till att börja spela padel inte är så stort om man redan utövar en annan racketsport. Att padelanläggningar i studentstäder är en målgrupp följer naturligt av att de två andra målgrupperna berör stu- denter. De målgrupper som valdes bort är intressanta men för breda för att kunna ta del av en enhetlig marknadsföring. Så småningom, när PadelZonen har tagit marknadsdelar, finns möjlighet att fokusera även på dessa bortvalda målgrupper.

STP - Positionering

PadelZonen måste differentiera sig för att kunna nå ut till segmentet, då det redan finns framförallt tre konkurrenter som erbjuder en liknande tjänst. PadelZonen differentierar sig mot MyCourt genom att spelaren inte måste vara kopplad till någon klubb för att kunna spela. Vidare differentiering mot både MyCourt och MATCHI görs huvudsakligen genom användan- det av gamificationelement. Konkurrenterna använder sig också av detta i viss utsträckning, i form av till exempel statistik över spelade matcher. Det som särskiljer PadelZonen från MATCHi och MyCourt är bland annat att vi bara fokuserar på padel samt att vi har ett individuellt rankingssystem som enligt marknadsundersökningen är efterfrågat av spelare. Av de spelare som spelar padel varje vecka svarar 70 % att de skulle uppskatta ett individuellt rankingssystem. Rankingssystem bidrar framförallt till att det blir lättare för spelare att hitta andra spelare på samma nivå vilket kommer attrahera de identifierade målgrupperna. Padel Mates har dock redan ett sådant rankingssystem, men det systemet bygger på individuell

Related documents