• No results found

Uppsatsens syfte var att analysera bankernas argument för att minska

kontanthanteringen utifrån projektet ”Tryggare Kalmar” samt ställa dessa argument mot handelns och konsumentens argument för användning av olika betalningsalternativ. Detta har utforskats utifrån litteratur och undersökningar och för att komma fram till svaret på uppsatsens syfte har jag arbetat utefter en huvudfråga och tre delfrågor:

Med vilka argument menar bankerna att det krävs en minskning av kontanthanteringen och innehar handeln och konsumenterna samma argument och strävan som bankerna?

ص Vilka blir effekterna av kontanthantering enligt bankerna?

ص Vad kan enligt bankerna göras för att minska kontanthanteringen? ص Vad skulle en minskad kontanthantering innebära för de övriga

parterna i samhället (t.ex. handeln och konsumenter)?

Värdet på både kontanta och digitala pengar är abstrakt, det är något som någon bestämt och som användarna tror på. Pengar finns i och med att människan tror på dess värde. Skillnaden mellan de två olika typerna av pengar är att kontanter är fysiska och de digitala pengarna endast är siffror ute i cyberspace. De digitala pengarna kan därför kännas overkliga för konsumenterna och används kanske därför inte lika mycket som bankerna hade hoppats på.

Bankernas största argument för att minska kontanthanteringen är att det är kostsamt. Det är kostsamt både i tid och i pengar för bankerna att hantera kontanter. Det tar mycket tid för dem att räkna och kontrollera kontanter. Det uppkommer ofta problem vid insättningar av dagskassor till exempel att de inte stämmer. Detta gör att det tar extra tid bland annat för att kontakta butiken/restaurangen för kontroll av hur mycket dagskassan innehöll enligt dem och så vidare. Likaså kostar det mycket för bankerna att betala för all extra säkerhet som idag behövs vid värdetransporter. Det innebär en stor risk för bankkontor idag att hantera kontanter. Statistik visar på att rånen har ökat betydligt de senaste åren och det ser inte ut som om det kommer att minska. Här menar bankerna att något måste göras och jag håller med. Bankerna anser att en minskad kontanthantering skulle vara att föredra. Det skulle få bankens personal att känna sig mer säkra om de inte behöver hantera kontanter. Bankerna använder även argumenten för att minskad

de senaste tiotals åren i och med att färre kontanter innebär färre transporter. Genom att få konsumenter att inte göra kontantuttag från bankomater eller över kassa inne på bankkontoren, vill bankerna som ett första steg gå mot en minskad kontanthantering.

Vad en minskad kontanthantering skulle innebära för samhället är uppsatsens syftes andra del, uppsatsen har behandlat handelns och konsumentens perspektiv. För handeln skulle en minskad kontanthantering vara att föredra då även de skulle minska sin rånrisk liksom bankerna. Strandberg talade om att en minskad kontanthantering skulle göra att butiksanställda slapp räkna kassan varje dag och menade att det skulle vara en börda mindre för de anställda. Dock menade Andersson här att det absolut inte är en börda utan att det endast tar några få minuter varje dag. Andersson samtycker med Strandberg istället om att färre kontanter minskar rånrisken, detta skulle Andersson tycka vara mycket positivt. Detta eftersom personalen då slipper att oroa sig för eventuell rånrisk. Andersson anser inte att deras kontanthantering innebär en stor kostnad, han anser snarare att korttransaktionsavgifterna är det som kostar. Detta kan bero på att de i Anderssons butik redan har uppemot 80 % kortanvändning.

Paulsson förespråkade konsumenterna och hon skulle gärna se en minskad användning av kontanter eftersom de endast ”är ett nödvändigt ont” för henne. Hon känner att hon har mer kontroll på var hon gör av med sina pengar när hon kan se transaktionerna på sitt kontoutdrag. Till skillnad från Strandberg anser Paulsson att en transaktionsavgift är att föredra vid kontantuttag.

Teknologin var något som Paulsson pratade mycket om. Hon anser att teknologin behöver bli mycket säkrare innan en eventuell övergång kan ske från kontanter till digitala pengar. Även en minskning av kontantanvändningen kräver mycket bättre teknologi för att konsumenterna skall känna sig säkra med att använda mer digitala pengar. Här säger Strandberg tvärtom att teknologin är på sin plats för en eventuell övergång. Dock måste jag här hålla med Paulsson, det händer många gånger att kontakten mellan bank och kortterminal inte fungerar och detta gör att konsumenten blir mer och mer osäker för att använda sitt kort.

6.1

6.1

6.1

6.1 SlutsatsSlutsatsSlutsatsSlutsats

Hela problematiken är ett snurrande ekorrhjul. Bankerna vill minska kontanthanteringen främst på grund av kostnad och förlorad arbetstid. Handeln vill på sätt och vis ha kvar kontanter, eftersom det nuförtiden är kortbetalningar som kostar för dem på grund av de höga transaktionskostnaderna. Konsumenterna hamnar i mitten och vill egentligen använda kort eftersom det är det snabbaste och mest effektiva betalningsalternativet. Dock på grund av osäkerhet med teknologin vid kortbetalningar och att vissa butiker inte tar emot kort – betalar många konsumenter hellre med kontanter idag.

Uppsatsens arbete har resulterat i att bankernas argument för att minska kontanthanteringen, att det kostar, är osäkert och påverkar miljön negativt, inte innebär samma sak för handeln och konsumenterna. Handeln menar att transaktionskostnaderna från bankerna först måste sänkas innan handeln kan bli helt positiv till kortanvändning. Likaså menar konsumenterna att teknologin först måste bli mer säker än den är för att även de skall bli helt positiva till kortanvändning.

Allt snurrande fram och tillbaka resulterar i nya frågeställningar som jag inte hade tänkt på innan: vad kan då göras för att lösa problematiken och vem skall börja?

Kontanter och kort som betalningsalternativ används idag i lika stor utsträckning i samhället, detta anser jag vara negativt. Jag håller med bankens perspektiv om att kontanthanteringen måste minskas, utöver mer information till konsumenterna anser jag att det behövs arbetas fram ännu säkrare teknologi. Säkrare teknologi skulle innebära att fler konsumenter använder sina kort och det gör att både handeln och bankerna minskar sin kontanthantering. Detta gör att bankerna kan sänka sina transaktionskostnader till handeln i och med att bankernas kostnader för kontanthanteringen minskar.

I dag får bankernas kunder ofta ut utskick med information och detta tror jag inte är en fungerande marknadsföring av just kontantproblematiken, det måste göras ett större projekt av det. Ett roligt reklaminslag på TV med en fastnande jingel skulle få konsumenterna att börja diskutera problematiken med varandra och möjligtvis börja använda sina kort mer.

Jag håller med Paulsson och marknadsundersökningen om att en lösning för bankerna att minska kontanthanteringen skulle vara att sätta en avgift på kontantuttagen. Skulle bankerna erbjuda bonusar (såsom Strandberg föreslog) för att få konsumenterna att inte ta ut kontanter, då skulle dessa bonusar behöva vara så pass höga för att vara effektiva att det inte skulle vara ekonomiskt möjligt för bankerna att erbjuda.

Med andra ord borde bankerna enligt mig sikta på en förbättrad säkerhetsteknologi när det gäller korttransaktioner, att alltid ligga steget före i utvecklingen är att föredra. Dock måste bankerna fortfarande låta konsumenterna förstå att det kostar pengar att hantera kontanter genom att delge dem information samt skulle de kunna börja ta avgift för kontantuttag.

Nedan har jag försökt förtydliga min slutsats genom en modell, det kan då ses att det är bankerna som jag anser måste ta första steget för att en lösning skall vara möjlig.

Bankerna Få säkrare teknologi Delge information, TV- jingel

Ta avgift för kontantuttag Konsumenterna

Betalar mer med kort Gör färre kontantuttag

Handeln Får fler kortbetalningar

Sätter in färre dagskassor

Skulle bankerna göra detta, leder det till att..

Skulle konsumenterna göra detta, leder det till att..

Vilket till slut resulterar i att..

Konsumenterna

Känner större trygghet

Betalar snabbare och mer effektivt

Handeln

Känner större trygghet Minskar sina kostnader

Bankerna

Kan sänka transaktionsavgifterna Minskar sina kostnader

Minskar antalet transporter Känner större trygghet

7777 KällförteckningKällförteckningKällförteckning Källförteckning