• No results found

4 Empirisk metod

4.1 Undersökningsmetod

4.3.1 Utformning av enkät

Vår webbenkät är skapad i enkätverktyget Query & Report. Genom vår webbaserade enkät har vi fått möjlighet att direkt få in respondenternas svar i ett Excel dokument. Där har vi sedan kodat svaren för att kunna göra våra statistiska tester i SPSS och Minitab. En utförligare beskrivning av bearbetningen följer senare i kapitlet.

Enkätfråga 1: Vilken huvudsaklig befattning har Ni i företaget?

Vi ville veta vilken person i företaget som har besvarat enkäten. Detta för att vara säkra på att respondenten hade insyn i företagets val av revisionsbyrå. En del av de e-postadresser som vi använt oss av var info-adresser, frågan fungerade som en kontroll för att webbenkäten var besvarad av en person som torde ha insyn i vad som ligger tillgrund för företagets val av revisionsbyrå. Vi har utformat våra svarsalternativ utifrån de befattningar som vi först och främst har försökt kontakt, vi har utformat svarsalternativen där vi ville att respondenterna specificerar sin befattning om personen inte skulle ingå i något av de andra svarsalternativen.

Enkätfråga 2: Vilken revisionsbyrå anlitar Ert företag?

Anledningen till att vi ställde denna fråga var för att vi vill veta ifall företaget använde sig av någon av de fyra största revisionsbyråerna eller inte. Noterbart här var att vi inte ville veta hur viktigt de var att revideringen sker av ”The Big Four”, utan det viktiga var vilken revisionsbyrå de faktiskt använder.

Revisionsbyråns karaktäristik

Resterande del av enkät är kopplad till variabler som berör revisionsbyråns karaktäristik. Dessa påståenden var till för att mäta efterfrågan på de tidigare benämnda faktorerna.

Revisionsarvode

Revisionsarvodet syftar till priset som revisionsbyrån tar ut för revisionstjänsten (Cameran, 2005). Vi ville därför veta hur storleken på revisionsarvodet påverkar valet av revisionsbyrå.

Enkätfråga 3A: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyrån erbjuder ett lägre

pris för revisionstjänsten än övriga konkurerande revisionsbyråer.

De hypoteser som är kopplade till enkätfråga 3A är följande:

H1: Företag med spritt ägande anser att det är mindre viktigt att revisionsbyrån erbjuder ett

H3: Små företag anser att det är viktigare att revisionsbyrån erbjuder ett lågt revisionsarvode

än stora företag.

Tillhandahållande av ytterligare tjänster

Tillhandahållande av ytterligare tjänster syftar till vikten av att revisionsbyrån erbjuder tjänster utöver revisionen. Dessa ytterligare tjänster kan exempelvis vara tjänster inom skattrådgivning, ekonomiservice samt övrig rådgivning. (Beattie & Fearnley, 2005; Sands & McPhail, 2003) Vi ville därför veta hur revisionsbyråns tillhandahållande av ytterligare tjänster påverkar valet av revisionsbyrå.

Enkätfråga 3B: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyrån erbjuder

ytterligare tjänster utöver revisionen t.ex. redovisning, skatterådgivning eller övrig rådgivning.

De hypoteser som är kopplade till enkätfråga 3B är följande:

H5: Små företag anser att det är viktigare att revisionsbyrån erbjuder ytterligare tjänster än

stora företag

H13: Små företag som har en hög skuldsättning anser att det är viktigare att revisionsbyrån

kan erbjuda ytterligare tjänster än små företag med låg skuldsättning

Liten revisionsbyrå

Beattie & Fearnley (1995) definierar en liten revisionsbyrå som en revisionsbyrå som endast finns representeras regionalt eller lokalt i förhållande till företagets verksamhet, revisionsbyrån finns alltså inte representerad på flera orter nationellt eller internationellt. Påståendet som är kopplat till faktorn liten revisionsbyrå finner vi således stöd för i Beattie & Fearnley (1995). Vi ville med detta påstående veta om valet av revisionsbyrå påverkas av att revisionsbyrån är liten.

Enkätfråga 3C: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyrån är en liten

revisionsbyrå som endast finns representerad regionalt.

Hypotesen som är kopplade till enkätfråga 3C är följande:

H4: Små företag anser att det är viktigare att revisionsbyrån tillhör en liten revisionsbyrå än

stora företag.

Internationell spridning

Internationell spridning innebär att revisionsbyrån finns representerad internationellt. Beattie & Fearnley (1998) visade att det fanns ett behov från vissa företag att revisionsbyrån hade en internationell spridning. Vi ville veta om valet av revisionsbyrå påverkas av att revisionsbyrån finns representerad internationellt.

Enkätfråga 3D: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyrån finns representerad

internationellt.

Hypotesen som är kopplad till enkätfråga 3D är följande:

H9: Stora företag anser att det är viktigare att revisionsbyrån finns representerad

internationellt än små företag.

Branschkännedom

Branschkännedom innebär att revisionsbyråns personal har kunskap och erfarenhet om företagets bransch (Beattie & Fearnley, 1998; Firth, 1999). Vi ville veta om branschkännedomen hos revisionsbyrån påverkar företagens val av revisionsbyrå, vi använde således Beattie & Fearnleys (1998) definition.

Enkätfråga 3E: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyrån är specialiserad

Hypotesen som är kopplad till enkätfråga 3E är följande:

H7: Stora företag anser att det är viktigare att revisionsbyråns personal innehar

branschkännedom än små företag.

Personlig relationen med revisionsbyrån

Den personliga relationen med revisionsbyrån innebär att det finns en bra personkemi med revisionsbyråns personal som då genererar i en god arbetsrelation (Beattie & Fearnley, 1995; 1998). Relationen har i de tidigare studierna (Beattie & Fearnley, 1995;1998) varit fokuserad på den arbetsrelation som finns mellan företaget och revisionsbyråns personal. Vi använde oss av samma definition, vi ville då veta hur viktigt det är för företagen med en god personlig relation till revisionsbyråns personal.

Enkätfråga 3F: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att Ert företag har en god

arbetsrelation med revisionsbolagets personal.

Hypotesen som är kopplad till enkätfråga 3F är följande:

H6: Små företag anser att det är viktigare att det finns en personlig relation till

revisionsbyråns personal än stora företag

Acceptans från tredje part

Acceptans från tredje part innebär att revisionsbyrån är rekommenderad från en extern part utanför företaget, detta kan bl.a. vara företagets långivare (Hill & Neeley, 1988; Scott & Van der Walt, 1996). Vi har valt att utforma detta begrepp utifrån långivarens syn på valet av revisionsbyrå. Detta eftersom forskning har visat att långivarna till företaget, har en särskilt stor anledning i att företaget väljer en revisionsbyrå som är tillförlitlig utifrån deras synsätt. Detta för att minska risken för finansiella förluster. (Citron & Manalis, 2001) Då Beattie & Fearnley (1995) studerade betydelsen från tredje part fokuserade de främst på bankernas rekommendationer. Vi fann därför stöd för definitionen, eftersom vi ville veta hur viktigt det är för företaget att revisionsbyrån är rekommenderade av deras långivare.

Enkätfråga 3G: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyrån är rekommenderad

av Era långivare t.ex. banker.

Hypotesen som är kopplad till enkätfråga 3G är följande:

H11: Företag med hög skuldsättning anser att det är viktigare att revisionsbyrån är

accepterad av tredje part än företag med låg skuldsättning

Geografisk närhet

Geografisk närhet syftar till platsen för revisionsbyrån i förhållande till företagets verksamhet. Beattie & Fearnley (1995) definierar geografisk närhet som revisionsbyråns förmåga att ha kontor nära klientens ekonomiavdelning. Vi har således valt att ställa påståendet till respondenterna utifrån den geografiska närheten till deras huvudkontor. Vi ville med detta påstående veta hur viktigt den geografiska närheten är för företagen

Enkätfråga 3H: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyrån finns representerad

på samma ort som Er verksamhets huvudkontor.

Tillgänglighet

Med tillgänglighet avser revisionsbyråns förmåga att vara disponibel gentemot sina kunder. Denna definition använde sig även Sands & McPhail (2003) av i deras studie. Att vara disponibel kan uppfattas som ett vagt begrepp med många innebörder. Vi har genom stöd från Sands & McPhail (2003) och Scott & Van der Walt (1996) utformat påståendet utifrån revisionsbolagets förmåga att vara lättillgänglig när företag är i behov av detta. Vi ville med detta påstående veta hur viktig tillgängligheten är för företagen vid valet av revisionsbyrå.

Enkätfråga 3I: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyråns personal är

Klientorientering

Att en revisionsbyrå har en bra klientorientering har i tidigare studier (Sands & McPhail, 2003) operationaliserats till revisionsbyråns förmåga att anpassa sig efter kundens behov, och kunna hantera deras problem. Vi använde samma definition då vi ville veta hur viktigt det är för företagen att revisionsbyråns personal har förmågan att kunna anpassa sig och därmed vara klientorienterad.

Enkätfråga 3J: Vid valet av revisionsbyrå är det vikigt att revisionsbyråns personal har

förmåga att anpassa sig efter Era specifika problem eller behov.

Effektiv förberedelse och kommunikation i revisionspresentationen

En effektiv förberedelse och kommunikation i revisionspresentationen avser hur väl revisionsbyrån lägger fram ett förslag på den potentiella revisionen(Sands & McPhail, 2003). Vi använde samma definition då vi ville veta hur viktigt det är för företagen med en effektiv förberedelse och kommunikation i revisionspresentationen.

Enkätfråga 3K: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyrån på ett bra sätt

presenterar hur den erbjudna revisionstjänsten passar just Ert företag.

Revisionskvalitet

Revisionskvalitet är ett begrepp som vi var tvungna att bryta ner i flera påståenden. Genom teorin har vi kommit fram till att revisionskvalitet är en kombination av storleken på revisionsbyrån, ryktet samt nivån på kompetensen hos personalen på revisionsbyrån. Beattie & Fearnley (1995) använde både rykte och kvalitet som en gemensam faktor. Enligt Firth (1999) så har även varumärket stor betydelse och de största revisionsbyråer utifrån ett globalt

respondenterna som berör faktorn revisionskvalitet, detta för att kunna klargöra hur viktigt revisionskvaliteten är för företagen.

Enkätfråga 3L: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyråns personal besitter

en hög kunskap i att upptäcka problem och brister i företagets redovisning

Enkätfråga 3M: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyråns tjänster har ett

positivt rykte genom t.ex. massmedia eller kontakter

Enkätfråga 3N: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt ATT revisionsbyrån tillhör någon av

de fyra största revisionsbyråerna(PwC, Ernst & Young, KPMG eller Deloitte).

De hypoteser som är kopplade till revisionskvaliteten är följande:

H2: Företag med spritt ägande anser att det är viktigare att revisionsbyrån kan erbjuda en

högre revisionskvalitet än företag med koncentrerat ägande

H8: Stora företag anser att det är viktigare att revisionsbyrån kan erbjuda en högre

revisionskvalitet än små företag

H10: Noterade företag anser att det är viktigare att revisionsbyrån kan erbjuda en högre

revisionskvalitet än onoterade företag.

H12: Företag med hög skuldsättning anser att det är viktigare att revisionsbyrån kan erbjuda en högre revisionskvalitet än företag med låg skuldsättning

Revisionsbyrå som inte tillhör ’’ The Big Four’’

En revisionsbyrå som inte tillhör ”The Big Four” består av alla revisionsbolag förutom PwC, KPMG, Deloitte eller Ernst & Young (Carrington, 2010). Vi ville med detta påstående veta hur viktigt det är för företagen att revisionsbyrån inte tillhör ”The Big Four”.

Enkätfråga 3O: Vid valet av revisionsbyrå är det viktigt att revisionsbyrån INTE tillhör någon

Revisionsbyråns karaktäristik Enkätfråga Kodning Hypotes Revisionsarvode 3A 1-5 H1 och H3 Tillhandahållande av ytterligare tjänster 3B 1-5 H5 och H13 Liten revisionsbyrå 3C 1-5 H4 Internationell spridning 3D 1-5 H9 Branschkännedom 3E 1-5 H7 Personlig relation 3F 1-5 H6

Acceptans av tredje part 3G 1-5 H11

Geografisk närhet 3H 1-5

Tillgänglighet 3I 1-5

Klientorientering 3J 1-5

Effektiv föreberedelse och kommunikation i revisionspresentationen

3K 1-5

Revisionskvalitet 3L; 3M; 3N 1-5 H2, H8, H10 och H12

Revisionsbyrå som inte tillhör ’’The Big Four’’

3O 1-5

Related documents