• No results found

  V Å r M i l j Ö

F

örmågan att hantera olika miljöfrågor gav Billerud näst högsta betyg i Folksams årliga analys Ansvarsfullt företagande 2006, av de svenska börsbolagen. Folksam motiverar bedömningen med att företaget har policy och handlingsprogram för de viktigaste miljöaspekterna, till exempel användning av skog, vatten och energi.

Framgångsrik investering i egen energi

Billerud har som målsättning att se på verksamheten ur ett kretsloppsperspektiv. Klimatarbetet är ett exempel där kretsloppstänkandet är en förutsättning för ett lyckat resultat.

Bruken är i stor utsträckning självförsörjande på energi. Det mesta kommer från förbränning av bark och andra delar av veden som blir över vid massatill-verkningen. Cirka 95 procent av värmeenergin och den interna elproduktionen baseras idag på förnyelsebart

biobränsle. Resten kommer från förbränning av olja och gasol.

Genom att bygga om barkpannorna i de svenska bruken har Billerud halverat användningen av olja till förmån för biobränsle. De nya ångkraftsturbinerna som togs i drift under året kommer 2007 att producera cirka 60 procent av företagets elenergibehov.

Papper i ett kretslopp

Skogsindustrin är unik i sitt slag. Inte många andra industrier har en förnyelsebar råvara som skogen och slutprodukter som efter användning kan återvinnas som returpapper eller som energikälla vid förbränning.

Skogens förmåga att fånga upp koldioxid från förbränning och använda den på nytt i fotosyntesen innebär att kretsloppet är slutet. Detta kretslopp är i balans med naturen till skillnad från plastmaterial och förbränning av fossila bränslen som kol och olja.

 

Mot samma mål

Kunniga och engagerade medarbetare är en förutsättning för att lyckas med miljöarbetet. Alla medarbetare på bruken har fått utbildning som behandlar allt från globala miljöfrågor till mer bruksrelaterade frågor.

Billeruds miljöarbete grundar sig på koncernens policy för kvalitet, miljö och omvärldshänsyn. Ett av verktygen för att styra arbetet är brukens miljölednings-system som gör det lättare att prioritera, följa upp och kontrollera verksamheten. Varje bruk har ett åtgärds-program med mål för löpande förbättringar. Under 2006 har de svenska bruken även infört certifierade

energiledningssystem.

Det gröna guldet

Billerud äger inga egna skogar men skötseln av landets skogar och det uthålliga skogsbruket är avgörande för verksamhetens framtid. Eftersom skogen är en förnyelsebar råvara och dagens skogsbruk använder miljömedvetna metoder kan man säga att landets skogar brukas, utan att förbrukas.

Billerud köper årligen in och använder cirka 5,5 miljoner kubikmeter vedråvara. Veden består av barr- samt lövved och kommer huvudsakligen från Sverige.

En central inköpsfunktion förhandlar avtal med Billeruds leverantörer och ansvarar för att det finns tillräckligt med ved på rätt plats och i rätt tid. Inköpsavtal upprättas med respektive leverantör och reglerar de krav på miljöhänsyn vid avverkning och transport av råvaran som Billerud ställer.

Merparten av virket köps från Sveaskog och Holmen.

För att undvika onödiga transporter strävar Billerud så långt det är möjligt att använda lokalt avverkad vedråvara.

Mellan 20 och 25 procent av veden importeras, främst från Baltikum.

Krav ställs på leverantörerna

Billeruds grundkrav för leverans av vedråvara är att virket kommer från källor där avverkningen utförts i enlighet med gällande lagar och föreskrifter i respektive ursprungsland. Vedråvaran får inte komma från kontroversiella källor som nyckelbiotoper, skogar där det råder allvarliga sociala konflikter eller skogar som skyddas enligt lag. Råvaran får inte innehålla mögel eller vara behandlad med gifter som är förbjudna i Sverige.

Transporter av råvaran ska utföras på ett miljömässigt godtagbart sätt.

V Å r M i l j Ö

De svenska bruken är spårbarhetscertifierade enligt både PEFC och FSC, vilket innebär att man kan spåra veden ut till avverkningsplatsen. PEFC är ett internationellt system för certifiering av skogsbruk. Målsättningen är att utveckla ett uthålligt skogsbruk med god balans mellan de tre grupperingarna: skogsproduktion, miljö och sociala intressen.

FSC är en internationell organisation som verkar för ett miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Skogar som är certi-fierade enligt FSC-standard är brukade på ett ansvarsfullt sätt ur miljömässig, social och ekonomisk synvinkel.

Spårbarhetscertifikaten ger Billerud möjlighet att sälja certifierade produkter i förhållande till den volym certifierad vedråvara som köps in. Inköpsfunktionen arbetar aktivt med att öka inköpen av spårbarhets-certifierad vedråvara.

Biobränsle driver bruken

En stor del av värmeenergin som används vid massa- och papperstillverkningen produceras i brukens sodapannor. Vid massatillverkning frigörs fibrerna från varandra genom att ligninet, som binder samman fibrerna i veden, löses upp. Ligninet används sedan som bränsle i sodapannorna.

Förutom att producera energi används sodapannorna även för att återvinna kemikalier. Resten av den

värmeenergi som behövs produceras i barkpannorna genom förbränning av andra biobränslen som till exempel bark. Processen producerar ånga som används i brukens drift och i turbinerna som producerar elkraft.

Jakten på kilowattimmar

Att minska den totala energiförbrukningen är ett arbete som pågått under många år och som ständigt utvecklas.

Det är ett område där ekonomi och miljö samverkar, genom att spara energi minskar både utsläppen av växthusgasen koldioxid och kostnaderna. Energi sparas genom att återvinna överskottsenergin som finns i processvätskor, avloppsflöden och rökgaser.

Där möjligheten finns lägger bruken ut överskotts-värme på fjärröverskotts-värmenätet.

Effektiviseringar ger kostnadsbesparingar Billeruds svenska bruk blev under 2005 godkända av Statens Energimyndighet för att delta i ”Programmet för energieffektivisering, PFE”.

 5 V Å r M i l j Ö

FAKTA 2006 bEETHAM GRUVÖN K ARLSbORG SKÄRbLACKA

Medelantal anställda 150 1 090 470 670

CERTIFIK AT1)

Kvalitetsledningssystem – ISO 9001 X X X X

Miljöledningssystem – ISO 14001 X X X X

Eco Management and Audit Scheme – EMAS X X X

Spårbarhetscertifikat, vedråvara – PEFC X X X

Spårbarhetscertifikat, vedråvara – FSC X X X

Hygienledningssystem – BRC/IOP X

PRODUKTIONSK APACITET, TON/ÅR TOTALT

Packaging & Speciality Paper 45 000 130 000 130 000 240 000 545 000

Packaging Boards 440 000 90 000 530 000

Market Pulp 115 000 170 000 70 000 355 000

Total produktionskapacitet 5 000 65 000 00 000 00 000 1 0 000

Tillåten produktion av slutprodukter

- Papper och massa 2) 840 000 310 000 470 000

- Bestrykning av papper 70 000

1) www.billerud.se/cert

2) Tillåten produktion styrs av mängden utsläpp och är ej definierad i ton

 6 V Å r M i l j Ö

Huvuddelen av transporterna går från delägarnas svenska bruk till kunder i Kontinentaleuropa.

Frakta gods i båda riktningarna

För att förbättra transportekonomin och skapa miljöfördelar strävar ScandFibre Logistics efter att öka returtransporterna i järnvägssystemet. Huvuddelen av returgodset utgörs av skogsindustrirelaterade produkter som förpacknings- och returpapper men omfattningen ökar av andra varor som fordonskomponenter och konsumtionsvaror. Billerud transporterar bland annat kalk från Köping till bruket i Karlsborg. En markant ökning av returtransporter i systemet förväntas under 2007.

Det mesta snurrar runt

Vid bruken inom Billerud uppstår olika typer av avfall.

Exempel på avfall är aska från barkpannorna, fiberslam, metallskrot, bygg- och rivningsavfall. Avfallet källsorteras och återanvänds i möjligaste mån på olika sätt. En del av avfallet går till förbränning för

energiåtervinning medan annat material återvinns.

Avfall som klassas som farligt avfall, till exempel spillolja, oljeförorenat material, färger, batterier och lysrör samlas in och tas om hand av externa återvinningsföretag. Billerud arbetar även med att hitta återvinningsalternativ till det avfall som går till deponering. Syftet är att ta hand om materialet på ett resurseffektivt sätt.

Kemikalier i ett kretslopp

Billerud återvinner cirka 90 procent av de kokkemi-kalier som används vid massatillverkningen.

Att kemikalierna återvinns är en viktig förutsättning för miljö och ekonomi. Alla kemikalier som används vid bruken ska först godkännas av brukens kemikalie-grupper. Ansvariga på bruken granskar deras inverkan på yttre miljö och arbetsmiljö samt på Billeruds produkter.

Programmet vänder sig till energiintensiva företag.

De som deltar och uppfyller programkraven kan få skattereduktion på energiskatten med upp till 0,5 öre/kWh, vilket skulle betyda en årlig besparing om MSEK 8 för hela Billerud. Den första tvåårsperioden är avslutad och under 2006 rapporterade Billerud till myndigheten vilka lokala elenergiåtgärder som ska genomföras för att minska elförbrukningen under programmets femårsperiod.

På spåret

Transporter har stor miljöpåverkan. Genom att prioritera tågtransporter arbetar Billerud för att minska miljöpåverkan. Varje dag transporteras råvara in till bruken och färdiga produkter ut till kunder över hela världen. Dessa transporter står för en relativt stor del av verksamhetens utsläpp till luft. Billerud arbetar systematiskt med att säkra att miljö- och kvalitetskrav följs av transportföretagen. Billerud har upprättat fraktavtal där transportföretagen ska kunna redovisa vilka fordon som använts vid lastning på bruken och vilken miljöklass de har. Antalet biltransporter har minskat och idag går nästan 70 procent av transporterna från bruken på järnväg.

Delägare i transportföretag

Tillsammans med fyra andra företag inom skogs-industrin är Billerud delägare i transportföretaget ScandFibre Logistics AB. Företaget sysslar uteslutande med järnvägstransporter och hanterar för närvarande cirka två miljoner ton produkter per år. Storleken på verksamheten ger en kostnadseffektivitet som vore närmast omöjlig att uppnå för delägarna var för sig.

»Kunniga medarbetare