• No results found

Utmaningar med extra anpassningar i ämnet Idrott och hälsa

6.1 Extra anpassningar i ämnet Idrott och hälsa på organisationsnivå

6.5 Utmaningar med extra anpassningar i ämnet Idrott och hälsa

De svårigheter eller utmaningar som pedagoger i ämnet Idrott och hälsa belyser är att vissa av skolorna inte har en egen idrottshall, tidsaspekten och svårigheten att hitta extra anpassningar som fungerar för specifika elever i undervisningen.

Avsaknad av idrottshall

En lärare förklarar svårigheten med att införa extra anpassningar i ämnet Idrott och hälsa när man inte har en egen idrottshall att tillgå:

En svårighet i vårt fall eftersom vi inte har en egen hall, eftersom vi hyr in oss så blir man ju lite låst under den här perioden, och det kan vara svårt att åka runt på olika ställen för att jobba med olika moment, enskilt med elever eller i mindre grupper, det blir ganska tidskrä- vande, och då är det tiden som inte riktigt täcker.

Att inte ha en egen idrottshall i anknytning till skolan beskrivs som en svårighet eftersom de under olika perioder hyr in sig på olika anläggningar periodvis för att arbeta med särskilda moment i ämnet Idrott och hälsa. Det resulterar i att idrottslärarna får svårt att arbeta med extra lektioner för de elever som inte når upp till de kunskapskrav som minst skall uppnås. Det kan också finnas en ekonomisk aspekt, att det kostar skolan för mycket att arbeta med mindre grupper och extra lektioner för enskilda elever.

41

Utmaningar i att implementera extra anpassningar i ämnet Idrott och hälsa

En annan aspekt som beskrivs är svårigheter att hitta extra anpassningar som fungerar för spe- cifika elever och att det finns en svårighet att införa extra anpassningar i ämnet beroende på att läraren är ensam i sin undervisning och har många att ta hänsyn till. En lärare beskriver svårigheter med att hitta bra aktiviteter som passar alla elever:

Ibland kan det vara svårt att komma på eller hitta, ofta kan det ju vara svårt för eleverna också och säga vad de efterfrågar, då kan det ju vara svårt att hitta på liksom eller tänka ut själv också vad är det som, hur kan vi mötas här, det kan väl vara en nackdel.

En annan lärare beskriver svårigheten att införa extra anpassningar i undervisningen beroende på att man har en hel undervisningsgrupp att ta hänsyn till:

Ja det kan vara svårt eftersom om man har en elevgrupp så kan det finnas flera olika elever som har olika typer av svårigheter och att man står där på golvet som själv praktiskt så kan det vara svårt att få till det om man har en grupp på 20-25.

Det som framförs ur citaten ovan beskriver att det kan finnas en svårighet att hitta extra an- passningar som fungerar väl för den enskilda eleven samt att eleverna själva inte vill sticka ut från mängden även om de extra anpassningarna skulle kunna fungera i praktiken så vill elever inte bemötas annorlunda gentemot övriga elever. I det sista citatet framhävs problematiken att kunna bemöta och anpassa undervisningen efter alla elevers behov och förutsättningar när man som ensam lärare har så många elever att ta hänsyn till.

Idrottsämnets status i skolan

En annan syn som beskrivs kring ämnet Idrott och hälsa är vilken karaktär och status ämnet har gentemot andra ämnen i skolan enligt flera lärare. En lärare förklarar att ämnet till sin natur bygger på att elever ska samarbeta med varandra:

Det ju så att många moment inom idrotten, bygger ändå på att man gör mycket saker tillsammans, inte allt med en ganska stor del att man som grupp eller lag, man utför olika saker tillsammans, om man har det som en svårighet, den är ju då lite klurig då, kan jag tycka.

42

Jaa det är ju mer svårare eftersom ämnet har ju fortfarande den här stämpeln att eleverna bara ska röra på sig. Det har ju inte riktigt statusen hos andra lärare och specialpedagoger.

I beskrivningarna ovan berättar lärarna att ämnet i sig brottas med hur ämnet värderas gente- mot andra lärare och professioner i skolan. I jämförelse med andra teoretiska ämnen i skolan bygger ämnet Idrott och hälsa på samarbete och att eleverna förväntas att utföra övningar till- sammans med andra som inte uppstår på samma sätt i andra teoretiska ämnen. Det gör att ämnet i sin karaktär kan skapa bekymmer eftersom elever i vissa fall har svårigheter att sam- arbeta med andra elever.

Tidsaspekten

Det framkommer också beskrivningar kring tidsaspekten i ämnet vilket försvårar införandet av extra anpassningar för enskilda elever och möjligheten till att arbeta med mindre grupper. En lärare påpekar att tidsbristen kan försvåra införandet av extra anpassningar:

Vi har haft extra lektionstid på schemat för de elever som hade det tufft att vara med på lektionen, då gick vi iväg med dem, och hade lite styrketräning och byggde lite självförtro- ende. Tyvärr så är det ju tiden som sätter stopp. Och vi får mer tid som lärare så hade det varit enklare, när vi hade extra tid på schemat så kunde vi ju fånga upp de elever som behövde det på ett annat sätt än vad vi kan göra idag.

Läraren beskriver att det är svårt att arbeta med extra anpassningar utifrån extrainsatta lekt- ioner eller enskilda moment för specifika elever i ämnet på grund av att det inte finns ut- rymme på schemat att arbeta med dessa typer av extra anpassningar.