• No results found

3. Bakgrund

5.3 Utmaningar med att använda sociala medier i undervisningen

5.3.1 Okunskap om de medier elever använder – tid och veta var man ska leta

I analysen av materialet framkommer det att det största skälet till att lärarna ännu inte använt sig av sociala medier i undervisningen kring identitet och livsfrågor är av den orsaken att de anser sig ha otillräckliga kunskaper eller verktyg för hur detta skulle kunna genomföras. När informanterna får frågan huruvida de känner till de plattformar som eleverna använder och personer som de följer på dessa, svarar flertalet av dem att de inte riktigt kan den världen. Sarah förklarar att när eleverna nämner en person som de följer på sociala medier är det ofta någon hon inte vet namnet på, ”jag kan inte påstå att jag är jätteinsatt i vem de ser upp till och vem de användes som… de. Jag är inte.,. jag befinner mig inte i den världen riktigt på samma sätt som

27

de gör.”. Även Laura förklarar att eleverna ofta följer och pratar om personer som är okända för henne.

Intervjuare: Känner du att du känner till de förebilder som eleverna har?

Laura: Nej. Det är jag dålig på. Därför får man snappa upp lite och så får man gå hem och googla och kolla upp och så lite. Så är det ju.

När Hans får frågan vad som skulle krävas för att han skulle använda sig mer av sociala medier i undervisningen kring identitet och livsfrågor, nämner han tid som en bidragande faktor. Hans betonar att han gärna vill lära sig mer om elevernas världar och tycker det är viktigt. Men tiden som lärare har utöver undervisningstiden är begränsad, och därför finns det inte alltid möjlighet att lära sig hur nya medier fungerar.

Hans: Det låter ju jättetråkigt att säga men det…läraryrket idag det tar ju aldrig slut. Det är hur mycket som helst som ska göras hela tiden. Så det är inte så att man står liksom i två timmar och tänker att nu har jag ingenting att göra. Nu ska jag gå in och leta efter en influencer eller youtuber som jag kan…utan det…

Intervjuare: Nej det är ju ett sådant hav. Så då måste man liksom veta innan vad man söker efter.

Hans: Ja lite så. Eller att man känner att man…och det bestämmer jag ju mycket själv men det…det finns aldrig sådär givet den där tiden att nu ska jag minsann gå och leta för nu ska jag planera det området och så ska jag leta precis…om inte tanken har väckts. Nu kanske den kommer göra det. Men det krävs ju tiden, kunskaperna. Det kanske är det först och främst.

Också Marie-Louise nämner att okunskap om det hon vill undervisa om är en stor orsak varför hon ännu inte använt sig av sociala medier. Hon berör också tidsaspekten. För att använda sociala medier måste en själv ha lagt ner tid på att leta upp rätt person som du kan ställa bra frågor om.

Marie-Louise: Man måste ju alltid kolla själv så man vet vad det är man… man kan ju inte bara kasta ut någonting. Det går ju inte. Och särskilt inte när de är så små. Det kan man ju kanske göra när de är lite större. Man… jamen vi går in och tittar på den här personens Instagram till exempel utan att man själv har varit inne. Alltså det går ju inte. För det vet man ju att det kan ju dyka upp precis vad som helst [skrattar].

Okunskapen om de medieprofiler som eleverna följer delas av informanterna. Även om de flesta informanterna själva använder sig av sociala medier är det inte på samma sätt som eleverna gör,

28

vilket skapar en viss osäkerhet kring vilka som skulle vara gynnsamma att använda undervisningen.

5.3.2 Sociala medier har negativ påverkan

I Analysen framkommer det att några av informanterna anser att sociala medier är en stor källa till stress och ouppnåeliga krav för eleverna. Några av dem vidhåller att de kan ha en negativ effekt på elevernas självkänsla och välmående, då de ständigt är uppkopplade. Därför kan det vara skönt att skolan är en frizon från detta. Marie-Louise framhäver att skolan inte heller behöver ta sig in i alla elevers arenor. ”Det jag tycker är lite viktigt är att de också får ha sin egen… alltså… vi behöver inte vara i alla deras rum som de är i heller.” Sarah beskriver också hur sociala medier kan skapa ångest av användaren, och särskilt för individer med redan låg självkänsla.

Sarah: Det finns alltid två sidor. Allt bottnar nog ändå i att man måste må bra själv och veta vem man är. Så är det för eleverna med, att de måste vara trygga och veta vem de är. Och jag tror inte att de gör det riktigt på mellanstadiet.

Laura är på samma sätt av den åsikten att det ligger ett för stort fokus på telefoner och sociala medier idag, vilket bidrar till att ungdomar idag har helt andra sätt att umgås på. Hon betonar att skolan måste bidra med någon sorts balans. ”Jag tycker att man får inte glömma bort att bläddra i en bok, att läsa ifrån en bok, att läsa högt ifrån en bok, att skriva med papper och penna.”. Hon beskriver att hon upplever det som en väldig stress för eleverna, att de alltid är uppkopplade och att telefonen ständigt vibrerar och kräver deras uppmärksamhet.

5.3.3 Syfte och ställa rätt frågor

När informanterna resonerade kring sociala mediers påverkan på elevernas identitetsutveckling var samtliga överens om att det har stor vikt, och därför bör undervisningen ta upp det i syfte att få ett mer elevcentrerat perspektiv. Dock hade flera svårigheter i att konkretisera hur detta skulle kunna praktiseras i undervisningen om identitet och livsfrågor.

Sarah: Jag tror absolut att man ska kunna ta in det här i undervisningen och jag… frågan är kanske bara snarare hur. I vilken mängd. Vad är viktigt att ta upp? Vad är syftet? De frågorna måste man ställa sig själv innan. Och göra en god planering innan man ens gör det.

29

Informanten förklarar att det inte bara går att placera sociala medier i en undervisningssituation och tro att lärandet sker av sig självt. Läraren i fråga måste ha ett klart syfte med varför vederbörande gör som hen gör, vilket kräver god planering. Återigen blir tidsaspekten en bärande faktor. Även Hans påpekar att syftet med lärandet måste vara klargjort innan, vilket innebär kravet att göra en god planering innan för att undervisningen ska vara ändamålsenlig.

Related documents