• No results found

Utomhusmatematikens positiva och negativa aspekter 28

5.   RESULTAT 24

5.4   Utomhusmatematikens positiva och negativa aspekter 28

Under intervjuerna framkom det både positiva och negativa aspekter. Det som var mest framträdande var de positiva aspekterna på metoden.

5.4.1 Fördelar

Samtliga lärare hittar flera fördelar med att använda sig av utomhusmatematik. Gerd menar att man genom utomhusmatematik får kunskapen att fästa på ett annat sätt, det eleverna arbetar med ute blir tydligt och konkret.

Jag tycker att det är en självklarhet att man ska använda sig av det konkreta som finns utanför klassrummet och skolhuset. Jag brukar säga att ”ska vi gå in för att lära ut eller gå ut för att lära in?”. (Gerd)

Samtliga lärare tycker att man med utomhusmatematik lätt kan konkretisera och

framförallt verklighetsförankra matematiken på ett bra sätt för eleverna. Anna tycker att eleverna får lättare att förstå vissa saker när hon kan visa det i verkligheten. Hon menar att traditionell undervisning i matematik handlar mycket om att sitta och räkna i

matteböckerna och använda regler som eleverna inte alltid förstår och tycker därför att det är viktigt att förtydliga det med saker som eleverna kan relatera till. Fanny, Gerd, Anna, Cilla, Eva och Denise definierar den traditionella matematikundervisningen som mer bokbunden, att den mer går ut på att räkna i matteboken och att arbeta självständigt.

I den mer traditionella undervisningen tror jag att fokus ligger mer på att arbeta med matteboken som kan bli väldigt abstrakt så jag tror att kombinationen med

mattebokens abstrakta delar och sedan att ta med sig det och göra mer verkligt i andra miljöer skulle vara toppen. (Fanny)

Det är lättare för elever att få en uppfattning om hur långt 100 meter är om man mäter upp sträckan istället för att bara prata om det och räkna i matteboken.

(Cilla)

Fler elever tycks tycka att det är roligare att arbeta med matematik utomhus än att arbeta i matematikböckerna. Lärarna som undervisar eller har undervisat med hjälp av

utomhusmatematik upplever också att eleverna lättare kommer ihåg lektioner de haft utomhus.

Eleverna tycker oftast att det är roligare än att arbeta mer traditionellt i böcker samt att de samarbetar med andra än vad de vanligtvis gör. Eleverna brukar oftast komma ihåg de här lektionerna väl samt att det är lätt att

verklighetsförankra många matematiska begrepp. (Denise)

Hälsan är också något samtliga pratar om. Att vi alla mår bra av att vistas ute i naturen och att få röra på oss dagligen. Hälften av lärarna tänker på detta aktivt och de andra ser det som en bonus att eleverna också får rörelse och friskt luft i samband med inlärning. Gerd och Berit pratar specifikt om hur alla våra sinnen måste aktiveras för att vi ska ta till oss kunskap och erfarenheter. Berit menar att forskning visar att vi lär oss bättre om alla våra sinnen får aktiveras och om vi rör på oss mer. Hon nämner också att det står i läroplanen, LGR 11, att skolan har ett ansvar för att eleverna får röra på sig under skoldagen.

Vi ser saker, känner lukter, känner saker när vi hanterat olika material och vi hör också olika saker. Kanske till och med att man ibland smakar på vissa saker beroende på vad man gör. (Berit)

Hanna som själv inte är bekväm med att arbeta med utomhusmatematik ser ändå fördelar med metoden.

En fördel är att man kan arbeta med matematiken på ett mycket visuellt sätt som ger eleverna mer verklighetsförankring än om man jobbar i matteboken. Sen har vi ju fördelen med att vara ute i de friska luften också såklart. Jag tror att

eleverna mår bättre av att få mer tid utomhus med frisk luft och med rörelse. (Hanna)

5.4.2 Nackdelar

Det är väldigt få nackdelar som framkommit i intervjuerna. Den största nackdelen som alla utom Eva tagit upp är yttre faktorer som väder och vind. Eva tycker att det finns kläder efter väder och att vädret inte påverkar henne eller eleverna negativt.

Ytterligare en nackdel som sju av lärarna pratat om gäller karaktären på elevgruppen. Eva menar att man kan gå ut med alla elevgrupper men beroende på elevgruppens karaktär så kan det behövas flera vuxna med ute. Gerd upplever att det inte alltid finns fler vuxna tillgängliga på skolan och ser detta som en nackdel. Denise, Berit, Fanny och Anna nämner också att det ute i naturen finns många saker som kan distrahera eleverna och som kan stjäla fokus från lektionen. Berit menar dock att det sker distraktioner inomhus i klassrummet också.

Oavsett var undervisningen sker finns det alltid de elever som hellre gör annat, inte kan koncentrera sig i den aktuella miljön, har svårt att förstå syfte och

mening med undervisningen. Flera elever tänker att man är ledig och får leka när vi är ute. Andra elever koncentrerar sig bättre utomhus. Alla elever är olika helt enkelt. (Berit)

Eva, Gerd och Denise nämnde alla tre vikten av att lära sin grupp att ha matematiklektion utomhus. Vet eleverna inte vad som förväntas av dem ute så blir det lätt att lektionen upplevs som lekstund. Gerd menar att det krävs tålamod och att träning ger färdighet. Hanna ser dock det stora uterummet som en nackdel.

Jämfört med matematikundervisningen inne i klassrummet där eleverna oftast är och har sina platser så blir naturen ett väldigt stort rum där många elever får svårt att koncentrera sig på grund av att de inte har sina platser och sina rutiner. Jag upplever också att många elever idag inte vill vara ute när det regnar. Det

finns även mycket mer ute i naturen som kan störa koncentrationen hos många elever än vad det gör i klassrummet. (Hanna)

Denise ser också en nackdel som kan verka för många skolor, speciellt vad hon nämner skolor som är mitt inne i större städer.

I stora städer finns det skolor som ligger långt från skog och sådan natur. Har man dessutom en icke- inspirerande skolgård kan det även vara svårt att hitta naturliga uppgifter. Dock kan man ta sig utanför skolområdet såklart till andra miljöer. (Denise)

Related documents