• No results found

UTREDDA ALTERNATIV OCH UTFORMNINGAR

I tidigare teknisk förstudie (2015) samt samrådsunderlag 18, daterat januari 2017, presenterades ett antal alternativ och utredningskorridorer inom vilka Svenska kraftnät utrett möj-ligheten att anlägga den planerade ledningen mellan statio-nerna Odensala och Överby. Totalt har ett stort antal alternativa korridorer utretts och avfärdats, se Figur 34.

Alternativen och utredningskorridorerna omfattade luftled-ning, markkabel och sjökabel samt kombinationer av dessa inom både befintlig ledningsgata och nya föreslagna korrido-rer. Alla utredda alternativ finns beskrivna i avsnitt 6.2 samt Bilaga 9, lokaliserings-PM för Odensala-Överby.

Valt utbyggnadsförslag mellan Odensala och Överby är en kombination av tidigare utredningskorridor 3 och 4. Inför valet av utbyggnadsförslag har Svenska kraftnät gjort en samlad bedömning utifrån inkomna synpunkter från det för-sta samrådet och gjort intresseavvägningar. Utöver teknik och driftsäkerhet har hänsyn även tagits till olika intressen såsom natur-, kulturmiljö, rekreation och friluftsliv, land-skapsbild, kommunal planering, flygtrafiken vid Arlanda samt människors hälsa och miljön.

6.1 Nollalternativet

Nollalternativet beskriver den förutsedda utvecklingen om den planerade elförbindelsen mellan stamnätsstationerna Odensala och Överby inte byggs.

Nollalternativet innebär att elnätet i Stockholmsregionen inte förstärks utifrån bedömt behov för att säkra den fram-tida elförsörjningen, driftsäkerheten och för att minska risken för elavbrott. Planerade avbrott på stamnätet som behövs för drift och underhåll på ledningen är redan idag svåra att få till.

Denna svårighet skulle kvarstå om den planerade elförbin-delsen inte skulle byggas.

Befintliga luftledningar för 220 kV och 400 kV som skulle rivas som en del av projektet skulle bli kvar. Därmed skulle kommunernas utbyggnadsplaner i vissa delar av sträck-ningen samt intrångsförbättrande åtgärder för vissa fastighe-ter inte kunna genomföras.

8 Underlaget finns att läsa på Svenska kraftnäts hemsida: https://www.svk.se/natutveckling/stamnatsprojekt/odensala-overby/

6.2 Avfärdade utredningskorridorer

I Tabell 3 beskrivs kortfattat de alternativ som utretts och avförts för vidare utredning, se även Figur 34.

6.3 Tekniska utformningar som inte utreds vidare

6.3.1 Markförlagd 400 kV-växelströmskabel

Markkabel i växelströmsnätet kan endast komma ifråga då alternativet är det tekniskt och ekonomiskt mest lönsamma.

Efter samrådet 2017 genomfördes tekniska utredningar där resultatet visar att det finns en övre gräns för hur mycket 400 kV markkabel som kan installeras i området utan att driftsäkerhets- och kapacitetsmålet för SSV äventyras. De tekniska förutsättningarna i samklang med kostnadsperspek-tivet gör att det är luftledning som är aktuell och det alterna-tiv som utreds vidare i projektet, se Bilaga 9.

6.4 Angränsande projekt

I detta avsnitt redogörs för angränsande projekt som genom-förs i Svenska kraftnäts, Trafikverkets och Vattenfall eldistri-butions regi.

Överby-Beckomberga

Svenska kraftnät planerar en ny elförbindelse för 400 kV mellan stamnätsstationerna Överby i Sollentuna och Beck-omberga i Stockholm. Den behövs tillsammans med övriga projekt Odensala-Överby och Hamra-Överby för att stärka Stockholmsregionens elnät i väst och möta framtidens behov av säkra elleveranser. Elförbindelsen ersätter en befintlig 220 kV-ledning i Sollentuna kommun och Stockholm stad.

Efter samråd med berörda myndigheter, kommuner, fast-ighetsägare och andra aktörer har Svenska kraftnät valt en utredningskorridor som inledningsvis planeras som luftled-ning för att sedan övergå till kabel i mark. Nästa steg är att ta fram ett sträckningsförslag inom den valda korridoren att samråda om. I dagsläget beräknas byggstart tidigast år

ODENSALA-ÖVERBY 45

Figur 34. Samtliga utredda alternativ mellan Odensala och Överby.

46 ODENSALA-ÖVERBY

ALTERNATIV BESKRIVNING AVFÄRDAS PÅ GRUND AV

ALTERNATIV A Kombination av luftledning och sjökabel. Alternativet går genom orört skogsområde. Ansluter till ett nytt stationsläge 4,7 kilometer norr om station Överby.

Nytt intrång i planlagt område, orört skogsområde och i vattenområde. Ansluter inte till station Överby.

ALTERNATIV B Luftledning en kort sträcka söder om Odensala mellan

E4:an och befintlig ledningsgata. Nytt intrång i ett landskapsavsnitt som idag är förhållandevis fritt från infrastruktur.

ALTERNATIV C Luftledningen går inledningsvis genom ett orört skogsområde och fortsätter därefter parallellt med väg 263. Vidare korsas ett ostört skogsområde väster om Rosersberg.

Nytt intrång i skyddsvärd naturmiljö, ett naturreservat, ostörda skogsområden samt i områden under planläggning.

ALTERNATIV D Inledningsvis genom ett odlingslandskap både norr och söder om väg 263 och intrång i Steningedalens naturreservat.

Nytt intrång i skyddsvärd naturmiljö, ett naturreservat, detalj-planelagt område samt i områden under planläggning.

ALTERNATIV E Luftledning sydväst från stationen i Odensala, genom skogs- och jordbrukslandskap fram till en terminalplats vid Ostkustbanan. Vidare som markkabel för att min-ska ny påverkan inom riksintresset för kulturmiljövård.

Nytt intrång genom riksintresse för kulturmiljövård, trång passage vid Märsta, passerar två naturreservat samt områden under planläggning.

ALTERNATIV F Luftledning från väster om Ed och följer Mälarvägen fram till befintlig 220 kV-ledning, parallellgång med en södergående 220 kV-ledning från norra sidan om väg 267.

Trånga passager vid bergtäkt och avfallsanläggning, ansluter inte till station Överby.

UTREDNINGSKORRIDOR 1

ODENSALA-STENINGE-ÖVERBY Luftledning västerut från station Odensala, genom Steninge slottsmiljö. Passerar genom Märsta som markkabel.

Nytt intrång och stor påverkan på boendemiljöer och planförhållanden. Passerar två naturreservat, slottsmiljö runt Steninge, riksintresse kulturmiljövård samt genom riksintresse för totalförsvaret.

Markkabel i växelströmsnätet kan endast komma ifråga då alternativet är det tekniskt/ekonomiskt mest lönsamma.

UTREDNINGSKORRIDOR 2

ODENSALA- MÄRSTA-ÖVERBY Luftledning västerut från station Odensala, övergår till markkabel vid en ny terminalplats och fortsätter sedan som markkabel genom den täta bebyggelsen mellan Märsta och Valsta. Korsar Ostkustbanan och fortsätter söderut vid väg 263 som markkabel eller luftledning.

Nytt intrång och mycket stor påverkan på boendemiljön och stor påverkan på planförhållandena då fastställda detalj-planer påverkas. Kräver ny terminalplats för övergång till markkabel.

Markkabel i växelströmsnätet kan endast komma ifråga då alternativet är det tekniskt/ekonomiskt mest lönsamma.

DELAR AV UTREDNINGS-KORRIDOR 3 ODENSALA-ISTA-ÖVERBY

Valt utbyggnadsförslag är en kombination av utredningskorridor 3 och 4.

Luftledning från station Odensala sydväst genom skogs- och jordbrukslandskap fram till Ista. Efter Ista följs befintlig 220 kV- och 400 kV-ledningsgata söderut till Brista. Efter Brista delar sig korridoren och följer antingen befintlig 220 kV-ledningsgata söderut eller en befintlig ledningsgata åt sydost. Följer E4:an till Verka.

Här delar sig korridoren, det västra alternativet korsar Oxundasjön med ett sjöspann. Det östra alternativet i befintlig 220 kV-ledningsgata fram till Vaxmyra. Söder om Ed delar sig korridoren årer igen. Det västra alter-nativet sträcker sig längs Mälarvägen medan det östra följer befintlig ledningsgata till stationen i Överby.

Delar av utredningskorridoren avfärdas. Den inledande sträckan från Odensala till Ista avfärdas på grund av ett nytt intrång samt påverkan på ett stort antal bostäder.

Västra alternativet genom Brista avfärdas då passagen genom Brista inte är framkomlig på grund av elsäkerhetskrav som skulle medföra stora fastighetsutköp.

Passagen över Oxundasjön avfärdas då denna sträckning innebär intrång i ostörda skogs- och i jordbruksmarker.

Det västra alternativet in till station Överby avfärdas på grund av delvis nytt intrång i marker med höga naturvärden samt komplicerad ingång till station Överby.

DELAR AV UTREDNINGS-KOR-RIDOR 4 ODENSALA-MÅBY-ÖVERBY

Valt utbyggnadsförslag är en kombination av utredningskorridor 3 och 4.

Alternativet innebär uppförande av luftledning söderut från station Odensala och parallellt med befintliga 220 kV- och 400 kV-ledningar i befintlig ledningsgata genom Brista. Efter Slåsta samma sträckning som utredningskorridor 3.

Se utredningskorridor 3.

UTREDNINGSKORRIDOR 5

ODENSALA-ÄLGESTA-ÖVERBY Inom korridoren föreslås luftledning österut från station Odensala fram till E4:an. Passerar nära Arlanda flygplats, avståndet till närmaste landningsbana är cirka 0,7 kilometer.

Nytt intrång och stor påverkan på boendemiljö och planförhål-landena med fastställda detaljplaner. Går mycket nära Arlanda flygplats som är ett riksintresse för kommunikation samt på grund av säkerhetsaspekter för persontrafiken.

TVÄRFÖRBINDELSE

ODENSA-LA-BRISTA-SÖDERBY-ÖVERBY En markkabelförbindelse mellan utredningskorridor 2 och utredningskorridor 3-5 för att möjliggöra kombina-tioner av flera utredningskorridorer.

Eftersom korridor 2 avfärdats för vidare utredning avfärdas även detta alternativ.

Tabell 3. Utredda och avförda alternativ mellan Odensala och Överby.

ODENSALA-ÖVERBY 47

2025. Tid för byggstart är beroende av om och när konces-sion (tillstånd) meddelas samt och övriga tillstånd är på plats. Mer information om projektet finns på www.svk.se/

overby-beckomberga.

Hamra-Överby

Svenska kraftnät planerar en ny elförbindelse mellan stamnätsstationerna Hamra i Enköpings kommun och Överby i Sollentuna kommun. Förstärkningen behövs tillsam-mans med övriga projekt Odensala-Överby och Överby-Beckomberga för att stärka Stockholmsregionens elnät i väst och möta framtidens behov av säkra elleveranser. Elförbin-delsen planeras för 400 kV och ersätter en nuvarande 220 kV-ledning. En myndighetsdialog pågår under hösten 2019 och i början av 2020 planeras samråd kring ett sträcknings-förslag att hållas med berörda myndigheter, kommuner, fast-ighetsägare och andra aktörer. Preliminär byggstart är tidigast 2026 beroende av när koncession meddelats och övriga tillstånd är på plats. Drifttagning är planerad till 2029.

Mer information om projektet finns på www.svk.se/hamra-overby.

Station Överby

En utbyggnad av stamnätsstationen Överby föreslås i direkt anslutning till befintlig station i Överby. Ingen ändring av gäl-lande detaljplan behövs eftersom planerad byggnation av ett gasisolerat ställverk (GIS) görs inom befintlig fastighet. Dia-log pågår med Vattenfall för samordning av utbyggnadspla-nerna inom befintligt stationsområde.

Trafikverket

Kring Måby kommer en mindre ledningsflytt av Trafikverkets befintliga 2x65 kV-ledning att krävas för att frigöra mark för aktuell 400 kV-ledning.

Från Norrsunda fram till Verka planerar Trafikverket att flytta en del av en 2x65 kV-ledning som idag sträcker sig väs-ter om Rosersberg i Sigtuna kommun. Anledningen till led-ningsflytten är kommunens utbyggnadsplaner av bostäder och verksamheter. Trafikverket utreder ny sträckning för denna ledning och ett förslag är att gå parallellt med aktuell 400 kV-ledning på sträckan. Samråd av projektet samordnas med Svenska kraftnät.

Vattenfall

För att frigöra mark för den aktuella 400 kV-ledningen samt säkra strömförsörjningen mellan Odensala och Måby kom-mer flera ledningsåtgärder att krävas på Vattenfalls befint-liga 70 kV- och 20 kV-ledningar kring Måby samt en ny regionnätsledning byggas. Diskussion mellan Svenska kraft-nät och Vattenfall kring åtgärderna pågår.

48 ODENSALA-ÖVERBY

Related documents