• No results found

Effektivitet är ett värde som ofta artikuleras både explicit och implicit i utvärderingarna och förefaller ha med måluppfyllelse och resultat att göra.

Dels kan det handla om att effektivisera hur förskolan organiseras för att förbättra arbetssätt och verksamhet för barnen i syfte att öka måluppfyllelsen, och dels kan det handla om effektivitet som jämförelsetal och mätningar av resultat, som också har en relation till ökad måluppfyllelse.

Effektivitet uttrycks både i beskrivningarna av verksamheten med barnen och i beskrivningarna av dokumentations- och kvalitetsarbetet. I följande citat artikuleras effektivitet explicit i beskrivningen.

Exempel 37

Eftersom vi pedagoger har bestämt att vi använder ipaden som verktyg har vi börjat att få ett effektivt och enkelt sätt att använda dokumentationen pedagogiskt tillsammans med barnen.

(citat ur utvärdering 7)

I citatet redovisar förskolepersonalen att förskolans dokumentationsarbete har börjat genomföras och användas tillsammans med barnen. Med hög modalitet framställs att ett resultat av att i-paden har börjat användas tillsammans med barnen i dokumentationsarbetet är att detta arbete har effektiviserats. Det kan tolkas som att effektivitet är ett kriterium för att förskolans dokumentationsarbete ska kunna genomföras rationellt.

Även i följande citat uttrycks effektivitet explicit, men då som tidseffektiv.

Exempel 38

Vi har också börjat med samlingen lite tidigare, för att bli klara tidigare och ha längre tid på oss tills vi ska vara inne igen. Barnen får nu frukt i en mugg till skillnad mot tidigare då frukten låg uppskuren på en bricka och barnen åt tills brickan var tom. Nu får varje barn en 1/4 frukt och när den är uppäten lämnar barnet muggen och går till den aktivitet de ska göra. Detta gör att samlingen också är mer tidseffektiv. Den pedagog som ska gå ut tar med sig barnen på en gång och kommer igång med påklädningen tidigare.

Vi upplever också att vissa barn sover kortare nu och när de vaknat erbjuds de utevistelse.

(citat ur utvärdering 5)

I citatet beskriver förskolepersonalen hur förskolan har strukturerat om verksamhetens rutiner för att utöka barnens utevistelse. Värdet av effektivitet uttrycks både indirekt, för att få mer tid för barnen att vara ute, och mer direkt, som tidseffektiv, vilket uttrycks med kategorisk modalitet genom skrivningen

”är”. Strävan efter effektivitet framkommer även genom markören ”mer” i formuleringen ”Detta gör att samlingen också är mer tidseffektiv”. Det betyder att effektivitet uttrycks som önskvärt. En tolkning är att effektivitet kan medverka till att samlingen genom att vara tidseffektiv, blir instrumentell. I

citatet synliggörs hur verksamheten planeras och tidseffektiviseras för att möjliggöra för barnen att få mer tid för andra aktiviteter. Effektivitet handlar i citatet om att organisera förskolans rutiner och verksamhet för barnen i syfte att få mer tid till andra aktiviteter. Effektivitet kan genom dessa rutiner begränsa eller möjliggöra för barn, vilket även skulle kunna vara en indirekt disciplinering av barnen.

Effektivitet uttrycks även implicit som eftersträvansvärt, vilket följande citat är exempel på.

Exempel 39

Vi tar till oss brukarenkätens resultat och kommer att fundera och diskutera i arbetslaget hur vi kan vara ännu tydligare i vårt arbete med att delge barnens lärprocesser och utveckling. Vi kommer att fortsätta att möta upp vårdnadshavare i vardagen och försöka vara ännu mer tydliga när vi synliggör barnens lärprocesser. I vissa fall upplever vi att vårdnadshavare inte förstår när vi förmedlar barnens lärprocesser och då tänker vi att vi genom att visa fler bilder på olika lärprocesser kan vi tydliggöra för vårdnadshavarna.

(citat ur utvärdering 5)

I citatet beskriver förskolans personal en slutsats de drar utifrån resultatet av en brukarenkät som vårdnadshavare har genomfört. Vårdnadshavare är, tillsammans med barnen i förskolan, brukare och bedömer verksamheten i en brukarenkät. I citatet lyfts med hög modalitet, att förskolepersonalen

”upplever” att det finns tillfällen när ”vårdnadshavare inte förstår” när förskolan synliggör barnens lärprocesser. Att visa upp en verksamhet med hög kvalitet framgår i citatet som ett krav i förskolan. En god måluppfyllelse i brukarenkäten kan ses som evidens för en god verksamhet på förskolan.

Genom den nöjdhet som framstår i brukarenkäten bidrar vårdnadshavare till förskolans marknadsföring för att få nya barn och vårdnadshavare, som då kan ses som kunder. I citatet framförs dock att vårdnadshavare i rollen som brukare inte tycks ha gett så högt omdöme gällande förskolans kriterium ”att delge barnens lärprocesser och utveckling”. Som utvecklingsåtgärd planerar förskolepersonalen därför att visa fler bilder för att vårdnadshavarna ska förstå. Det kan tolkas som ett sätt att bli mer effektiva. Effektivitet uttrycks som eftersträvansvärt genom markören ”ännu mer tydliga”, vilket i citatet tycks syfta till att vårdnadshavare ska ge ett högre omdöme i brukarenkäten som innebär en ökad måluppfyllelse. Genom markörerna ”tydligare” och

”synliggör” markeras även lärprocesser som värdefulla i citatet.

Effektivitet framställs också i beskrivningar av mätningar som görs gällande förskolans verksamhet i relation till resultat. I följande citat redogörs för resultatet från en brukarenkät.

Exempel 40

94 % av föräldrarna anser att förskolan stimulerar och utmanar barnen i deras utveckling och lärande. En bidragande faktor till resultatet kan antas vara vårt arbete med synliggörandet av barnens förändrade kunnande/expanderade lärande och de läroprocesser barnen har befunnit sig i.

När det gäller den fysiska lärmiljön anser 91 % av föräldrarna att innemiljön är lärorik för deras barn medan utemiljön får något lägre styrtal med 88 % positiva svar.

(citat ur utvärdering 2)

I citatet görs antagandet att förskolans resultat i brukarenkäten angående hur förskolan stimulerar och utmanar barnen i deras utveckling och lärande, ”kan”

bero på förskolans arbete med att visa upp barnens lärprocesser och lärande.

Det uttrycks med modalitet som inte är så hög, vilket innebär att instämmandet i satsen inte är så starkt och kan sägas emot. Ett samband mellan att synliggöra förskolans verksamhet och att nå goda resultat i brukarenkäten framställs av förskolepersonalen som ett effektivt sätt för att nå god måluppfyllelse. Effektivitet framställs därmed av förskolan som värdefullt.

Vidare beskrivs effektivitet i relation till rutiner som begränsar eller möjliggör barnens förutsättningar i förskolan.

Exempel 41

Genom att det görs ett avprickningsschema fastställes att alla barn med regelbundenhet får följa med och slänga och sortera sopor i soprummet. Soprummet är inte anpassat för de minsta barnen så det går inte att göra dem delaktiga.

(citat ur utvärdering 5)

I citatet beskrivs hur förskolepersonalen skapar rutiner för att möjliggöra och fastställa att alla barn får följa med till soprummet för att sortera soporna. Med hög modalitet ges effektivitet implicit ett värde genom hänvisningar till ett

”avprickningsschema”. Genom avprickningsschemat skapar förskolan rutiner som möjliggör för barnen att vara delaktiga i att kasta soporna i soprummet. I citatet handlar effektivitet då om rutiner som möjliggör för barns aktiviteter.

Rutinerna skulle även kunna utgöra hinder för barns aktivitet som ett uttryck för indirekt disciplinering. Utifrån en dylik tolkning skulle effektivitet således kunna medverka till indirekt disciplinering.