• No results found

initiativet till kontakt togs från första början.

Hemsituation

Till kategorin ”Hemsituation” hör underkategorierna Bo hemma, Bostadsanpassning och Boendemiljö.

Hemmet är den plats vi människor vill bo på så länge vi kan – de uttrycker de flesta äldre enligt arbetsterapeuterna. En arbetsterapeut anser att: ”/.../ sen tycker inte jag att man ska tvinga någon att bo hemma om dom absolut inte vill /.../”. Många äldre bor hemma med tekniska hjälpmedel och det är något de allra flesta vill då det är vår personliga vardag som vi oftast mår bäst i. En annan arbetsterapeut uttrycker: ”Men ofta vill man kanske bo hemma så länge som möjligt och de hjälpmedel vi har är menade att ha i det

vardagliga hemmet.”. För att kunna få det så bra som möjligt hemma med tekniska hjälpmedel måste ibland hemmet anpassas. ”Ibland får man anpassa miljön för hjälpmedel kan inte rädda allting utan då får man anpassa boendemiljön.” berättar en arbetsterapeut.

”/.../ patienten har möjlighet att ansöka om bostadsanpassning för att t.ex. ta bort vissa trösklar eller byta ut badkar /.../” säger en arbetsterapeut och berättar att det är något de vid tillfällen skriver ett intyg på.

Ibland fungerar det att bostadsanpassa hemmet och ibland inte uttrycker flera arbetsterapeuter, som bland annat: ”/.../ att ändra en hemmiljö är olika svårt /.../” och samtidigt: ”/.../ men det finns ingen hemmiljö som inte går att anpassa.”. Anledningen till att boendemiljön kan vara svår att anpassa beror på att: ”Det är så beroende på hur lägenheterna ser ut.” och: ”/.../ sen är det ju en grannlaga uppgift att få in ett hjälpmedel i en redan anpassad miljö för att det ska vara tryggt och säkert.”.

30 Rehabilitering

Till kategorin ”Rehabilitering” hör underkategorierna Träning, Alla vill inte träna, Efter sjukhusvistelse och Arbetsprocess.

En viktig insats för att äldre ska kunna återfå sin självständighet på ett hållbart och bra sätt är genom rehabilitering. Träning inom rehabilitering är något en arbetsterapeut kan hjälpa till med. Flera arbetsterapeuter berättar att det stöd i träning de kan erbjuda i sin yrkesroll inte alltid räcker till. För att få en regelbunden och bra träning lämnar arbetsterapeuten ofta över den fortsatta träningen till vårdpersonal. ”Typiskt något sådant är duschträning, har man dusch tre gånger i veckan så kan jag rimligtvis inte vara där tre gånger i veckan under en lång tid /.../” och oftast är: ”/.../ det är inget avancerat som kräver någon större instruktioner eller träning för patienten i sig eller för hemtjänstpersonal”

berättar en arbetsterapeut. En annan arbetsterapeut återger att: ”För min del så brukar jag själv försöka hålla koll på att dom vet hur det fungerar /.../” och viktigt att tänka på: ” /.../

då ska man ha lämnat en instruktion för hur det ska göras.”. Viktigt att tänka på är att denna process med träning och rehabilitering ibland får ta tid, berättar flera arbetsterapeuter.

Det finns äldre som vill träna men ”/.../ det är inte alla som vill det” berättar en

arbetsterapeut. Träningen gäller främst fysisk träning men ibland också träning med tekniska hjälpmedel för att känna till hur det fungerar. En arbetsterapeut anger deras beslutsstöd som att: ”/.../ många gånger kan det vara ett hjälpmedel då alla inte är speciellt intresserade av att t.ex. träna” med målet att så ofta som möjligt försöka hitta en lösning för varje individ. I beslutsstödet gör arbetsterapeuten en intervju med den äldre och får därigenom reda på vad personen själv tror skulle fungera bäst.

”Många patienter är i rehabfas och kommer hem från en sjukhusvistelse /.../” och ” Hjälpmedel är ju en del i det som vi kallar för rehabiliteringsprocessen /.../” berättar en arbetsterapeut, vilket innebär att det är viktigt att ha rehabilitering och träning i åtanke även efter att ha kommit hem från sjukhus och särskilt om det gäller någon typ av tekniskt

hjälpmedel.

31 Teknologi

Till kategorin ”Teknologi” hör underkategorierna Nya hjälpmedel, Förändringsläge, Stabilitet, Åtgärder och Diskussion med hjälpmedelsgrupp.

Inom det teknologiska området och om nya tekniska hjälpmedel som kommer säger en arbetsterapeut så här: ”Ibland tänker jag att det är givande att se allt nytt /.../” och en annan arbetsterapeut säger om appar: ”Men sen så hoppas jag också att arbetsterapeuterna håller sig inom sitt förbund och verkligen tar hand om framtidens frågor om appar och alla kognitiva frågor kring appar /.../”.

I intervju med en annan arbetsterapeut förs resonemanget att: ” Både svårare för oss kanske att ha koll på och lära ut /.../”. Samma arbetsterapeut uppger också: ”/.../ och kan vara svårare för äldre att ta till sig /.../” när vi talade om nya tekniska hjälpmedel. De flesta arbetsterapeuter uttrycker att de ofta är begränsade av utbudet de har att tillgå och att det ibland kan vara svårt att få tag på nya typer av tekniska hjälpmedel.

De flesta arbetsterapeut håller med om att de behöver anpassa sig efter framtiden och den förändring som hela tiden sker, en av dem uttrycker sig så här: ”/.../ för jag menar att, framtiden är i förändringsläge där vi måste se framåt ju /.../”. Andra resonemang om förändringsläge och tekniska hjälpmedel är: ”Det är mycket som har funnits som

hjälpmedel som inte behöver vara hjälpmedel längre /.../”. Ska man se till de hjälpmedel som finns idag fungerar många bra uttrycker samtliga arbetsterapeuter där en av dom anser att: ”Jag tycker dom är bra, dom hjälpmedel vi har (monterar dom på korrekt sätt och enligt instruktionsmanualen) så är dom väldigt stabila och bra /.../”.

Åtgärder på tekniska hjälpmedel har de flesta av arbetsterapeuter varit med om och en av dem berättar: ”När man ser ett visst hjälpmedel och så ser man kanske ett problem som uppstår ofta så vill man meddela och rapportera in detta till företaget som gjort så dom kan åtgärda och ordna detta problem.”. En annan arbetsterapeut säger: ”/.../ om vi tycker att

32

Related documents