• No results found

UTVECKLING OCH LÄRANDE

Inom detta område bedöms om kommunen tar sitt ansvar för förskoleverksamheten genom att se till att varje barn erbjuds en verksamhet som är i enlighet med de natio-nella målen i läroplanen. Här bedöms om verksamheten erbjuder barnen såväl omsorg, fostran som lärande och om verksamheten har ett innehåll som stimulerar till ett lust-fyllt lärande och en allsidig utveckling. Inspektörerna granskar också om barnen har inflytande och om verksamheten tar sin utgångspunkt i barnens intressen, behov och åsikter. Vidare granskas vilka förutsättningar kommunen ger verksamheten för att kunna arbeta mot de mål som anges i läroplanen.

1.1 Omsorg och lärande Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om kommunens förskolor har en verksamheten som är målinriktad och plane-rad,

• om verksamheten i kommunens förskolor främjar leken, kreativiteten och sti-mulerar till ett lustfyllt lärande och en allsidig utveckling i enlighet med läropla-nen,

• om verksamheten i kommunens förskolor utgår ifrån barnens intressen, behov och åsikter,

• om kommunens förskolor arbetar för att barnen ska utveckla förmåga och vilja att påverka och ta ansvar,

• om kommunens förskolor erbjuder en säker miljö,

• om kommunens förskolor samarbetar med förskoleklass, skola och fritidshem för att stödja barnens allsidiga utveckling i ett långsiktigt perspektiv,

• om det finns ett förtroendefullt och nära samarbete med vårdnadshavarna som också ges möjlighet att påverka verksamheten i kommunens förskolor,

• om kommunens förskolor arbetar så att de medverkar till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla såväl sitt modersmål som det svenska språket.

Bedömning av området Omsorg och lärande:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god kvalitet. Bedömningen grundar sig främst på att inspektörerna erfar att verksamhe-ten är målinriktad och ligger i linje med läroplanen.

Intervjuer och dokumentation som inspektörerna tagit del av visar att läroplanen är väl implementerad. Barnens erfarenheter, intressen, behov och mognad är grunden för hur arbetet läggs upp. Personalen beskriver bland annat hur de analyserar barn-gruppen och de enskilda barnen inför planeringar och prioriteringar. Både föräldrar och personal framför vikten av att barnen har inflytande och får möjlighet att ta ansvar. Barnens utveckling dokumenteras i individuella portfolior. Såväl personal som föräldrar menar att förskoleverksamheten fyller sin uppgift att vara lärorik och stimulera en allsidig utveckling hos barnen. Social utveckling, motorik, självkänsla och identitet, språk, matematik, natur och miljö är exempel som kommer upp i in-tervjuerna. Personal och föräldrar i intervjugrupperna betonar också lekens betydel-se för att skapa en bra verksamhet. De säger att barnen lär genom lek och att det är viktigt att barnen har roligt.

Förskoleverksamheten har flera samverkanspartners. Rutiner för samverkan med förskoleklass och fritidshem finns dokumenterat i en plan, kallad ”spångbyggarna”, och de intervjuade uppger att denna samverkan fungerar som det är tänkt. Inspek-tionen visar också att samarbetet mellan personal och föräldrar fungerar tillfredsstäl-lande. Föräldrarna menar att de har möjlighet att kommunicera med personalen såväl om verksamheten i allmänhet som om sitt eget barns trivsel och utveckling.

1.2 Individanpassning och särskilt stöd Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om barn som behöver särskilt stöd i kommunens förskoleverksamhet får den omsorg som deras speciella behov kräver,

• om kommunens förskoleverksamhet är till för alla barn och arbetet präglas av ett inkluderande syn- och arbetssätt.

Bedömning av området Individanpassning och särskilt stöd:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god kvalitet. Bedömningen grundar sig på att det av inspektionen framkommer att det anordnas individuellt anpassade insatser för barn som behöver särskilt stöd i sin

utveckling.

Inspektionen visar att det finns ett stort engagemang för arbetet med att ge särskilt stöd till barn som behöver detta. Vid intervjuer med rektorer och personal fram-kommer att det finns tydliga rutiner för att uppmärksamma barnens behov och ut-forma eventuella stödåtgärder. Föräldrarna involveras i ett tidigt skede och inspektö-rerna erfar att samarbetet vanligen är konstruktivt. Specialpedagogisk kompetens finns att tillgå. Stödinsatserna kan bestå av kartläggning av behoven, handledning till personalen, anpassningar av organisation eller arbetssätt, förstärkning av personal-styrkan eller anskaffning av särskilt material. Arbetet med att utforma stödåtgärder präglas också av ett inkluderande synsätt.

2 NORMER OCH VÄRDEN

Inom detta område bedöms om kommunen tar sitt ansvar för förskoleverksamheten genom att se till att det pågår ett arbete för att främja vårt samhälles demokratiska vär-deringar och för att ta tillvara och utveckla barnens förmåga till empati och omtanke om andra, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt.

2.1 Normer och värden i samvaron Inom detta bedömningsområde har granskats:

• om kommunens förskoleverksamhet erbjuder en miljö där barnen är trygga i barngrupperna,

• om förskoleverksamheten bygger på en värdegrund som främjar barnens för-måga att känna empati, respektera varandra och hantera konflikter,

• om det i kommunens förskoleverksamhet pågår ett målinriktat arbete mot dis-kriminering och kränkningar och för att förankra värden som alla människors lika värde, jämställdhet, solidaritet med svaga och utsatta,

• om kommunens förskolor arbetar för att motverka traditionella könsmönster och könsroller och att arbetet är integrerat och ingår som en naturlig del i verk-samhetens innehåll och arbetsformer,

• om det i varje förskola och familjedaghem finns en likabehandlingsplan.

Bedömning av området Normer och värden i samvaron:

Ej godtagbar kvalitet

Mindre god kvalitet

God kvalitet Mycket god kvalitet

X

Motivering:

Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god kvalitet. Bedömningen grundar sig på att inspektionen visar att kommunen tar sitt ansvar för att förmedla de normer och värden som anges i styrdokumenten, dock saknas fullgoda likabehandlingsplaner.

Intervjuer med såväl föräldrar som personal och rektorer ger vid handen att

försko-kratiska värderingar. Av intervjuerna framkommer att förskoleverksamheten bygger på en värdegrund som främjar barnens förmåga att känna empati, respektera var-andra och hantera konflikter. Föräldrar och personal berättar att barnen får erfaren-heter av att umgås i grupp, kamratskap, visa hänsyn, vänta på sin tur m.m. Barnen får också vara med och bestämma utifrån ålder och mognad. Föräldrarna framhåller särskilt att barnen överlag känner sig trygga i sin grupp och att barnen blir respekte-rade för den de är. Förskoleverksamheten uppges också ge barnen möjlighet att reflektera kring att människor är olika men har lika värde.

Inom bedömningsområdet finns följande brist:

Likabehandlingsplaner

Enligt lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande be-handling av barn och elever råder det numera ett uttryckligt förbud mot diskrimine-ring och annan kränkande behandling av barn och elever. Lagens ändamål är att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. Huvudmannen ska enligt lagen bedriva ett målinriktat arbete för att främja dessa ändamål och se till att det upprättas en likabehandlingsplan i varje verksamhet. I det målinriktade arbetet ingår även att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för trakasserier och annan kränkande behandling liksom att vid behov utreda omstän-digheterna och i förekommande fall vidta åtgärder för att förhindra fortsatta kränk-ningar. Lagens uttryckliga förbud för vuxna att diskriminera, trakassera eller utsätta barn och elever för annan kränkande behandling ska framgå av planen.

I likabehandlingsplanen ska åtgärder redovisas och den ska ses över och följas upp varje år. Likabehandlingsplanen ska upprättas, följas upp och ses över under med-verkan av barnen eller eleverna och den ska utgå från en kartläggning av den egna verksamheten.

Det finns en likabehandlingsplan för kommunens samtliga förskolor och familje-daghem. Denna plan motsvarar dock inte alla de krav som ställs på sådana planer.

Likabehandlingsplanen togs fram av en arbetsgrupp med en rektor samt personal-representanter från samtliga delar av kommunen. Övrig personal fick möjlighet att lämna synpunkter under arbetets gång. De intervjuade föräldrarna känner dock inte till likabehandlingsplanen. Likabehandlingsplanen gäller för mer än en förskola eller ett familjedaghem, det finns alltså inte en plan för varje verksamhet vilket lagen föreskriver. Inspektörerna konstaterar att planen därför inte heller bygger på en kartläggning av respektive verksamhet.

Inspektörerna bedömer att det saknas likabehandlingsplaner för förskolor och fa-miljedaghem som uppfyller de krav som ställs på sådana planer.

Bollebygds kommun har inte överlämnat åt rektorerna i kommunen att upprätta likabehandlingsplaner. Avsaknaden av likabehandlingsplaner eller bristande sådana bedöms därför inte i de enskilda skol- och verksamhetsrapporterna utan en samlad bedömning sker i den övergripande kommunrapporten.

Related documents